Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
13.09.2009 00:21 -
Босилек-царската билка
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 24846 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 09.07.2017 19:37

Прочетен: 24846 Коментари: 6 Гласове:
8
Последна промяна: 09.07.2017 19:37
Описание: Босилекът е тревисто едногодишно растение с голо стебло, наситенозелени дебели листа и бели или лилаво бели цветчета. Той е наричан още кралска подправка. Известен е още като „царска билка“ (от гр. basilicum — царски). Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Използват се най - вече листата, в прясно състояние и сушени, и по - рядко семената. Годен е за употреба около 2 години.
Съществуват различни видове босилек, сред които по - популярни са испански, английски, арабски и др.
Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен.
Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.
Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.
В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня, подправка за печени говежди и птичи меса.От него се приготвя прочутия италиански сос Песто. Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най - добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле. От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация са естрагон и копър). Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца. Италианската кухня е немислима без него.
С босилек се приготвят салата домати с моцарела, разнообразни видове паста.
С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов.В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.Ценен е е изключително много в Древна Гърция, Египет, Индия. В Индия го наричат свещен босилек.
Изследване на индийски специалисти сочи, че растението свещен босилек притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене.
Авторите на проучването, представено на конференция в Манчестър, са установили, че екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали.
Листата на свещения босилек имат специфичен остър вкус и често се използват в азиатската кухня. Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. В аюрведическата медицина растението отдавна се прилага за подмладяване.
Начин на употреба - Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.
Моят опит: Навремето моите прадеди са донесли тази билка от Азия в българските земи. Тогава с е казвала бошулек и моят род е приел името на тази билка-Бошулкови. По-късно името се е променило в сегашния си вид - босилек, съответно Босилкови. Те са съхранявали много зорко тази билка, баща ми е разказвал, че даже когато са били обградени от турците във В.Търново, те са я носили в себе си и през подземните тунели под църквата Св. 40-мъченици са избягали към Копривчица, където по-късно са се установили.
Използвам билката като чай в случай на настинки с кашлица по описания по-горе начин. Използвам я и в крема, който правя с невен и патешка мас описан тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/04/13/.322008
Снимките са правени от моя съпруг тази година в края на юли в двор на наша съседка.
Който иска да се запознае с друга билка да погледне тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571
или:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250
или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011
или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Перуниката - красиво пролетно цвете и са...
Див чесън (Левурда)-борец против стомано...
Огниче -тежката артилерия в борбата с ин...
Див чесън (Левурда)-борец против стомано...
Огниче -тежката артилерия в борбата с ин...
Време за анализ на изборните резултати в...
Дебела Мара-познаваме ли я добре?
ТОП 10 ПРОГРАМИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ОНЛАЙН ВИД...
Дебела Мара-познаваме ли я добре?
ТОП 10 ПРОГРАМИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ОНЛАЙН ВИД...
Следващ постинг
Предишен постинг
Отдавна не съм коментирала поради пуста липса на време ,но винаги съм надниквала заради интересните съвети .
Благодаря ти ! Да си жива и здрава!:)
цитирайБлагодаря ти ! Да си жива и здрава!:)
радвам се, че ти е интересно при мен. Поздрави!!!
цитирайza6to nie balgarite ne go izpolzvame kato podpravka...kakto italianzite naprimer...
цитирайАз го ползвам повече като подправка, защото рядко настивам и кашлям, но по-често готвя боб и много му върви тази подправка. Слагам го и в сос за риба или панирани чушки с доматен сос, както и в сос за спагети.
цитирайza pasta tuk go izpolzvat--ima edno pesto(kato sos) genovese--samo bosilek i olio v burkan4eta.S makaroni(pasta) e mnogo xubavo,az go obojavam...
цитирайПисала съм за това Песто горе, ама нямах представа, че е съставен само от босилек и олио. Ще опитам и аз да си направя такъв сос. Ще го задуша ситно нарязан в зехтин за малко и после ще го смела с миксера, дали ще стане по този начин, как мислиш?
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. planinitenabulgaria
2. radostinalassa
3. varg1
4. mt46
5. wonder
6. iw69
7. laval
8. kvg55
9. zahariada
10. kunchev
11. reporter
12. djani
13. getmans1
14. leonleonovpom2
2. radostinalassa
3. varg1
4. mt46
5. wonder
6. iw69
7. laval
8. kvg55
9. zahariada
10. kunchev
11. reporter
12. djani
13. getmans1
14. leonleonovpom2
Най-активни
1. lamb
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. iva971
10. vesonai
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. iva971
10. vesonai
За този блог

Гласове: 41727