Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
10.01.2010 18:06 - Помощ, лекуват ни!!!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 34371 Коментари: 83 Гласове:
23

Последна промяна: 03.10.2012 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мама си счупи вчера следобяд бедрото, паднала в старческия дом. Вечерта я закарах с бърза помощ до Пирогов и там ми казаха, че се налагат да я оперират. Един доктор много любезно ме уведоми, че здравната каса не поемала средствата за имплантите и пироните, а само заплащала операцията. Така че, ще ми се наложи преди  операцията  да купя пирон, който струвал около 1600 лв. Опитват се да ме мародерстват. Лекарят, който ще я оперира написа на листче адреса на фирмата-дистрибутор, към  който трябва да се обърна. Посъветва ме, като купя пирона да му го доставя заедно с фактурата. Прочетох днес в една статия, че това е честа практика, в тази цена влизала и комисионната на доктора. Трябвало и някой от семейството ми да дари кръв, което е разбираемо.
Снощи не съм спала от притеснения по мама, много я болеше, викаше, сложиха я на екстензия до вторник, когато ще я оперират, ако изпълня горните две условия.
Днес бях при нея, сега е по-спокойна, подутината е започнала да спада.  
Закъсала съм го, като Марко на Косово поле. Сега проверявам различни источници, събирам сведения и съвети за този пирон. Не мога да попитам никой от здравната каса. Телефонът им за консултации може да се ползва само в работни дни от 8 до 17 часа.  Една консултация трае само 3 мин. Как ли да им разкажа утре всичко за това кратко време и дали ще остане време да ме посъветват, въпроси..въпроси... Спомням си думите на една стара песен-"А дали е така...кой ще ми каже, аз вървя по света и подсвирквам си даже..."
Е, не си подсвирквам, една глава ме цепи...................
Все пак намерих някаква много успокояваща информация. Тази статия във в.Сега от днес са я написали, като че ли за такива закъсали като мен, вижте тук:


Здравното министерство не можа да обоснове с изчисления и прогнози необходимостта от увеличението на осигуровката, знае само, че непременно трябва да се вдигне

В момента здравната каса не плаща за консумативите по 43 клинични пътеки. Няма пари и не е позволено по закон. За лапароскопски материали, винтове, импланти и още редица медицински изделия в ортопедията, неврохирургията, гастроентерологията си плащат лично пациентите. Цените са огромни, хаосът голям, бизнесът - сладък, а цели медицински специалности се изхранват от комисионите. Ако например на счупения крак на пациента трябва да се сложи винт, лекарят кара близките му да идат до еди коя си фирма и да платят 1000 лв. за винта. Част от тези пари се връщат при травматолога като комисиона. Ако пациентът пък е попаднал в друга болница, за същия винт, но назначен от друг лекар, може да му се наложи да плати 1500 лв.

Винтовете са вносни, от ЕС, със задължителния сертификат за качество. У нас се произвеждат абсолютно същите, на десетократно по-ниски цени. Проблемът е, че нямат въпросния сертификат, който се издава от специализирани лаборатории по белия свят, тъй като производителите им трябва да идат до Англия, например, и да получат документ за всяко свое изделие. У нас подобна лаборатория няма, което би задържало ниските цени и би улеснило употребата на по-евтини консумативи.

Дори са правени изчисления, че за да се покрият разходите за всички ортопедични и неврохирургични операции с български медицински изделия, годишно са нужни 2 млн. лв. Колко се дават от джоба на пациентите за вносни в момента - никой не знае. Но очевидно е десетки пъти повече.

Въпреки това от 2011 г. държавата вече е изчислила, че е най-добре да увеличи здравната вноска с 2% и общо тя да стане 10 %. И за да не се разклати евентуално съвземащият се от кризата бизнес,

новата тежест ще се поема изцяло от работещите,

без участие на работодателя. При положение че в момента абсолютно всички осигуровки, включително и 8-процентната здравна, се делят между работодател и работник, а някои се плащат изцяло от бизнеса. Част от увеличената вноска ще отива в частни фондове, които всички ние ще сме задължени да си избираме. А те, според здравния министър Божидар Нанев, ще плащат за въпросните консумативи. И тъй като досега не се е чуло държавата да е решила да уреди въпроса с евтиното родно производство, спокойно може да се предположи, че цялото население ще дължи по-висока вноска, за да плаща за скъпи медицински изделия.

Всички ние ще сме длъжни да плащаме повече, за да задоволим нечий фирмен интерес и за да се узакони поредната кражба от пациентите. Да, има теоретична вероятност частните фондове да успеят да свалят цените на медицински изделия, тъй като ще плащат за тях и нямат интерес от високи цени. На практика обаче и в момента доброволното осигуряване поема разходите за същите консумативи. Ред няма и дружествата са принудени да плащат цени, каквито от болниците решат да фактурират.

Това е просто един нагледен пример за здравната реформа, замислена от ГЕРБ. Партията, която управлява държавата, още не знае какво точно ще предоставя на хората с увеличената осигуровка. Не знае колко пари ще събере, нито колко са нужни на държавата, която също осигурява 4.5 милиона души - деца, възрастни и бедни. Още не е преструктурирала и системата, така че да се свият раздутите харчове и да се ограничи свръххоспитализацията, така че да се види колко реално пари са нужни на здравеопазването, за да функционира нормално. Единственото решено е хората да се натоварят с още една осигуровка и да я плащат на частни дружества. Ако някой е забравил - частни здравни фондове имат производители на лекарства - "Софарма" и "Търговска лига", бизнесмените Румен Гайтански и Христо Ковачки, а доскоро управител на такъв фонд беше и бащата на реформата - бившият здравен министър Илко Семерджиев. Там ще отиде публичният ресурс.

Това, което е ясно, е, че частникът работи за печалба. Когато става дума за задължително осигуряване, фондовете няма да имат право на такава, тъй като се финансират с обществени средства. Което значи, че те или изобщо няма да работят със задължителното осигуряване, или ще го правят по начин, който да принуди хората да се осигуряват и "доброволно" или да плащат кеш. Частните фондове нямат интерес да плащат за отчетените от болници и лекари услуги, защото така ще са постоянно на ръба на фалита. И съответно ще въведат такива рестрикции, че пациентите ще си

спомнят с умиление за лимитите на здравната каса

А на въпроса защо увеличението на вноската не се даде на здравната каса, която да плаща непоетите сега услуги, от МЗ отговарят, че с повече играчи на пазара ще се засили и контролът. Изумително - цялото това упражнение само защото държавата не може да контролира лечебните заведения, част от които са нейна собственост.

Най-циничното обаче е тоталната абдикация на държавата от здравното осигуряване. Тъй като няма пари за сектора, държавата вдига вноската. Паралелно с това продължава да трупа - от осигуровки - пари във фискалния си резерв. Които не се харчат за здравеопазване. В началото на 2011 г. в резерва ще има 1.5 млрд. лв. от вноски и увеличение на осигуровката. Защото догодина държавата ще даде за 4.5 милиона души, които осигурява, единствено 110 млн. лв. Останалите 830 млн. лв. отиват във фискалния резерв. Работещите ще внесем 1.5 млрд. лв., с което ще издържаме цялата система. А уж осигурителният модел у нас беше солидарен - плащат всички, получават нуждаещите се.

Вероятно това е планът и за 2011 г. 10% осигуровка, която важи само за работещите и самоосигуряващите се. Дължимото от държавата отново ще потъне някъде другаде. Не се знае обаче при това положение колко пари ще се съберат и дали системата няма да рухне поради липса на пари. Защото на книга вноската може да е и 100%, но държавата е тази, която трябва да стимулира гражданите да я плащат. А в момента тя прави точно обратното.

www.vedomost.info/latest-news/372-osiguritelni-novini/3095-vsega-10-zdravna-vnoska-e-100-pechalba-za-nyakolko-chastni-fonda

Продължението на тази история вижте тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/15/triabva-da-imash-goliamo-syrce-za-da-rabotish-v-bolnica.472815
Тагове:   здраве,   НИ,   мародерство,


Гласувай:
23
1. mmagy - Ходене по мъката. . . сега за теб, ...
10.01.2010 18:20
Ходене по мъката...сега за теб,утре за някой друг....
И никаква светлина на хоризонта.....
Бих ти отговорила с песен на Милена "неам нерви..."
цитирай
2. mileidi46 - Darjavata e abdikirala!!
10.01.2010 18:23
Xorata pla6tat osigurovki..a kogato imat nujda...pla6tat si otnovo uslugite...
Na kogo e nujna tazi kasa? Za6to sa6testvuva? V polza na kogo?
Ami naroda spi...
цитирай
3. kasnaprolet9999 - mmagy
10.01.2010 19:07
Права си, ама те просто не знаят на кого са попаднали този път, аз не съм от тези, които си мълчат.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mileidi46
10.01.2010 19:08
Хбаво е, че се разбираме с малко думи. Не всички спят:))))
цитирай
5. lubara - Поздрави, prolet !
10.01.2010 20:13
Кураж, бори се !
цитирай
6. kleopatrasv - Обади се просто в здравната каса за твоя район и провери ценоразписите.....
10.01.2010 20:41
Мисля, че ще се окаже съвсем друго. Болниците имат отворен телефон, задавай въпроси и горе главата .
цитирай
7. kasnaprolet9999 - lubara
10.01.2010 21:31
Разбира се, и сам войнът е войн:)))
цитирай
8. kasnaprolet9999 - kleopatrasv
10.01.2010 21:35
Да, с нетърпение очаквам утрешния ден за да ме светнат, за какво става въпрос. Това, което разбрах до сега от познати е, че се заплащат тези пирони и че здравната каса плащала някакъв, който ставал само за по-леки случаи, но цените варират от 600 до 2 500 лв., в зависимост от материала, от който са направени и фирмата, която ти ги предлага. Както става ясно от статията, зависи от комисионната, която съответното докторче иска, тя влиза в цената.
цитирай
9. tit - Това казва всичко:
10.01.2010 22:02
"бизнесът - сладък, а цели медицински специалности се изхранват от комисионите."
Кураж и успех!:)
Ще чакам следващия епизод!
цитирай
10. katan - Изобщо не се надявай някой да ти обърне внимание!
10.01.2010 22:03
Плащаш и преглъщаш, за да помогнеш на майка си или...
От СОБСТВЕН ОПИТ ти го казвам!
Дай,Боже, да се оправи майка ти!
цитирай
11. katan - Върнах се, за да ти изпратя това:
10.01.2010 22:05
http://katan.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/10/bezrazlichie-bezdushie-ili-neshto-drugo.470083
Патила съм много от лекари и продължавам да патя:(
цитирай
12. tili - Дай някаква банкова сметка!!!
10.01.2010 22:21
Ще ги съберем тези пари, мамкаму!!! Нали сме хора!
цитирай
13. kombakova - Лекарите са като скъп магазин!
10.01.2010 22:22
Не платиш ли не започват лечение!За жалост ако объркат нещо никога не се надявай на рекламация!Поздрави и желая скорошно оздравяване!
цитирай
14. mmmmmmmmm - Стискам палци
10.01.2010 22:32
за успех!
Дано се справиш с всичко и се възстанови майка ти бързо!
Желая здраве!!!
цитирай
15. lado - Да, лекуват, но и на близките кожата ...
10.01.2010 22:38
Да, лекуват, но и на близките кожата смъкват. А после защо не ги подкрепяме ,когато имат те проблеми..
Късмет и ..... много здраве,
цитирай
16. yuliya2006 - НЕВИ, ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 1996 СИ ПО...
10.01.2010 23:10
НЕВИ, ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 1996 СИ ПОЛУЧИХ ТРОЙНО СЧУПВАНЕ НА ГЛЕЗЕН
БЕШЕ СЪБОТА И ОРТОПЕДА НА СВОЯ ГЛАВА ПОБЪРЗА ДА МЕ ОПЕРИРА. ПРИЧИНАТА ДА БЪРЗА БЕШЕ ЧЕ В ПОНЕДЕЛНИК ПРОСТО ЩЯХА ДА МЕ ГИПСИРАТ И ТАКА КАКТО ЗАРАСНЕ..ЗАРАСНЕ...
ЗАРАДИ КРИЗАТА ТОГАВА ИМПЛАНТАНТИ СЛАГАХА САМО НА МЛАДИ ХОРА ДО ДВАЙСЕТ ГОДИНИ
И ТОЗИ ЧОВЕК САМ САМО С ЕДНА СЕСТРА МЕ ОПЕРИРА ... НАСЛАГА ВСЕВЪЗМОЖНИ РАЗМЕРИ БОЛТОВЕ, ВИНТОВЕ И МЕ СПАСИ ...ТОГАВА ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО
СЛЕД ШЕСТ МЕСЕЦА АЗ ТРЪГНАХ И ВСИЧКО ДЪЛЖАХ НА ТОЗИ ЧОВЕК, ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СЕ ГРИЖЕШЕ ЗА МЕН..ПРИЯТЕЛИ СМЕ И ДО ДНЕС

ТРАВМАТА НА МАЙКАТИ Е МНОГО ТЕЖКА, АКО НЕ Я ОПЕРИРАТ ЩЕ Я ДЪРЖАТ С МЕСЕЦ НА ЛЕГЛО

ОБЪРКАНА СИ СЕГА, НО ПУСНИ ЗАПИТВАНЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ, ТУК В САЙТА И НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО МОЖЕ
В БЪЛГАРИЯ НАВСЯКЪДЕ ИМА ВРАТИЧКИ И НАЧИНИ ДА СЕ ЗАОБИКОЛЯТ ПРАВИЛАТА
АЗ ПО ПРИНЦИП ВИНАГИ ОБИЧАМ ДА СЕ ДОПИТВАМ НА ТРИ МЕСТА, ЗА ДА ЗНАМ КАК СТОЯТ НЕЩАТА И ТАКА УДРЯМ БИНГО
СПОКОЙНО И ДЕЙСТВАЙ...НЕ СПИРАЙ ДА ПИТАШ..НИКОГА НЕ ЗНАЕШ ОТ КЪДЕ ТОЧНО ЩЕ ИЗКОЧИ ТОВА КОЕТО ТИ Е НУЖНО!

УСПЕХ СЛЪНЦЕ И СЕ ДРЪЖ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
17. compassion - Невенче, една съседка на майка
10.01.2010 23:18
в Плевен имаше точно такъв случай и историята беше съвсем същата. Тя си плати, оперираха я и сега е добре. Наистина, дай в блога банковата си сметка и ще ги съберем тези пари.
цитирай
18. ninaantonova - Желая ти успех в борбата с белите престилки!
10.01.2010 23:31
Лакомията им е голяма (нали са ЕТ) нe всички са такива. Казвам - Бог да му дава живот и здраве на д-р Панайотов, от болница св. Марина във Варна, който оперира майка ми (на 75 год.) от сърце, смяна на клапа и байпас. Златни ръце има този човек. И всички които се грижеха за нея, да са живи и здрави. В таз болница лекарите, сестрите, санитарките, всички те имат големи сърца. Просто всички работят и си вършат съвестно работата. Хвала на тях!
Успех ти желая от все сърце, и вярвам, че ще се развият нещата в твоя и на майка ти полза. Бог да е с Вас. Стискам палци.
цитирай
19. borsi - С майка ми се случи същотопреди 2 години
11.01.2010 00:13
С майка ми се случи същото нещо преди 2 години.

Счупи бедрена кост.
Наложи се да доплатим още към 2600 за нова става, защото и с пирон не ставаше.
Касата наистина не плаща пари за това :(
Изродите мръсни са там до един.
Нормални хора няма как да проникнат в мафиотска структура. Цялата страна от 20 години се управлява само от такива.

Само могат да искат, но опре ли до даване, човек си умира, ако няма пари в джоба, защото на гадовете не само не им пука, но биха убили и нас и майките ни ако можеха да приберат още по 5 лева.цитирай
20. mglishev - Стискам Ви палци
11.01.2010 00:40
Майка Ви има късмет с Вас. Но колко самотни стари хора осакатяват, а често и умират без да могат да разчитат на близък. Очевидно на държавната грижа може да се разчита само да убие човек... но не и да го погребе.
цитирай
21. kasnaprolet9999 - До всички коментирали до тук.
11.01.2010 00:59
Не се притеснявам от сумата, колкото от начина по който се формира, то си е чисто изнудване. Ден преди да се случи това успях да дам апартамента на мама под наем, дадоха ми един депозит и половин наем, другата половина отиде за фирмата, която ми намери наемателя.Така че вече имам 1000 лв. Останалите ще ги притуря от заплата. Както виждате господ е помислил за всичко, шест месеца търсех наематели, 15 фирми бях впрегнала за това и всичко стана за един ден, още не мога да повярвам, че се е случило. Цяла година карахме на заплатата на съпруга ми, защото моята отиваше за старческия дом на мама
Много ме трогнахте, на лични също един блогер ми предложи парична помощ.
Въпросът е друг, не всеки може да има тези пари, нали? Какво става с хората, които не могат да ги намерят?Това за което пише mglishev. Нормално ли е в нашата страна да се произвеждат 10 пъти по-евтини пирони и да няма една лаборатория да ги лицензира, всичко е нарочно, за да печелят определени браншови фирми.Аз още не мога да заспя, вчера спах само два часа и сън не ме хваща, притеснена съм за мама. От един час си натискам очите напразно, сега станах да погледна, все си мислех, че някой ще ми даде разумен съвет, някой препатил вече. Благодаря ви още веднъж, направо ми стоплихте сърцето. Стига ми това ,че сте съпричастни и проявявате разбиране към моята болка. Пари се печелят, но приятели трудно се създават, а тук в блога имам много такива, за това и се чувствам добре с вас. Дойдох тук точно, когато започнаха проблемите с мама, когато се опитвах да я гледам сама. Имах нужда от приятели и ги намерих тук. Не съм го споделяла до сега, но днес наистина ме разчуствахте.
цитирай
22. анонимен - до kasnaprolet9999
11.01.2010 01:36
Случи се така, че при невнимателно бързо движе¬ние счупих шийката на бедрената кост на левия крак. Знае се, че при пациенти над 60 години това е фатал¬но, защото болните се залежават дълго време, получа¬ват усложнения, а не рядко са случаите, когато умират от развита след обездвижването бронхопневмония. Ко¬гато бях откарана в „Пирогов" и лекарят разбрал, че костта е счупена и че съм на 80 години, само добавил: „С тази е свършено." Съпровождащата ме приятелка лекарка, която го чула, ми каза: „Лидия, докажи, че с теб не е свършено!" Отговорът ми беше, че ще се помъча.
Предложиха ми да остана в болницата, за да ми се направи операция, но аз отказах. Предпочетох да бъда в привичната си домашна обстановка и да приложа г л адо лечението. Веднага прекратих храненето и пре¬минах на много ограничено ползване на плодове и билков чай с мед. Появи се температура 37,5 градуса.
Първите 5-6 дни плодовете не надминаваха 200-300 грама, а чайовете около 1-2 на ден, като постепен¬но увеличавах количеството. Курсът продължи 15 дни, като след седмица температурата се нормализи-
ра, а на 18-ия ден вече можех да сядам в леглото. На 20-ия ден при нова проверка с рентгена се констатира, че костите са сраснали. За изненада на всички на 32-ия ден аз стъпих на краката без патерици и бастуни.
До края на лечебния курс на гладуване плодове¬те не надминаваха 600 до 800 грама дневна. Захранва¬нето беше с домати и краставички, като и това беше стро¬го ограничено. Сиренето, което толкова много се препо¬ръчва, беше включено много по-късно, и то в съвсем ограничени количества. Главната храна бяха плодове¬те и зеленчуците, в по-голямата си част в сурово със¬тояние.
Грешката, която се допуска при такова положе¬ние, е тази, че болните приемат повече храна от необходимото. Балансът между приетата с храната енергия и изразходваната е нарушен. Приетата храна трябва да отговаря на изразходваната енергия, а при лежащо болния тя е съвсем ограничена. Освен това, като се вземе предвид тягостното и тежко положе¬ние, в което се намира организмът, поне в първите дни той не се нуждае от никаква храна. Силите на организма трябва да се използват за справяне с болния орган.
От момента на счупването вече е минало повече от година — аз нямам абсолютно никакви оплаквания ка¬то следи от счупването.
--------------------------------
Извадка от книгата на Лидия Ковачева - Гладът приятел и лекарство
цитирай
23. kasnaprolet9999 - анонимен 23-
11.01.2010 02:29
Благодаря ти, беше ми интересно, правила съм седемдневните ябълкови диети с чай на Лидия Ковачева, за изчистване от токсини с последващо захранване със зеленчуци, чувствах се като нова след това.Тя е голяма работа. Аз също се занимавам с билколечение. Има билки, които спомагат за зарастване на счупеното.Това са черният оман(зарастличе) и слез. Важното е счупеното да е добре наместено и фиксирано. При моята майка бедрото е счупено по средата и двете парчета се разминават, не са по една вертикала..Сега с едни тежести й разпъват крака до операцията,тази операция се нарича екстензия. Миналата година й се счупи пубиса и там се справих сама само с билки и витамини.Сега обаче не може без оперативна намеса.Билките помагат за зарастване при наличие на добро фиксиране на счупеното с гипс, иначе често се случва да зарастне накриво. Благодаря ти.
цитирай
24. eien - Направиха ми операция на крака в Германия-имах застраховка
11.01.2010 03:12
След катастрофата, най-напред ме откараха в "Пирогов" - Лекарят поогледа снимката и заяви: ?Неспасяемо е положението. Ще режем крака.

Като се върнах за формален преглед и снимка сле операцията, попаднах на същия веселяк-лекар. Първото, с което ме посрещна, още го помня, бе: "Ма, ти още ли си жива."
Мисля, че в заглавието след запетаята липсват кавичките.
Поздрави и потърсете най-добрия хирург!
Здраве и добър изход, Ви пожелавам.
цитирай
25. dorichela - kasnaprolet,
11.01.2010 07:18
преди 1-2 години майката на мой приятел й се случи същото.. Плати си пироните, които бяха 1200 лева. Мога да попитам за адреса на дистрибутора, откъдето ги е взел поне да сравниш цени. Тези неща наистина касата не ги покрива.
Дано всичко с майка ти е наред и да мине добре.
цитирай
26. mdanevasl - Мога да ти дам по-подробна информация...
11.01.2010 07:56
звънни днес на 044/615226 за да ми кажеш вида на пирона и ше ти кажа общата му стойност и частта, която трябва да доплати пациента с точност... казвам се М. Данева и работя в една от касите на БГ...ако искаш дабъдеш информирана...Стискам палци
цитирай
27. net - здравей
11.01.2010 08:28
Мой познати си поставяха изкуствени ставе, импланти и т.н.
На един колега бяха казали една хитринка. А вече, като се научи и колежката с изкуствена става го направи, а после и познатите.
Фактурата се носи в болницата, след операцията с всички документи от изписването се отива в счетоводството и от там изпращат писма до ЗК. Парите за импланта се възтоновяват след около месец, но не в пълният размер. различно е за някой беше 50, за други 100%. Това е за клиниката по спортна медицина в Дианабат и в Пловдивската ортопедия.
Не знам валидно ли е и за пенсионери или само за работещи.
Съжалявам, че това ти се е струпало на главата, дано ти помогна.
Говоря за 2008, колегата се оперира и колежката, а юни 2009 моя братовчедка.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - Благодаря и на последните коментиращи.
11.01.2010 10:20
От здравната каса на тел. на потребителя бяха категорични, не се поемат пироните, не знаят какви са цените им, можело и да надхвърлят тази сума. Поемат само разни други импланти, включително стави.
Може ми за това net са възстановили сумите. Не поемат ако някой иска вносна става за много много пари, примерно от 10 000 лв. Пуснах си две седмици отпуска и отивам първо към центъра за кръводаряване, да дам своята лепта.
цитирай
29. compassion - Ти ще направиш всичко, което можеш, знам,
11.01.2010 11:53
но по-важно е поведението на майка ти. Ако тя се отпусне, залежи и отрече от живота, това ще е нейния край. Духът е определящ в такива ситуации.
Ти самата не се страхувай, а се опитай да я окуражиш.
Повярвай, има добри хора и добри специалисти навсякъде. Късмет, да попаднеш на такива!
цитирай
30. mrazekoff - Уважаема Невена,
11.01.2010 12:56
На тази тема мога да говоря много, въпреки, че нямам медицинско образование, въпреки че съм от село и пр.
Истината е, че в днешно време медицината и фармацията са огромни мафиотски сдружения, нямащи нищо общо със здравето на народа, а с неговите пари.
С голямо удоволствие ще те прехвърлят от ръка на ръка (и, навсякъде ще трябва да си платиш скъпо и прескъпо за това), но накрая резултата ще е един и същ - пълно отчаяние при среща с безсърдечността на една прислойка наричащи се медици....
Мога още много да пиша на тази тема, но засега толкова....
Ако ти е интересно, може да разсъждаваме заедно,....но аз, да погледна на тези проблеми от много по-различен от останалите хора ъгъл.
цитирай
31. tili - Не губи надежда!
11.01.2010 14:54
Моята свекърва беше на 86 години, когато падна и си счупи крака под бедрената шийка. Личният й лекар отказа да даде направление за операция, защото била стара ;-((( Щяло да си зарасне, кракът й да се скъси с 2-3 см, да се образува изкуствена става и така - на патерици щяла да си доизкара живота като инвалид! Не вярвах на ушите си!!! Чудо е че не го хвърлих от петия етаж! с връзки я приеха във Военна, оперираха я, пирон,екстензии, рехабилитации, раздвижване... И така - започна да си ходи с бастунчето както преди. Почина на 95 години в ръцете ми. 9 години пълноценен живот - от това щеше да ни лиши оня кретен, наречен Д-Р!!! Навсякъде има и свестни хора и изроди.
цитирай
32. ivelina1983 - kofti mnogo :( Dano da se spr...
11.01.2010 15:03
kofti mnogo :(

Dano da se spravish!
цитирай
33. анонимен - LZ - SOS - LZ - SOS - TITANI - I - IK!
11.01.2010 15:17
ПАДЕНИЕТО Е ВСЕОБЩО. СЪДБАТА НА МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ - ЕДВА ЛИ НЕ ЕДНАКВА. СТАВА ДУМА - ДО КОГА? ДО КОГА С ТОВА ВСЕНАРОДНО ИЗНУДВАНЕ!?!
цитирай
34. kass - Пази Боже,
11.01.2010 16:01
Да не те застига, навсякъде е така. Сумите са непосилни за повечето хора, дори няма да думи да изразя погнусата си от здравеопазването в българия. Всичко можеш да си купиш на изплащане, обаче нещо, което е за здравето ти не! Гати държавата...
цитирай
35. анонимен - *
11.01.2010 16:05
Миналата година ме оперираха и наистина тъпата каса на която плащаме не поема нищо, за моя радост Здравно осигурителната компания пое всички разходи и се питам защо плащам на касата всеки месец...... при това не малко като те все нямат или непоемат нуждите ни като пациенти, а от опит да си кажа не всички Здравно осигурителни компании са коректни, но моята се оказа много коректна и всичко мина безболезнено за мен. Пожелавам успех и най вече успешна операция на майка ти.
цитирай
36. marsi13 - Трябва да си силна и да предадеш този ...
11.01.2010 16:24
Трябва да си силна и да предадеш този борбен дух на мама!Имаш право да избереш най-добрите специалисти в страната!Но за пирона моят съвет е да се обадиш на посоченият телефон по горе на специалист в здравната каса!Длъжни са да работят с този пирон който ти избереш, а не те!
Подкепям те в този труден за теб момент!Опитай да запазиш спокойствие това е най-важното за да постъпиш най-правилно!
А иначе трябва да има реформа в здравната система!
Съвсем по друг начин щяха да стоят нещата ако здравните ни осигуровки се натрупваха в лична осигурителна сметка и оттам да си платим ставата или пирона например!
цитирай
37. tanyarisemova - преди малко се върнах от болницата в ...
11.01.2010 16:32
преди малко се върнах от болницата в Свищов. Питах личната си лекарка за направление за компютърна томография а тя почна "те не успяха ли от правителствена да ти овладеят пристъпа и да те оперира", сега не може, трябвало един месец да съм изчакала, трябвало специалист, не можела тя. Категорично ми отказа.

А единственият д-р УНГ в Свищов миказа "какво да ти правя синузита да ти го напикая ли?"
цитирай
38. universalnite000 - Наистина пълно безобразие ! Нещата ...
11.01.2010 16:35
Наистина пълно безобразие ! Нещата отиват на провал и май накрая единствената алтернатива ще е да бойкотираме тази здравна система и по възможност да прибягваме до алтернативно лечение
цитирай
39. boristodorov56 - Мога само да ти съчувствам.
11.01.2010 16:54
Преживявал съм лично този ужас с фрактура на тубия и фибола. Пироните - два при мен - също.
Разбирам точно за какво става въпрос и ми се изправя косата.

Няма нищо непоправимо.
Кураж!

Лекарското безбожие е най-страшното!
цитирай
40. анонимен - 5111
11.01.2010 17:02
А моята майка,която е на 83 години и с масивен инфаркт беше спасена от докторите на инвазивна кардиология "св.Георги"Пловдив,като исложиха стенд без да вземат пари.
А аз искам да се обърна към господин Тотьо Младенов за неговите социални работници ,които не знаят нищо и не могат нищо,защото това което преживях тези дни с тях аз щях да направя инфакт.
цитирай
41. анонимен - Иванова НАДЕЖДА И ВЯРА
11.01.2010 17:03
Изпитала съм много неща и затова моят съвет е да се допитате и до народната медицина.С подобно счупване вдигнах на крака дядо си,който беше на 84 години, само за 3-4 месеца,с помощта на отвара и лапи от корените на черен оман.Доживя до 90 години ,леко накуцваше,но беше с много силен дух.Лекарите бяха го отписали и ни казаха ,да се готвим за най-лошото.В такъв момент трябва да се стегнете и да се борите заедно. Ще успеете!И майка ми имаше този проблем и татко оперираха преди 4 месеца от онкологично заболяване и пари много дадохме,но сега са добре.Забрави за парите,желая ти късмет и оптимизъм.
цитирай
42. apollon - Истината е само една - откажете се ...
11.01.2010 17:22
Истината е само една - откажете се обирите на здравната каса и не внасяйте осигуровки.
цитирай
43. apollon - ако 6 милиони души бойкотират ка...
11.01.2010 17:24
ако 6 милиони души бойкотират касата - тя ще спре да работи в този си формат и ще има реформа в това гнило изчадие
цитирай
44. milanski - Защо всички скачат срещу лекарите?
11.01.2010 19:27
Доктора получава комисионна, какво лошо има в това?
Няма бизнес без комисионни, защо никой не реве срещу нотариусите които за един подпис или печат ти искат % от стойността на апартамента примерно.
Адвокатите, фирмите изпълнителки на държавни, общински и т.н. поръчки.
ЕХО хора събудете се не живеем в 70г. Доктора ти препоръчва фирмата от която да си вземеш титаниевия пирон, фирмата в тази цена е предвидила комисионната за него.
Тези пирони да не би да струват 1 600лв. примерно. Произвежда ги фирма номер 1, след това фирма номер 2 ги дистрибутира?(комисионна), след това фирма номер 3 ги разпределя на вътрешния пазар за държава, област, град и т.н. (за това всичко пак комисионни), обаче НЕ за вас доктора е виновен.
Ограничено мислене имате ми се струва. Кой ще направи операцията, кой ще отговаря ако пациента умре по време на операцията. Обаче не доктора е виновен защото от фирмата са му казали че ще му дават примерно 50лв. за това че е пратил пациент да си купи пирона от тях.
цитирай
45. sisithebest - Стига...
11.01.2010 19:31
значи като ти стане нещо и, като че ли постоянно четеш за такива неща... и аз след седмица ртябва да цъфна с болта... при мен е в коляното :(((

използвам да попитам някой , който да ми препоръча хирург... или ако някой знае нещо за СБАЛТОСМ - "Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина"... там е д-р Хубенов... добър ли е , някой да има мнение? Ще съм благодарна :)
цитирай
46. анонимен - алтернатива
11.01.2010 19:49
Вече е крайно неотложно да помислим, не можем ли да се осигуряваме за здраве в друга държава? Явно с нашите алчни здравни администратори и извратените ни лекари (24. eien - "Ма, ти още ли си жива." и 37. tanyarisemova - "какво да ти правя синузита да ти го напикая ли?") нищо не се получава. Нещо трябва да се прави. Но вече НЕ на тази здравна система. Трябва или да работи хуманно или да загине, така както тя ни погубва нас.
цитирай
47. kasnaprolet9999 - До всички коментирали тук
11.01.2010 20:19
Виждам, че всички ми съчувствате и се опитвате да ми дадете съвети, за което много ви благодаря.
Днес цял ден тичах по поставените ми от опериращия доктор задачи, взех си отпуска за да се справя. Подозирам, че той нарочно не ми е казал точния вид на пирона, за да не го купя от друго място. На едно листче ми бе написал с разкривени букви следното:
дистрибутор PSD Comers, адрес, бедрен пирон-Верса Нейл, име за свръзка, мобилен номер, който впоследствие се оказа грешен, своя мобилен и името си. Когато се обадих за да разбера цената, се оказа непознат номер, после се обадих на доктора и той ми даде верния номер.
След Като се обадих на верния номер ми казаха, че имало няколко вида такива. Наложи се да ги свържа и да се разберат, моят бил със стандартно закопчаване. Разбрах, че струва 1920 лв., но за частни лица ги дават без ДДС и сруват 1600. За производителя разбрах на място, когато го купих, че е Джонсън и Джонсън. Сигурно има някаква друга сигнатура, но никой не ти я казва. Подписах един договор за изделието, дадоха ми и приходен бон, един за мен, един за доктора, забележете- и двата в оригинал. Пирона обаче нито ми го дадоха, нито го видях, щели направо да го доставят в Пирогов. Опитах се да протестирам, казах им, че доктора не ми е казал такова нещо, но те отговориха, че те докторите не обичат много да обясняват. В договорят ми пишеше, че плащам феморален пирон и че рискът от случайно погиване преминават върху купувача със сключването на този договор . Ако знаех, че няма да ми дадат пирона, нямаше да го подписвам. Този договор бил бланков за всички техни изделия и за пироните било по-различно, но не можели специално за тях да правят отделни договори-така ми го обясниха. Аз съм го подписала само за да удостоверя, че плащам без ДДС. Преди да отида там се обаждах на фирма Медицинска техника, там имаше два вида такива пирони със стандартно закрепване, единият бе на същата цена 1920 лв.
Не знаех по какво се различават, а и пиклата по телефона не можа да ми го обясни. Ако се бях опитала да го купя от друго място, можеше да не попадна на правилния пирон.
Има и други смехории в този договор, ама вече останах без сили да се ядосвам, дано все пак утре да пристигне пирона в Пирогов, защото вече ще експлоадирам.
цитирай
48. kasnaprolet9999 - marsi13
11.01.2010 20:34
Абсолютно си права, трябва да има реформа в здравната система, абсолютно наложително е. Не виня доктора, виня отговорните държавни структури, че се естигнало до там да се плащат баснословни цени за вносни импланти, при положение че си имаме наши, които са с пъти по евтини. Нека се даде възможност на хората сами да преценят какви да ползват, а не да нямат избор и да умират от болки, защото нямат пари да и ги купят.Преди години такъв проблем не съществуваше и хората не бяха подлагани на такива унизителни човешкото достойнство условия.
И в други браншове се взимат комисионни, когато някой насочи клиенти към дадена фирма. Не може да се прави търговия обаче с човешкото здраве, болниците ги превърнаха в търговски дружества на самоиздръжка и от това идват всичките ни беди.
цитирай
49. kasnaprolet9999 - milanski
11.01.2010 20:41
Прав си, и в други браншове се взимат комисионни, когато някой насочи клиенти към дадена фирма. Не може да се прави търговия обаче с човешкото здраве, болниците ги превърнаха в търговски дружества на самоиздръжка и от това идват всичките ни беди.
Проблемът не е в отделната личност, грешката е в модела на здравната ни система, алгоритъмът е грешен, нужни са основни реформи.
цитирай
50. kasnaprolet9999 - анонимен 41
11.01.2010 20:46
Аз се занимавам с билколечение отдавна, но никога не съм пренебрегвала и ортодоксалната медицина, двете неща трябва да се комбинират и никога едното не следва да бъде за сметка на другото. Кракът може да зарастне с билки, но трябва да бъде добре фиксирам, практиката е доказала, че това с гипс не винаги е възможно и често кракът се скъсява и човек окуцява. За това трябва да се използват всички съвременни средства, които предлага медицината в областта на травматологията. Качествените пирони, стави и имплантати са едни от тях.
цитирай
51. kasnaprolet9999 - net
11.01.2010 20:48
Това е неприложимо за пирони, вече писах по-горе, проверила съм го отвсякъде. Благодаря ти за съпричастността.
цитирай
52. kasnaprolet9999 - eien
11.01.2010 20:49
В Пирогов са най-добрите хирурзи,извадил си голям късмет, благодаря за пожеланието.
цитирай
53. анонимен - Бяла мафия,
11.01.2010 20:51
но ние сме си виновни с нея. Нямам време да си напиша жалжбата до касата, Господин финансовия министър намалява парите за здраве, а вие касата виновна. В МЗ колко фонда са отказали лечение, за реформи трябват пари а такива няма. Напиши жалба адресирай до каса и министерство, плати си с белязани пари, ето това е борба. Успех в начинанието.
цитирай
54. kasnaprolet9999 - анонимен 46
11.01.2010 20:55
Страхотна идея, да плащаме в чужда държава, ами най.добре е всички да се изселиме тогава.:))))
За да решиш един проблем не следва да бягаш от него, а да хванеш бикът за рогата. Едно време ходех и по опери, спомням си една ария "Тереодор-по смело в бой".
цитирай
55. kasnaprolet9999 - анонимен 53
11.01.2010 21:07
В случая всичко е по идиотския законов ред, няма за какво да си бележа парите. Изделието струва тези пари, които съм дала, касата не покрива тези разходи.
Че има бяла мафия има, но това е подкрепяно от политиката на държавата. Защо не създадат лаборатория за сертифициране на българските импланти ? Защото дистрибуторските фирми ще фалират, а там има сериозни играчи, нали така милички.
цитирай
56. kasnaprolet9999 - tanyarisemova
11.01.2010 21:11
Милото ми момиченце, прави това, което ти препоръчах, пък за компютърна томография знаеш ,че лекарите на качак ще помогнат, не се коси.
цитирай
57. kasnaprolet9999 - compassion
11.01.2010 21:13
Дух не ми липсва, взела съм си отпуск и ще се погрижа добре за мама след операцията, няма да я оставя да се отчае, благодаря ти, че ме окуражаваш.
цитирай
58. анонимен - ako smehyt pomogne
11.01.2010 22:44
Mila neznajna, i izmycena desteria na kontuzena maika.

az pyk iskam da ti napisa nesto smesno, ta dano povece hora 4uata za smeskata i da ia razkazat, i tyi 4e oste povece bylgari nau4at za sydbata ti i se nameri nai-efektivnoto resenie.

smeshka:
w Pirogow dokarali pistash ot bolka sled katastrofa.
Doktoryt: kwo mu e na toz.
sanitariat: de se pipne s pokazaleca se go boli
D: ia se pipni po rebrata
Tozi: OOOOO
D: ia sega se pipni po rebrata
T: OOOOOO
D: Ia pipni glavata
T: OOOOO

S: doktore nali ti kazah, de se pipne vse go boli.
D: fraktura na pokazaleca, gips, ritnik, dai sledvastia
цитирай
59. doktora757 - Мога да ви предложа един по-евтин и ...
12.01.2010 14:01
Мога да ви предложа един по-евтин и голям пирон за около 0.50 лв. (а не за 1600 лв.) да го зачукате на клавата на лекуващия лекар или направо на министъра на здравеопазването!.......)))))))
цитирай
60. kasnaprolet9999 - doktora757
12.01.2010 20:33
Това е добра идия, само че обектът трябва да е друг-този който е измислил и внедрил тази здравна система по Костово време и на тези, които са продължили делото велико след това. Май ще трябват доста пирони:)))
цитирай
61. kasnaprolet9999 - До всички, които се интересуват от развитието
12.01.2010 21:10
Проблемите си стоят, даже се множат. Днес отказаха да оперират мама. Била вдигнала много пулса. Държаха я близо три часа в операционната. Не знам какво са я правили, но всичките й чаршафи бяха мокри, включително и нощницата. Ако не бях там да строя сестрите в две редици, щяха да я оставят така цяла нощ и утре щеше да е с температура най-малко. Докторът ми обясни, че те не карат от фирмата само един пирон, а множество с различни размери. Всичко било в куфар, който бил много тежък, около 40 кг. Той не носел отговорност за несъответствията в договора на дистрибутора. Видя ми се свестен, защото друг на негово място, щеше да оперира мама без да мисли за последствията. А при висок пулс можело да настъпят необратими неща и да не може после бързо да се възстанови. На тази възраст ако се залежи е свършено с нея. Това си го знам, интересното бе , че той мисли и за тези неща, което му прави чест.Чувала съм за много лекари, които правят операции без да се замислят, само и само да вземат парите по съответните здравни пътеки. Обясни ми също, че ако не могат да сложат пирона, щели да ми възстановят парите. Само дето не ми каза, ако не го сложат, какво друго би могло да се направи.
Стискайте ми палци, да не се стигне до там, че направо не ми се мисли.
Днес цял ден бях при нея в Пирогов и по задачи, мъчно ми е че не ми остава време за блога, но такъв е живота.
Първо е задължителната програма, пък за волната ако останат време и сили.
цитирай
62. kasnaprolet9999 - До всички, които се интересуват от развитието
15.01.2010 01:04
Вече сме оперирани. Стискайте ми палци да оживее, че днес една баба с оперирана става хвърли топа. Мама спи по цял ден и не иска да се храни, но все пак поема вода, сокове и хапва фурми и резанчета портокал. Целодневно съм при нея и упорствам в храненето, дано сърцето й издържи това натоварване, стискайте ми палци.
Там в стаята има още две баби, едната ми е адашка и е оперирана в същия ден , заедно с мама.
Поела съм шефство над всички баби и ги храня подред, много са мили и безпомощни, само си викат, абе защо не ни прибере господ, да не се мъчим или боже, боже, защо ни наказваш така. Мъчно ми е за тях, то живот ли е това? Сестричките ги гледат с такова отегчение и неприязан, та се чудиш защо ли изобщо са се захванали с такава работа, като не им е по сърце.
Това не е работа за всеки, трябва да имаш голямо сърце за болкита на хората.
цитирай
63. анонимен - sbaltosm - tova izobsto ne e bolniza ...
01.03.2010 18:21
sbaltosm - tova izobsto ne e bolniza a lazaret ot voinata usloviata sa ujasni i vsichko e falshivo
цитирай
64. tanyta7779 - лекари!!!
23.05.2010 14:59
току що изчетох всичко тук писано от тачалото до края. Възхищавам се на толкова преданата дъщеря. Да са живи и здрави двете с мама.
Аз съм на легло със счупен таз вече 48 дни, и също съм "жертва" на системата и по-точно на УМБАЛ "СВ.ГЕОРГИ" - гр. Пловдив. На 06.04. катастрофирах със собствения си автомобил и като по чудо останах жива... Веднага бях откарана в хирургиите в Пловдив със съмнение за травма на гръбнака. Слава богу след снимките и подмятанията като чувал от скенер на количката и обратно така няколко пъти докторите направиха заключението си :Пукнат таз на три места и счупена ключица. Няма да описвам държанието на сестричките и т.н. След време когато трябваше да започне раздвижването ми съпругът ми държеше да се направи още веднъж снимка /той не е лекар/. И бинго какво се оказа ? Счупени и двете кости на таза, а аз отивам на раздвижване... Изводите си ги направете вие. И все пак не се сърдя на тях, аз съм си виновна, но да пази Господ, да попаднеш в ръчичките им...!
цитирай
65. анонимен - цената на пироните
31.05.2010 09:04
И така неразбрах цената на пироните/ВИНТОВЕТЕ/Кой ги купува?
цитирай
66. kasnaprolet9999 - анонимен 65-плаща ги потърпевшия или близките му, в случая аз, виж тук:
31.05.2010 10:20
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/15/triabva-da-imash-goliamo-syrce-za-da-rabotish-v-bolnica.472815
цитирай
67. kasnaprolet9999 - tanyta7779
31.05.2010 10:34
Днес видях коментара ти, нещо напоследък не ми пращат от блога съобщения за коментари в стари постинги. Съчувствам ти много. Бих ти препоръчала билката чер оман-зарастличе да пиеш вътрешно за зарастване на костите. Ако имаш вана е хубаво да правиш бани със пресен слез, сега вече започва да цъфти, можеш и да го вземаш вътрешно, но отделно от черния оман. Скоро ще направя постинг и за него, страхотна билка е, от слеза заздравяват лигавиците на стомаха при язва, а също така и костите. Препоръчвам ти и препрат-билкова надбавса коксамин Д, в него калцият е натурален, извлечен е от кафяви водорасли. В него има и много витамини за общ тонус, препоръчват го при остеопороза. Аз го давам на мама, кракът й се оправи, имаше преди това счупен пубис, той също зарастна, преди да си счупи крака. Сега тя се страхува да ходи, нещо като страхова невроза, а в старческия дом много не се грижат за раздвижването й, даже се страхуват, че ако започне да ходи ще си имат неприятности, защото тя има старческа дименция и в определени моменти не знае какво прави.
цитирай
68. анонимен - za cer oman
11.07.2010 20:49
cer omana pri silni bolki vstavite po tocno na vsyakide kideto imate bolka sisto pomaga i tumorni obrazovania znam ot opit da probva vseki koyto ima nijda 1l silna rakia ikoren ot cer oman sedi 10 dni i se nalaga bolnoto myasto viste efekta cakam kometarite vi blagodarya na gospod za tazi bilka.
цитирай
69. kasnaprolet9999 - №68
12.07.2010 10:49
От тази билка се ползват само корените за целите, които казвате. Тя дразни обаче стомаха и не бива да се приема дълго време. На черния оман казват още и зарастличе, защото спомага за по-бързото зарастване на кости. Интересно е най-вече външното му приложение. Има много лечебни руски кремове, в състава на които влиза и черния оман. Продават ги на женския пазар, на самата спирка на трамваите, идващи от халите-в една малка барачка, имат страхотен ефект за ставни болки, артрити, плексити и т.н. Моята майка е имала язва и деликатен стомах, за това не приложих тази билка вътрешно. Освен това й сложиха пирон, защото счупването й беше на бедрото. Сега е добре, но отказва да ходи, получила е страхова невроза от това падане и все си мисли, че ще падне.
цитирай
70. анонимен - НЗО
10.12.2010 17:56
Никога не ми се е случвало но преди минути получих информация ,че познат на 60г.и е сляп от доста време е паднал и счупва крак.Приет е в Варненски спешен център.Собщават на роднината да си набави 1300лв. пи което му подават и банкава сметка където да ги преведе и тогава ще оперират таткото.Хора направо ми прилоша.Как е възможно?Какво е тая държава?За какво плащаме ние?Ужас е малко казано.Това наистина е кошмар от които едва ли ще се събудим.Във краина сметка звъня на позната от спешен и тя ми казава "да точно така е душа нищо неможе да се направи".Е как така този човек от къде ще ги изкара тези пари.Просто нямам думи и наи лошото което вече си мисля е това че съм българка.Да оставиш човек със счупен крак защото неможе да ти преведе парите е просто ужас нямам думи.
цитирай
71. kasnaprolet9999 - За съжаление е така, здравната каса ...
12.12.2010 01:03
За съжаление е така, здравната каса не поема парите за пироните, които се слагат при счупването. Заедно с мама лежеше една жена, която се бе подхлъзнала и паднала върху гръбнака си, някакъв прешлен пострадал при падането. До като синът й не плати за някакъв инплант не й направиха операцията. Наложи се да чака цяла седмица, лекарят отиде някъде в чужбина, после се върна и чак тогава я оперира. Парите бяха над 1000 лв., а синът й работеше в Кремиковци, беше пред съкращение и направо ходеше в несвяст.
цитирай
72. анонимен - ЧНГ на всички!
04.01.2011 21:58
Имам подобен проблем с баба ми, която е на 78г. Счупи си подбедрена кост и се наложи да я оперират.Платихме около 1500лв за имаплант. Въпросът ми е, в крайна сметка здравната каса възстановява ли определена сума, защото някъде из нета срещнах, че срещу подадена молба се връщала част от платената сума?...и има ли право след операцията да бъде освидетелствана от ТЕЛК( това също ги срещнах някъде)?
цитирай
73. kasnaprolet9999 - анонимен 72
07.01.2011 09:27
Миналата година говорих със специалист от здравнета каса и ми обясниха, чеако се касае за става, здравната каса поемала част от парите за нея, но за пирон и разни импланти от сорта не се полагало. Аз също платих 1600 лв. за него, пратиха ме в офиса на една фирма и оформиха всичко документално, както си му е реда, ако нямаш ти изритват бабата и не ги интересува. Отделно плащаш закръв, лекарсква против съсирване, престой в болницата 10 дена в най-добрия случай. Взимаш си отпуск и стоиш плътно до баба си, ако искаш да оцелее, защото сестринския персонал не им обръща внимание, ако не си там да ги подсещаш. Майка ми след операцията е докараха с мокра нощница и чаршафи, не се помръднаха сда я преоблекат и като ги насметох , тогава си свършиха работата.
Виж коментар №71
цитирай
74. анонимен - ok, за възстановянето на сумата ...
08.01.2011 10:48
ok, за възстановянето на сумата ясно:) относно ТЕЛК, освидетелстват ли оперираните с имплант?
цитирай
75. kasnaprolet9999 - анонимен 74
10.01.2011 10:06
Не знам, не съм правила опити да освидетелствам мама. Не мога да я мъкна насам натам в това състояние и да й причинявам тази мъка, нито имам нерви и време да се занимавам с тях. И да ми дадат някаква малка сума накрая, която за нищо няма да ми стигне. Разходите за старчески дом са минимум 600 лв. на месец, отделно памперси и лекарства.
цитирай
76. анонимен - счупеняк
03.03.2011 09:12
по време на пътуване из Европа счупих глезен/не съм специалист не знам точната диагноза/ но лекарят в болницата в Германия не ме пусна без да ме оперира и между другото ми чукнаха и 3-4 пирона .Направиха ПВЦ протеза и ме изпроводиха по живо и по сдраво до изхода на болницата .Всичко това срещу представена Европейска здравноосигурителна карта/разбира се заплатил съм 10%от цената на патериците,10% от цената на протезата.Някой има ли информация какво следва от тук нататък,тъй-като продължавам лечението си в България.
цитирай
77. анонимен - серум
03.03.2011 09:19
Между другото,на митничар за рожденния му ден колегите му подарявали неделно дежурство и той горе долу оставал доволен,Какво ли трябва да се подари на един лекар в болница от пациентите?
цитирай
78. kasnaprolet9999 - анонимен 76
07.03.2011 12:07
Благодаря, че сподели. От тук нататък си плащаш всичко 100%, а може и нещо под масата за да ти обърнат нужното внимание:)))
цитирай
79. kasnaprolet9999 - анонимен 77
07.03.2011 12:09
Всичко в парични знаци им е добре дошло и най-обичат да бъде под форвата на дарение, приготвили са си специални бланки за това в някои болници.
цитирай
80. antalia7 - Здравейте, Казвам се Марияна и съм ...
24.09.2011 20:56
Здравейте,
Казвам се Марияна и съм преподавател.Разплакаха ме вашите болки.И аз имам подобна.Синът ми се нуждае от операции на крачетата.Посъветвах се с д-р Кехайов от Горна баня,но други лекари ми казват да не бързам.В безизходица съм.Кажете някой добър детски ортопед или пък адрес на някоя клиника в Германия.Проблемът му е в таза и не му расте ахилеса.И за двете операции ми искат 12 000лв-за импланти.Моля Ви,помогнете!
цитирай
81. kasnaprolet9999 - Щом като е рано за операция, заве...
27.09.2011 10:18
Щом като е рано за операция, заведете го в Павел Баня, там лекуват много ставни и мускулни проблеми в Националния рехабилитационен център. Напишете го в гугъла, има сайт и там е обяснено всичко. Не знам добър ортопед, нито клиники в германия, които да се занимават с такива проблеми.
цитирай
82. kasnaprolet9999 - http://frognews.bg/news_41891/CHerna_kasa_razdala_8_mln_rushveti_na_svetila_v_hirurgiiata/
26.01.2014 22:51
Черна каса раздала 8 млн. рушвети на светила в хирургията
11.01.2012
Лекари карали болните да плащат импланти на десеторни цени
Болни, притиснати до стената с тумори, мозъчни патологии и разкъсани крайници, са били рекетирани да плащат медицински консумативи на десеторни цени. Това разкрива мащабно разследване на Главна дирекция Криминална полиция и Националната агенция по приходите. Фирмата,доставчик на имплантите, които се поставят в човешкото тяло по време на операции, пък е въртяла черна каса, като за последните 5 години в нея са постъпили над 15 млн. лв. 8 млн. от тях са раздадени на светила в хирургията под формата на комисиони и рушвети за брокерството.

Според схемата лекарят първо поставял диагнозата, след това пращал пациента във фирмата „ПСД комерс”. Паралелно изпращал цялата история на заболяването, ЕГН-то на болните и нужния консуматив. Цените били предварително договорени. „Това ще ти струва 6000 лв.”, казвал лекарят на пациента. Когато болният се появявал в офиса на фирмата на бул „Бъкстон” 40, той просто казвал ЕГН-то, казвали му названието на артикула и той заплащал импланта.

Стоката обаче била директно давана на лекаря. Така пациентът никога не виждал нито какво е платил, нито какво му е сложено в тялото. Накрая собственичката на фирмата „ПСД комерс” Боряна Петракиева деляла космическите печалби на 2 – половината оставала във фирмата, другата половина отивала в джобовете на лекарите хирурзи. Общо 136 лекари са били част от схемата в която положилите Хипократовата клетва са играли посредническата роля на брокери. Според сметките на данъчните, че шефовете на клиники са получили суми между 300 000 и 621 000 лв., началниците на отделения са взели между 154 000 и 475 000 лв., а обикновени ординатори са се облажили със суми, като най-голямата е 253 000 лв., съобщиха от НАП. Всички те са ходели на крака до офиса на "ПСД Комерс" на бул. "Бъкстон" №40 и са подписвали разходни ордери за получените суми.
цитирай
83. kasnaprolet9999 - продължение
26.01.2014 22:53
Сега НАП започва масирана проверка дали тези 136 доктори са декларирали получените пари в годишните си данъчни декларации. „Най-вероятно това не е станало и тези хора могат да бъдат накарани да платят парите. Отделно те могат да бъдат подведени под съдебна отговорност за недеклариране на доходи в особено големи размери, заяви зам.-директорът на НАП Тошко Тодоров. Според него всички суми над 11 000 лв. са „особено големи размери” според действащото законодателство.

Касае се за мащабна корупция, при която лекарят договаря цена на консуматив с пациента, което е недопустимо, коментира представителят на пациентска организация Пламен Таушанов. Практиката била най-широко разпространена в болниците "Св. Иван Рилски" и "Пирогов". "Получава се така, че фирмата „ПСД комерс” е разполагала с базата данни на болницата и така предварително са закупували различните артикули”, твърди шефът на "Иван Рилски" Дечо Дечев. Той първи разкрива какво се върти зад гърба на пациентите в подопечната му болница. За да направи имплантите по-евтини за пациентите, той се опитва да организира търг за доставка на импланти на 21 юли 2010 г. За позицията “Консумативи” се получава само една оферта - от “Фаркол” АД. "ПСД комерс" не участва, макар лекарите от Клиниката по неврохирургия, предвождана доскоро от проф. Венцеслав Бусарски, ползват най-често нейните импланти. Въпреки единствения участник търгът продължава.

Тогава се намесват лекарите от клиниката и го провалят. Но, когато се стига до критерия “цена”, четирима от неврохирурзите в комисията установяват, че предлаганите от “Фаркол” медицински изделия не отговарят на техническите изисквания и настояват Дечо Дечев да отстрани дистрибутора от търга. Четиримата членове на комисията обаче са точно от клиниката на проф. Бусарски. По-късно лекарите пишат специална декларация, че могат да работят единствено с консумативи на "ПСД комерс". Така обществената поръчка на стойност 2,3 млн.лв. е провалена По-късно Дечев лично на няколко пъти изисква от ПСД комерс” цените, на които фирмата продава импланти на пациентите.

Получили списък, в който са описани различни артикули. „Задна двусегментна тораколумбална гръбначна стабилизация" струва 2400 лв., разказва Дечев. Ако има "кейдж" - пластина, която я застопорява, цената скача на 5500 лв. Ако е с допълнителен кейдж, пациентът трябвало да плати 6000 лв. Болният не знаел какво се крие зад сложните наименования и се доверява на лекаря си, който го насочва към фирмата. А същият този доктор после прибирал до 3 бона комисиона за "сделката".

"Успяхме да установим, че цените на "ПСД комерс" са 6 пъти по-високи при един от артикулите. Става дума за обикновен клипс FT762T, използван в неврохирургията. В "Св. Иван Рилски" струва 312 лв. с ДДС. Пациентът я взима от "ПСД комерс" на цена от 1800 лв. Разликата от 1500 лв. се дели между фирмата и лекаря, който е насочил пациента към офиса на "Бъкстон" 40", разказва Дечо Дечев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14094310
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41292
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31