Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.05.2010 20:14 - Честито Европейци, празнувайте в деня на победата над хитлеристка Германия.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3401 Коментари: 10 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Краят на втората световна война е обявен на 9.05.1945 г.

Втората световна война е глобален военен конфликт, протекъл в средата на 20 век. Наречена е така, защото бойни действия се водят на пет от седемте континента и в три от океаните на света: Атлантическия, Тихия и Северния ледовит, и в тях участват всички развити страни в света по това време. На 7 май 1945 г. група немски военни лидери подписват капитулация в Реймс. На 8 май английският премиер Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на войната в Европа. Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват подобна капитулация спрямо съветската армия, и маршал Сталин обявява края на войната.

Втората световна война е най-антихуманната и безумна война в човешката история, нека никога не забравяме жертвите, които човечеството понесе, нека никога не се повтори всичко това.
Хора, бдете и мислете с главите си!


image

Вечна памет на загиналите в тази човекоубийствена война!

Това е денят на Европа, защото на тази дата е произнесена известната реч на френския външен министър Р.Шуман за единството на континента и създаването на предшественика на ЕС.

Декларация от 9 май 1950 г.
Р. Шуман

"Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.
Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.
С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.
То предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.

Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.
По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.
За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.

За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.

За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари, и за да се поддържат високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.

Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.
Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Институцията на Върховния орган по никакъв начин няма да предопределя методите на собственост на предприятията. При изпълнението на функциите си Върховният орган ще взeма предвид правомощията на Международния орган от Рур и всички задължения, наложени на Германия, докато те са в сила."

Няма съмнение, че Денят на победата над хитлеристка Германия е една от причините за Деня на Европа.


Празнувай Европа, радвай се, че днес народите ти живеят в мир, разбирателство и сътрудничество, както никога до сега.
 
Тагове:   празници,


Гласувай:
151. tota - Поздрави за постинга!!
09.05.2010 22:19
Невена, прекраасно си представила двата празника и връзката между тях! "Празнувай Европа, радвай се, че днес народите ти живеят в мир, разбирателство и сътрудничество, както никога до сега." Дай Боже все така за живеят!!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - tota
09.05.2010 23:54
Денят на победата над Хитлеристка Германия слага край на най-човекоубийствената война и едновременно с това открива пътя към обединяването на Европа.Държавите разбират, че само с обединени усилия и воля, могат да постигнат мирно съжителство и прогресивно развитие на своите икономики.Поздрави!
цитирай
3. iliada - Добро утро , приятелче!:)
10.05.2010 08:24
Нека всеки ден да емалка победа над злото ,Нека няма войни!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - iliada
10.05.2010 09:57
Любимата ми книжка като тинейджърка беше Четвъртата височина, където главната героиня Гуля Коральова отива на фронта, след като убиват младия й съпруг,оставяйки малкия си син да бъде отгледан от нейната майка. Сама пренася ранените войници от огневата линия до руските лагери за да ги лекува там. Загива в сражение в разцвета на младостта си.Тази книга сигурно съм я чела 20 пъти и винаги съм намирала нещо ново и интересно в нея, никой не ме
е карал да го правя, там намерих съдбата на обикновенния човек, как преживява ужасите на войната и как реагира на това предизвикателство.
Много хора се правят на ощипани и говорят, че нищо положително не се е случило в този паметен ден, но ако лично са преживели ужасите на това време, друга песен щяха да запеят. Нека никога това не се повтаря, дано никога не се раждат хора като Хитлер и Сталин.
цитирай
5. djud - поздравления
11.05.2010 11:50
Много майки се почерниха и все още сълзите им не пресъхват ! Ужасно е било, затова трябва да помним и никога повече да не допускаме такова човешко унищожение. А песента е чудесна ! Виждала съм мъже да плачат на нея ! И без Денят на победата, никога нямаше да има и Ден на Европа !
цитирай
6. kasnaprolet9999 - djud
11.05.2010 14:45
Радвам се, че мислим еднакво с теб по тези въпроси, родена съм в Пловдив, но там съм ходила само на бабин дом през ваканциите. Паметникът на Альоша ми беше любимо място за игра, от който се виждаше цял Пловдив. Когато пътувах към Пловдив с влака и в далечината се открояваше този паметник аз знаех, че вече съм си в родното място и сърчицето ми започваше да бие силно от вълнение. Не бих могла да си представя Бунарджика без Альоша, паметник на безименният руски войник, загинал през втората световна война.
цитирай
7. djud - Благодаря ти,
11.05.2010 16:17
че поне ти ми се притече на помощ в този спор, който не желаех ни най-малко ! По принцип мразя да споря с хора, а още по-малко пък и да ги убеждавам в нещо, когато те се държат като " радио ". Можех още много да пиша напр. къде какви паметници има запезени по света - на Съветската Армия, на Мусолини и т.н. и т.н. Но няма смисъл - пак ще се почне - български ли е паметника или съветски, с какви пари е строен / което едва ли някой знае, но знам с какви ще беде съборен :)) / той е комунистически и ..... прочее. А за Альоша - колкото и да не си го признават някои и да им се иска да не е така - той си е един от символите на Пловдив. Поне за нашето поколение е и ще бъде. Имам чичо, който е взел участие във втората фаза на Войната и знам с каква болка разказва за нея и винаги, винаги има сълзи в очите му. Поздрави и още веднъж благодаря !
цитирай
8. kasnaprolet9999 - djud Подкрепих те, без да те познавам, нищо лично, много ми харесаха твоите коментари.
11.05.2010 16:46
Това, което е последвало след края на втората световна война у нас, предизвикано от комунистическия режим по никакъв начин не мога да го свържа
с редовия руски войник-символично отразен в този паметник. Моят баща е от малкото живи, които са били жертви на този режим и няма причини да бъда предубедена комунистка или нещо от сорта. Просто се опитвам да разделя тези два периода, преди и след тази война, независимо че единият е предпоставка за възникването на другия. Много е правилна поговорката, че пътя към ада е покрита с добри намерения. Много хора са имали идеали и са мислели, че дават живота си за тях, а в същност се е получило съвсем друго. Не можем да зачеркнем историята, нужно е да ясе опитваме да я разбираме и да си правим съответните изводи, а това не става с премахването на паметници. Ти не се коси, той Борето е добро момче, ама на тази тема е доста запънат и няма изгледи това да се промени.
цитирай
9. djud - Най-искрени поздравления
12.05.2010 11:54
за твоя блог ! Снощи го разгледах и чесно казано ми стана много спокойно и уютно при теб :)))) Някак си ме зареди с много положителна енергия ! За съжаление, аз не мога да пиша много в моя, но на теб пожелавам в скоро време 500 000 -я посетител. И ще си позволя да те поздравя с един постинг, който, сигурна съм ,ще ти хареса. Той е на моята снаха, стиховете и снимките също са нейни. Поздрави и приятен и усмихнат ден !

http://cchery.blog.bg/poezia/2010/05/09/prolet-privet.541814
цитирай
10. kasnaprolet9999 - djud
12.05.2010 15:12
Влезнах в блога й, случвало се е и друг път, тя не ми е непозната, но сега се съсредоточих повече, защото постинга е чудесен и е писан за мен :)))
Скоро ще влезна и в твоя блог, напоследък и аз съм доста заета и намалих изявите си в блога, предполагам че това няма да е за дълго.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999897
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031