Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
03.04.2009 14:55 - СТО НА СТО ЗА ЕМИГРАНТИТЕ
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8456 Коментари: 21 Гласове:
5

Последна промяна: 25.02.2010 16:48ПРОЧЕТОХ ПОСТИНГА НА НЕВИНЕН 
http://nevinen.blog.bg/viewpost.php?id=316851

И ОСТАНАХ МНОГО РАЗОЧАРОВАНА НЕ
САМО ОТ ПОЗИЦИЯТА НА АВТОРА, НО И ОТ МНОГО НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ
ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАШИТЕ ЕМИГРАНТИ.

Ще започна от тук, че живея и работя в България, НО
 

НЕ БИХ СИ ПОЗВОЛИЛА ДА ВИНЯ ЗА НИЩО ЕМИГРАНТИТЕ. В болшинството от случаите те са отишли там за да оцеляват, защото тук в този несвършващ преход много предприятия, продадени по линията на масовата приватизация 19996-99 г. фалираха. Приватизационните фондове се оказаха един голям балон, хората масово останаха без работа и за да помогнат на себе си, семействата си и своите застаряващи родители си потърсиха работа в чужбина. 

Познавам такива, които впоследствие изтеглиха и деца и родители там. Това че те внасят само един милярд в България не е показателно за техните възможности. Това са пари само на тези, които са оставили близки тук, останалите за какво да внасят? В България има свободни работни места само в туризма и услугите, производството е почти замряло, защо да се връщат в работоспособна възраст. Аз не бих ги посъветвала да се връщат и след това, защото нашето здравоопазване е на такова ниско ниво, че разболееш ли се от нещо сериозно, нямаш ли пари достатъчно да напълниш джобовете на целия лекарски персонал от даденото заведение си умрял отвсякъде. Мой познат умря в деня на изписването си от окръжна болница от инсулт, бяха му изтекли петте дена от клиничната пътека, изключиха му системите и го оставиха на произвола на съдбата. 

Бях свидетел на пълното лекарско безхаберие по отношение на моите възрастни радители, един ден преди баща ми да почине личната лекарка го посети и след като му направи кардиограма ни каза, че е в много дсобро състояние, въпреки че той беше престанал да се храни и беше почти в безсъзнание. Майка ми сега е в частен старчески дом, за който отива почти цялата ми заплата, в държавните няма места, казаха ми след две-три години може и да ни дойде ред. Тя получи старческа дименция след смърта на баща ми и не можех да я оставям повече сама в къщи, до като съм на работа. Ако трябваше да изпълня своя родителски дълг, трябваше да напусна работа и тогава и двете да си умрем от глад с нейната пенсия от 150 лв., включваща и 20% от пенсията на баща ми при това. Ако работех в друга държава, заплатата ми щеше да ми стигне  както за нейния старчески дом, така и за мен и децата ми. Сега съм на заплатата на съпруга, да е жив и здрав, да ме храни, облича и обича, ако може:))))).

Не си ли задавате въпроса, дали и образованието ни е образование, мога спокойно да потвърдя, че то няма нищо общо с това, което беше преди 30 г. Благодарение на него нашите емигранти успяха да се приспособят към новите условия на живот, но това е друга тема. 

За изкуството ни също не се отделят достатъчно средства, много наши музиканти и артисти отидоха в чужбина и там се радват и оценяват техният талант. Мой братовчед свири на цигулка в Германия, заедно с двамата си сина е там, тук в България не може да си намери работа, средствата от която да му позволят да поддържа семейството и децата си, които завършиха висшето си музикално образование там.
Мога да продължавам така до безкрайност, но не обичам да мрънкам, аз съм борбена личност и предпочитам действията пред приказките. 

Обобщено ще кажа, че в началото на прехода всеки от нас имаше различен старт в материално и друго отношение и това до голяма степен предопредели нашият избор
дали да останем тук, или да потърсим спасение навън. Това, че някой е имал възможност, оставайки тук  да направи нещо добро за нашето общество като цяло не му дава правода вини тези, които по някакви причини да нямат тази възможност. Има една такава приказка - имал...дал, префразирано - могъл...направил и толкоз, стига перчения.

Погледнато от моята камбанария и отнесено към днешна дата,  аз си мисля, че с нещо съм помогнала за всеобщото благо, но това е толкова относително и субективно, че това което днес се приема за добро и прогресивно, утре може да бъде обявено за регресивно, днес сме за Европейската общност, утре може и на друг господ да се молим.
Ще завърша с това: "nevinen" и всички коментатори, осъждащи емигрантите от неговия блог:
НЕ СЪДЕТЕ ЗА ДА НЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ!

 Сега ще продължа със снимки, взети от сайта на един емигрант от Канада, който е решил да сподели с всички нас своето добруване. Веднъж в годината си позволява за една седмица да отиде на някоя екзотична почивка, а през останалото време работи като пор, за да изхрани семейството си, но не е забравил за своите приятели и съученици от България, една от които имам честта да съм аз. Повечето от нас нямат възможност да отидат на почивка на такова място, но благодарение на него успяваме да изпитаме удоволствието от съприкосновението с тази екзотична красота. Това е нещото, което той може да направи за нас и го прави с голямо удоволствие защото е широко скроен човек. Имам разрешението му да ги споделя и с всички вас.
Снимките са от албумите му от Коста рика, правени в края на 2006 г., сайта му е сложен на 13 място в моя блогрол
.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
 Тагове:   туризъм,


Гласувай:
5Следващ постинг
Предишен постинг

1. sisithebest - не знам,
03.04.2009 14:58
харесват ми снимките :)
весело ;)
цитирай
2. agent074 - Аз никога не съм излизал извън Бъ...
03.04.2009 15:07
Аз никога не съм излизал извън България, но подкрепям имигрантите. От една страна те внесоха изключително много пари в страната. А от друга, задайте си въпроса: щеше ли да има работа за всички, ако някои не бяха тръгнали да търсят и в чужбина?
цитирай
3. lubara - Сложна тема за мен, Prolet
03.04.2009 16:36
Когато не можем да имаме това, което обичаме трябва да се научим да обичаме това, което имаме.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - за lubara
03.04.2009 16:44
А защо да не можем да обичаме и двете, каква роля играе тук притежаването на нещо, пък и защо трябва да притежаваме нещата, които обичаме, не може ли просто да им се радваме от страни, както и ти на онова зеленооко момиче. Много въпроси нали, но повечето от хората така сме устроени, че когато нещо притежаваме, преставаме да го ценим и обичаме и търсим нещо различно от него.
цитирай
5. lubara - Поздрави!
03.04.2009 17:04
Аз правя разлика между имане и притежание.
Но ако се успокояваме често, че " гроздето е кисело" , това не е добре. Нещо с амбициите не сме в ред.
Затова колкото по-скоро се отърсим от големите мераци, толкова по-доволни ще сме на това, което имаме.
Защото днес го има, утре може да го няма.
Нека сме доволни, че е при нас.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - за lubara
03.04.2009 17:44
и кое е това което имаме, но без да притежаваме.
За мен това е родината, обичам я достатъчно, но това не ми пречи да се радвам и на останалите красиви кътчета от земята. Мисля, че и повечето от тези, които са далеч от нея също я обичат и това, че не са намерили реализация тук им тежи.
За това ги разбирам, че искат да се върнат тук след като се пенсионират, само заради тези чувства си заслужава, заради нищо друго няма смисъл.
цитирай
7. krotalka - Късна пролет,
03.04.2009 19:30
в цитирания постинг, се издигат лозунги от рода на "Емигрантите не са родолюбци" "Емигрантите са родоотстъпници" и други подобни. Прикрива се зависта и злобата, че някой е успял поне малко, зад патриотични лозунги. Смешно и жалко. Какво щяха да правят емигрантите, ако бяха останали в страната? Повечето щяха да водят мизерно съществуване, такова, каквото водят ругаещите.
Няма какво друго да кажа. Няма да отварям дума за парите, които се внасят в България от тях.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - за krotalka
04.04.2009 21:39
Не им се връзвай на глупостите на разни недорасляци,
взели да дават примери с царя, Любка Качакова и някаква използвачка, тези единични случаи не могат да бъдат представителна извадка на българите, живеещи в чужбина, които в болшинството си са отишли там по принуда, за да осигурят насъщния. Това, че много от тях вече не желаят да се върнат е показателно какво ни е дереджето.И аз си мечтая те да се върнат, защото са наша кръв и знам, че ги мъчи носталгията, но тези, които вече са се устроили едва ли ще рискуват да се върнат завинаги, това ще бъде чиста проба авантюризъм.
цитирай
9. анонимен - Значи, първо, не са имигранти, ами ...
05.04.2009 15:15
Значи, първо, не са имигранти, ами емигранти. Правете разликата. Имигранти са китайците на Илиянци.

Второ, твърдението, че емигрантите, видиш ли, вливали реки от пари в българската икономика, си е едно много удобно оправдание и чисто икономически е много далеч от истината. В другия постинг имаше един много удачен пример в цифри.

Тези неща ги казвам по повод коментар №2.

Иначе никой не отрича всичките тези абсурди, за които си писала, но въпросът на въпросите, останал отново без отговор, беше КОЙ ДА ОПРАВИ ТАЗИ БЪРКОТИЯ, когато {качественият материал} си би камшика - било то бягайки в чужбина, било то примирявайки се с цялата простотия наоколо.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - до анонимен № 9 -Бате Бойко ще оправи всичко, нали
05.04.2009 19:37
видя как се оправи с пътищата и боклука на София, ама
чудя ти се защо така се притесняваш, идват избори, седни кротко пред телевизора и ще видиш колко много желаещи ще се намерят да ни оправят отгоре до долу. Та оставете емигрантите намира, те ако можеха щяха да помогнат, с какво са по-лоши от тези които останаха тук и нищо не направиха? Колкото до парите, казах вече, пращат тези, които имат близки тук, останалите за какво да пращат, за да им завиждат и да ги плюят по форумите ли? То човешкото око е ненаситно и каквото и да направят все са лоши в очите на тези, които си мислят, че някой им е длъжен.
Има много българи,живяли години наред в чужбина, които са завещали всички спечелени от тях пари на държавата ни, не им помная имената, вие също сигурно, знам че американския колеж например е построен с такова дарение. Ние не помним добрите постъпки, но лошите, о дайте ги насам и ще видат те печелбарите му с печелбари :)))))
цитирай
11. анонимен - от №10
06.04.2009 12:15
Какво да ти кажа... Всъщност няма смисъл :))
[delete]
цитирай
12. kasnaprolet9999 - за №11 - Прав си, няма смисъл,
06.04.2009 12:42
вероятно си разочарован от мен, но твоя въпрос е с повишена трудност за повечето българи, живеещи тук и в чужбина. А когато не мога да отговоря го обръщам на майтап, сега доволен ли си, може би ти знаеш отговора, но тук не му е мястото за него, нали?
цитирай
13. voinov50 - :))))
06.04.2009 17:50
Поздрав!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - г-н Ал. Божков има много свежи идеи за това как
07.04.2009 20:20
да излезем от финансовата криза, т.е има кой да ни извади от тази бъркотия, анонимен №9-прочети тук:

http://albosh.blog.bg/viewpost.php?id=316073
цитирай
15. анонимен - от анонимен №9
07.04.2009 21:28
Типичното булгаристанско мислене, че все някой друг трябва да ни оправя.
Айде вие оправяйте, пък като успеете да го оправите и аз ще дойда да помогна. Обещавам!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - за ананимен 9....11.... 15 - ето това е мъжка приказка,
08.04.2009 09:42
ама да не забравиш какво си ни обещал?
цитирай
17. compassion - Поздрав за широко скроената ти душа
09.04.2009 10:32
http://www.youtube.com/watch?v=7tnt4LBsZ-I&NR=1
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Благодаря ти
09.04.2009 12:35
подейства ми релаксиращо.
цитирай
19. magnoliya - Ох,
21.02.2010 20:38
"бръкнахте ми в раната". Синът ми от 2008 г. е в чужбина, добре е, има намерение да се върне. Който е излязъл в чужбина, видял е по-добрия живот, трудно ще се завърне. Имам 3 познати, на които и двете деца са там със семействата си, устроили са се вече и нямат намерение да се връщат. А много са като тях. Никой не бяга от хубавото, всеки се стреми към него. Не ги упреквайте.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - magnoliya
22.02.2010 10:08
Къде видяхте упрек? Целия ми постинг е в тяхна защита, включително и заглавието.
цитирай
21. hopfen - Хареса ми и ми допадна,
20.06.2012 22:04
публикацията и личното Ви мнение, без дори и да сте яли от емигранския хляб, Вие знаете сякаш неговия вкус...
Гледах, гледах снимките от Коста Рика и вече почти съм поел на там...очаквайте някой ден моите:)
За тези които разбират емигрантите и за самите тях:
Наздраве!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14094552
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41292
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31