Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2013 09:21 - Любовта е сладка, но прави човека патка :))))
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7943 Коментари: 21 Гласове:
35

Последна промяна: 21.06.2013 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА ЛЮБОВТА


image

 

 

14 февруари – Денят на Свети Валентин

Тя може да лекува, но и да разболява

В Международната класификация на болестите любовта фигурира под шифър F 63.9 – „Разстройство на навиците и неуточнено влечение”. В обяснението е отбелязано, че към този род патологии се отнася „периодично възникващото непреодолимо желание да се направи опасно за себе си и околните действие, на което е невъзможно да се противостои”. По този начин, любовта се нарежда сред такива заболявания, като клептоманията, пироманията, патологичната лъжливост или страстта към хазартните игри.
„Любовта е зла” – гласи народната мъдрост. Има се предвид, че можеш да обикнеш дори и козел, т.е. човек с не особено приятно поведение. Казват още, че любовта е сляпа, доколкото влюбеният не забелязва дори явните недостатъци в обекта на своето обожание.

image

Смята се, че влюбените се отличават с по-добро здраве, повишено настроение и работоспособност. Но тук става дума, разбира се, за взаимната любов. Що се отнася до несподелените чувства, много често всичко е обратно. Именно такива случаи се отнасят към категорията на патологичните. Неудачите в любовта водят до снижено настроение, самоунищожителни мисли, безсъние, импулсивни постъпки и дори до вътрешни заболявания. Характерен пример е синдромът на разбитото сърце – внезапно понижаване на броя на свиванията на сърдечния мускул под влияние на отрицателните емоции.
Както е известно, най-добре от всички в безответната любов от векове се ориентирали писателите и поетите, макар че вследствие на своята изтънчена душевна организация именно те повече от другите страдали от този недъг. Но не някой друг, а именно честите гости на Парнас, намирали и най-точните думи за описание на своите преживявания. Класически пример тук станали „Страданията на младия Вертер” на Гьоте.

image

Нежно чувство, преминаващо в психоза
Едновременно с литераторите от любовната напаст се заинтересували и лекарите. Така, например, още великия древен лечител Хипократ твърдял, че всяка страстна любов непременно води до меланхолия. Същото казвал в своя „Канон на лечебната наука” и знаменитият средновековен медик Авицена, добавяйки при това, че влюбеността се отнася към „болестите на главата, вредни главно за способността да се усеща и мисли”. Едновременно се предлагали и способи за лечение на това заболяване, при което за най-добра препоръка се смятал строгия режим на легло, най-добре... в компания.
Но ако говорим сериозно, то любовната треска се характеризира с изменено състояние на съзнанието на човек, който в този момент от живота вижда всичко или в розови, или в сиви или в още по-мрачни тонове. Това засяга на първо място обекта на амурно обожание, който може да стане в очите на влюбения дори собствена противоположност. Тогава измаменият в своите надежди човек или се прощава с живота, или започва да отмъщава на този, който по-рано е боготворил.

image

При това, освен изброените признаци, за влюбеността е присъща обсебеност от обекта на любовта, което обикновено в психиатрията се квалифицира като синдром на натрапчивите състояния – човек се стреми към своя кумир, постоянно мисли за него, дори краткотрайната раздяла възприема като трагедия. Подобно състояние се отличава със своя непреодолим характер, а така също с невъзможността с усилие на волята човек да се избави от него. Заслепеният от любов човек губи уважение към себе си, а понякога и личностните си цели, превръщайки се в доброволен роб на своята любов. Такъв род психическа зависимост от обекта на влечение е сродна с наркотичното пристрастие, тя е свързана със същите вътрешни механизми в организма, както и истинската наркомания.

image

Синдром на Адел
Така се нарича пълната и продължителна любовна обсебеност, оставаща без отговор. Своето название този синдром е получил от името на дъщерята на Виктор Юго – Адел, страдаща от несподелена страст към офицера Албърт Пинсън, който не се трогнал нито от красотата на Адел, нито от литературната слава на нейния баща. Когато Пинсън бил изпратен да служи в Канада, Адел тайно от баща си го последвала, отмъквайки семейните скъпоценности, за да плати пътуването. В течение на няколко години девойката живяла в Канада недалеч от своя избраник, който не й обръщал никакво внимание. В същото време тя разказвала на околните за своята въображаема любовна връзка с този английски офицер, за това, че имала от него мъртвородено дете. Адел дори написала на роднините си във Франция, че се е омъжила за Албърт. Всичко това било плод на въображението на нещастната красавица, обхваната от любовна треска.

image

Пинсън през това време, уморен от настойчивостта на Адел, й съобщил, че скоро ще се ожени за друга жена. Но госпожица Юго накарала своите адвокати да представят нещата така, сякаш тя се явява жена на Пинсън, в резултат на което сватбата била отменена. След няколко години офицерът бил преместен да служи в Западна Индия и Адел като сянка го последвала. Заради постоянните стресове, лошите условия и недостатъчното хранене Адел често боледувала. Тя постоянно изплащала многобройните хазартни дългове на своя възлюбен и дори му наемала проститутки. Здравето на девойката и нейното психично състояние неотклонно се влошавали. Мнозина по това време виждали как Адел в стари, скъсани дрехи, с болнав вид, бродила по улиците, постоянно нещо си записвала в бележника...
В края на краищата по молба на баща си Адел се върнала във Франция. Тя била физически и психически напълно изтощена, нищо не я интересувало, оживявала се само при споменаване на името Албърт. Остатъкът от своя живот Адел прекарала в психиатрична болница и умряла там на преклонна възраст.

image

Любовта като мъчение
Понякога любовта може да придобие направо уродливи форми, които се проявяват във вид на постоянно следене, досаждане на улицата и на обществени места, телефонни позвънявания, писма, съобщения в социалните мрежи, подаръци, незаконни прониквания в дома на обекта на обожание и т.н. Най-често на такова преследване са подлагани звездите на киното и музикалната сцена, но понякога и обикновени хора от двата пола. Започнало като безобидно ухажване и не получило положителен отговор, това чувство преминава границата, става неистово и наистина опасно. Отхвърленият обожател започва активно да се намесва в личния живот на своя кумир, изпраща съобщения със заплахи, понякога стига дори до физическо насилие. Подобен тормоз може да продължи години, довеждайки жертвата на такава „любов” до тежка невроза и дори до смърт.
Известна е историята с холивудската кинозвезда Дженифър Анистън, дълго време преследвана от някой си Дейсън Пейтън, който си въобразил, че тя иска да бъде майка на неговите деца. За да види актрисата, фанатикът я следвал по петите и дори кроил планове, как да я отвлече. А когато полицията арестувала „влюбеният” фен, от него били конфискувани нож, диктофон и голямо количество неизпратени любовни писма. Пред съда Пейтън заявил, че винаги ще преследва Дженифър, което предизвикало истински шок в нея. Независимо от това, че съдът разпоредил Пейтън да бъде изпратен на принудително лечение в психиатрична клиника, Дженифър твърди, че продължава да вижда този маниак в своите нощни кошмари.

image

Страдате от любов? Вземете таблетка!
Изглежда, че в обозримо бъдеще поетите, психолозите и продавачите на цветя ще имат много по-малко работа. Многократно възпятото в литературата чувство на „несподелена любов”, каращо отделни не особено уравновесени личности да вършат безумни постъпки, изглежда, скоро ще остане спомен от миналото. Само една таблетка е способна да тушира дори силните преживявания по повод на несподеленото чувство.
В основата на действащото активно вещество на новите таблетки, които вече се продават без рецепта в Австрия, стои екстракт от семената на екзотичното африканско растение Griffonia simplicifolia, което расте в Кот д`Ивоар.
В семената на това екзотично растение се съдържа 5-хидрокситриптофан, или 5-НТР. Тази аминокиселина се явява прекурсор (изходно вещество) на хормона серотонин – важен невромедиатор в организма на човека, влияещ на поведението, настроението, апетита и съня, чиято концентрация рязко пада, когато човек изпитва негативни психоемоционални усещания.
Широко известен е още един прекурсор на серотонина – аминокиселината L-триптофан, която в голямо количество се съдържа в шоколада. Ето защо много хора са свикнали да се борят срещу стреса с шоколад. (Бел. ред. Освен в шоколада – четете за специалната шоколадова промоция на стр. 17 и 24 на в. "Лечител", триптофан може да си набавите и чрез продукта
Триптомакс.) Отличието на хидрокситриптофана се състои в неговата способност да помага на организма по-бързо да попълва серотониновите запаси, изразходвани в стресова ситуация, и да намалява страничните действия от такива стресове.

image

Както заявила фирмата производител, препаратът е способен да победи непоносимото чувство на отчаяние, което рано или късно преживява този, който е бил изоставен или чието чувство дълго време е останало без отговор. Впрочем не може да се изключи, че подобна „любовна” реклама в действителност е просто удачен маркетингов ход, а на практика да става дума за напълно сериозна заявка за нов мощен и относително безопасен антидепресант.
Действието на препарата е свързано с отдавна вече известния на учените механизъм на възникване на депресивни състояния, предизвикани от сериозен емоционален стрес. Известно е, че стресът допринася за възникване в организма на определени химически вещества, които попадат в кръвотока. Хормоните, които водят до състояние на възбуда, се възприемат от рецепторите на всяка клетка. Влизащите в състава на екзотичния екстракт вещества встъпват във взаимодействие с тези хормони, изменяйки ги по такъв начин, че човек чувства облекчение.
Компонентите в препарата оказват положително действие на биохимическите процеси, протичащи в тъканите на главния мозък, без да предизвикват развитие на нежелателни странични ефекти и увреждане на нервните окончания.

image

Влюбеността е заразна...
Между другото, симптомите, които изпитва „болният-влюбен”, са достатъчно красноречиви дори от гледна точка на хората, които не са свързани с психиатрията: отвлечен поглед, радостно подскачане при всяко телефонно позвъняване, непредсказуема смяна на настроенията. При това, за разлика от обичайните психически разстройства, влюбеността явно е заразна. Както потвърдили изследвания на психолози от Йелския университет още преди десетина години, в колектив, където се появява една влюбена двойка, започват верижни романи между колегите. „Заразяват” се примерно 25-30% от служителите. Твърди се, че със своето влечение един към друг и със своите душевни преживявания хората разпространяват слаби електромагнитни импулси, на които реагират не само те самите, но и особено чувствителните им колеги.

image

Разбира се, да говорят, че подобно „разстройство на здравето” води изключително до негативни последствия, не биха си позволили дори най-циничните представители на научния свят. Благодарение на отделянето на ендорфини (прословутите „хормони на щастието”, участващи в това числово, и във формирането на имунния отговор), щастливите влюбени с 40% по-рядко страдат от възпалителни заболявания, а оздравяват по-бързо. Устойчивостта на техния имунитет при епидемия от грип се повишава с 30%. При това, колкото по-често (в разумни граници) бие сърцето, толкова по-малка е вероятността от варикозно разширение на вените.
Преди няколко години в една от лондонските болници провели интересно изследване, в резултат на което било доказано, че любовта помага в борбата с всяко заболяване. Обикновено преди операция хирургът прави обиколка и обяснява на всеки болен същността на всяка операция. При този експеримент лекарят, влизайки в болничната стая, проявявал особена загриженост и нежност: държал ръката на пациента и говорил с него по-подробно и с повече чувство. Въпреки всички научни теории, тези пациенти се оправяли след операция средно три пъти по-бързо, отколкото останалите!

Владимир ЙОНЕВ

в-к "Лечител", Брой: 7, 14 февруари 2013

image

Честит празник на всички влюбени!!! Обичайте се и я карайте умната. Мисля си, че когато човек е влюбен, за него всеки ден е празник, особено ако обектът на неговите чувства е съпричастен.
Преди две години, ви обърнах внимание върху "Учебника за умни влюбени", а миналата година  ви запознах с любовните тактики, за да няма никакви издънки:)))
Всичко това поместих в една блог-вълна, та да ви ползва по всяко време, ако стане напечено. Ето го и линка:


blog.bg/theme.php

В този ден много хора по стар стил почитат "Трифон Зарезан". Аз съм от тези, които успяват да съвместяват двата празника и да полеят любовта с вино. Преди доста време ви разказах колко много общи неща има между тях.
Ето един хубав постинг за виното и любовта на наша блогерка:
mmmmmmmmm.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/02/14/sveti-zrezan.1053242#last_comment

Снимките са правени наскоро от моя съученик Гарата при посещението му на о-в Св. Лучия-Карибите. Още снимки от там може да видите в неговия сайт, чиито линк от години заема 13 място в моя блогрол.


Гласувай:
351. анонимен - Наздраве на най-хубавите хораа...
14.02.2013 09:28
Наздраве на най-хубавите хораааа!:))))))
цитирай
2. mariniki - всичко за любовта...
14.02.2013 10:19
поздравления зя прекрасния постинг, мила Вени... само да допълня...
любовта е най-красивото чувство в живота на хората, макар...
че носи къс миг щастие... и за дълго... страдания... но защо ли,
всички неистово и се радват и се стремят към нея...
бъдете щастливи... всеки по своему...
цитирай
3. mmmmmmmmm - Честити празници!:)
14.02.2013 11:10
Полей ги обилно с вино!Без значение от радост или от мъка!:)
Празник да е!
Весело да е!:)
Много красив пост!:)))
цитирай
4. makont - Здравей Вени,
14.02.2013 11:26
пияна от любов и вино, завинаги бъди. Усмивки!
цитирай
5. анонимен - Много интересен поглед към любовта. ;)
14.02.2013 11:50
Обзорен постинг. Поздрави, Невена!
цитирай
6. katan - Честити празници!
14.02.2013 12:22
Много ми хареса постинга ти!
Много щастие и НАЗДРАВЕ за теб и семейството ти!
цитирай
7. stevilia - любовта..
14.02.2013 12:33
Чудесен постинг,благодаря ти :))
цитирай
8. mt46 - Поздрав
14.02.2013 13:11
за интересния постинг!... Всяко пристрастяване към нещо /пари, власт, земя, животни, алкохол и т. н/ е болест...
Приятен празничен ден! :)
цитирай
9. kasnaprolet9999 - До всички коментирали до тук
14.02.2013 16:00
Благодаря ви приятели, радвам се, че ви допада постинга. Като блогерска лечителка реших да ви запозная с влиянието на любовта върху здравословния статус на влюбените, както и че пак билките ще помогнат върху мъките от несподелената любов. От българските билки е най-добра в тези случаи е дилянката, от която се прави валериана.
цитирай
10. oligarchbg - Свети празник за озарени от любов хора! Където парите са И за подаръци, а не за тока и хляба първа любовна необходимост!
14.02.2013 19:19
В Европейски Съюз получават средно 1500 евро - ПРИ ЦЕНА 28 ЦЕНТА
В страните от Балканския регион ЗА киловатчас:
в Румъния - 11 евроцента ПРИ ЗАПЛАТА 500 евро, в Гърция е струвал 18 евроцента ПРИ ЗАПЛАТА - 895 евро
цитирай
11. kasnaprolet9999 - oligarchbg
14.02.2013 19:31
Абе направо сме си за оплакване. Откакто ЧЕЗ и ИВИЕН закупиха и държавния дял от ЕРП-тата и станаха 100% техни собственици си разиграха коня, но се излъгаха, че ще ги търпим. Да се сгреем днес с вино и любов, пък утре пак ще ги подхванем:))))
цитирай
12. bojo12345 - Колкото и да е зле...
14.02.2013 21:47
българина не пропуска да празнува добре!
Честит празник!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - българина не пропуска да празнува ...
14.02.2013 22:16
bojo12345 написа:
българина не пропуска да празнува добре!
Честит празник!

Така си е!!!Ако имахме български празник на влюбените, нямаше толкова да тачат католическият- Св. Валентин. То за любовта няма прегради и е без значение религиозния отенък, важна е идеята, та в този ред на мисли не пропускам да им кажа по нещо полезно в негова чест.
цитирай
14. magnoliya - Честит празник на всички влюбен...
14.02.2013 22:22
Честит празник на всички влюбени!
Поздрави за постинга, който е толкова обширен и цветен - като за празник!
цитирай
15. vihrogonche - Мерси!
15.02.2013 05:18
Вени, хубав постинг!!!
цитирай
16. planinitenabulgaria - Брависимо!
15.02.2013 09:58
Направила си вдъхновен постинг, напомнящ зда идващата пролет.
цитирай
17. stela50 - Харесва ми твоята своеобразна разходка
15.02.2013 13:52
из любовните кътчета ... Любовта е всичко това,
както и нашите земни дни. Чудно илюстриран пост
както винаги с красиви цветя и приятния ти лек
и топъл изказ...Благодаря, Късна Пролет ...
Слънчеви почивни дни !
цитирай
18. alexs - Във виното е истината без Любовта не ...
15.02.2013 23:50
Във виното е истината без Любовта не можем!
цитирай
19. tota - Невена,
16.02.2013 08:02
Нямаме наш празник, посветен на любовта, защото българинът сякаш се срамува да показва любовта си. А, Алекс е прав "Във виното е истината без Любовта не можем!"
Твоите е билки са целебни, има лек за всичко в тях!!
Но и виното е лек, когато е с мярка.

Поздрави!!
цитирай
20. nikikm - Наздраве!
16.02.2013 19:20
За хубавата,искрена и неподправена любов!Такава,каквато царува от хилядолетия по нашите земи,когато чужденеца св.?Валентин не го е имало!Красотата винаги е замрежвала погледа и затъмнявала разума!Така лесно се загива!
цитирай
21. ckarlet - О, колко много си се подготвила за ...
18.02.2013 23:15
О, колко много си се подготвила за празника на любовта, Невенче!:) Какво е светът без любовта?
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13923394
Постинги: 845
Коментари: 16435
Гласове: 41176
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031