Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.03.2010 08:00 - Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец!!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Изкуство   
Прочетен: 16191 Коментари: 40 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Благата вест - Благовещение

image

Свето Благовещение. Двустранна икона от нач. на XIV в. (на обратната страна Богородица Душеспасителка-Psychosostria).
Днес в Иконната галерия в
гр. Охрид. Източник: soros.org.


На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение   Той разкрива същността на нашата вяра – Благата вест, Радостната вест. В деня на Благовещение на Дева Мария й е разкрита благата вест, че носи в утробата си своята рожба – Христос – тайната на нейното майчинство Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки – Евангелие."

image
Преданието разказва как на тогава небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил й съобщил, че ще роди Божи син с тези думи:
“Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.”
На нея й било открито, че нейното дете ще отвори царството небесно за всички хора. Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.  

image 

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците, а, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.
Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка.

image

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

image

Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

image

На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо.

image

На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.

image


25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

image
  На този ден хората не бива да се карат и трябва да внимават много с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни да се сдобрят. Благата дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува всякакви рани и врати отваря.
Ето нещо в този дух от мен:   За нея

image
  Блага дума му кажи, любовта му съживи, спи дълбоко тя сега, скрита в мъжката душа.   Блага дума му кажи, че за него мислиш ти и за тебе той е всичко най-обичано и свидно.   Блага дума му кажи, стига толкова лъжи, че обичаш други ти или повече не го мами.   Блага дума му кажи, че ще дойдеш с обич ти и с усмивка на уста, ще го сгрееш през нощта.     За него

image
  Блага дума й кажи,
но така че да личи,
че не я държиш в плен,
но е част от твоя ден!

Блага дума й кажи
и любов й подари,
обещай й нежна нощ
пълна с ласки и разкош.
  Блага дума й кажи и с мълчание не я вини, тя е твоят слънчев ден, днес бъди благословен!

image
  Много рози и пожелания за здраве, любов и късмет на всички именици:  Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела и др
Гласувай:
241. divna8 - Благословен да е и денят, и животът ти!!!
25.03.2010 08:16
Благсловени да са и денят, и словата ти, и животът ти!!!
С уважение и благодарност за приятелството и разбирането,
усмивки от мен :):):)
цитирай
2. mamas - Честит празник!
25.03.2010 08:20
Поздравления за постинга! Много красиво си поднесла информацията за празника.

Бъди благословена!
цитирай
3. анонимен - БЛАГОВЕЦ
25.03.2010 08:48
Прекрасен ден:)!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - divna8, mamas, №3
25.03.2010 09:23
Честит да е на всички, бъдете здрави и щасливи, а днес ...особено добрички.
цитирай
5. aqualia - Честито Благовещение и на теб, чудеснице!
25.03.2010 09:37
Честито Благовещение и на теб, чудеснице!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - aqualia
25.03.2010 10:27
Благ да и деня ти :)))
цитирай
7. panazea - Честит празник!
25.03.2010 10:50
Бъди благословена!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - panazea
25.03.2010 11:03
Хубав ден ти желая, пълен с доброта и обич.
цитирай
9. tanyarisemova - Честит празник!
25.03.2010 11:57
Благословенна да си, както и всички около теб.
С уважение и благодарност!

Постинга е прекрасен, както и стихчетата "За нея" и "За него"
„Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.”. Работният ми ден започна с писане и изпращане на отчети, а ще завърши с копане в градинката пред музея. Градинката е прекрасна в нея има спанак, коприва, гъби...и тревица, която трябва да се махне. Вчера заради тази дейност бях тотално капут вечерта.
Част от снимките, публикувани в постинга в които поздравявам всички блогери за пролета са правени там.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - tanyarisemova
25.03.2010 12:05
Нещо не ти вярвам, че си била уморена вчера. И как да ти повярвам, като си сътворила няколко постинга след това, все хубави, а този
http://tanyarisemova.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/24/how-is-functional-endoscopic-sinus-surgery-performed-fess-2-.517455
е пълен с благодарност към всички от моето семейство и най-вече Додо, което много ме трогна.
Явно трудът в градината ти се отразява добре, облагородява те и забравш за думичките "я, пак!!" . Харесваш ми, когато си добричка и работливка. Бъди все така позитивна и успешна.
цитирай
11. tanyarisemova - Постинга мила Неви, го пиша от както ...
25.03.2010 12:22
Постинга мила Неви, го пиша от както съм се прибрала. Започнах го, когато бях при теб дори. Исках постинга да е специален, затова всеки ден връщайки се от работа отделях време мислейки за вас, да го продължавам и редактирам. Така всеки ден редактирах постинга, които седеше в раздел "Чернова". А ти ми каза, че съм се била сърдела, затова вероятно не съм се обаждала. За какво да се сърдя?! -стана ми не много приятно и затова ти написах "Моля я пак!!" и спрях да пиша, въпреки че ми се искаше. Всеки ден мисля за вас, всеки ден и понякога дори очите ми се пълнян със сълзи, заради добрината и загриженоста към мен.
Благодаря ти Маман :), благодаря на цялото ти семейство, че бяхте до мен точно в този момент!

Другите постове са просто копи-пейст. Публикувах ги нарочно, защото от общината ми копират постингите и ги публикуват в сайта Свищов инфо, защо и аз да не копирам техните пък и нега повече блогери знаят за Свищов.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Намерила си много подходящ ден да го публикуваш, защото днес празнува целия свят, бог е един!!
25.03.2010 12:35
Виж една блага вест: "На 25 март, празника Благовещение, Ливан ще отбележи националния празник за християни и мюсюлмани. Решението е взето от министерския съвет по предложение на премиера, Саад Харири. В комюникето на министерския съвет се казва, че Харири е дал идеята за инициативата тъй като „Дева Мария е общ знаменател за християни и мюсюлмани и има специало място в двете религиозни традиции, както Библията и Корана”. Свещените книги и на двете религии потвърждават, че Христос е роден от девицата Мария, което е общ принцип на вярата за християни и мюсюлмани. „Това е и основния мотив за учредяването на националния празник, който ще отбележи културното и религиозно единство между християни и мюсюлмани и ще бъде придружен от съвместна социално, културна и религиозна програма”, се казва в комюникето. До обябяването на националния празник, по традиция, мюсюлмани и християни се молят заедно по време на „Деня на Благовещението” в марииното светилище в Хариса, отстоящо на 20 километра от Бейрут. „Настоящата инициатива може да послужи за пример и в други страни”, допълва комюникето."
цитирай
13. miaa - Честито Благовещение,Кasnaprolet9999 !
25.03.2010 12:35
Бъди благословена!
цитирай
14. mileidi46 - :)))
25.03.2010 12:49
4estit praznik,6amanke...
Blagosloven da e doma ti...Pregradki.
цитирай
15. kasnaprolet9999 - miaa, mileidi46
25.03.2010 12:55
Бъдете здрави, много енергични за да създавате около себе си свят пълен с доброта, да я умножавате и споделяте.
цитирай
16. cornflower - Честито Благовещение!
25.03.2010 13:06
Любов и доброта на всички!
цитирай
17. vazmushtenia - Честит празник!
25.03.2010 13:19
http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=59
цитирай
18. priqtel12 - Честит празник!
25.03.2010 13:51
Жнвот, здраве, любов и доброта да има в теб и около теб!
А стихчетата са чудесни!
Поздрави!
цитирай
19. irka66 - Прекрасен постинг!
25.03.2010 14:04
Честит празник и само благи вести и здраве! :)))
цитирай
20. whitepigeon - Браво
25.03.2010 14:22
Хубаво, пълно и емоционално написано.
Чуден постинг, стойностен :-)
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Благодаря за линка, обобщено казано от там е следното:
25.03.2010 15:05
Тя, Пресветата Дева и на нас говори днес: изпълнете Божия закон със смирение, вяра и любов, не търсете славата на света и греховността, а величието на добродетелта и светостта. Жената християнка се стреми всякога да бди над себе си и следва своя дълг, защото има пред очи тази, която получи обещанието за спасението, вестта на Благовещението, жената, която смирено произнесе знаменателни слова: "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата Ти" (Лука 1:38). Това велико начало на нашето спасение, поставено с Богородичните думи "да ми бъде" е сходно само с думите на Твореца - Бог, Създателя на света!

vazmushtenia написа:
http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=59

цитирай
22. kasnaprolet9999 - Благословена да си!!
25.03.2010 15:07
cornflower написа:
Любов и доброта на всички!

цитирай
23. kasnaprolet9999 - Благодаря за оценката
25.03.2010 15:08
priqtel12 написа:
Жнвот, здраве, любов и доброта да има в теб и около теб!
А стихчетата са чудесни!
Поздрави!

благословенна бъди!!!
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Благодаря за пожеланията
25.03.2010 15:10
irka66 написа:
Честит празник и само благи вести и здраве! :)))


Честит празник и на теб, да ти се връща двойно :)))
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Радвам се, че си тук гълъбче и носиш блага вест:)))(
25.03.2010 15:12
whitepigeon написа:
Хубаво, пълно и емоционално написано.
Чуден постинг, стойностен :-)

Пожелавам ти много да летиш по близки и далечни места с твоята гълъбица,
благословени да сте.
цитирай
26. анонимен - Честит празник!
25.03.2010 15:12
Най-накрая се стопли като хората и ще можем да си посетим чудната Средна гора! ;)))
цитирай
27. kasnaprolet9999 - parasol
25.03.2010 15:22
Честит празник и на теб. Наистина и на мен ми се въртят такива мисли в главата, планувала съм да си посетя горите тилилейски другата седмица :))))
цитирай
28. amenda - Поздравления за празничното за...
25.03.2010 15:34
Поздравления за празничното заглавие!!!
Благ да е денят ти и вестите ти. Здрава и благословена бъди, kasnaprolet9999 :-)
цитирай
29. tili - Честит празник,Пролет неувяхваща!!!
25.03.2010 17:03
Да думна и аз по тенекията, че днес съм родила син! Бягайте змии и гущери, да ми е живо и здраво детето! ;-)))
цитирай
30. kasnaprolet9999 - От здраве да не се отървеш, а от любов да полетиш :))))
25.03.2010 17:18
amenda написа:
Поздравления за празничното заглавие!!!
Благ да е денят ти и вестите ти. Здрава и благословена бъди, kasnaprolet9999 :-)

цитирай
31. kasnaprolet9999 - Ей, направо си оцелила в десятката да родиш в такъв ден, който е празник за душите.
25.03.2010 17:21
tili написа:
Да думна и аз по тенекията, че днес съм родила син! Бягайте змии и гущери, да ми е живо и здраво детето! ;-)))

Пожелам му много здраве и късмет, да множи добротата и тя да му бъде постоянен спътник, а ти винаги да си в такова чудесно настроение, здрава и успешна.
цитирай
32. ckarlet - Днес е един хубав християнски пр...
25.03.2010 17:30
Днес е един хубав християнски празник, Кasnaprolet9999!
Нека всеки от нас получи желана блага вест и много надежда!!!
Поздрави за прекрасния постинг!
цитирай
33. kasnaprolet9999 - ckarlet
25.03.2010 17:47
оказа се, че не е само християнски, вйж моя коментар №12, бях много очудена, като разбрах за това, може би това е моята блага вест, защото бог е един, релитиите са измислени от хората, за по-лесни възприятия на основното.
Бъди благословена!!!
цитирай
34. yuliya2006 - ДЖУЛИЯ БЕЛ - БЯЛА ЛЯСТОВИЦАс бла...
25.03.2010 20:38
ДЖУЛИЯ БЕЛ - БЯЛА ЛЯСТОВИЦАс благодарност на автора на снимката - http://vanex.blog.bg/turizam/2009/1…429176
card = '0'; code = ''; voted = true; user = '92953';Сънувах бяла лястовица сър,

донесла бе и клонче от маслина.

Погледнах я и не повярвах,

че тъй наблизо до мен е дошла.

Сънувах бяла лястовица сър

а времето тъй сиво ,мрачно.

Бе мъничка а светеше - звезда,

сърцето ми изпълни с надежда.

Сънувах бяла лястовица сър,

в туй време на телец златен.

На него кланят му се днес, молят

а не виждат че е празен , без душа.

05.11.2009

ДЖУЛИЯ БЕЛ

автор на снимкатаБЯЛА ЛЯСТОВИЧКА В ПАЗАРДЖИШКОТО СЕЛО КРАЛИ МАРКОВО -

http://vanex.blog.bg/turizam/2009/11/04/biala-liastovichka-sled-beliia-sniag.429176

цитирай
35. kasnaprolet9999 - yuliya2006
25.03.2010 21:02
Да, снимката е негова, запазих си я за спомен от него. В такъв ден реших, че си заслужава да ви напомня за нея, като илюстрация на текста. Останалите снимки са взети от нета, а четвъртата ми е подарък от скъп приятел.Аз съм написала кое е от мен и надявам се да ти е харесало. Пожелавам ти много радости в живота и да видиш на живо такава лястовица.
цитирай
36. monna - Ихаааа....пролет, пак си по-по-най, за мен!
25.03.2010 21:53
Здрава, бодра, усмихната и сърдечна природолюбителка,
моя слабост си...
Твоя фенка:
Монна:)))
цитирай
37. iliada - За всички именници днес и всички носители на блага вест
25.03.2010 22:05
С благо име, благ човек
назовали преди време,
да си здрав(а) поне до век,
за теб да няма непосилно бреме!
цитирай
38. kasnaprolet9999 - monna, iliada
25.03.2010 22:27
Е,дойде и тежката артилерия, двете художнички на куп, да сте ми живи и здрави и все така любвеобвилни, да ни радвате тук блогерите с вашите хубави рисунки.
цитирай
39. zvezdichka - Бъди благословена Невенче!!!
25.03.2010 22:52
Твоя пост ме докосна и изпълни с радост сърцето ми! Благодаря ти!
Благословена да е утробата, която роди Господ Исус Христос! Благословени да са всички, които и днес раждат чудото, наречено Живот!
цитирай
40. kasnaprolet9999 - zvezdichka
25.03.2010 22:58
Вече и звездичката ми дойде и е време за лека нощ, затварям кепенците за днес. Благодаря ти за хубавите думи, ще заспя с тях и ще сънувам чудото наречено живот, което е сътворено с много любов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999288
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41233
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031