Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
28.10.2012 00:13 - Есенна депресия и антидепресанти
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10589 Коментари: 20 Гласове:
35

Последна промяна: 28.10.2012 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕСЕННА ДЕПРЕСИЯ 

     Нейни жертви стават 44% от хората на възраст от 15 до 85 години.

     С настъпването на есента в душата на много хора без видима причина се настанява болезнена тъга, на човек му се струва, че животът губи своя смисъл и под натиска на все по-мрачните и сиви дни той става подвластен на негативни емоции. 
     Смята се, че на сезонни колебания на настроенията са подложени хората с „тънка” психическа организация, а така също всички отслабени от стресове, недоволни от живота и онези, които имат физически и психически проблеми. Тоест, уви, основната част от населението на планетата. Това ежегодно есенно недоволство от себе си и околната действителност може да бъде различно - от леко, невинаги външно изявено чувство на тревога до пълна невъзможност да се прави каквото и да било. В тежки случаи изходът е един - помощ от специалист, независимо от плашещите думи „психиатър” и „психотерапевт”. Но с по-разпространените варианти (бърза умора, обща вялост, раздразнителност и т.н.) човек може да се бори самостоятелно. 
     Според данни на Световната здравна организация повече от 80% от диагностираните депресии се падат именно на късната есен, а жертви на есенната депресия стават над 44% от хората на възраст от 15 до 85 години. 

image

     Най-зле са нещата с жителите на Европа,
особено Централна и Северна. При това била регистрирана закономерност: колкото по-далеч от морето, колкото по-континентален е климатът - толкова по-висок е процентът на хората, страдащи от есенна депресия. 
     Според медиците есенните психични и емоционални проблеми на хората са свързани с това, че след лятното отпуснато състояние на човека с не особено здрава психика му е много трудно да се пренастрои. Към това се добавя и обезцветяването на визуалната картина. На смяна на ярките летни и ранните есенни багри идва безличната сива палитра. На психиката влияе също и еднообразната картина на офисните помещения. Унилите разцветки в интериорите, лошите осветителни тела, матовите повърхности също са способни да предизвикват постоянно вътрешно раздразнение. 

image

     Есенната депресия е сериозно психофизическо разстройство, предизвикано от недостига на слънчева светлина и принудителната смяна на биологичните ритми. Последни изследвания на психолози от Националния институт за психично здраве на САЩ потвърждават, че у повечето хора в късна есен почти не се изработва лептин - хормон, косвено регулиращ енергийната обмяна. Поради това се намалява и изработката на серотонин, а по-нататък човек изпада в почти неуправляемо унило състояние. Той подсъзнателно започва да търси замяна на изгубеното удоволствие и да „злоупотребява” със сладка и калорична храна, а също и с алкохол. Впрочем американските учени свързват традиционното „есенно-зимно повишаване на тегло” именно с такава „замяна на удоволствията”. 

image

     Добре известно е, че през есента хората боледуват по-често, при това не само от простудни заболявания. У мнозина се обострят хроничните болести, възникват болки в гърба, проблеми в ставите, зачестяват главоболието и сърдечните болки, напомнят за себе си стомашно-чревните проблеми. Това се обяснява с факта, че с рязкото намаляване на светлия ден, особено в северните региони, се понижават и дозите постъпваща в организма слънчева енергия. 

image

     Съкращаването на светлия ден, мрачното време, сивите тонове навън - тези фактори не само сами по себе си създават мрачно настроение, работоспособността е ниска, мислите са скучни, а действията са апатични. Съществува и физиологическо обяснение на този феномен. Намаляването на слънчевата активност води до повишено образуване в организма на хормона мелатонин, който може да стане фактор, провокиращ развитието на депресивни състояния. Неговото образуване са усилва през нощта и в тъмното време от денонощието, а под въздействието на слънчевата светлина количеството на хормона намалява. Следователно есенната депресия в известна степен е обусловена от късите дни и недостатъчното излагане на слънчеви лъчи.

image 
     А пък изследователи от Университета в Аризона и медицинската школа на Университета „Браун“ направили парадоксален извод. Според тях есенната депресия се предизвиква от прекалената влажност и плесента в нашите жилища. 
     Спорите на отровните микроскопични гъбички, които с почвата попадат в нашите домове, постепенно се натрупват, размножават се в топлите и влажни стаи. Именно те водят до алергии, задух, главоболие, заболявания на кожата и очите и други неприятности. Повишената влажност влияе отрицателно на качеството на съня, предизвиква липса на апетит и потиска душевното състояние на човек. Оттук произтича и депресията. 

image

     Някои психолози предлагат друга версия за причините, водещи до есенна депресия. Те свързват това явление с факта, че човек именно по това време анализира преживения период, връща се в своите мисли към незавършените дела, изпитаните или неизпитани преживявания... В хода на този анализ често възникват тъга, апатия, мъка, разочарование, а в резултат на всичко това се появява и депресията. 

image

 
     В случай, че есенното снижаване на работоспособността внася сериозни нежелателни корекции в ритъма на вашия живот, опитайте да се ободрите с различни природни стимулатори от типа на билковите чайове, фитобалсами, китайски лимонник, отвара от шипки или настойка от елеутерекок. (Бел. ред.
Елеутерокок може да приемате и под формата на хранителна добавка. Той е включен и в билковите комплекси Мъжка енергия и Енергия за жената. Изключително добър адаптоген е и билката златен корен (Родиола розея), която се съдържа във финландския продукт Динафорс. За добро настроение съдействат и билковите екстракти Амантила и Релаксор форте.) И продължавайте да ядете, колкото може повече пресни плодове и зеленчуци. Не разчитайте на това, че през лятото сте успели да се запасите с витамини за цяла година. Трябва да знаете, че постъпващите в организма витамини не се натрупват, а се усвояват незабавно, поради това организмът има нужда от постоянно витаминно подхранване. 
     За да задоволите потребностите на своя организъм от витамини, трябва ежедневно да изяждате по 400 грама плодове и зеленчуци.

image

Смяната на времето налага организмът ни да премине към нов режим на работа, което често води до трудно заспиване вечер, неспокоен сън, сънливост през деня, както и нарушаване на изградените навици - ставане по едно и също време за работа, лягане пак по часовник и т.н. 

image

     Германски учени посочват, че при преминаването от лятно към зимно часове време една от причините за перманентната умора е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона малатонин, контролиращ биологичния ни режим и помагащ на организма да разпознава кога е ден (активен период) и кога е нощ (време за покой). 

image

     Мелатонинът е важен и за адаптацията при смяна на сезоните. (Бел. ред. Може да си го осигурите чрез натуралния канадски продукт Мелатонин.) Ето няколко съвета на експерти от Германия за неговото набавяне: 
     • Намирайте повече време за разходки на слънце и чист въздух, което ще доведе до повишен сън. Но не прекалявайте с физическите упражнения няколко часа непосредствено преди лягане. В противен случай ще си гарантирате безсъние, умора и сутрешна раздразнителност. 

image

     • Избягвайте храненето и преяждането няколко часа преди лягане и се стремете да ядете леки храни. 
     • Дори и да нямате навика да закусвате, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода, може и с резен лимон. 

image

     • Редовното правене на физически упражнения и ободряващ душ преди тръгване за работа също ще ви зареди с жизненост и добро настроение. 
     • Приемайте богати на витамини и минерали храни - цитруси, зеленчуци, ядки и съответни биодобавки.

     По германски здравни списания

 

в-к "Лечител"Брой: 43, 25 October 2012

image

Антидепресантите са от ботаническата градина на кайманските острови, снимани в началото на тази година от моя съученик Гарата.

image

Ето един чудесен начин да се справим с депресията - досег с природата в свободното си време, чрез туризъм:
qbylkovcvqt.blog.bg/turizam/2012/10/28/popovo-ezero-bezbog-magiiata-na-pirin.1014402
Гласувай:
361. sparotok - депресия
28.10.2012 00:41
Съветите са хубави. Ето и още нещо -от познати билкари съм чувал, че маточината и жълтия кантарион помагат при депресии, но трябва да се внимава с дозата.

Поздрави!
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Невенке!
28.10.2012 08:48
Да, зависими сме от Слънцето /и мечките, и змиите, и птиците... са зависими/... Навярно хората от екваториалния пояс по-рядко страдат от депресии... :)
цитирай
3. sande - Санде: В Пастух депресиите ги лекуват с ракийка, с винце ...
28.10.2012 09:53
Аз бих добавил: с хубава, приятна компания, с приятелка/приятел, любов, слушане на любима музика, спорт, туризъм и пр.

Но и съветите ти, Невенке, никак не са за пренебрегване ... Ако няма друго.

Поздрави и пожелания за висок градус на настроението!
цитирай
4. анонимен - Добри съвети, Невена! ;)
28.10.2012 10:01
Хубав постинг! Поздрави ;)
цитирай
5. miaa - Щастлив уикенд))))
28.10.2012 11:09
Поздравления за хубавия постинг, Невена!
цитирай
6. razkazvachka - Поздравления: това си е цял трактат!
28.10.2012 11:15
Ами моите наблюдения са следните: разходка сред парка, по улицата, извън града - който докъдето може, не пренебрегвайте есенните чушки и домати наред със зелево-морковено-кервизено-ряпово-цвекловата салата, носете си жълто-червените блузки - един червен костюм страшно топли отвън, жив огън в кюмбето или в камината, мислете си за пакости... и изхарчете мъънинко парички непредвидено - после ще се ядосвате и това пак ще ви вдигне серотонина и адреналина...


цитирай
7. makont - Венче, само твоите красиви цветя ме ободриха
28.10.2012 11:52
достатъчно. Обещавам да не се депресирам. Прекрасен неделен ден ти желая!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Съветите са хубави. Ето и още нещо ...
28.10.2012 14:09
sparotok написа:
Съветите са хубави. Ето и още нещо -от познати билкари съм чувал, че маточината и жълтия кантарион помагат при депресии, но трябва да се внимава с дозата.

Поздрави!

Правилно ти е казал билкаря. От маточината съм си направила спиртен извлек. От жълтия кантарион е направена добавката ремотив, виж тук:
http://www.marvi.bg/remotiv-za-dobro-nastroenie-i-spokojstvie-250-mg-30-tabl-2773.html
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Да, зависими сме от Слънцето /и м...
28.10.2012 14:11
mt46 написа:
Да, зависими сме от Слънцето /и мечките, и змиите, и птиците... са зависими/... Навярно хората от екваториалния пояс по-рядко страдат от депресии... :)


Там посрещат и изпращат слънцето с песни и танци, дори да нямат нищо за ядене.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Аз бих добавил: с хубава, приятна ...
28.10.2012 14:14
sande написа:
Аз бих добавил: с хубава, приятна компания, с приятелка/приятел, любов, слушане на любима музика, спорт, туризъм и пр.

Но и съветите ти, Невенке, никак не са за пренебрегване ... Ако няма друго.

Поздрави и пожелания за висок градус на настроението!


Така си е, но има много самотни хора и за тях е важно да има друга алтернатива. Винцето особено е силен антидепресант и не само.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Хубав постинг! Поздрави ;) ...
28.10.2012 14:22
gogi6666 написа:
Хубав постинг! Поздрави ;)


Благодаря. Писала съм и за наши билки, подходящи за такива случаи, но хубаво е да се знаят и билковите добавки на доказали се фирми, ползващи източни и други билки. Ползвала съм Динафорс, съдържащ билката златен корен - финландски продукт, страхотна е.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Поздравления за хубавия постинг, ...
28.10.2012 14:27
miaa написа:
Поздравления за хубавия постинг, Невена!


Благодаря, ползвала съм продукти, продавани от аптеките на "Лечител" и съм много доволна.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Ами моите наблюдения са следните: ...
28.10.2012 14:33
razkazvachka написа:
Ами моите наблюдения са следните: разходка сред парка, по улицата, извън града - който докъдето може, не пренебрегвайте есенните чушки и домати наред със зелево-морковено-кервизено-ряпово-цвекловата салата, носете си жълто-червените блузки - един червен костюм страшно топли отвън, жив огън в кюмбето или в камината, мислете си за пакости... и изхарчете мъънинко парички непредвидено - после ще се ядосвате и това пак ще ви вдигне серотонина и адреналина...

Харесва ми, даже сутринта без да знам как ще ми подейства похарчих повече парички, ама е предвидено, щото наближава рождения ми ден. Сега като поседя малко в блога ще ми мине:)))

цитирай
14. kasnaprolet9999 - достатъчно. Обещавам да не се де...
28.10.2012 14:39
makont написа:
достатъчно. Обещавам да не се депресирам. Прекрасен неделен ден ти желая!


Радвам се, специално съм ги подбирала, за да постигна този ефект. В албума на Гарата има толкова много цветя от тази ботаническа градина, че направо да се чудиш на въображението на Създателя.
цитирай
15. mariniki - да... сезонът на депресиите...
28.10.2012 18:48
как ми е познато само... но пък научих чудесни
неща при теб, Вени... светло и топло да ти е
в душата... и дъждовен есенен поздрав...
за теб...
цитирай
16. kasnaprolet9999 - mariniki
28.10.2012 19:07
Не бива да се подаваме на капризите на времето, нали?
цитирай
17. djani - Почна се...
29.10.2012 12:11
С депресиите. А на любимите ми поетеси им потънаха гемиите. Нещо и те се разкиснаха с депресивните си стихове и постинги. А какво да кажат скандинавците. Това да се самоубиеш от депресия е техен патент. Да им се чуди човек. Да дойдат тук и да се просветят...
цитирай
18. kasnaprolet9999 - djani
29.10.2012 21:46
Няма нищо за чудене. Липсата на витамин Д през зимата си казва думата. Там зимата е прекалено дълга, учените казват, че не може да се набави по друг начин, освен чрез слънцето. Има хранителни добавки с витамин Д3, но не съм сигурна, че вършат работа. Поздрави!!
цитирай
19. 4aiotgluhar4e - :)
31.10.2012 00:55
Депресията е една от причините, поради които мразя есента. Аз я боря като вечер включвам много лампи, за да ми е светло, пия цинк и шетам из блог.бг, като внимавам да не попадам на първа :)
А едно от любимите ми лекарства са цветните антидепресанти, които си ни предложила. И музиката :)
Невенка, това хапче е за теб: http://youtu.be/TRNL3QOLT2Q
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Благодаря, сега ще го видя хапчето.
31.10.2012 19:56
Благодаря, сега ще го видя хапчето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085525
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31