Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
11.07.2014 11:07 - 150 г. от рождението на учителя Петър Дънов
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3815 Коментари: 15 Гласове:
23

Последна промяна: 11.07.2014 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 


image

 

Учителят Петър Дънов, роден на 11 юли 1864 г. е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. 
Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.
Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация .
Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.
Неговите най-големи почитатели-дъновистите всяка година на 19 август играят паневритмия около езерото Бъбрека, в близост до Зелени връх в Рила и винаги го изкачват. 

На Зелен връх има едно хубаво изворче, което е посветено на учителя Петър Дънов. Там  е поставен неговия портрет, видно от първата снимка.


image

 


Представям ви Извадка от "Изворът на доброто"-
Последно Слово на Учителя, Мърчаево - 1944 година

 

 

 

 

 

Книгата представлява сборник разговори между Учителя Петър Дънов и негови последователи. Годината е 1944, политическата атмосфера - въздушните бомбардировки на съюзниците над София. "Изгрев" - селището на "дъновистите" - се евакуира от столицата в с.Мърчаево (на 24 км. югозападно от града). Място на разговорите е домът на Темелко Темелков (ученик-последовател на Учителя Петър Дънов) и околностите на Мърчаево. Боян Боев - един от най-светлите и достойни мъже, които придружават Учителя почти през целия му земен път, присъствува неотклонно край него и през този мърчаевски период и стенографира много разговори. Не след дълго (декември 1944 година) Учителя напуска земята.

 

 

Музиката – път на постижения

 

 

Музиката неизменно съпътстваше Учителя. Тя бе негова естествена среда. Учителят работеше по законите на музиката. За него тя беше не само тоново изкуство, но самият Живот. „Добрият живот е музика” – казваше Учителят. И сам свиреше на цигулка и пееше. Той създаде много песни, които са образци на новата музика. Понякога Учителят ни показваше как трябва да се изпълняват някои песни. Неговият приятен, дълбок глас можеше да предаде всички нюанси. И не само гласът, но и образът му, позата, дълбокото преживяване, единството на мисълта и чувството придаваха необикновена сила на песента. Понякога той придружаваше пеенето с движения, тогава се разкриваше още по-пълно нейното съдържание.

 

 

В своите лекции и беседи Учителят говореше много върху музиката, като разкриваше многостранното й приложение и дълбок смисъл. Тук привеждаме няколко разговора:

- Използвайте музиката за своето развитие, както това правят напредналите Същества в разумния живот горе.

 

 

Новата раса, която иде, ще даде нов подтик на музиката.

 

 

Някой иска да направи нещо лошо. Свири му и той ще се откаже. Събуди Божественото в човека и той ще се подчини на неговия глас.

 

 

У вас всякога има една подбудителна причина, когато пеете – да има някой да ви слуша. Бъдете уверени, че имате най-хубавата публика. Когато почнете да пеете, цялото Небе ви слуша. Отгоре имате най-хубавата преценка. Не се страхувайте, че горе няма кой да ви слуша. Има публика, която ще оцени пеенето ви.

 

 

Някой път не можете да се примирите със своя ближен. Като запеете една песен, у вас ще се появи готовност да се примирите. Това е силата на музиката.

 

 

Защо човек трябва да пее? За да не изгуби това, което има. Ти си близо да постигнеш нещо хубаво – ще пееш, за да не го изгубиш.

 

 

Който пее е силен, който не пее е слаб. Пейте, защото Любовта изисква да пеете. За да живееш, трябва да пееш. Музиката е проводник на истинския Живот. Без музика няма култура.

 

 

Вие трябва да посетите едно събрание на адепти, да видите каква музика има там. Да бъдете при тия адепти, когато пеят; да видите какво разбиране имат те, да видите какво нещо е музиката!

 image

 

За да станеш ученик на такъв адепт, трябва да се запознаеш първо със съвременната музика. Трябва да си първокласен певец и тогава, когато влезеш при тях,ще можеш да разбереш тяхната музика.

 

 

Когато музиката завладее света, няма да има болести. Ще има болести, но ще ви бъде приятно при болестта, лесно ще се освобождавате от нея.

 

 

Като пеете, Божественият свят се отваря и вие приемате Божественият Живот. Ако не пеете, губите. Какво и да ви се случи – пейте!

 

 

Добре е да знаете да рисувате хубаво, хубаво да пеете, хубаво да свирите, да знаете да вършите всяка работа.

 

 

При пеенето в човека влизат ония трептения, които лекуват. Когато болният пее или слуша да пеят – оздравява.

 

 

Чрез музиката може до известна степен да реализирате нещо, което желаете. Чрез музиката нещата се реализират. Това, за което пее човек, може да се реализира. А онова, за което не пее, не може да се реализира. Не може да отидете при Бога, ако не пеете. Не можете да бъдете поет, ако не сте музикален. Не можете да отидете при хората и да ви обичат, ако не пеете.

image

 

 

При друг случай Учителят каза:

 

 

- Истинският образ на Любовта е музикален. Който не пее, той и за любовта да ви говори, за каквото и да ви говори, ще спи.

Повдигане, развитие не може да има без пеене. Който не знае да пее не може да бъде ученик. За ученика от Божествената Школа музиката е един от важните елементи, които му служат като броня, да го предпазват от външни и вътрешни неблагоприятни условия.

 

 

Между музикалното чувство и разсъдителността има известно съотношение. Колкото по-музикален е човек, толкова и разсъдителните му способности са по-добре развити.

 

 

Пеенето трябва да съдържа три елемента: то трябва да се подтиква от разумната Любов; трябва да се прониква от вярата и надеждата, т.е. човек да пее с идеята, че онова за което пее, може да се реализира.

 

 

Пеенето трябва да бъде непреривен подтик на живота. Без пеене сегашният живот би заличил всичко благородно в човека.

 

 

Музиката е прилагане на божествените добродетели. Имам предвид музиката като метод за прилагане на Любовта. Ако не сте музикални, не можете да обичате хората. Любовта е велико благо за всички. Първото нещо, което тя дава на човека, е музиката.

 

 

Какво нещо е Любовта? Наука за музиката. Сама по себе си Любовта е неуловима. Само музикалният може да я разбере.

 

 

Когато човек носи Божествената Любов, той говори музикално. Като внимавате, вие преживявате тоновете. Вие може да достигнете музиката да стане за вас говор, реч.

 

 

Всички хора, в които чувствата са загрубели, нямат музика в себе си. А хората с нежни чувства имат музика. Те могат да пеят, да свирят и по съзнание стоят по-високо от онези, които не пеят и не свирят.

 

 

Когато човек пее, трябва да има обект. Ако пее за Бога, ще бъде вечно млад, ще добие безсмъртие и след заминаването си ще продължи да пее в Невидимия Свят. Ако човек пее за света, светът ще го забрави.

За музиката трябва да имате просветен ум, просветено сърце, просветена душа. Да нямате два морала! Един идеал трябва да имате – да служите на Господа. Какво ще кажат хората за вас? Нека си говорят каквото си искат.

 

 

 

При пеенето трябва да мислите за вътрешната публика. Сега хората нямат представа какво нещо е музиката.

 

 

Гениалният музикант е проводник на Божествената енергия, а онези, които го слушат, ще приемат тази енергия. Добрият музикант трябва да бъде добър проводник на Божественото – да дава.

 

Човек трябва да пее с вдъхновение. Като пее хубаво, ще възприеме красиви мисли и чувства.

 image

 

Като слушате талантливи певци или музиканти, вие се свързвате с напредналите Същества, които се проявяват чрез тях. Трептенията на тези Същества се разнасят далеч в пространството чрез гласа на този певец и повдигат душите. Малко песни има, които се разнасят в Пространството. Редки са случаите, когато може да се улови някоя древна египетска или индуска песен. Песен, музика, която не остава в пространството, не е истинска музика.

При пеенето трябва да взимат участие подсъзнанието, съзнанието, самосъзнанието и свръхсъзнанието. Който иска да пее добре, трябва да бъде вътрешно спокоен. Не можете да пеете и свирите, ако имате лоши мисли и чувства.

 

 

Мъдростта си служи с музика. Отсега нататък музикалният свят принадлежи на Мъдростта. Изпълнението, външната страна на музиката не може да се прояви без мъдрост.

 

 

Велико изкуство е музиката. С нея може да се изразят характера, мислите и чувствата на човека.

 

 

Как ще изразите музикално трептенията на ума и на сърцето? Сърцето трепти бързо, а умът – тържествено.Възвишените Същества лесно прилагат музиката, но обикновените хора мъчно си служат с нея. Нека се опита един обикновен музикант да изправи една своя погрешка чрез музиката.

 

 

За характера на човека се съди по неговата музикалност. Колкото човек е по-музикален, толкова характерът му е по-издръжлив.

 

Тъжен си. Щом си цигулар – свири и състоянието ти ще се смени! Даже ако вземеш само един тон, може да се смени състоянието ти. Сега има много повече инструменти, отколкото в миналото. Може да си помагате с тях, да сменяте вашите състояния. Никога не е имало толкова много инструменти, както сега. Добри музиканти са тези, които знаят да сменят положителната енергия в отрицателна и отрицателната – в положителна.

 

 

Ти свирил ли си, пял ли си на някое свое горчиво чувство, за да го превърнеш в сладко? Така ще опиташ силата на музиката. Добре е човек да употребява силата на музиката за трансформиране на състоянията си. Когато човек е уморен или тъжен, трябва да пее.

image

 

 

При други случаи Учителят казва:

 

 

- Музиката има влияние върху храносмилането. Когато стомахът ви не работи добре, пейте и ще видите какво влияние оказва музиката при храносмилането.

 

 

Ученикът трябва да отделя всеки ден по 10, 15, 20 минути за пеене и след това да започне да работи.

Развитието на дарбите и способностите на човека зависи от пеенето. При пеенето ще дадете възможност да се развият вашите способности.

 

 

Всяка песен може да се пее силно или тихо, меко. Ако пеете силно, ще привлечете по-нисшите същества, ако пеете тихо, ще привлечете по-напреднали Същества.Който не е музикален, у когото не е развито чувството за време, той не е търпелив и точен, няма усет за ред. Между музикантите рядко се срещат убийци и престъпници.Понеже не са тонирани, хората имат различни състояния и затова не на всички допадат едни и същи песни.

 

 

Народи, които са имали хубава музика, са се повдигали.

 

 

Някой се възмущава, че съвременната музика се свири и пее в кръчми и кабарета. Обаче свиренето и пеенето в кръчмите и кафенетата е допринесло твърде много за повдигане на човека.

 

 

Човек трябва да пее, понеже в него се набира музикален прах, от който трябва да се отърси.Когато се опитваме да пеем или свирим Божествената музика, винаги ще правим грешки. Не че грешката съществува в Божествената музика, но се изисква време, за да се научите да не правите грешки. Трябва да се научите да се тонирате.Щом не искате да пеете, вие сте в болезнено състояние. Щом имате желание да пеете, вие сте здрав.

 

 

Може да се долови музиката, която излиза от човека.

 

 

Някой мисли, че лесно може да стане гениален човек. Един човек трябва да слугува хиляди години на гениален певец, да го вижда как работи, какво прави; тогава и той ще стане гениален певец.

Знайте, че без музика никъде не можете да отидете. Или ще пеете или ще свирите. Нещастията на човека се дължат именно на това, че той нито пее, нито свири. Грешките се изправят чрез музиката. Има области в Природата, чиито врати се отварят само тогава, когато човек владее магията на музиката.

 image

 

 

Снимките са на цветя, които отглеждам.

 

 

 


Тагове:   Петър Дънов,


Гласувай:
23Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Народи, които са имали хубава музика, са се повдигали.
11.07.2014 17:17
А ние затънахме в най-гнусната чалга!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - А ние затънахме в най-гнусната ч...
11.07.2014 17:46
katan написа:
А ние затънахме в най-гнусната чалга!


То и за това сме на този хал:((((
цитирай
3. stela50 - Музиката и танците лекуват душата и тялото...
11.07.2014 18:33
Народи, които са имали хубава музика, са се повдигали...
...Грешките се изправят чрез музиката. Има области в Природата,
чиито врати се отварят само тогава,
когато човек владее магията на музиката...
Мъдри послания...
Поздрави за постинга, Пролет !
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Народи, които са имали хубава му...
11.07.2014 18:55
stela50 написа:
Народи, които са имали хубава музика, са се повдигали...
...Грешките се изправят чрез музиката. Има области в Природата,
чиито врати се отварят само тогава,
когато човек владее магията на музиката...
Мъдри послания...
Поздрави за постинга, Пролет !


Тези беседи са изнасяни в последните месеци от неговия живот. В тях той ни предава мъдрост, натрупана с години. В тази книга има много интересни неща от живота, поднесени като сентенции, подплатени с богатия му опит.
цитирай
5. bven - Който пее е силен, който не пее е слаб!
11.07.2014 22:36
Затова имаме най-хубавите песни за народната любов!
А който пее, мло не мисли, нали?
Поздрави за хубавия текст, Невена!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Невена!
11.07.2014 22:42
Велик е бил Дънов!
С написаното за музиката и пеенето ми напомни за майка ми
Тя имаше хубав глас.И когато нещо я притеснеше силно, вместо да плаче и да се вайка, почваше да пее Явно така се облекчаваще, все пак доживя преклонна възраст и ако не беше инцидентът, още щеше да живее.
Новите й съседи бързо разбраха кога и защо пее.
Често като отивах при нея, като ме срещнеше някой от тях ми казваше да бързам, защото тя пее!
Приятна вечер , Невена!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Затова имаме най-хубавите песни за ...
11.07.2014 23:25
bven написа:
Затова имаме най-хубавите песни за народната любов!
А който пее, зло не мисли, нали?
Поздрави за хубавия текст, Невена!


Нашите народни песни се славят по цял свят. Тези песни са ни спасявали в трудни дни на робство и войни. Много мъка и болка има в много от тях, но въпреки това са поддържали народния дух на висота. За това и нашият народ като цяло е силен и е успял да оцелее в трудни моменти и да запази своята идентичност. Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Велик е бил Дънов! С написаното за ...
11.07.2014 23:32
leonleonovpom2 написа:
Велик е бил Дънов!
С написаното за музиката и пеенето ми напомни за майка ми
Тя имаше хубав глас.И когато нещо я притеснеше силно, вместо да плаче и да се вайка, почваше да пее Явно така се облекчаваце, все пак доживя преклонна възраст и ако не беше инцидентът, още щеше да живее.
Новите й съседи бързо разбраха кога и защо пее.
Често като отивах при нея, като ме срещнеше някой от тях ми казваше да бързам, защото тя пее!
Приятна вечер , Невена!


Странно съвпадение, тя и моята майка пее често, въпреки тежкото си състояние. Всяка сутрин ме посреща с песен, но на доста от тях е забравила думите и ги свързва една с друга, като пее по няколко строфи от всяка една. Започва често с песента за овчарчето, което пасяло овцете, продължава с Цар Симеон, Райна Княгиня и др. и приключва с Лили Марлен. Сигурно това я крепи някак. Поздрави!!
цитирай
9. makont - Хубави послания, Вени!
14.07.2014 13:08
Зветно, красиво, мъдро и музиката... Имаме такива хубави песни, такива велики изпълнители, не може чалгата да покрие това богатство. Временно е всичко, доброто рано или късно ще победи. В нашите ръце е донякъде, сетих се за израза: "На есен с песен", дано попеем правилно и във верния тон. Усмивки!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Зветно, красиво, мъдро и музиката. ...
14.07.2014 17:56
makont написа:
Зветно, красиво, мъдро и музиката... Имаме такива хубави песни, такива велики изпълнители, не може чалгата да покрие това богатство. Временно е всичко, доброто рано или късно ще победи. В нашите ръце е донякъде, сетих се за израза: "На есен с песен", дано попеем правилно и във верния тон. Усмивки!


Права си, имаме си хубави песни и отлично изпълнители във всички жанрове. Простотията върви по хората и е въпрос на време да се осъзнаят. Поздрави!!!
цитирай
11. gosho568 - Уникален постинг за уникален човек!
14.07.2014 23:06
Поздрави, Неве!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Поздрави, Неве! Да, той е много ...
14.07.2014 23:28
gosho568 написа:
Поздрави, Неве!


Да, той е много специален човек. От както съм в блога не пропускам да отбележа неговият рожден ден и съм направила блогвълна с подобни постинги.
http://blog.bg/theme.php?theme=887
цитирай
13. planinitenabulgaria - Един доста вътре в музиката блогър
17.07.2014 18:20
и свирещ на цигулка, както и Петър Дънов някога е напълно съгласен с него.Един линк с произведение за соло цигулка върви към тези мисли на Учителя:

http://www.youtube.com/watch?v=6KaYzgofHjc
цитирай
14. metlichina - учителят Дънов....
19.07.2014 17:13
уникален човек ... великолепен постинг!
поздравления..
цитирай
15. mileidi46 - Който пее ,зло не мисли!
20.07.2014 01:23
А цветята ти са станали много хубави!!
Браво!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404679
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031