Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
17.04.2016 08:04 - Самобайка-сама бае за здраве
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 9064 Коментари: 3 Гласове:
18

Последна промяна: 21.05.2016 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наскоро ми се случи за първи път да бера самобайка. Не бях виждала в Макоцево тази билка, пък и този път я намерих само на една полянка. Връщахме се с моят съпруг от билкобер на лечебна  иглика и вътрешно се чувствах някак неудоволетворена, че никъде не я срещнах по поляните. Хората от нашата билкова група във фейса се надпреварваха да я снимат и берат, а аз да не мога. Мъка...мъка...

image

Ето ми кошничката, полупълна с иглики, как да бъда доволна, не ми ли личи:)))

image

И ето ти изведнъж пред погледа ми, сякаш по поръчка, изникнаха стотина стръка самобайка. Беше съвсем наскоро поникнала, защото стъбълцата й едвам се подаваха от тревичките. Сърце ми падна на място, снимах, снимах...после брах..брах, но само колкото за едно малко пликче, та да има и за друг път.

image

Ето я в близък план. Два стръка откъснах за да я видите по-добре. Тук съпругът ми направи снимката.

image

По всички външни белези, тази самобайка се оказа от вида бръшлянова самобайка. Ето какво пише за нея в нета:
Самобайка /Glehoma hederacea L./ представлява многогодишна тревиста билка, която принадлежи към семейство Устоцветни. Позната е още под наименованията бабичева трева, върболиче или бръшлянова самобайка. Многогодишно тревисто растение с пълзящи или приповдигащи се четириръбести стъбла, високи 10–50 см, с многочислени вкореняващи се във възлите издънки, цялото покрито с къси власинки до почти голо. Листата срещуположни, бъбрековидни до сърцевидно закръглени, по края назъбени, долните с дръжка, дълга 3–9 см. Цветовете по 2–5 в прешлен в пазвите на средните и горните листа, с нишковидни прицветници. Чашката тръбеста, дълга 5,0–6,5 мм, с 15 жилки, двуустна, горната с 3, долната с 2 зъбеца. Зъбците са 3–4 пъти по-къси от тръбицата. Венчето синьо-виолетово, двуустно, дълго 10–22 мм, обикновено 2–2,5 пъти по-дълго от чашката. Тичинките 4. Яйчникът горен. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета  Ароматът на билката е подобен на ментата, но е по-силен.

Самобайката расте по тревисти или храстни райони, из влажни и сенчести места, край реки и потоци. В по-редки случаи може да се забележи в посевите или изоставени места. Разпространена е в цяла България, предимно в предпланини и низини, до 1000 метра надморска височина. Самобайката се среща в цяла Европа.

image

Ето я тук в компанията на цъфнали диви ягодки.

Използваемата част на растението е горната надземна, която се бере по време на цъфтежа. В нея се съдържат между 5 и 7.9% дъбилни вещества, глеухолин, глеохомин и разнообразни други горчиви вещества. В нея има още до 31 мг винена, аскорбинова, кафеена, оцетна, синапова, ферулова, р-тритерпенова и винена киселини, смоли, холин, до 0.55% етерично масло, каротини, сапонини. В самобайката са открити и някои свободни киселини – цистеин, серин и метионин.

image

Тук съм я снимала в компанията на червената мъртва коприва, която доста прилича на нея. Самобайката е отдясно и листенцата и са по-окръглени и бъбрековидни, докато тези на червената мъртва коприва са по-издължени и сърцевидни. Цветовете им по форма са почти еднакви, само по цвят се различават. На червената мъртва коприва са винено-червени, докато на самобайката са синьо-лилави.

image

Ето тук съм снимала червената мъртва коприва в компанията на билката врабчови чревца. Някъде й казват великденче. Тя израства повече на височина от самобайката. Листенцата й са сърцевидно заострени.

image

Ето ги тук листенцата на самобайката в близък план.

Самобайката действа противовъзпалително, срещу диария, подпомага процесите на храносмилане и е добър диуретик. Самобайката има доказано полезно действие при заболявания на дихателните пътища от всякакъв характер – фарингит, ларингит, бронхиална астма, хронични бронхити. Билката се използва при нарушения в дейността на храносмилателния тракт, освен това действа като лек диуретик. Тези полезни ефекти на билката се обясняват със съдържащото се в нея етерично масло. През Средновековието билката е използвана при висока температура и е била особено популярна за лечение на хронична кашлица. През 16 век известният билкар Джон Джерард е описал билката като ценен лек при звънене и шум в ушите.

image

Снимка на Елена Нанкова-група във фейса "Билка-събиране и използване".

В Италия билката се прилага при лечение на ревматизъм и артрит. В китайската народна медицина също е много популярна. Там тя се използва за борба срещу червен вятър, циреи, краста, кашлица, нередовна менструация, жълтеница, дизентерия, скрофули.

image

Снимка на Елена Нанкова-група във фейса "Билка-събиране и използване".

Самобайката е от полза и при бъбречни заболявания, включително при камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Топлата лапа от билката се използва за трудно заздравяващи кожни рани, циреи и други подобни раздразнения. Отварата за компреси се приготвя от 2-3 чаени лъжички дрога и чаена чаша студена вода; оставя се да ври 15-20 минути.

  image
Снимка на Геновева Владимирова-група във фейса "Билка-събиране и използване".

image

Снимка на Геновева Владимирова-група във фейса "Билка-събиране и използване".


В народната медицина билката се използва като общоукрепващо средство, в комбинация с коприва, бял равнец и живовляк. Спомага за бързото зарастване на гнойни рани. За лечение на кашлица и проблеми с дихателните пътища, при възпаление на венците, липса на апетит, проблемно уриниране, отоци, за увеличение на кърма и за общо укрепване на тялото, народната медицина препоръчва прилагането на следната смес:
Нарязва се на ситно малко от билката и 1 ч.л. се запарва с 1 ч.ч. вряла вода. Сместа се оставя да престои около един час и се изпива на три пъти за деня.

image

Снимка на Галина Василева-група във фейса "Билка-събиране и използване".

Самобайка може да се използва не само под формата на отвара, а и като тинктура и настойка за лечение на различни заболявания, но нейното най-силно действие е при проблеми с ушите, носа, гърлото, гърдите и храносмилателната система. При опарване от коприва, ако имате подръка самобайка веднага се натрийте с нея и неприятното усещане ще изчезне.

Самобайката много добре се понася от човешкия организъм, поради което е подходяща и за прием от деца. Въпреки това е хубаво да се използва под наблюдението на фитотерапевт. Смята се, че билката лекува хронични заболявания като синузит.

image

Снимка на Галина Василева-група във фейса "Билка-събиране и използване".
Големият природоизследовател Александър фон Хумболт горещо е препоръчвал като укрепващо средство пролет да се консумира супа смес  от прясно набрани бръшлянова самобайка, листа от бял равнец, паричка, пореч, обикновена коприва и листа от теснолист живовлек. Две шепи от тази билкова смес бързо се измива със студена вода, след това се нарязва ситно, накисва се със студена вода и съвсем за кратко се възварява. Супата се подправя с леко запържено в масло брашно.

image

Влакнеста самобайка - Glechoma hirsuta
Снимка на Спас Узунов-приятел от фейса.

По-рано в официалната и народната медицина, освен бръшляновата самобайка, се е използувала и влакнестата самобайка (урбаличе) — G. hirsuta W. К., при която зъбците на чашката са равни на тръбицата или са 2 пъти по-къси от нея, твърди Борис Китанов в своята читанка.
Аз лично не намирам голяма разлика между двата вида. Прави впечатление най-вече окосмяването по листа и цветове на  влакнестата самобайка.Следват още три снимки на този подвид на Спас Узунов.


image

image

image

image

Още една снимка на влакнеста самобайка, взета е от нета.

Самобайката има много силна енергия и в миналото баячките са я използвали за оздравителни процедури. Къпали са болни деца във вода, в която са слагали стръкче самобайка и те оздравявали. За това разказва баба Спаска от трънското село Ерул. Нейната майка, баба Донка, често е спасявала болни деца по този начин и сама се е излекувала от рак. Баба Спаска също се е лекувала с него и успяла да се вдигне на крака след три операции от рак. Сетила се накрая за самобайчето, сложила си го в пазвата и повече не е боледувала. Препоръчва на младите жени да си  носят стръкче от самобайка в сутиените за да бъдат обичани и желани от мъжете. На зрелите жени гарантира, че ако вярват в силата на самобайката болест няма да ги стигне.

Като зряла жена се чудя, трябва ли да си нося самобайка в сутиена, за да не се разболявам, така и не разбрах, дали в това ли се изразява вярването в силата на самобайката. Обхванали са ме едни съмнения и терзания. Ами ако вземат да тръгнат разни мъже по мене, кво ще ги правя..ммм.... Успокоителното е, че ще мога да ги почерпя с чай от самобайка, защото вече си имам, пък после кой от къде е:))

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624


Гласувай:
181. katara - вении, усмихвациии....
17.04.2016 09:05
и, благодаря..
я ,дай да я пробвам аз тъз многоЕбайка...
ша рискувам, и ша споделя..
цитирай
2. kasnaprolet9999 - и, благодаря. . я, дай да я пробвам аз ...
17.04.2016 14:42
katara написа:
и, благодаря..
я ,дай да я пробвам аз тъз многоЕбайка...
ша рискувам, и ша споделя..Е, чак такива работи не прави, няма такава универсална билка, но ако открия някой ден, непременно ще те светна. Твоята половинка обаче, едва ли ще остане доволна, защото ще се почувства излишна:)))
Поздрави!!
цитирай
3. donchevav - Мисля, че и двете - мъртва коприва и ...
18.04.2016 00:11
Мисля, че и двете - мъртва коприва и самобайка, ги имам като плевели в градината си и често, включително днес, съм била принудена да водя битки с тях. За мъртвата коприва ясно - опитвам се да я изтребя до стрък, защото е много досадна и често расте в самите туфи цветя и няма измъкване оттам без загуби. А самобайката често заема самостоятелни пространства - и е толкова нежна - като листа и особено като цвят – най-лазурното синьо, че неведнъж съм я оставяла да си поцъфти - но тя много бързо се разпростира и съм принудена да я унищожавам с мотиката:)))) Заинтригува ме със супата - особено с това запържено в масло брашънце:))) Много ми беше интересно и това: "Сърце ми падна на място, снимах, снимах...после брах..брах, но само колкото за едно малко пликче, та да има и за друг път." Класика! Поздрави, мила Неви! Весело посрещане на празниците!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Мисля, че и двете - мъртва коприва и ...
18.04.2016 17:47
donchevav написа:
Мисля, че и двете - мъртва коприва и самобайка, ги имам като плевели в градината си и често, включително днес, съм била принудена да водя битки с тях. За мъртвата коприва ясно - опитвам се да я изтребя до стрък, защото е много досадна и често расте в самите туфи цветя и няма измъкване оттам без загуби. А самобайката често заема самостоятелни пространства - и е толкова нежна - като листа и особено като цвят – най-лазурното синьо, че неведнъж съм я оставяла да си поцъфти - но тя много бързо се разпростира и съм принудена да я унищожавам с мотиката:)))) Заинтригува ме със супата - особено с това запържено в масло брашънце:))) Много ми беше интересно и това: "Сърце ми падна на място, снимах, снимах...после брах..брах, но само колкото за едно малко пликче, та да има и за друг път." Класика! Поздрави, мила Неви! Весело посрещане на празниците!


Червената мъртва коприва също има лечебни свойства. Тук в блога имаме една жена-Елионора Недялкова, която е наследила от дядо си един стар тефтер пълен с рецепти от народната медицина. Във фейса публикува често в билковата ни група. Преди една година тя публикува рецепта с червена мъртва коприва:

Как старите хора са изполвали тази билка, която толкова рядко използваме сега. Днес наричаме червената мъртва коприва "великденче", защото винаги цъфти по Великден.

В старите тефтери на дядо тази билка се прилага при жълтеница. Ето и рецептата:

В половин литър отлежало бяло домашно вино се слагат една шепа червена мъртва коприва стрък. След три дена се прецежда през тензух и се пие три дни всяка сутрин. Количеството се рапределя за трите дни.
Като се изпие дозата, се изпива 1 супена лъжица ябълков оцет разреден с вода.
Приема се и лимонов сок през дена.

от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13669041
Постинги: 835
Коментари: 16422
Гласове: 40932
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31