Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
02.08.2012 00:18 - МОИТЕ ПРИЯТЕЛКИ ЗМИИТЕ
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8062 Коментари: 33 Гласове:
41

Последна промяна: 02.08.2012 00:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази година, поради голямата жега и суша са плъзнали много змии.  Веднъж, преди около  15г., ме ухапа змия и остави зъбките си върху хубавото ми дупе. Не я видях, но изглежда не е била отровна, защото оцелях. Още си спомням как показвах белезите от зъбите на змията на един доктор от с.Макоцево, който имаше вила там. В този момент излезе съпругата му и се получи доста конфузно, до като разбере какво точно му показвам. Добре че бяха приятелско семейство, та някак се разбрахме и не се стигна до женски бой. Докторът ме посъветва да наблюдавам урината си през  първите шест часа и ако потъмнее да палим колата и да ходим в някоя болница да ми бият серум. С присъщия си оптимизъм си казах, че на мен това не може да се случи  Прибрах се във вилата  ни и започнах да си режа изсъхналите билки, които бях брала предишната седмица. За всеки случай приготвих гърнето и се наблюдавах прилежно. Моят съпруг ми рече тогава, че едва ли е било змия, защото змия-змия не хапе и вероятно ме е ухапало нещо от мъжки род.:))) Опита се да ми повдигне настроението, но  забелязах, че и той бе под напрежение, до като минаха няколко часа. След този случай си купих високи маратонки и  на билкобер ходя само с тях. Когато бера билки не съм клекнала, а наведена напред, за да не подлагам дупето си на повторен стрес. Преди малко попаднах на интересна статия от в. "Лечител" с полезни съвети как да действаме, ако ни се случи да пресечем пътя на тези опасни създания и я предоставям на вашето внимание.

  Змията никога не напада първа!

     От 17 вида змии, които живеят на територията на България, само пепелянките и усойниците представляват известна опасност за човека. Ухапванията у нас са твърде редки и в повечето случаи са дело на широко разпространената пепелянка. 
     Усойници се срещат в Стара планина, Витоша, Рила, Пирин, Осоговската планина, високите части на Родопите, Същинска Средна гора и Люлин, а пепелянките обитават цяла България до 1450 м надморска височина. 
     Само в Холивуд гигантските анаконди вероломно преследват всички американци наред. Змията никога не напада първа! Това са доста мирни и красиви жители на нашата планета. ”Мълниеносните атаки” на такива змии като кобрите, например, са плод на твърде богатата фантазия на първите европейски пътешественици в джунглите. Спомнете си произведенията на Киплинг. Там мангустата напълно успешно се противопоставя на змията. Между другото добре познатите ни порове също са доста повратливи зверчета и нямат нищо против да половуват змии. А „стремителният скок” на усойницата не превишава една четвърт от нейната дължина, което се равнява само на 15-25 сантиметра. 
     Конфликтите между змиите и хората, по принцип, възникват по вина на човека. Змията хапе, само когато се защитава, ако е била настъпена или изненадана. За да не се случи нещо подобно, трябва да се спазват няколко много прости правила. Ако сте забелязали змия, не се опитвайте да я уловите, преследвате или убивате (Защо? Само защото вие се страхувате от нея?) и тя спокойно ще се скрие. Старайте се да не се движите безшумно - усещайки вашите стъпки, змията ще изпълзи, а вие дори няма да разберете, че тя е била наблизо. Както вече стана дума, змията никога не напада първа, но всяко непредпазливо движение за нея е заплашителен знак. Ако змията почувства заплаха, ще пусне в употреба своята отрова незабавно. 
     Кой рискува най-много да бъде ухапан от змия? Най-често в тази „рискова група” попадат хората в полето или в заблатени участъци, тъй като обработваемите земи и почвата около блатата заглушават стъпките на човек. Змията просто може да не усети вашето приближаване. Събирачите на горски плодове също са подложени на известен риск, тъй като, за разлика от гъбарите, се придвижват бавно и тихо. Известни са случаи, когато змия е пропълзявала към туристи в палатка или спален чувал, за да се сгрее. Ако сте се оказали в такава ситуация, не правете резки движения, все пак това е невероятен шанс от близко разстояние да се полюбувате на влечугото. След малко тя сама ще си отиде, без да ви причини никаква вреда. Разбира се, за такова поведение се изискват много здрави нерви, с каквито малцина вече могат да се похвалят. 
     За съжаление, невинаги може да се избегне стълкновението с някоя змия. Например, усойниците обичат в слънчево време да се греят върху топли пънове. В този момент те губят своята бдителност - вие случайно може да изплашите влечугото и тогава ухапването е почти гарантирано. Не изпадайте в паника: разполагате с достатъчно време и средства. В началото се постарайте да разберете кой ви е ухапал, та нали това може да бъде и неотровна пълзяща твар. Отровните и неотровните змии се различават по това, че при отровните влечуги зеницата на окото е разположена вертикално и има продълговата форма. А масово разпространеният смок на главата си има две жълти петна. 
     Какви са симптомите при ухапване от отровна змия? Поява на почервеняване в областта на ухапване, около раничката се образува голяма подутина, рязко се влошава самочувствието, появява се главоболие, рязко се покачва температурата на тялото. В болшинството случаи възниква повръщане. 
     Какво можете да направите? Най-често ухапването е по крайниците, обикновено краката, поради това вие едва ли ще успеете да изсмучете кръвта от раничката, за да намалите интоксикацията. При това този метод е ефективен, само ако го приложите в течение на една-две секунди от момента на ухапване, но полученият шок и състоянието на ступор или паника ще ви отнемат тези скъпоценни мигове. В такава ситуация най-оптимално би било да наложите турникет. 
     Ухапаният крайник трябва да лежи неподвижно, пък и самият пострадал трябва да се намира в легнало, спокойно положение, за да циркулира кръвта в организма колкото може по-бавно. Полезно е също да се изпие пикочогонно средство, чай или отвара, за да може част от отровата да излезе от организма по естествен път. Ако нямате пикочогонно средство, то просто пийте много вода. 
     Някои съветват да не се рискува, а спешно да се направят разрези в точките на ухапване, за да изтече кръвта с отровата, но ако това не се направи много бързо, след това ще бъде безполезно.
Имайте предвид, че не бива да притискате мястото на ухапване с ръка. Работата е там, че отровата на змията може да е останала по дрехите или върху кожата, в този случай тя не е опасна. Опасност представлява само отровата, попаднала в кръвта, и затискайки раната с ръка, вие можете да я вкарате там. Освободете ухапаното място и внимателно огледайте, ухапването от отровна змия изглежда като една или две точки на кожата. 
     Не само че не се препоръчва, а и строго се забранява в подобна ситуация употребата на спиртни напитки, тъй като всеки алкохол разширява съдовете, и отровата ще прониква в организма много по-интензивно. 
     Общо взето, ако говорим за усойниците, то тяхното ухапване, при съблюдаване на тези прости правила, не е опасно за живота на човек. Във всеки случай е необходимо да се потърси медицинска помощ, за да получи ухапаният противозмийски серум. 
     Изводът е един: не провокирайте конфликт със змията и така ще се спестите много неприятности!

     Владислав ДЕНЕВ

В-к Лечител, Брой: 31, 02 August 2012


Тагове:   змии,


Гласувай:
41Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Права си , Късна Пролет ... змията никога не напада,
02.08.2012 01:12
ако няма причина. Хубаво е да се знаят правилата при непосредствен
случаен контакт с тези всяващи паника понякога влечуги ...
Трудно е да се преодолее страхът у повечето хора , въпреки
слизането на змиите вече и в големите градове. А всъщност
наистина са красиви и интересни...
Поздрави !
цитирай
2. mt46 - Така е...
02.08.2012 08:17
Змията бяга, и то много бързо...
цитирай
3. mariniki - изпитвам панически страх от змиите...
02.08.2012 09:10
понеже не ги познавам... и предпочитам да не се срещам с тях...
но ми беше интересно и полезно да прочета, защото
обичам да се разхождам в планината...
сърдечен поздрав, Невена...
цитирай
4. mrazekoff - Изключително полезен постинг, Невенче!
02.08.2012 11:48
Благодаря ти, за ценните съвети, които ни даваш.
Наистина в нашето съзнание е останал инстинктивен страх към змиите. Оказва се, обаче, че нещата съвсем не стоят така...
Змиите са много полезни животни, тъй като ловуват мишки и плъхове, а също така и други вредители.
Неграмотността на хората да преследват и убиват тези животни ги прави жалки.
Човек трябва да цени богатството на флората и фауната на Планетата и да се грижи за тях.
Още веднъж поздравления!
Пожелавам ти свежест в летните дни!!!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - ако няма причина. Хубаво е да се з...
02.08.2012 13:20
stela50 написа:
ако няма причина. Хубаво е да се знаят правилата при непосредствен
случаен контакт с тези всяващи паника понякога влечуги ...
Трудно е да се преодолее страхът у повечето хора , въпреки
слизането на змиите вече и в големите градове. А всъщност
наистина са красиви и интересни...
Поздрави !


Ако се разхождаш в планината с група не е страшно, от шума змиите бягат, но ако си сама и минаваш през змийско място е хубаво да си пееш или подсвиркваш.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Змията бяга, и то много бързо. . . ...
02.08.2012 13:22
mt46 написа:
Змията бяга, и то много бързо...


Забелязала съм, току изшуми нещо в гъсталаците между които ми минава пътечката, обичат там да се крият от нас.
цитирай
7. gocho52 - ...и все пак!
02.08.2012 13:26
Змия...
Желая и всичко хубаво и да е далеч от мен!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - понеже не ги познавам. . . и предп...
02.08.2012 13:28
mariniki написа:
понеже не ги познавам... и предпочитам да не се срещам с тях...
но ми беше интересно и полезно да прочета, защото
обичам да се разхождам в планината...
сърдечен поздрав, Невена...


Разбираемо е, аз веднъж щях да настъпя една, беше се проснала между релсите на глуха железопътна линия. Видях я в последния момент, защото погледа ми бе зареян в клоните на акациите в страни, които бяха натежали от цвят. нещо сякаш ми каза да погледна надолу и едвам успях да си отместя крака. така се оплаших, че побягнах без да се обръщам. Както има една приказка-шубето е голям страх. От тогава сякаш претръпнах и после не изпадах в паника, когато ги срещах.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Благодаря ти, за ценните съвети, ...
02.08.2012 13:30
mrazekoff написа:
Благодаря ти, за ценните съвети, които ни даваш.
Наистина в нашето съзнание е останал инстинктивен страх към змиите. Оказва се, обаче, че нещата съвсем не стоят така...
Змиите са много полезни животни, тъй като ловуват мишки и плъхове, а също така и други вредители.
Неграмотността на хората да преследват и убиват тези животни ги прави жалки.
Човек трябва да цени богатството на флората и фауната на Планетата и да се грижи за тях.
Още веднъж поздравления!
Пожелавам ти свежест в летните дни!!!!


Благодаря ти, вярно е, че са красиви, ама по-добре е да не ги срещам, че си е стрес.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Змия. . . Желая и всичко хубаво и да е ...
02.08.2012 13:32
gocho52 написа:
Змия...
Желая и всичко хубаво и да е далеч от мен!


И аз съм на същото мнение, за това, когато ходя на змийско място пея или си подсвиркам, та да бягат.
цитирай
11. sestra - Много полезно наистина!
02.08.2012 13:33
От дете съм ставала свидетел на убийства на влечуги, основно смокове, което винаги ми е било нелепо. Нека повече хора се замислят и осъзнаят реалната опасност - чудовищното в повечето случаи е самият страх.
цитирай
12. magnoliya - Виждала съм убита змия, вероятно ...
02.08.2012 13:53
Виждала съм убита змия, вероятно пепелянка, защото беше нашарена в сиво и черно. Няма да ми е приятно, ако се появи пред мен, но зная че на такива места трябва да сме обути с високи обувки и вълнени чорапи стигащи до коляното.
Някъде бях чела, че змиите не реагират на шум, а на топлина. Имали такива сензори за топлина някъде отпред на главата и когато към тях се приближи топлокръвно животно, мигновено го захапват и умъртвяват с отровата си. Не зная каква е истината, но дано не ни се налага да срещаме по пътя си някои от твоите приятелки.
Поздрави!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - От дете съм ставала свидетел на у...
02.08.2012 14:24
sestra написа:
От дете съм ставала свидетел на убийства на влечуги, основно смокове, което винаги ми е било нелепо. Нека повече хора се замислят и осъзнаят реалната опасност - чудовищното в повечето случаи е самият страх.


Много си права, след като е създадено едно животно, сигурно е необходимо за равновесието в природата.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Виждала съм убита змия, вероятно ...
02.08.2012 15:27
magnoliya написа:
Виждала съм убита змия, вероятно пепелянка, защото беше нашарена в сиво и черно. Няма да ми е приятно, ако се появи пред мен, но зная че на такива места трябва да сме обути с високи обувки и вълнени чорапи стигащи до коляното.
Някъде бях чела, че змиите не реагират на шум, а на топлина. Имали такива сензори за топлина някъде отпред на главата и когато към тях се приближи топлокръвно животно, мигновено го захапват и умъртвяват с отровата си. Не зная каква е истината, но дано не ни се налага да срещаме по пътя си някои от твоите приятелки.
Поздрави!


Интересно е това за топлокръвните. Аз си падам малко от студенокръвните и сигурно за това не ме закачат много:)))) Погледни втопрото клипче, там има дадени усойници и пепелянки към края му.
цитирай
15. cchery - Много интересна статия! Дори и за ...
02.08.2012 16:31
Много интересна статия! Дори и за нашата географска ширина, където слава богу много змии от животински вид няма! Виж за тези от вида хомо сапиенс........... :))))))

Поздрави Вени!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - cchery
02.08.2012 17:59
Да, последните са по-страшни, ама не им се давам без бой:)))
цитирай
17. planinitenabulgaria - Измежду многото диви животни, които съм срещал има и много змии.
02.08.2012 21:08
На вилата си имах смок, който живееше в шахтата на водомера и му давах мляко. Ходеше след мен като куче и влизаше в къщата. Престанах да го храня и той се премести в клозета на съседката. Тя извика някакви хора и го убиха. Имам в блога си снимка как смок изяжа жаба. Изкачавйки се на Дисилица като си изкачих главата над скалата, за която се бях хванал на сантиметри от ръката ми се развиваше и отдалечаваше усойница. Голям приятел и пазител на змиите съм.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
02.08.2012 21:26
Това със смока е върховно, че си го опитомил, жалко че така безславно е завършил дните си. Сигурно си студенокръвен като мен и затова те обичат, мислят те за един от тях:)))
цитирай
19. yotovava - Тази година на два пъти се любувахме на смок, той си пълзеше невъзмутимо в едно каналче
03.08.2012 14:12
за оттичане на водите, а първият, който видях, дори се остави да бъде сниман :)
цитирай
20. alexs - ако няма причина. Хубаво е да се з...
03.08.2012 22:00
kasnaprolet9999 написа:
stela50 написа:
ако няма причина. Хубаво е да се знаят правилата при непосредствен
случаен контакт с тези всяващи паника понякога влечуги ...
Трудно е да се преодолее страхът у повечето хора , въпреки
слизането на змиите вече и в големите градове. А всъщност
наистина са красиви и интересни...
Поздрави !


Ако се разхождаш в планината с група не е страшно, от шума змиите бягат, но ако си сама и минаваш през змийско място е хубаво да си пееш или подсвиркваш.

Змиите не чуват те усещат вибрациите от стъпките също виждат и топлината инфрачервените лъчи и разпознават дребните животинки мишки или птичета , които са тяхна плячка...
Има един вид змии, които могат да напднат човек безпричинно това е черната мамба за щастие в България не се среща ! Забелязъл съм, че отровните змии не бягат много от човека неотровните са много плашливи ...... правилно ако не ги преследваш или застрашаваш настъпиш без да искаш не хапят.
Поздрави за хубавия постинг!
Змийската отрова се използва в медицината за направа на някои лекарства..
цитирай
21. rego - Четох до тук - :)
04.08.2012 22:27
”Когато бера билки не съм клекнала, а наведена напред, за да не подлагам дупето си на повторен стрес” ... :))))

То не всички 'апят.
цитирай
22. kometapg - Благодаря ти за тези полезни съв...
05.08.2012 02:02
Благодаря ти за тези полезни съвети! Тъкмо навреме! Желая ти хубаво лято! :)
цитирай
23. mileidi46 - WOW.....
05.08.2012 13:25
Stana mi losho samo dokato 4etox.ama nali sum si skorpion mazoxist..izgledax i klipovete..
Ne..eeee.:((((
цитирай
24. bojo12345 - Полезни съвети....
05.08.2012 17:52
Въпреки , че не напада първа змията.От мен един съвет : Който го е страх от мечки да не ходи в планината:((((((
цитирай
25. kasnaprolet9999 - ”Когато бера билки не съм клекнала, ...
07.08.2012 23:05
rego написа:
”Когато бера билки не съм клекнала, а наведена напред, за да не подлагам дупето си на повторен стрес” ... :))))

То не всички 'апят.

Вероятно си прав, но и една ми стига:)))
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Благодаря ти за тези полезни съв...
07.08.2012 23:11
kometapg написа:
Благодаря ти за тези полезни съвети! Тъкмо навреме! Желая ти хубаво лято! :)


Благодаря и дано не ти потрябват.
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Stana mi losho samo dokato 4etox. ...
07.08.2012 23:31
mileidi46 написа:
Stana mi losho samo dokato 4etox.ama nali sum si skorpion mazoxist..izgledax i klipovete..
Ne..eeee.:((((


Е, щом не искаш ще им кажа да не те закачат:)))
цитирай
28. kasnaprolet9999 - Въпреки, че не напада първа змията. ...
07.08.2012 23:43
bojo12345 написа:
Въпреки , че не напада първа змията.От мен един съвет : Който го е страх от мечки да не ходи в планината:((((((


Мене ме е страх, ама си се разхождам за да разбера дали и мечката я е страх от мен. Ако е взаимно все някак ще се разберем:)))
цитирай
29. анонимен - Санде: Поздрави!
09.08.2012 16:00
Змиьо, Стой си в храстите. Стой си там, дете на Ада.
цитирай
30. tutankhamon661 - kasnaprolet9999
12.08.2012 18:22

Всъщност има и змии, които ще дойдат при теб, за да те ухапят. Hапример черната мамба през размножителния период отделя тройно повече отрова и колкото и да е странно, ще се самоотрови, ако не я изхвърли. Затова хапе не само хора /без да е предизвикана/, но и растения, и дори камъни.

цитирай
31. kasnaprolet9999 - Змиьо, Стой си в храстите. Стой си ...
13.08.2012 22:40
анонимен написа:
Змиьо, Стой си в храстите. Стой си там, дете на Ада.

Надявам се не говориш на мен :))))))))))))))))))))))))))
цитирай
32. kasnaprolet9999 - Всъщност има и змии, които ще д...
14.08.2012 09:50
tutankhamon661 написа:

Всъщност има и змии, които ще дойдат при теб, за да те ухапят. Hапример черната мамба през размножителния период отделя тройно повече отрова и колкото и да е странно, ще се самоотрови, ако не я изхвърли. Затова хапе не само хора /без да е предизвикана/, но и растения, и дори камъни.Добре че не ходя в джунглите, иначе до сега да ме е е изяла някоя черна мамба:)))))))
цитирай
33. shtaparov - Винаги
15.08.2012 00:12
Винаги съм препоръчвал на моите приятели да щадят змиите и другите диви обитатели,когато ги срещнат по време на излет. За добро или за зло,но все пак надявам се: за добро.
цитирай
34. razkazvachka - и мен не ме е страх от змии - аз си ходя по джапанки по къра и си отварям очите - дори да стъпваш леко -
21.09.2012 11:07
ако не е внезапно и стресиращо, те просто си заминават - просто стоиш на място, ако се движиш, те забелязват - така са им устроени очите...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13669273
Постинги: 835
Коментари: 16422
Гласове: 40932
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31