Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
07.03.2016 07:03 - Лечебни видове диворастящи тлъстиги
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 9353 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 21.05.2016 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В България естествено разпространени са 23 вида от род Тлъстига, от тях 5 са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Лечебни видове са Лютивата тлъстига (Sedum acre), Бялата тлъстига (Sedum album L.), Голямата тлъстига (Sedum maximum Sut) и Златовръх (Златен корен)- (Sedum roseum L,Rhodiola rosea L.)

Една от най-полезните и красиви тръстиги е Лютивата тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Миналото лято членовете на групата във фейса"Билки -събиране и използване" много често я снимаха, та нямаше как да не я науча и аз. Покрай нея се запознах с досиетата на всичките й роднини и доста информация прехвърлих. В интерес на истината не ми се е налагало да я ползвам, за да споделя личен опит, но г-н В.Дамянов от Ст.Загора редовно я препоръчва на своите пациенти и ни разказва за нейните полезни свойства.Това лято мисля да си набера малко от нея, защото е най-добра за лечение на анални абцеси и фисури, от които често мъжете страдат при обърнат косъм и др.причини.След морето и моят съпруг ме изненада неприятно с такъв абцес и ако имах от тази билка, щеше да ми е по-лесно да се справя с проблема.Ето я красавицата:

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.Род Тлъстига, Сем. Тлъстолистни – Crassulaceae
Синоними: див пипер, яреч, парлива тлъстига, горчив дебелец, жълт дебелец, жълто прозорче,жълто прозориче, жълта тлъстига, кози цицки.
Снимка: Геновева Владимирова-член на групата.

Използва се надземната част на лютивата тлъстига. Стръковете се събират по време на цъфтеж през юли в сухо време.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Геновева Владимирова.

Билката действа болкоуспокояващо и противомаларийно, усилва храносмилателната система и възбужда центъра на дишането.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Геновева Владимирова

Тук е в компанията на червеното подъбиче. В българската народна медицина жълтото прозорче се употребява при високо кръвно налягане, изпаднало задно черво, при хронични възпалителни заболявания на очите, епилепсия, изгаряния, хронично възпаление на черния дроб, при възпаление на горните дихателни пътища, атеросклероза, скорбут и малария. Употребява се още при киселини и язва на стомаха. Външно билката се прилага за гаргара при рани в устата, а счукано свежо растение – за налагане при ракови тумори.
Еднa от нaй-добрите билки при хемороиди и aнaлни фисури, спaзмaтични болки в ректумa, сърбежи и изпaднaл ректум, а пресен сок се използва при кожен рaк и струпеи по глaвaтa. За останалите случаи:
1 с.л билкa се зaливa с 400мл врящa водa, кисне 1 чaс. Пие се по 50мл 3-4 пъти преди хрaнa.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Геновева Владимирова
Тук е в компанията на мащерката.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Геновева Владимирова

Лютивата тлъстига расте по варовити, сухи, скалисти, каменисти и песъчливи места в Европа, Югозападна Азия и Северна Африка при надморска височина до 2000 м.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Геновева Владимирова

Лютивата тлъстига е многогодишно тревисто растение с тънко, пълзящо коренище къси отчасти подземни частично облистени издънки. Стеблата на лютивата тлъстига са цветоносни и стерилни (без цветове), разклонени от основата. Цветоносните стъбла са многобройни, възходящи или изправени, голи, разклонени. достигащи на височина 5-15 см. Листата й са последователни, прилегнали, раздалечени, яйцевидни, месести, достигащи на дължина 2-5 мм и на широчина 2-3 мм., без дръжки и лютив вкус. В основата на цветоносните стъбла се запазват изсъхнали ципести листа, а върху стерилните стъбла листата са керемидообразно наредени. Цветовете на лютивата тлъстига са двуполови, образуващи връхни сенниковидни съцветия в пазвите на горните листа. Те имат 5 чашелистчета, 5 златистожълти, ланцетни венчелистчета, достигащи на дължина 6-8 мм, 10 тичинки, 5 плодника и горен яйчник. Плодът на лютивата тлъстига е сборен от звездообразно разположени многосеменни мехунки

В големи дози е отровна! На места се препоръчват и по-големи дози, но това следва да се консултира с лекар по алтернативна медицина.

 image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Васил Дамянов-член на групата.

Тук стъблата на лютивата тлъстига се виждат много ясно, запомнете ги, за да не объркате този вид с едногодишната тлъстига (Sedum annuum)

В.Дамянов препоръчва следната рецепта за кожен рак: Пълни се буркан с пресни стръкове от лютивата тлъстига, като се остава два пръста до гърлото на буркана. После се заливат с оцет, така че да се покрият стръковете. Бурканът се държи така 10 дена похлупен и след това се прецежда с изтискване на билките. Маже се сутрин и вечер на поразените участъци.

image

Лютива тлъстига (жълто прозорче)-Sedum acre L.
Снимка: Жасмина Станчева-член на групата.

image

Ето още една снимка, от която се виждат по-ясно стеблата на лютивата тлъстига.Листата по стеблото са гъсто разположени и керемидообразно наредени. Намерих я в нета , както и още много снимки на тази полезна билка в този сайт.

image

Голяма тлъстига-SEDUM MAXIMUM SUT.
 (сем. Crassulaceae — Дебелецови)-снимка от нета.

Голямата тлъстига е многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови. Коренът на билката е задебелен, стъблото е изправено и голо, на височна достига 15-80 см. Листата са срещуположни, плоски, продълговато яйцевидни, тъпи, дълги 5-13 см, широки 2-5 см, по ръба са назъбени или неясно вдлъбнати. Съцветието е широко 6-10 см, гъсто, щитовидно-метличесто. Цветовете са разположени на къса дръжка. Чашелистчетата и Венчелистчетата са по 5 на брой, рядко по 6. Чашелистчетата са  триъгълни, заострени и дълги около 1,2 мм. Венчелистчетата имат яйцевидна форма, заострени са, дълги 3-4 мм, широки около 1 мм, жълтеникавозелени или белезникави до синкави, много рядко бели. Тичинките 10, едва подаващи се над венчето, със закръглени прашници. Яйчникът е горен. Плодчетата са изправени, дълги около 3-4 мм, на върха с линейно носче. Периодът на цъфтеж е от юли до октомври месец.
 
image

Тази снимка и следващата намерих в руски сайт, там наричат Голямата тлъстига - Очиток большой или заячья капуста, молодило, скрипун, живая трава.
Използват се корените и листата на растението.

Билката съдържа високи количества на пиперидинови алкалоиди (sedridine, sedamine, sedinone и isopelletierine).Установено е, че листата съдържат до 30 мг% витамин С, а също и един глюкозид, който при хидролиза дава етеричното масло с аромат на рози.
Външна употреба:Сокът или лапи от билката се използват за лечение на кожни заболявания. Полезна е при лечение на възпаления на външното и средното ухо и вагинални  инфекции,за зарастването на рани.Пресните й зелени листа без кожицата се използват за налагане на мазоли (някъде предварително накисват листата в оцет), а също така и за налагане на гнойни рани.
Вътрешна употреба:Използва се при високо кръвно налягане,също така е добър диуретик.Билката има антиканцерогенно действие, използва се при лечението на ракови заболявания. Голямата тлъстига помага при лечение на епилепсия.  
Внимание: Прекомерната му употреба може да доведе до спазми,парализа, раздразнение на лигавицата,може да спре дишането.

image

Начин на употреба:
Запарка:  една супена лъжица от корени или листа се залива с 500 мл кипяща вода, оставя се да кисне около час, след което се прецежда и се приема за 1 ден, разделено на три-четири порции.Запарката има разслабително действие.
Етерично масло: извлича се от семената, трудно може да се добие при домашни условия, но можете да се закупи. Маслото помага за зарастването на рани.
Голямата тлъстига често се бърка с Дебелата мара (Sedum spectabile), която обаче не е диворастящ вид, внесена е от Япония.
За нейните лечебни свойства има отделен постинг:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/28/debela-mara-poznavame-li-ia-dobre.424440

image

Бяла тлъстига(бяло прозорче) (Sedum album L.) – сварена, тя се прилага за регулиране на недостатъчна менструация и външно за бани на малки деца против кожни обриви. Снимката е от нета.

За лечебните свойства на Златовръх или (Златен корен)- (Sedum roseum L,Rhodiola rosea L.) има отделен постинг.

kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/02/26/zlatovryh-ili-zlaten-koren-rhodiola-rosea-l-sedum-roseum-l.1433013

Освен горепосочените  диворастящи видове от род Тлъстига в България са разпространени още: Едногодишна тлъстига - Sedum annuum, Жълтеникава тлъстига - Sedum ochroleucum, Костова тлъстига - Sedum kostovii, Почерняваща тлъстига - Sedum atratum, Урвилеева тлъстига - Sedum urville, Червеникава тлъстига - Sedum rubens, които не се използват за лечебни цели. Добре е обаче да могат да се разпознават, за да не се объркват с лечебните видове. За тази цел съм подбрала следващите снимки от нета:

image

Най-близо до лютивата тлъстига е едногодишната тлъстига (Sedum annuum), но все пак се надявам да виждате разликите, особено в начина на разположението на стъблените листа. Тя не е лечебен вид.

image

Така изглежда Едногодишната тлъстига (Sedum annuum) преди цъфтеж-снимка от нета. Листата по стеблата са по-рехави и не са наредени керемидообразно, както при лютивата тлъстига.

image

Така изглежда Едногодишната тлъстига (Sedum annuum) в началото на цъфтежа и в този момент най-лесно може да се обърка с лютивата тлъстига, затова следете по стеблото-там е основната разлика с тези месести и рехаво разположени листенца по него.

image

Жълтеникава тлъстига - Sedum ochroleucum-нелечебен вид


image

Костова тлъстига - Sedum kostovii-нелечебен вид.
Стъблата цветоносни и стерилни - без цветове или само цветоносни. Цветоносните стъбла 4 - 5 см високи. Листата до 5 мм дълги, ланцетно или линейно елиптични, тъпи, на върха с кичур хрущялни зъбчета - специфичен за вида белег. Мехунките звездовидно разперени. Цъфти през месеците юли - август.

image

Почерняваща тлъстига - Sedum atratum-нелечебен вид.

image

Урвилеева тлъстига - Sedum urville-нелечебен вид.
Урвилеевата тлъстига е многогодишно тревисто растение, високо 5-15 cm.
Листата са цилиндрични до шиловидни, от двете страни изпъкнали, тъпо заострени, сивозелени. По този белег Урвилеева тлъстига се различава от Лютивата тлъстига, при която стъблените листа са  яйцевидни, тъпи и жълто-зелени.

image

Като изсъхнат листа по стеблото на Урвилеевата тлъстига стават
кожести, бели само в основата и тъмна връхна част. Цъфти през месеците май-юли.

image

Червеникава тлъстига - Sedum rubens-нелечебен вид.

Не пропускайте клипчетата, където е показана Лютивата тлъстига - най-използваната от всички тук в билколечението.


Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624

Гласувай:
111. donchevav - Страхотен постинг, мила Неви! П...
07.03.2016 09:25
Страхотен постинг,мила Неви! Пълна и подробна информация, уникални снимки и клипове! Прочетох и разгледах с интерес!
Тлъстиги, Дебела Мара, Дебелец, Нежит - малко е объркващо за мене, но ти затова си тук - да помагаш.:))))) Благодаря ти за интересния, запомнящ се разказ! Поздрави!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Страхотен постинг, мила Неви! П...
07.03.2016 13:35
donchevav написа:
Страхотен постинг,мила Неви! Пълна и подробна информация, уникални снимки и клипове! Прочетох и разгледах с интерес!
Тлъстиги, Дебела Мара, Дебелец, Нежит - малко е объркващо за мене, но ти затова си тук - да помагаш.:))))) Благодаря ти за интересния, запомнящ се разказ! Поздрави!


Хе, те са от едно голямо семейство и някои от тях доста си приличат. И на мен ми бе трудно в началото, докато си ги изясня. Особено ме затрудни разликата между родовете Дебелец и Нежит, но вече съм наясно. Нежитите не са лечебни и единият от тях даже съвсем рядко се намира. Даже биолозите от група"Растенията в България" трудно правят разлика между тях, веднъж ги изпитвах:))) А за дебелеца нямаш проблеми, хапваш си от тези дето са в твоята градина и на покрива, та даже и на мен можеш да ми пратиш да си засадя на Макоцево през април. Поздрави!!

цитирай
3. katara - поздрави ,неви и благодаря за труда ти..
07.03.2016 14:27
жива енциклопедия си,мила...
Бог да е с теб!!
много здраве и пролетна радост...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - жива енциклопедия си, мила. . . Бог ...
07.03.2016 14:45
katara написа:
жива енциклопедия си,мила...
Бог да е с теб!!
много здраве и пролетна радост...

Благодаря, моята пролетна радост е навън всред цветята, където градинарствам.Поздрави!!
цитирай
5. zaw12929 - Поздрави за полезния текст, за п...
07.03.2016 17:53
Поздрави за полезния текст, за подходящите изображения...
Пожелавам утре един весел празник- 8 март!!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Поздрави за полезния текст, за п...
07.03.2016 19:49
zaw12929 написа:
Поздрави за полезния текст, за подходящите изображения...
Пожелавам утре един весел празник- 8 март!!


Благодаря!! Хубав празник и на теб!!
цитирай
7. makont - Царице на билките, тревичките, цветята,
08.03.2016 08:43
както винаги ни въвеждаш в твоя свят, където е красиво, здравословно, пълно с познание и уроци. Благодаря ти, Вени! Хубав и светъл празник ти желая!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - както винаги ни въвеждаш в твоя с...
08.03.2016 17:21
makont написа:
както винаги ни въвеждаш в твоя свят, където е красиво, здравословно, пълно с познание и уроци. Благодаря ти, Вени! Хубав и светъл празник ти желая!

Благодаря, хубав празник и на теб. Аз от много празнуване, та чак сега влезнах в блога:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404649
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031