Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
08.05.2013 19:00 - Кърлежите са навсякъде.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11109 Коментари: 17 Гласове:
19

Последна промяна: 09.05.2013 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Преди две години високо в рамото ми се заби един кърлеж на 24 май и зор видях до като намеря болнично заведение, където да ми го извадят. Накрая отидох в Пирогов и ми го извадиха, биха ми и инжекция против тетанус, за да ми е пълно щастието.

image

Ще кажете, че съм го прихванала, скитайки из макоцевски поляни, но не би. Същият ден със съпруга ми поднесохме цветя на паметника на Св.Св. Кирил и Методий в градинката пред Националната библиотека в гр. София, а после  посетихме градинката пред Парламента, където е паметникът на Климент Охридски. Направих снимки и постинг по-късно през деня, ето го тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/history/2011/05/24/24-mai-den-na-slavianskata-pismenost-bylgarskata-prosveta-i-.752781 

Не съм газила трева, но кърлежът върху рамото ми бе факт. Явно те не се крият само в тревите, но ги има и по клоните на дърветата, въпреки че официално това се отрича. След около месец ми направиха изследване в специализирана лаборатория към "Национален център по заразни и паразитни болести" и се оказа, че кърлежът не е бил заразен, та стомничката ми за вода не се счупи, въпреки че ми бе трети пореден кърлеж в рамките на последните 15 г. В лабораторията ми обясниха, че когато кърлежът се извади е хубаво да се сложи в шишенце и да се занесе на изследване. Това обаче докторите в спешните центрове няма да ви го кажат.

image

Преди няколко дни и моят съпруг се сдоби с два макоцевски  кърлежа, но ги открихме последователно в рамките на два часа.  Когато му извадиха първия в Пирогов, докторът му рече, че бил малък и още не бил се напил с кръв, та нямало нужда да го носим за изследване и не му го даде. Вторият обаче бил по-голям и докторът му го сложи в шишенцето, което занесох на изследване. Там в лабораторията ми обясниха, че няма никакво значение дали е малък или голям, еднакво опасен може да бъде и трябва да се изследва. Стойността на изследването е 9 лв. и е хубаво да се направи, въпреки че то не изключва изследването на кръвта на ухапания от кърлеж, което се прави след 20-я ден от ухапването. Това е срокът, в който се образуват антитела в тялото на ухапания  при заразен кърлеж. Във връзка с този случай попаднах на една много интересна статия в нета, част от която предоставям на вашето внимание:

Внимание Кърлежи!!    

Времето се затопли, и хората започнаха да прекарват все повече време на открито, и сред природата. Навлизайки в горите, много от тях се притесняват от опасни диви животни, и се чудят как биха реагирали при евентуалната среща с тях. Това, което забравят, или дори не подозират обаче е, че много по-голяма опасност ги дебне в тревата под краката им. Там се крият едни от най-дребните, но същевременно и най-опасни твари в нашите гори и поля – кърлежите.

 

Реших да направя тази публикация, която да ни напомни за тях, и за това как трябва да реагираме на тази опасност, защото, както казах, активностите ни сред природата се увеличават, а това съвпада и с пика на кърлежовата популация. Според някои източници се очаква кърлежите да са прекарали добре зимата, и сега да се появят в големи количества. Увеличава се и процента на кърлежите, носещи в себе си някоя от най-често предаваните по този начин болести, така че риска не е за подценяване.

През последните години проблемът с кърлежите е доста сериозен. Има ги почти навсякъде, и в големи количества. Могат да бъдат активни почти целогодишно, и са особено концентрирани във високите треви, папратите, ниските храсти и гористите местности, особено местообитанията на сърни и елени, както и районите на паша на домашни животни.

Кърлежите са основните преносители на болести по хората, изпреварени само от комарите в световен мащаб. Заболяване не предизвиква самото ухапване на кърлежа, а токсините, секретите, или микроорганизмите, които се пренасят чрез неговата слюнка.

Иксодовите кърлежи (Ixodidae) са важни, защото те са основните преносители на болести по хората. Познават се по твърдата обвивка, която имат. Обикновено те се прикрепват към гостоприемника, и се хранят в продължение на часове, до дни. Пренасянето на болестта обикновено става  към края на храненето, когато кърлежът е пълен с кръв.

Най-често пренасяните от кърлежи болести по хората са:(кликнете върху линка)
xenos-bushcraft.com/blog/2012/03/ticks/

В България има 38 вида Иксодови (пасищни) кърлежи. Най- опасният е от Род Ixodes- Ixodes ricinus L.

image 

Разпространен е в Европа и е един от доминиращите пасищни видове почти в цялата страна. Той е относително по-дребен, с дълго хоботче. Видът е тригостоприемников. Възрастните индивиди паразитират върху едри бозайници ? крави, кози, сърни, елени, биволи, коне, кучета и др. Ларвите и нимфите паразитират по дребни бозайници, най- вече мишевидни гризачи. Този род кърлежи има ясно изразена антропофилност и две-три годишен цикъл на развитие.
Обитава места с по-високо съдържание на влага - покрайнини на гори, храсти, висока тревна растителност и др. Това обуславя по-широкото му разпространение в предпланинските и планински райони на страната. През последното десетилетие се наблюдава навлизането на вида в населени места - градини, паркове, зелени площи около жилищни и други постройки, вилни зони, къмпинги и др.
Преносител е на вируса на кърлежовия менингоенцефалит, на причинителя на Лаймската борелиоза, на ерлихии, участва в разпространението на туларемия, носител е на C.burnetii и др
.
Още инфо за останалите видове Иксодовите кърлежи вижте тук:

www.homeopathybg.org/members/DeJure/metodichni/ixodes.html

Тагове:   кърлежи,


Гласувай:
19Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Не са толкова страшни кърлежите, Невена!
08.05.2013 20:54
Не всички кърлежи са опасни, а има и един много смешен, сивият волски кърлеж. Като няма сега волове той паразитира към кучетата. Този кърлеж е рекордьор, защото издържа без да се храни до три години. Имам го в блога си. Щом се надуе се пуска от кучетата за да не му е топло. Намирам ги на площадката на къщата си.
Кърлежите по пясъка на плажа и по тревата са по-опасни по отношение на заразите, които пренасят. По-безопасни са тези, които дебнат по малините и касиса, най-безопасни са мъничките кърлежи, които скачат от дърветата върху хора, които са под тях. Те са малко по-едри от въшка.
Като човек, прекарващ доста време по горите или по някакъв друг критерий, на мен кърлежи не налитат. Считат ме за приятел? Много често обаче на мои познати се впиват кърлежи, които отстранявам по бабешки: покривам ги с памуче с олио но така, че да не влиза въздух до кърлежа въобще и той се пуска сам. Ако не се пусне се дърпа и върти едновременно обратно на часовниковата стпрелка, защото хоботът му е с дясна резба. Трябва усет обаче, защото ако се скъса главата му хирург трябва да резне и почисти мястото. Говорил съм с хора, живущи все още по планината, те ползват парцалче с олио. Ако обаче кърлежът не се пуска го оставят да се напие и да се махне. Никой там не говори за лаймски и други болести.
Един етнос знам, който имитира паразит, впит в гостоприемник. Той е доста по-страшен от кърлежа, защото пие, пие, но колкото и сокове от гостопприемника да поеме все му не стигат и се не пуска.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
08.05.2013 21:31
Знам, че не всички са опасни, статистиката е определила, че само 20 % от Софийска област са заразни, докато в южна България заразените достигат до 40%. Благодаря ти, че споделяш своя опит, както и този на планинците, но медиците го отричат този способ, не трябвало да се върти, а олиото го задушавало и има опаснос кърлежа да повърне изсмуканата кръв обратно и да зарази човека, пише в статията- виж линка.А онзи етнос си го знаем, скоро няма да ни пусне и както е тръгнало българите ще станат малцинство:(((
цитирай
3. mt46 - Да,
08.05.2013 21:57
кърлеж се вади, като се намаже с олио и се върти внимателно - обратно на часовниковата стрелка...
цитирай
4. ckarlet - Ох, както обичаме да сме често сред ...
08.05.2013 22:07
Ох, както обичаме да сме често сред природата, дано не ни се случва да се срещаме с тях, Невенче!
Хубав постинг, с който заостряш вниманието ни при разходките на зелено!
Поздрав и хубава вечер!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - mt46
08.05.2013 22:31
Вече го отричат този способ, не трябвало да се върти, а олиото го задушавало и има опаснос кърлежа да повърне изсмуканата кръв обратно и да зарази човека, пише в статията- виж линка.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Ох, както обичаме да сме често сред ...
08.05.2013 22:34
ckarlet написа:
Ох, както обичаме да сме често сред природата, дано не ни се случва да се срещаме с тях, Невенче!
Хубав постинг, с който заостряш вниманието ни при разходките на зелено!
Поздрав и хубава вечер!


Не питай старило-питай патило-казва народа. Напоследък правят от всичко икономии и не пръскат навсякъде за комари и кърлежи, та от това ни идват патилата всред природата.
цитирай
7. magnoliya - Дано да не ги виждам изобщо тези п...
08.05.2013 23:19
Дано да не ги виждам изобщо тези паразити! Няколко пъти ми се наложи да ползвам услугите на Бърза помощ за ваденето на кърлеж. Това не било тяхно задължение, а на личния лекар. Дано това лято кърлежите да бягат далеч от мен!
Е, аз съм тридесетхилядния глас на твоя блог. Пожелавам ти поне още 10 пъти по толкова!

цитирай
8. kasnaprolet9999 - Дано да не ги виждам изобщо тези п...
08.05.2013 23:47
magnoliya написа:
Дано да не ги виждам изобщо тези паразити! Няколко пъти ми се наложи да ползвам услугите на Бърза помощ за ваденето на кърлеж. Това не било тяхно задължение, а на личния лекар. Дано това лято кърлежите да бягат далеч от мен!
Е, аз съм тридесетхилядния глас на твоя блог. Пожелавам ти поне още 10 пъти по толкова!Пожелавам ти го от все сърце. Радвам се, че точно ти ми се разписа по този начин и дано постинга ми ти е от полза.
цитирай
9. martiniki - да, и ние сме много навън
09.05.2013 07:38
и се оглеждаме за кърлежи вече - това от детство помня, да не забравя да се огледам като се прибера отвън.
Навременно предупреждение, Неве
цитирай
10. mmmmmmmmm - Преди няколко дни
09.05.2013 08:51
намерих два огромни пред входната врата.
Миналата година родителите ми бяха ухапани от кърлеж.В рамките на 10 дни и при двамата се появиха признаци - втрисане и висока температура.Лекарите бяха категорични,че не бива да се отстраняват - с памук,парцал,олио и т.н.Това е работа за хирург!При родителите ми бяха оставили само следи .... Нямаме животни,но пак се бяха намерили да пакостят.
Има много инсиктициди.Остава да са така ефикасни,както ги препоръчват.
Оставани да се пазим и наблюдаваме.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - и се оглеждаме за кърлежи вече - това ...
09.05.2013 11:19
martiniki написа:
и се оглеждаме за кърлежи вече - това от детство помня, да не забравя да се огледам като се прибера отвън.
Навременно предупреждение, Неве


И ние се оглеждаме, но първият бе толкова малък, сякаш бе брадавица и единствено това, че имаше зачервяване около нея ни накара да вземем лупа и тогава видяхме две краченца отстрани на тялото, което бе като на втората снимка, само че тъмнокафяво като цвета на брадавица, каквито съпругът ми има на няколко места по гърба. Докторът рече, че не се е бил напил още с кръв, вероятно за това е бил и малък. След като му биха инжекцията го засърбя около втория и тогава го открихме и него. Абе имала глава да пати.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - намерих два огромни пред входната ...
09.05.2013 11:25
mmmmmmmmm написа:
намерих два огромни пред входната врата.
Миналата година родителите ми бяха ухапани от кърлеж.В рамките на 10 дни и при двамата се появиха признаци - втрисане и висока температура.Лекарите бяха категорични,че не бива да се отстраняват - с памук,парцал,олио и т.н.Това е работа за хирург!При родителите ми бяха оставили само следи .... Нямаме животни,но пак се бяха намерили да пакостят.
Има много инсиктициди.Остава да са така ефикасни,както ги препоръчват.
Оставани да се пазим и наблюдаваме.


Да, това казват лекарите, когато ми вадеха и моите кърлежи преди време, че не трябва да се въртят обратно на часовниковата стрелка, нито да се мажат с олио или мас. Моят съпруг беше същият ден с главоболие и гадене. Бяха му излезнали стомашни киселини, но помислихме, че е от козунаците, които се правят с повече мая, която стомахът му не понася добре. Има репиленти срещу кърлежи, но мъжете често подценяват опасностите, на които се подлагат, когато градинарстват по дворовете.
цитирай
13. stela50 - Хубаво е да има информация, не съм виждала
09.05.2013 15:26
кърлежи и ми беше от полза да прочета. Впечатли ме лесното
и бързо отстраняване, показано във втория клип с нещо,
което има във всеки дом.
Благодарности, Късна Пролет !
цитирай
14. kasnaprolet9999 - stela50
09.05.2013 16:18
И все пак по-добрия вариант да се извади от хирург в болнично заведение, защото ако се скъса част от кърлежа и остане в тялото ще може със стерелизиран инструментариум да ги извади. освен това се поставя и инжекция против тетанус, която вероятно въздейства добре и срещу други патогени, които влизат и от незаразените с опасните болести кърлежи.
цитирай
15. eien - с когото и да разговарям, все някоя приятелка или близка на нея е
10.05.2013 05:05
имала такава неприятна среща. Ужасно е. Защо не пръскат? като деца тичахме из парка, нямаше такова чудо? Пазете се!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - eien
10.05.2013 10:29
Преди две години една блогерка ми се оплака, че са открили кърлеж на главата си, който яно доста е престоял преди да го махнат и е вдигнала много висока температура, няколко дена е била между живота и смъртта, но е оживяла за късмет. Добре че е младо момиче и организмът му е успял да пребори инфекцията. Кърлежът е паднал вероятно от някое дърво на главата му, до като си ходило по улиците, каза ми че не е била на излет. Много е опасно попадението им в главата.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - За съжаление след година разбрах, ...
23.05.2015 22:04
За съжаление след година разбрах, че тази блогерка се е споминала, рисуваше много хубаво и често ме посещаваше. Изглежда, че все пак бавно инфекцията от заразения кърлеж е напреднала, бедното момиче. Мир на праха й и светла й памет!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13998273
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41233
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031