Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
27.12.2008 19:09 - Моят коледен подарък към всички блогери-продължение
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7889 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2009 21:24


 Продължавам с материалите на моят познат, които се оказаха много полезни, особено този за анемията. Моята майка се разболя от такава анемия и благодарение на инжекции с Витамин В 12 е на път да се оправи. Само за по-малко от месец хемоглобина й се вдигна от 86 на 112 , а желязото вече е малко над долната граница. Човек не знае кога какво ще му потрябва за това трябва възможно повече да се информира по здравни теми. От три месеца се боря за здравето на мама и единственото което разбрах е ,че човек не трябва да разчита прекалено много на нашите лекари-на частна и държавна служба.

Платени и неплатени повечето са некадърни, жив късмет си е да попаднеш на добър специалист.  Не че не го знаех по-рано, но когато човек директно се сблъсква с простотията си е жив кошмар. Винаги съм разчитала на профилактиката, но когато годинките се навържат и се комбинират със стрес от загубата на любим човек (както в случая с моята майка) нещата излизат бързо от контрол.                             Профилактични грижи за здравето

 

Един от най-полезните витамини В12

 

Когато този витамин липсва в организма на човека, това води до преждевременна смърт. През 19-ти век това заболявание е било известно като пернициозна или злокачествена анемия. Всички болни умирали след няколко години от заболяването. В края на двайсетте години на 20-ти век става ясно, че този вид анемия може да се лекува. По това време американския учен Уил забелязал, че кучетата, хранени с говежди черен дроб, по-бързо възстановявали кръвта си след кръвозагуба. Това дава повод на американските учени Майкъл и Мърфи да използват суров говежди черен дроб за лечение на видовете анемия и по-точно при пернициозната анемия. За това откритие били удостоени с Нобелова награда през 1934 г. Учените установяват, че в стомашния сок на болни от тази болест не се съдържа нужната за храносмилането солна киселина. През  1930 г. американският учен Касъл правел следният експеримент: дава на болен говеждо месо, обработено със стомашен сок, взет от здрав човек; на втори болен дава стомашен сок без месо и на трети болен дава месо без стомашен сок. След експеримента само първият болен имал леко подобрение. Касъл стигнал до извода, че стомашния сок на здравия човек съдържа вещество, наречено от него вътрешен фактор, а в месото има друго вещество, наречено от него външен фактор. Когато тези две вещества са в наличност, всичко в здравето е наред, но когато някое от тях липсва, организма заболява от пернициозната анемия. Наистина през 1948 г. учените откриха външният фактор, който бе наречен витамин В12. След това откритие пернициозната анемия бе наречена витамин В12-дефицитна анемия. Белтъчината, наречена вътрешен фактор учените успяха да извлекат в чист вид едва през седемдесете години на 20-ти век. Единствено под негово въздействие витамин В12 се усвоява от организма, а ако липсва вътрешния фактор (стомашния сок), то 99.55% от този витамин се изхвърля от организма, което води до заболяване от дефицитната анемия.

Витамин В12 се съдържа в храните от животински произход: черен дроб, месо, риба, мляко, яйца, бирена мая и т.н. Той напълно липсва в растителните храни, с изключение на соята и някои морски водорасли. Този витамин не се разрушава при топлинна обработка на съдържащите го продукти. Недостиг на В12 има, когато стомашната лигавица не изработва стомашен сок, солна киселина и пепсин. Друга причина е заболяване на тънкото черво, или ако има глисти и бактерии в червата. Витамин В12 превръща в активна форма друг витамин-фолиевата киселина, която осъществява образуването на белтъчни вещества-ДНК, от които се състоят клетъчните ядра. Ако липсват белтъчни вещества, то клетките на кръвта губят способността си да се размножават и организма остава без кръв (дефицитната анемия).

Втората задача на витамин В12 е да участва в процесите на изграждане на

мастните клетки, които влизат в състава на нервната обвивка.

Третата задача на витамин В12 е да съдейства на фолиевата киселина за регулиране образуването на червените кръвни клетки, а също така подпомага усвояването на желязото в организма.

Хората, при които липсва витамин В12 чувстват повишена уморяемост, често изпадат в депресия, имат: заекване, проблеми с паметта, изтръпване на крайниците, трудности при ходене, възпаление на лигавицата на устата,  неприятна миризма на тялото, главоболие, запек, виене на свят, бучене в ушите, болезнена менстурация при жените и др. Ако не се вземат навреме мерки може да се развие множествена склероза, при която се разлага слоя на нервните клетки, което води до прогресиращ паралич и преждевременна смърт.

Ако сутрин ви мъчи лошо настроение, ако нервничите, най-вероятно това се дължи в недостиг на витамин В12. Това може да се преодолее с рационално хранене с помече мляко, яйца, черен дроб, месо, или таблетки от аптеката съдържащи витамин В12. Запасите от този витамин, са съсредоточени в черния дроб на човека и са достатъчни за 4-5 години. След оздравяване, достатъчно е веднъж в седмицата да ядем риба и веднъж черен дроб, които ще подсигурят необходимия витамин В12. В противен случай прекомерната храна от животински произход води до напълняване, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Знае се, че вегитарианците изобщо не ядът храна от животински произход и почти 92% от тях страдат от недостиг на витамин В12, без да знаят, че това води до дефицитната анемия. Възрастните, бременните жени, болните от чернодробни заболявания и алкохолиците се нуждаят от големи дневни дози на витамин В12.

Болните от дефицитната анемия се оплакват от болка в областта на сърцето, отоци, слабост и учестен пулс. Лицето им става бледо, забелязва се жълтенина под очите, имат слабост в краката и тръпки по тях, езикът се възпалява.

Лечението на болни от дефицитната анемия, ако се провежда от квалифициран трапевт се извършва с инжекции, съдържащи витамин В12. Установено е, че високите дози от този витамин не вредят на здравето, тъй като излишъците му се изхвърлят от организма. При този вид анемия лечението продължава цял живот и не бива да се прекратява, за да може болният непрекъснато да получава необходимото количество В12. При по-леки форми на дефицит на витамин В12 може да се употребяват таблетки в дозировки до 30 микрограма. Установено е, че до 1% от това количество ще попадне чрез червата в организма, а останалото се изхвърля от него. 

 

 

 

 

                   Полагане на грижи за черния дроб

 

Защо трябва да полагаме грижи за черния дроб? Защото той е царят на органите. Черният дроб има триста различни функции, включително и функции свързани със сърцето и кръвоносните съдове. Той изработва холестерола и гликогена-сложен въглехидрат, който се складира в черния дроб. Когато преживяваме стрес или продължителен глад, тогава черния дроб изхвърля гликогена в кръвта за поддържане на живота в организма. Много е важно да не допускаме препълване на дроба с гликоген, защото в такива случаи се създава излишък на гликоген в кръвта и това води до повишаване на кръвната захар (диабет). Ако човек е допуснал препълване на черния дроб с гликоген, трябва да се извърши пречистване със сок от червено цвекло. Това може да се извърши и в съчетание със сок от моркови или краставици. Вземете няколко глави цвекло, изчистено и измито и го сварете. Когато омекне го размачкайте в същата вода в която е вряло и го оставете да вре до тогава до като стане на гъст сироп. Пийте по три четири чаши няколко пъти на ден. Това е една от лесноприготвящите се и много полезни рецептиза прочистване на черния дроб. Това е чудесно средство за разтваряне на камъните в жлъчния мехур и бъбреците.

До сега описвах как може да се изчисти черния дроб и камъните в бъбреците, но нали знаете, че човек трябва да се учи да бъде здрав, а не само как да се лекува, когато вече е заболял.

Ако не искате да се разболеете, тогава защо да чакате да се замърси черния дроб и да се образуват камъни в бъбреците и жлъчния мехур. По-простичко е това да не се допусне. Необходимо е превантивно да се консумира всекидневно салата от цвекло, краставици, моркови, ако не всеки ден, то през ден и никога нама да се образуват камъни в жлъчния мехур и бъбреците, а дчерния дроб винаги ще е чист. Не прекалявайте със сладките храни, за да не допуснете препълване на черния дроб с гликоген.

 

         Консумирайте плодове и зеленчуци в ярки цветове

 

Плодовете и зеленчуците са най-добрият источник на витамин С и бета - каротин, които противодействат на рака. Бета - каротина в растенията пази клетките им от възможни повреди, които могат да постъпят при контакти с ултравиолетовите лъчи, идващи от слънцето. Бета - каротина обезврежда опасните високореактивни кислородни молекули, които възникват вследствие богатите на енергия лъчи на слънчевата светлина.

Внимание: В човешкото тяло бета-каротина упражнява подобни защитни действия и улавят опасните свободни радикали.

Установени са защитни действия на бета-каротина срещу рак на гърдата, на хранопровода, стомаха, дебелото черво и матката. При проучвания е установено, че консумирането на пресни зеленчуци с ярки цветове предпазват от рак още по-добре, отколкото приемането на изолиран бета-каротин. За да бъде човек здрав е необходимо да консумира естествени въглехидрати. Това са суровите плодове и зеленчуци и непреработени цели семена, които е най-добре да се употребяват в покълнато състояние. Тази храна добре се съчетава с кисело мляко, или с домашно приготвена извара (прясно мляко загрято и пресечено със супена лъжица лимонов сок. Към посочените храни могат да се прибавят сурови растителни мазнини, мед, сушени и ядкови плодове. Тези храни доставят всичко необходимо за здравословен живот.

Витамин С и бета-каротин има най-много в плодовете и зеленчуците, ярко оцветени в оранжево, жълто, червено и зелено. Това са портокали, лимони, круши спанак, моркови и червени чушки.

Обикновеното зеле и броколите също съдържат химически вещества, потискащи производството на естроген.

Изследванията са категорични, че жените които консумират много плодове и зеленчуци са в групата на най-слабо застрашените от рак на гърдата, но същите култури не трябва да са третирани с химикали. Високото съдържание на целулоза в храната помага на организма да се пречисти от излишния естроген. Целулозата способства и за регулиране на теглото, защото създава усещането за ситост и съдържа малко калории. Предпочитайте кафявия ориз и макаронените изделия от пълнозърнесто брашно. Яжте ежедневно по една-две скилидки чесън, но не повече. Той стимулира работата на имунната система и е защитно средство срещу рак(и на млечните жлези).

 

 

Полагане на грижи за зрението

 

По очите и телесното тегло се съди за здравето. Очите оказват голямо влияние върху цялостното здравословно състояние, понеже са свързани с по-важни органи, включително и със сърцето. В предвид това ние трябва да полагаме голяма грижа за тях. Знаем, че стомахът се нуждае от храна и всеки човек се чувства задължен да му я подсигури. Подобно на него и очите имат нужда от храна. Повечето хора не знаят коя е тя и това е причина да не полагат грижа за тях.

Внимание: Очите имат нужда от Калий.

Той се подсигурява по следния начин: Всяка сутрин на гладен стомах в чаша от 200 гр. се сипва хладка вода, след което се прибавя чаена лъжичка ябълков оцет и се изчакват 5 мин. След това се прибавя една чаена лъжичка пчелен мед, разбърква се хубаво и се пие на глътки. За хората над 60 г. възраст тази процедура се прави и половин час преди обяд. Подсигуряването на калий по този начин води и до други ползи. Разтвореният мед заедно с ябълковия оцет отива директно в кръвта и е подменя с нова. Медът способства за подобряване на обмяната на веществата и укрепва имунната система, която защитава организма от неблагоприятни въздействия. Най-важният факт – съдържанието на минералните соли в меда и ябълковия оцет съответства на съдържанието на човешката кръв и я подменя с нова, но само при редовна профилактика. За поддържане на добро зрение препоръчвам следната сутрешна закуска, която се приготвя от вечерта: смесват се една кофичка кисело мляко, 3-4 орехови смляни ядки, четири супени лъжици овесени ядки, две чаени лъжици трици, една чаена лъжица пчелен мед и четири сушени кайсии, или две пресни. На сутринта прибавяме една настъргана ябълка и една супена лъжица лимонов сок.

Тази закуска подсигурява на очите йод, витамини А и С, желязо, кобалт, мед, манган и др. и помага за добро кръвообразуване и отличен имунитет.

Освен това тази закуска придава добър цвят на лицето и влива бодрост и добро настроение. За поддържане на добро зрение трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци.

 Преди всичко на очите им е нужен витамин А, който се съдържа в оранжевите, червените и жълтите плодове и зеленчуци. Много благоприятно върху зрението влияе лутеинът, единствен природен растителен пигмент, който прониква в самото око и поглъща ултравиолетовите лъчи, които са една от основните причини за поява на перде в очите. Освен това лутеинът съхранява здравината на клетките и повишава остротата на зрението. Той се съдържа най-много в морковите и по-малко в тиквата, царевицата и гроздето.

За пълноценното хранене на очната ябълка е необходим витамин Д. При неговия недостиг се появява проблеми в очите-страх от светлината и други неприятни усещания. Витамин Д има най-много в зеления грах, доматите, зелето, ряпата, ябълките и смокините.

Внимание: Изключително полезни за очите са черниците, които съдържат биологично-активни вещества.

Тези вещества изострят зрението, особено в тъмното време на денонощието. При заболявания на очите, съпровождани с леки кръвоизливи най-добре помага шипката, благодарение на голямото съдържание на аскорбинова киселина.

Очите и щитовидната жлеза имат нужда от йод. Той се подсигурява чрез консумация на орехи, но не трябва да се прекалява-достатъчни са 3-4 ореха, но никога не яжте мухлясали орехи, защото те съдържат остро-отровния алфатоксин.

В салатата е препоръчително да се овкусява с една лъжица ябълков оцет, който освен че е полезен за очите убива оксалтовата киселина в доматите, която е вредна за човека, понеже води до образуване на оксалтови камъни в бъбреците. Доматите запазват остротата на зрението и съдържащия се в тях ликопен предпазва очите от ултравиолетовите лъчи на слънцето.  

 

Всякакви проблеми в мозъка могат да лишат човек от нормалното му зрително възприятие, дори очите да са напълно здрави. Очите са свързани с мозъка и представляват неговия преден фронт. Те са огледало на душата и отразяват емоциите на човека, те са част от нашата психика.По очите се разбира интересно ли му е на човек, радва ли се, или се ядосва. Много е важно да се знае че: Всички емоции се отразяват на състоянието на зрението ни. Огромна заслуга на д-р Бейтс е доказателството за връзката между психичното състояние на човека и зрението му. Необходимо е изчистване от всякакъв негативизъм при възприятието на света, защото това пречи на човек да има добро зрение.

 

Главното усилие за решаване на очните проблеми е подходът към здравословен живот като цяло. Та нали очите са част от нашия организъм-малък орган, но свързан с всички други системи и органи в тялото. Най-разбираемото взаимодействие е това със състоянието на стомашно-чревния тракт. Авицена казва, че очите - това е цветът на черния дроб. По състоянието на очите се определя доколко черния ни дроб е здрав или затлачен с токсини, а на И.Мечников принадлежи фразата “Няма заболявания на очите, има болести на мръсните черва”

Ендокринолозите знаят, че на състоянието на очите ни много силно влияе захарният диабет. Една от причините за възникването му е нарушението на дейността на задстомашната жлеза (панкреаса), а от рязкото повишаване на захарта в кръвта може да се отлепи ретината и да настъпи слепота.

Съществува взаимовръзка между състоянието на зрението и гръбначния стълб. Остеопатите и мануалните терапевти твърдят, че понякога е достатъчно да се приведе в ред шийните прешлени, за да почне да вижда човек по-добре. Очите се хранят чрез кръвоносните съдове, значи трябва да е наред и сърдечно-съдовата система.

Ако не се тренират мускулите на очите, те стават лениви, слаби и губят еластичността си. Мирзакарим Норбиков е създал цяла система за такива тренировки, описана в книгата му “ Опитът на един глупак, стигнал до прозрението”, при която хората, които я прилагат хвърлят очилата.

Какво конкретно трябва да прави човек, който има проблеми със зрението-трябва да се полагат постоянни,  всекидневни грижи за очите. Това е по-важно от миенето на зъбите. Сутрин след събуждане не скачайте веднага, вредно е, слабо потъркайте поне пет минути и си напревете разгрявка на очите. После отивате в банята и отделяте още две три минути очите първо с топла, после с по-хладка вода, но в никакъв случай не със студена вода.

При миенето на очите, те трябва да бъдат отворени и съвсем слабо се търкат, понеже ако се търкат силно има опастност да се повиши очното налягане.

Внимание: Когато се спи по корем и очите върху възглавницата, отново се повишава очното налягане и може да доведе до глаукома.

Някои хора, ползващи очила стриктно спазваха горните правила и препоръки и след време престанаха да носят очила. Освен това искам да кажа, че доброто ми зрение е запазено поради здравословния начин на живот, който водя и здравословното хранене, което благоприятства зрението ми и ме принуждава стриктно да спазвам тези правила и препоръки, които описах в тази статия.

 

Като заключение искам да кажа, че не остава нищо друго освен ежедневно спазване на правилата и препоръките, за да имаме добро зрение, което е от полза за цялото ни здравословно състояние, понеже очите ни са свързани с всички органи.

 

 

                                 Събрал материалите:         Илия Боянов Петров

                                                                   

 

 

 

 Тагове:   здраве,


Гласувай:
11. compassion - Дано повече хора го прочетат
28.12.2008 16:41
толкова е полезно да се знаят тези неща
цитирай
2. apka - Blagodarq ti
28.12.2008 18:09
4e mi napomni za vitamin B12.
Be6e mi naistina polezna ne znaqe6 kolko mnogo...
Utre 6te si go kupq. Anemiqta e moq sputnica ...
Hubavi po4ivni prednovogodi6ni dni!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - за apka
28.12.2008 18:19
Много се радвам, че съм ти била полезна. Вземи ги под ф-та на инжекции. Утре съм на работа, но надявам се да си почина, защото в къщи около болната ми майка не е възможно. Смяната от физическа с умсвена работа ще ми се отрази добре.
Освен това ти препоръчвам и кефир, който се прави от китайска гъба и оправя стомашни и други проблеми, защото както разбираш, ако стомаха не произвежда солна киселина, не се усвоява В12. На майка й давах и кефир в продължение на 20 дена, сега сме в почивка. Ще напиша постинг и за него.
цитирай
4. apka - Преди 6 години
29.12.2008 12:35
бях отписана от живота от лекарите хемоглобина ми беше 52 - нямах сила да дишам с тежка пневмония,
по чудо се възстанових - много е дълго да ти разказвам как, но повярвах в един човек, който ме научи да се боря по необикновен начин за себе си , защото животът е най - големия дар!
После лекарят ми каза, да се благодаря на силния си организъм, защото според медицината това е почти невъзможно...
Ще чакам следващият полезен за мене пост.
Благодаря ти най - искрено!
Важно е за всеки да се бори от всичко най - много за живота си, но ние българите и в това отношение сме направо непокисти.
Аз повярвах, че когато се намираш между животът и смъртта, побеждаваш смъртта, само ако искаш да живееш, иначе отиването ти от този свят много много не изисква време.
Благодаря пак, човешкият живот наистина има предел, колко е близо или далеч никой не знае, но може би към 50 % зависи от самите нас.
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - теннис мам
23.06.2010 07:17
Някои статии са не толкова скорошни, но са актуални.
За Норбеков и очилата искам да споделя. Бях ужасена, че сядайки на компютъра, трябва да слагам очила. Веднъж случайно написах тема да търся, как да си излекуваме очите. Така попаднах на Норбеков и книгата му.
Мога да кажа, че в момента съм на компютъра без каквито и да е очила. Никакви!
Оправих си очите с най-просто раздвижвания. Но боледувах около месец и пак се появиха затруднения. Пак упражнения и сега ми е добре.
Само на тъмно малко имам проблем, и мисля точно храната тук вече ще си каже думата.
Така ни е промито съзнанието с тия доктори, нищо лошо, ама те са вече търговци, не са доктори.
Извинявам се на добрите такива, всяко стадо си има и елит.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676058
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31