Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
08.05.2014 18:11 -
Амарант - "златното зърно на Бога, "хляб на инките", "пшеница на ацтеките" и "растението на дявола"
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Хоби
Прочетен: 25545 Коментари: 24 Гласове:
Последна промяна: 13.10.2014 18:44
Прочетен: 25545 Коментари: 24 Гласове:
38
Последна промяна: 13.10.2014 18:44
Наскоро ми се случи нещо много интересно. Вървях си кротко по улицата, когато едно услужливо момче ми напъха в ръката шести брой на вестник "Животът днес". Погледнах го разсеяно и го сложих в чантата си, където доста време си престоя. Няколко дена след това ми се наложи да чакам пред един кабинет и от скука взех че го извадих от чантата си и го разлистих. Изведнъж пред погледа ми се появи нещо твърде познато. Гледам снимка на едно цвете, дето миналото лято си отглеждах в дворчето, без да знам как се казва и за какво служи. Преди две години като летувахме в Поморие си бях харесала такова цвете от двора на хазайката и си взех семенца от него. Засадих ги в сандъче миналата година през април и когато стъблата станаха около една педя ги разсадих в дворчето в София.
Ето го как изглежда вече порастнало:
Та за това цвете се мъдреше надпис във вестника -"Амарантът-културата на 21 век". Започнах да чета за негор статията бе написана от доц. д-р Димитър Попов, и забравих къде съм, направо ми падна сърце на място и разбрах колко много съм забогатяла без да знам:)))
Това наименование на Амаранта (Amaranth) му е дадено не случайно от FAO (Организация по прехраната и земеделието) към ООН. Амарантът е чудесен хранителен продукт и билка, листата, покълналите семена и маслото от семената му имат противоракови и други чудодейни лечебни свойства, избавящи ни от най-сериозните здравни проблеми. Като се прибрах в къщи отворих нета и събрах още много интересна информация за това растение, за което ще ви разкажа днес.
Историята на амаранта (Amaranth) е интересна и трагична. Неговият образ е символ на безсмъртието в родината му Америка, където в продължение на осем века до завоюването й от европейците, индианците го наричат "златното зърно на Бога, "пшеница ацтеките", "хляб на инките" и съвсем основателно вярват, че притежава свръхестествена сила, в което ще се убедите, ако прочетете дългият ми постинг. Амарантът е в основата на тяхната зеленчукова диета, заедно с царевицата и боба и във всичките си хранителни и лечебни свойства заслужено превъзхожда всички познати хранителни растения. Въпреки това, някои свещени индиански ритуали с фигури на хора, направени от амарантово брашно, мед и човешка жертвена кръв,стават причина на забраната за отглеждането на "мистичното зърно на ацтеките. Забраната идва от испанските конквистадори и била подкрепена от Католическата църква. "Растението на дявола", както испанците го наричат, в продължение на няколко века е забранено под страх от смърт в Европа и забравено в Америка. Huautla (друго от имената му) е било унищожено навсякъде и само индианци, живеещи в отдалечените планински райони на Централна Америка са го запазили и продължили да го отглеждат. Представяте ли си какво щеше да ми се случи, ако живеех в тези времена и намерят амаранта в двора ми. Щях да бъда обявена за вещица и да ме изгорят на кладата:)))
В момент, когато амарант е анатемосан, кралицата на Швеция Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция. Символ на Ордена станал венец от амарант и две сплетени и обърнати букви "A". Членове на Ордена обядвали заедно всяка неделя с кралицата, вкусвайки различни блюда от това растение: каши, студени супи, лечебни калорични напитки и пр. Може би създаването на Ордена се дължи не само на любовните срещи на кралицата на мелницата, където шведите мелили амарант, но и с познатите му свойства "запалване на огъня на любовта" и поверието на индианците, че използването в храната на "златното зърно на Бог "помага да станем богоподобни свръхчовеци. И този епизод в историята на "мистичното зърно на ацтеките" в продължение на много години е бил само проблясък в тъмнината на забравата на това чудо-растение. Тази алтернатива много ми хареса, мъка ми стана като разбрах, как съм пропуснала цяла година да стана свръхчовек, ама вече съм взела мерки и тази година ще наваксвам:)))
Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, което означава „неугасващото, неувяхващото цвете". Според техните твърдения то помага срещу любовни мъки. Това ако е вярно, много красиви любовни стихове няма да бъдат написани и ще намалеят рязко постингите в блога:))) Според латинската и гръцката митология Амарантът помага и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякави други човешки мъки, и никога не увяхва, защото е магическо (тук вече се предавам напълно, това си е точно моята част). В повечето митове цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен. Ето тук е момента да се възгордея, че съм го открила, но няма да го направя по много причини, но най-вече защото скромността краси човека:)))
Второто си раждане този ценен продукт преживявя в XX век, когато в САЩ започват сериозни изследвания. Сега стотици изследователски институции по целия свят са ангажирани с възраждането на тази древна култура. Проучването и внедряването на амаранта в селското стопанство в тридесетте години на XX век започва и от известния руски учен академик Николай Иванович Вавилов. След смъртта му, всички изследователски работи били спрени и почти забравени. Много по-късно продължил това дело професор от Санкт Петербургския университет Исхан Магомедович Магомедов. Той е един от първите местни изследователи занимаващ се с отглеждането на амарант.
В руските сайтове пише, че има повече от 900 вида от това растение, които са разделени на овощни, зърнени, фуражни и декоративни форми, въпреки че няма ясно разграничение между тях. Много видове амарант притежават свойства на две или всичките четири форми и те са универсални в употребата им.
В българските сайтове се твърди, че са 70 вида, но няма да правим проблем от това, аз съм на принципа колкото повече, толкова повече, важното е да има изобилие:)))
В зависимост от сорта съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%. Протеинът на амаранта е уникален и с високо качество, съдържа лизин, най- ценната и незаменима аминокиселина за човешкото тяло, която е 6-9 % от протеина, значително по-висока в сравнение с протеина от царевица, пшеница и ориз. Известно е, че лизинът се характеризира с противовирусно действие, особено по отношение на вирусите на херписа, както и тези, предизвикващи остри респираторни заболявания.
В Япония хранителната стойност на свежия амарант се сравнява с месото от калмари. Създадена е точкова система, по която се определя качеството на протеина (съотношението на аминокиселините), в която на идеалния белтък (близък до яйчния) се присъждат 100 единици. По тази система амарантът (в зависимост от вида и сорта) получава от 67 до 87 точки, пшеницата при средно 14% протеин има 47 точки; соята 37% - 68-89 точки; ориза 7% - 69 точки; царевицата 9% - 35 точки.
Амарантът е едногодишно растение от семейство амарантови (щирови). Това растение е роднина на срещащите се у нас различини видове щир, които растат най-вече като плевели. От тук нататък снимките са от нета, за да направите сравнение с моя, пък и да видите различни видове. Този амарант на горната снимка например е със зелени листа.
Различните видове щир (горе на снимката), срещани у нас, спадат към това семейство и се наричат с общото име Amaranthus.
Често тези растения растат като плевели по дворовете и затова са пренебрегвани от земеделците по нашите земи, а някои от тях само хранят с него свинете си. Има и по-дребни видове от показания като обикновения щир (Amaranthus Retroflexus L.). В руските сайтове се твърди, че те са носители на същите свойства, за които ще прочетете по-нататък, но в по-малка степен.
Амарантът може да достигне до 2, дори 3 метра височина. Според сорта цветът на листата и съцветията му може да варира от лилаво, през червено, та чак до златисто. Стеблата на овощните сортове може да достигне височина и повече от 3 метра. По цялата им дължина са покрити със зелени сочни листа (до 200 броя на растение) в многобройни клонове - пасажи. Върхът завършва с със сложно колосовидно съцветие (прави или увиснали метлички). Фуражните или овощните сортове имат дълъг вегетационен период при условия на нечерноземна почва и целия сезон само повишават зелената си маса и почти не цъфтят. Семена на Амаранта са малки (около 1,4 мм) лъскави, имат черен, розов, жълт или зеленикав цвят. Това растение е сухоустойчиво, топло и светлобиво, самоопрашващо и учудващо устойчиво на заболявания.
Открих, че моят тъмно-червен амарант е сорт Алегрия, при който растенията са червени, розови или оранжеви и не е от най-високите сортове, което напълно ме устройва, стеблата им достигнаха 1-1,5 м и нямах нужда от стълба.
Корените, стъблата, листата, цветовете и семената, в една или друга степен, са източник на масло, нишесте, витамини, пектин, каротин, белтъчини, минерали, минерални соли и захари. Най-ценни са семената, които съдържат витамините С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и внушителен набор от минерали, между които калий, калций, магнезий, желязо(съдържанието му е десет пъти по-високо от това на ориза), мед, цинк, манган, селен, фосфор и др. За разлика от добре познатите ни зърнени култури (като пшеницата например) семената на амаранта не съдържат глутен и това го прави подходящо за хора, страдащи от глутенова ентеропатия. Семената най-вече се явяват като източник на чудотворно по своите свойства масло, по-ценно от това на облепихата.
Хората, които са запознати с хранителните качества на амаранта го определят не като зърнена култура, а по-скоро го причисляват към билките. Лечението с амарант и препарати на базата на него напоследък се възражда и развива. Обосновано се твърди, че маслото на амаранта, което съставлява 6-до 8% от масата на семената е най-полезното от всички познати растителни масла. Около три четвърти от висшите мастни киселини в неговия състав са полиненаситени, половината от които съставлава незаменимата линолова киселина. Тя принадвлежи към класа омега 6 и има изключително значение за функциониране на клетъчните мембрани. Маслото от амарант съдържа още фитостероли и витамин Е под особено активната токотриенолна форма, докато в останалите масла преобладава по-пасивната токоферолна форма.
Доказано е, че антиоксидантните свойства на токотриенолна форма са 40-50 пъти по-високи от тези на токоферолна форма, поради което има мощно антиканцерогенно действие От друга страна фитостеролите спомагат за извеждането на холестерола от организма и намаляване на съдържанието му в кръвния поток. По този начин амарантовото масло подобрява еластичността на кръвоносните съдове и понижава риска от образуването а тромби.
Това обаче съвсем не е всичко, черешката на тортата съм оставила за накрая:)))
Амаранта е уникален по своите лечебни свойства най-вече поради високото съдържание на сквален в неговото масло (8%). Това вещество е най-мощният антиоксидант от всички известни до този момент. Доскоро основният източник на сквален за противоракови лекарства е било маслото от черен дроб на особен вид дълбоководна акула, в което сквалена е само 2%. В зехтина например съдържанието на сквален е 10 пъти по-малко. Установено е, че сквалентът представлява силно ненаситен въглеводород, изпитващ силен глад за водород. Попадайки в човешкия организъм, той се свързва с водорода на водната молекула и засищайки глада си освобождава живителен кислород, който насища човешките клетки и ги подмладява. Доказано е също, че сквалентът има изявено бактерицидно и антивирусно действие и особено благоприятства лечението на заболявания, свързани с понижен имунитет-алергия, астма, артрит и псороазис(болеста се счита за нелечима).
Спектърът на действие се простира до лечение още на: възпаление на пикочно-половата система, хронична стомашна язва, гастроентерит, диария и др. стомашни заболявания, диабет, изгаряния, затлъстяване, атеросклероза, анемия, недостиг на витамини,ангина, хипертония, кръвоизливи, обилна менструация, отоци, навяхвания, благодарение на своето астрингентно, потогонно и диуретично действие. В допълнение, това чудо-растение дава мощен регенериращ и подмладяващ ефект, укрепва имунната система, помага при лечение на лъчева болест и за прочистването на организма от тежки метали, токсични вещества, радионуклиди. Той способства за повишаването на нивото на хемоглобина и значително увеличава броя на еритроцитите в кръвта. С други думи има кръвотворно действие.
Под формата на настойки и отвари него го използват като кръвоспиращо средство, при заболяване на черния дроб и сърцето, за лечение на тумори, стомашно-чревни инфекции и разстройства. Твърди се, че отвара от семената му може да излекува нощно напикаване при деца за една седмица. Като цяло, може да се каже, че маслото, сока, тинктурата, отварата и свежия амарант оказват мощно оздравително и дългосрочно профилактично въздействие върху цялото тяло.
В народната медицина, амарантовото масло се използва все по-често при: екзема, гъбични заболявания на кожата, акне, херпес, белези и изгаряния.
Амарантът в народната медицина се използва в следните лекарствени форми, които могат се приготвят в домашни условия:
Отвара: 2 супени лъжици нарязани сушени листа, цветове или корени се заливат с две чаши вряща вода, врят на слаб огън в продължение на 15 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от отварата, половин час преди хранене.
Студена настойка: сухи листа или цветове се заливат със студена вода в съотношение 1:10 в продължение на 15-20 минути, след което се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от настойката, половин час преди хранене при стомашно - чревни заболявания и разстройства;
Настойка на листа: 20 г пресни листа ситно нарязани се заливат с 200 мл вряща вода и се слагат в кипяща водна баня в продължение на 30 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно 2-3 пъти на ден на 1/3 чаша преди ядене;
Настойка за вана: 300-400 грама листа или цветове се заливат с 2 литра вряла вода и се вари в плътно затворен съд на слаб огън за 15 минути. След охлаждане се прецеждат и отварата се смесва с вода във ваната, в която се престоява 20-30 минути;
Пресен сок от листа амарант при разреждане с вода 1:5 се използва за гаргара на възпалено гърло, ангина и възпаление на лигавиците.
Масло от Амарант
Това масло, или по-скоро екстракт от масло лесно може да се приготви в домашни условия. По своите свойства този екстракт няма да се различава много от маслотото, произведено в промишлени условия. В допълнение, то ще струва много пъти по-евтино и ще се елиминира риска от използване на фалшифициран продукт. Добив на масло може да се изготви по два различни начина:
Състав: семена и зехтин в съотношение 1:2 по обем. Технологии: семена леко се запичат( докато придобият особен мирис) в огнеупорни стъклена купа, стриват се в стъклен или дървен хаван и чукало (за да се избегне контакт с метал). Смесва се в стъклен съд със зехтин и се държи на тъмно и хладно място един месец. Отвреме на време се разклаща съдържанието, след кооето се прецежда и съхранява в хладилник.
Втория начин е с непечени семена: внимателно семената се стриват в хаван и се смесват със зехтин в съотношение 1:1 по обем в стъклен съд и така накиснати се държат в тъмно и хладно място 1,5 месеца, като се разклаща от време на време. След изтичането на този срок, екстрактът се прецежда и съхранява в хладилник.
За да се избегне окисляването на екстракта и по този начин загубата на терапевтичните свойства, той трябва винаги да се държи на тъмно място, плътно затворен за премахване на продължителен контакт с въздуха. Срок на годност на екстракта - не повече от една година.
Приема се за лечение така приготвения екстракт от половин чаена лъжичка в продължение на 15-20 минути преди закуска и вечеря.
От горепосоченото става ясно, че са многобройни ползите от амаранта за човешкия организъм и е наложително включването му в рационалното здравословно хранене, като профилактика срещу заболявания. За това, както и за други приложения на амаранта, ще ви разкажа в следващ постинг.
Основната ми иформация е от тук:
www.perunica.ru/rastenia/5506-amarant-zolotoe-zerno-boga.html
и от тук:
jivotatdnes.bg/archive/pdf/JZ-2014_JD87.pdf
Следва продължение:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/05/18/drugi-prilojeniia-na-amaranta.1266088
Ето го как изглежда вече порастнало:
Та за това цвете се мъдреше надпис във вестника -"Амарантът-културата на 21 век". Започнах да чета за негор статията бе написана от доц. д-р Димитър Попов, и забравих къде съм, направо ми падна сърце на място и разбрах колко много съм забогатяла без да знам:)))
Това наименование на Амаранта (Amaranth) му е дадено не случайно от FAO (Организация по прехраната и земеделието) към ООН. Амарантът е чудесен хранителен продукт и билка, листата, покълналите семена и маслото от семената му имат противоракови и други чудодейни лечебни свойства, избавящи ни от най-сериозните здравни проблеми. Като се прибрах в къщи отворих нета и събрах още много интересна информация за това растение, за което ще ви разкажа днес.
Историята на амаранта (Amaranth) е интересна и трагична. Неговият образ е символ на безсмъртието в родината му Америка, където в продължение на осем века до завоюването й от европейците, индианците го наричат "златното зърно на Бога, "пшеница ацтеките", "хляб на инките" и съвсем основателно вярват, че притежава свръхестествена сила, в което ще се убедите, ако прочетете дългият ми постинг. Амарантът е в основата на тяхната зеленчукова диета, заедно с царевицата и боба и във всичките си хранителни и лечебни свойства заслужено превъзхожда всички познати хранителни растения. Въпреки това, някои свещени индиански ритуали с фигури на хора, направени от амарантово брашно, мед и човешка жертвена кръв,стават причина на забраната за отглеждането на "мистичното зърно на ацтеките. Забраната идва от испанските конквистадори и била подкрепена от Католическата църква. "Растението на дявола", както испанците го наричат, в продължение на няколко века е забранено под страх от смърт в Европа и забравено в Америка. Huautla (друго от имената му) е било унищожено навсякъде и само индианци, живеещи в отдалечените планински райони на Централна Америка са го запазили и продължили да го отглеждат. Представяте ли си какво щеше да ми се случи, ако живеех в тези времена и намерят амаранта в двора ми. Щях да бъда обявена за вещица и да ме изгорят на кладата:)))
В момент, когато амарант е анатемосан, кралицата на Швеция Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция. Символ на Ордена станал венец от амарант и две сплетени и обърнати букви "A". Членове на Ордена обядвали заедно всяка неделя с кралицата, вкусвайки различни блюда от това растение: каши, студени супи, лечебни калорични напитки и пр. Може би създаването на Ордена се дължи не само на любовните срещи на кралицата на мелницата, където шведите мелили амарант, но и с познатите му свойства "запалване на огъня на любовта" и поверието на индианците, че използването в храната на "златното зърно на Бог "помага да станем богоподобни свръхчовеци. И този епизод в историята на "мистичното зърно на ацтеките" в продължение на много години е бил само проблясък в тъмнината на забравата на това чудо-растение. Тази алтернатива много ми хареса, мъка ми стана като разбрах, как съм пропуснала цяла година да стана свръхчовек, ама вече съм взела мерки и тази година ще наваксвам:)))
Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, което означава „неугасващото, неувяхващото цвете". Според техните твърдения то помага срещу любовни мъки. Това ако е вярно, много красиви любовни стихове няма да бъдат написани и ще намалеят рязко постингите в блога:))) Според латинската и гръцката митология Амарантът помага и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякави други човешки мъки, и никога не увяхва, защото е магическо (тук вече се предавам напълно, това си е точно моята част). В повечето митове цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен. Ето тук е момента да се възгордея, че съм го открила, но няма да го направя по много причини, но най-вече защото скромността краси човека:)))
Второто си раждане този ценен продукт преживявя в XX век, когато в САЩ започват сериозни изследвания. Сега стотици изследователски институции по целия свят са ангажирани с възраждането на тази древна култура. Проучването и внедряването на амаранта в селското стопанство в тридесетте години на XX век започва и от известния руски учен академик Николай Иванович Вавилов. След смъртта му, всички изследователски работи били спрени и почти забравени. Много по-късно продължил това дело професор от Санкт Петербургския университет Исхан Магомедович Магомедов. Той е един от първите местни изследователи занимаващ се с отглеждането на амарант.
В руските сайтове пише, че има повече от 900 вида от това растение, които са разделени на овощни, зърнени, фуражни и декоративни форми, въпреки че няма ясно разграничение между тях. Много видове амарант притежават свойства на две или всичките четири форми и те са универсални в употребата им.
В българските сайтове се твърди, че са 70 вида, но няма да правим проблем от това, аз съм на принципа колкото повече, толкова повече, важното е да има изобилие:)))
В зависимост от сорта съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%. Протеинът на амаранта е уникален и с високо качество, съдържа лизин, най- ценната и незаменима аминокиселина за човешкото тяло, която е 6-9 % от протеина, значително по-висока в сравнение с протеина от царевица, пшеница и ориз. Известно е, че лизинът се характеризира с противовирусно действие, особено по отношение на вирусите на херписа, както и тези, предизвикващи остри респираторни заболявания.
В Япония хранителната стойност на свежия амарант се сравнява с месото от калмари. Създадена е точкова система, по която се определя качеството на протеина (съотношението на аминокиселините), в която на идеалния белтък (близък до яйчния) се присъждат 100 единици. По тази система амарантът (в зависимост от вида и сорта) получава от 67 до 87 точки, пшеницата при средно 14% протеин има 47 точки; соята 37% - 68-89 точки; ориза 7% - 69 точки; царевицата 9% - 35 точки.
Амарантът е едногодишно растение от семейство амарантови (щирови). Това растение е роднина на срещащите се у нас различини видове щир, които растат най-вече като плевели. От тук нататък снимките са от нета, за да направите сравнение с моя, пък и да видите различни видове. Този амарант на горната снимка например е със зелени листа.
Различните видове щир (горе на снимката), срещани у нас, спадат към това семейство и се наричат с общото име Amaranthus.
Често тези растения растат като плевели по дворовете и затова са пренебрегвани от земеделците по нашите земи, а някои от тях само хранят с него свинете си. Има и по-дребни видове от показания като обикновения щир (Amaranthus Retroflexus L.). В руските сайтове се твърди, че те са носители на същите свойства, за които ще прочетете по-нататък, но в по-малка степен.
Амарантът може да достигне до 2, дори 3 метра височина. Според сорта цветът на листата и съцветията му може да варира от лилаво, през червено, та чак до златисто. Стеблата на овощните сортове може да достигне височина и повече от 3 метра. По цялата им дължина са покрити със зелени сочни листа (до 200 броя на растение) в многобройни клонове - пасажи. Върхът завършва с със сложно колосовидно съцветие (прави или увиснали метлички). Фуражните или овощните сортове имат дълъг вегетационен период при условия на нечерноземна почва и целия сезон само повишават зелената си маса и почти не цъфтят. Семена на Амаранта са малки (около 1,4 мм) лъскави, имат черен, розов, жълт или зеленикав цвят. Това растение е сухоустойчиво, топло и светлобиво, самоопрашващо и учудващо устойчиво на заболявания.
Открих, че моят тъмно-червен амарант е сорт Алегрия, при който растенията са червени, розови или оранжеви и не е от най-високите сортове, което напълно ме устройва, стеблата им достигнаха 1-1,5 м и нямах нужда от стълба.
Корените, стъблата, листата, цветовете и семената, в една или друга степен, са източник на масло, нишесте, витамини, пектин, каротин, белтъчини, минерали, минерални соли и захари. Най-ценни са семената, които съдържат витамините С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и внушителен набор от минерали, между които калий, калций, магнезий, желязо(съдържанието му е десет пъти по-високо от това на ориза), мед, цинк, манган, селен, фосфор и др. За разлика от добре познатите ни зърнени култури (като пшеницата например) семената на амаранта не съдържат глутен и това го прави подходящо за хора, страдащи от глутенова ентеропатия. Семената най-вече се явяват като източник на чудотворно по своите свойства масло, по-ценно от това на облепихата.
Хората, които са запознати с хранителните качества на амаранта го определят не като зърнена култура, а по-скоро го причисляват към билките. Лечението с амарант и препарати на базата на него напоследък се възражда и развива. Обосновано се твърди, че маслото на амаранта, което съставлява 6-до 8% от масата на семената е най-полезното от всички познати растителни масла. Около три четвърти от висшите мастни киселини в неговия състав са полиненаситени, половината от които съставлава незаменимата линолова киселина. Тя принадвлежи към класа омега 6 и има изключително значение за функциониране на клетъчните мембрани. Маслото от амарант съдържа още фитостероли и витамин Е под особено активната токотриенолна форма, докато в останалите масла преобладава по-пасивната токоферолна форма.
Доказано е, че антиоксидантните свойства на токотриенолна форма са 40-50 пъти по-високи от тези на токоферолна форма, поради което има мощно антиканцерогенно действие От друга страна фитостеролите спомагат за извеждането на холестерола от организма и намаляване на съдържанието му в кръвния поток. По този начин амарантовото масло подобрява еластичността на кръвоносните съдове и понижава риска от образуването а тромби.
Това обаче съвсем не е всичко, черешката на тортата съм оставила за накрая:)))
Амаранта е уникален по своите лечебни свойства най-вече поради високото съдържание на сквален в неговото масло (8%). Това вещество е най-мощният антиоксидант от всички известни до този момент. Доскоро основният източник на сквален за противоракови лекарства е било маслото от черен дроб на особен вид дълбоководна акула, в което сквалена е само 2%. В зехтина например съдържанието на сквален е 10 пъти по-малко. Установено е, че сквалентът представлява силно ненаситен въглеводород, изпитващ силен глад за водород. Попадайки в човешкия организъм, той се свързва с водорода на водната молекула и засищайки глада си освобождава живителен кислород, който насища човешките клетки и ги подмладява. Доказано е също, че сквалентът има изявено бактерицидно и антивирусно действие и особено благоприятства лечението на заболявания, свързани с понижен имунитет-алергия, астма, артрит и псороазис(болеста се счита за нелечима).
Спектърът на действие се простира до лечение още на: възпаление на пикочно-половата система, хронична стомашна язва, гастроентерит, диария и др. стомашни заболявания, диабет, изгаряния, затлъстяване, атеросклероза, анемия, недостиг на витамини,ангина, хипертония, кръвоизливи, обилна менструация, отоци, навяхвания, благодарение на своето астрингентно, потогонно и диуретично действие. В допълнение, това чудо-растение дава мощен регенериращ и подмладяващ ефект, укрепва имунната система, помага при лечение на лъчева болест и за прочистването на организма от тежки метали, токсични вещества, радионуклиди. Той способства за повишаването на нивото на хемоглобина и значително увеличава броя на еритроцитите в кръвта. С други думи има кръвотворно действие.
Под формата на настойки и отвари него го използват като кръвоспиращо средство, при заболяване на черния дроб и сърцето, за лечение на тумори, стомашно-чревни инфекции и разстройства. Твърди се, че отвара от семената му може да излекува нощно напикаване при деца за една седмица. Като цяло, може да се каже, че маслото, сока, тинктурата, отварата и свежия амарант оказват мощно оздравително и дългосрочно профилактично въздействие върху цялото тяло.
В народната медицина, амарантовото масло се използва все по-често при: екзема, гъбични заболявания на кожата, акне, херпес, белези и изгаряния.
Амарантът в народната медицина се използва в следните лекарствени форми, които могат се приготвят в домашни условия:
Отвара: 2 супени лъжици нарязани сушени листа, цветове или корени се заливат с две чаши вряща вода, врят на слаб огън в продължение на 15 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от отварата, половин час преди хранене.
Студена настойка: сухи листа или цветове се заливат със студена вода в съотношение 1:10 в продължение на 15-20 минути, след което се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от настойката, половин час преди хранене при стомашно - чревни заболявания и разстройства;
Настойка на листа: 20 г пресни листа ситно нарязани се заливат с 200 мл вряща вода и се слагат в кипяща водна баня в продължение на 30 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно 2-3 пъти на ден на 1/3 чаша преди ядене;
Настойка за вана: 300-400 грама листа или цветове се заливат с 2 литра вряла вода и се вари в плътно затворен съд на слаб огън за 15 минути. След охлаждане се прецеждат и отварата се смесва с вода във ваната, в която се престоява 20-30 минути;
Пресен сок от листа амарант при разреждане с вода 1:5 се използва за гаргара на възпалено гърло, ангина и възпаление на лигавиците.
Масло от Амарант
Това масло, или по-скоро екстракт от масло лесно може да се приготви в домашни условия. По своите свойства този екстракт няма да се различава много от маслотото, произведено в промишлени условия. В допълнение, то ще струва много пъти по-евтино и ще се елиминира риска от използване на фалшифициран продукт. Добив на масло може да се изготви по два различни начина:
Състав: семена и зехтин в съотношение 1:2 по обем. Технологии: семена леко се запичат( докато придобият особен мирис) в огнеупорни стъклена купа, стриват се в стъклен или дървен хаван и чукало (за да се избегне контакт с метал). Смесва се в стъклен съд със зехтин и се държи на тъмно и хладно място един месец. Отвреме на време се разклаща съдържанието, след кооето се прецежда и съхранява в хладилник.
Втория начин е с непечени семена: внимателно семената се стриват в хаван и се смесват със зехтин в съотношение 1:1 по обем в стъклен съд и така накиснати се държат в тъмно и хладно място 1,5 месеца, като се разклаща от време на време. След изтичането на този срок, екстрактът се прецежда и съхранява в хладилник.
За да се избегне окисляването на екстракта и по този начин загубата на терапевтичните свойства, той трябва винаги да се държи на тъмно място, плътно затворен за премахване на продължителен контакт с въздуха. Срок на годност на екстракта - не повече от една година.
Приема се за лечение така приготвения екстракт от половин чаена лъжичка в продължение на 15-20 минути преди закуска и вечеря.
От горепосоченото става ясно, че са многобройни ползите от амаранта за човешкия организъм и е наложително включването му в рационалното здравословно хранене, като профилактика срещу заболявания. За това, както и за други приложения на амаранта, ще ви разкажа в следващ постинг.
Основната ми иформация е от тук:
www.perunica.ru/rastenia/5506-amarant-zolotoe-zerno-boga.html
и от тук:
jivotatdnes.bg/archive/pdf/JZ-2014_JD87.pdf
Следва продължение:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/05/18/drugi-prilojeniia-na-amaranta.1266088
Време е за бъз и амброзия:)))
Енергийните свойства на билката жълт ка...
Други приложения на амаранта.
Енергийните свойства на билката жълт ка...
Други приложения на амаранта.
Следващ постинг
Предишен постинг
Много полезна информация, Неви! Благодаря за нея!
Това растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!
цитирайТова растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!
ето този текст в постинга ти:"...Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция" означава, че християнството е "въведено" в Швеция през 1653.
Ще си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.
цитирайЩе си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.
Впечатлена съм! Много! :)
цитирайerato7 написа:
Много полезна информация, Неви! Благодаря за нея!
Това растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!
Това растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!
То и аз съм впечатлена от информацията, която намерих за него и направих компилация от всичко, за да направя този постинг. Малко дълъг стана и дано не съм ви отегчила. Поздрави!!
rustam написа:
ето този текст в постинга ти:"...Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция" означава, че християнството е "въведено" в Швеция през 1653.
Ще си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.
Ще си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.
Ами това го прочетох в един руски сайт(сложила съм линка му в края на постинга) и само го преведох. "Употребление амаранта в пищу - это та книга, которую заново начали писать. И в этой книге есть одна занятная страничка. Во времена, когда амарант уже был предан анафеме, королева Швеции Христина Августа основала в 1653 году орден кавалеров Амаранта, который просуществовал три года (до введения в Швеции Христианства).
Символом ордена стал венок из амаранта, на котором блистало изображение амаранта и двух сплетенных, перевернутых букв "A". Члены ордена обедали по воскресеньям совместно с королевой, вкушая различные блюда из этого растения: каши, холодные супы наподобие окрошки, целебные калорийные напитки.
Возможно учреждение ордена было связано не только с любовными свиданиями королевы на мельнице, где шведы мололи зерна амаранта, но еще и с известным его свойством "зажигать любовный огонь" и поверьем индейцев, что употребление в пищу "золотого зерна Бога" помогает стать богоподобным сверхчеловеком."
martito написа:
Впечатлена съм! Много! :)
Аз съм направо възхитена от тази придобивка. Сега с нетърпение очаквам да ми поникне разсада в сандъчето, ама нали слънцето е кът напоследък, та са излезнали едни червени мини-стръкчета, под лупа да ги гледаш:)))
Всеки път щом вляза в твоя блог, някак си се зареждам с много положителна енергия... Поздрави! :)))
цитирайОтново интересно и полезно инфо.
Пролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))
цитирайПролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))
gosho568 написа:
Всеки път щом вляза в твоя блог, някак си се зареждам с много положителна енергия... Поздрави! :)))
Това много ме радва и ме амбицира да продължавам в същия дух. Поздрави!!
furiika написа:
Отново интересно и полезно инфо.
Пролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))
Пролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))
Лечебните растения са ми голяма слабост и с удоволствие ги събирам, ползвам и развъждам някои от тях на двора и на балкона си. Имам сандъчета с: цветето - билка невен, билките-подправки босилек, калоферче и исот, билките лавандула и амарант. Отглеждам саксии с цветето-билка кализия целогодишно. На двора имам маточина и широколист живовлек, които слагам пресни в чая си, заедно с листа от кализия и други сухи билки. Поздрави!!
11.
kostas -
И аз като теб съм си засадил едно дърво в двора , а тази година разбрах ,че това било
09.05.2014 15:27
09.05.2014 15:27
" Хинап" и ето какво пише за него - Хинапът съдържа множество витамини, микроелементи и различни други полезни съставки – катехини, органични киселини, захари, пектин, флавоноиди и дъбилни вещества. Количеството от витамин С в него например е повече, отколкото в лимона. Народните лечители по света го отнасят към най-полезните лекарствени растения, а лечебните му качества го приравняват към женшена. Поздрави !
цитирайkostas написа:
" Хинап" и ето какво пише за него - Хинапът съдържа множество витамини, микроелементи и различни други полезни съставки – катехини, органични киселини, захари, пектин, флавоноиди и дъбилни вещества. Количеството от витамин С в него например е повече, отколкото в лимона. Народните лечители по света го отнасят към най-полезните лекарствени растения, а лечебните му качества го приравняват към женшена. Поздрави !
Прочетох за него, много полезно дърво и всяка една част от дървото може да се използва с лековита цел:
* Костилката на плода, на дърво на възраст три години, е лек срещу рани и болки в корема.
* Отвара от корените стимулира растежа на косата.
* Плодовете се консумират за наддаване на тегло, регулиране на кръвното налягане и подобряване силата на мускулите.
* От кората на дървото пък се вари разтвор за промивка на очите.
* Листата потискат глада за сладко. Когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък.
Виждал съм това растение, но не знаех, че се нарича "амарант"...
цитирайmt46 написа:
Виждал съм това растение, но не знаех, че се нарича "амарант"...
Амарантът удивява и с едно друго свое забележително свойство. Неговата фотосинтеза се отличава с чувствително по-висока консумация на въглероден диоксид в сравнение с редица други
растения, което е още един сериозен аргумент в полза на активното
разпространение на тази уникална растителна култура.
Това за амаранта е много интересно за хората, но много малко се престрашават да го използват у нас за храна или лекарство. И аз като теб открих амаранта преди около 5 години. Засях семената (те между другото и сами много бързо се разсяват), събрах ги уж да ги използвам и така си стоят... Тези семена, моите де са тъмни на цвят и като се опитах да ги опукам като пуканки, нищо не ми се получи. Сега си купих семена амарант в пакетче от магазин"Кауфлант". Пише на етикета, че са произведени в Габрово, бели са на цвят и сега се каня да си сея от тях в градината. Само да спомена, че нашенският щир, който расте в градините ни на торливите места(него го скубем като плевел), знам че ако го дадем на животни, когато е скласил можем да ги натровим. Много силна храна е. Знам, че с него не се хранят прасета, а както знаем органите на прасетата са най- сходни на човешките! Тъй че съветвам да се внимава с дозите, особено когато се използва за първи път. Както се казва, отровата е в дозата!
Само да попитам: Някой лекувал ли се е с ММS и ако да,откъде се е снабдил с това лекарство?
цитирайСамо да попитам: Някой лекувал ли се е с ММS и ако да,откъде се е снабдил с това лекарство?
Благодаря за включването, четох че семената може да бъдат и жълти на цвят. За щира руснаците пишат, че е овощен амарант и се ползва най-вече листата, нямам практика за това. Нали виждаш, че са описали 900 вида амаранти вероятно защото и всички видове щирове са включени.
Ползвала съм МSM включен в състава на хранителни добавки и крем за мазане за лечение на ставния хрущял при артрози. Производство е на немска фирма LR. Мисля, че има и български добавки за стави, в които е включен в съдържанието им. Лично аз предпочитам фитоартрина на Пашкулев, съдържа много ценни билки и по-добре ми действа.
цитирайПолзвала съм МSM включен в състава на хранителни добавки и крем за мазане за лечение на ставния хрущял при артрози. Производство е на немска фирма LR. Мисля, че има и български добавки за стави, в които е включен в съдържанието им. Лично аз предпочитам фитоартрина на Пашкулев, съдържа много ценни билки и по-добре ми действа.
Колко интересно!!!
Преди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!
цитирайПреди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!
magnoliya написа:
Колко интересно!!!
Преди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!
Преди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!
Те са едногодишни и всяка година трябва да се разсаждат чрез семена, но за това ще ви разкажа в следващ постинг. Ще разказваш за хинапа в постинг със снимки, нали?:)))
Дъщерята е по билките и преди време беше донесла семена от амарант.- по форма и цвят досущ като просо. Намерих току що опаковката и надписа. Аз го сметнах за вид просо.
Между другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!
цитирайМежду другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!
leonleonovpom2 написа:
Дъщерята е по билките и преди време беше донесла семена от амарант.- по форма и цвят досущ като просо. Намерих току що опаковката и надписа. Аз го сметнах за вид просо.
Между другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!
Между другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!
Вчера и аз си купих семена от диетичен магазин, на цвят са бледожълти и наистина приличат на просо. В магазините предлагат само такива жълти семена, но те цвета им може да варира от лилаво, през червено, та чак до златисто, в зависимост от сорта. Моят амарант, който отглеждах миналото лято, също има жълти семена.
При нас е по-студено и едва ли ще вирее хинап, та не съм пробвала да засадя. Поздрави!!
Поздрави !
цитирайstela50 написа:
Поздрави !
Отдавна се канех да я публикувам, но ми се развали компито, а снимките на амаранта ми бяха в него. Радвам се, че успях да намеря и време за това, че с мама грижите са много.
Прекрасна статия,направена с Любов!
Поредното кодирано послание за Българското цивилизационно присъствие по целия свят,диктувано СВИШЕ на избрания посредник-в случая чувствената генетична потомка на Бог Исуш=СВИШЕ,белязана с Неговата херметична именна комбинация БОСИЛКОВА,която декодирана значи:
БОСИЛКОВА=Бог Иса Болк=Бог Исус Българина
НЕВЕНА=Бог,Богиня
НЕВЕНА БОСИЛКОВА=Богиня от рода на Бог Иса Болка
Отряд испански конквистадори,професионални наемни служители на католическата анти-Българска инквизиция,тренирани и обучени в "просвещаване" на Българските еретици(Богомили,плъзнали и разбунили цяла западна Европа-Франция,Италия, Испания и Португалия,съставени от разселени Тракийски племена под водителството на Духовните си водачи-Българите,Жреци от Свещеното родословие Дуло на Боговете Исус и Мария) и техните последователи,с доводите и силата на кръста с формата на меч и неугасващите клади с цвърчящи човешки тела в тях,сиреч професионални убийци и палачи на Българския Исусов елит в католическия свят,са посрещнати в новооткритата от тях Америка от милиони възторжени сърдечни невинни и наивно-доверчиви гостоприемни индианци,които изповядват същата вяра и практикуват същите езически феномени,като геноцидираните от тях Богомили и техните последователи в Европа!Оказва се,че Българските покръстители и цивилизатори с вярата на Исус и Мария Магдалена и феноменните Дарби на Святият дух,са изпреварили отдавна конквистадорите на този континент и още от втори век от новата ера са установили на него за народите му царството на Любовта,Братството и Мира на Българските Богове чрез присъединяване към Свещената Световна Българска Империя и на двата американски континента!Научили Българите индианците да живеят в Мир и Любов,научили ги на тайните на феномените,направили йм езици чрез Свещения шифър на Българския език и имплантираните в него Български Богове и чрез тия езици забременили целия йм живот със зашифрована информация за Тях!
Поради големият обем информация по темата и ограничените възможности на коментарния формат,продължаваме в наш специален постинг по темата.
"Кой е индианският свидетел,който разкри тайната за покръстването и избиването на ацтеките и Българският корен на шведските крале!"
http://bezistena.blog.bg/history/2014/05/28/koi-e-indianskiiat-svidetel-koito-razkri-tainata-za-pokrystv.1268819#last_comment
Заповядайте в нашия блог за по-обширно обследване и синергетична духовна връзка
цитирайПоредното кодирано послание за Българското цивилизационно присъствие по целия свят,диктувано СВИШЕ на избрания посредник-в случая чувствената генетична потомка на Бог Исуш=СВИШЕ,белязана с Неговата херметична именна комбинация БОСИЛКОВА,която декодирана значи:
БОСИЛКОВА=Бог Иса Болк=Бог Исус Българина
НЕВЕНА=Бог,Богиня
НЕВЕНА БОСИЛКОВА=Богиня от рода на Бог Иса Болка
Отряд испански конквистадори,професионални наемни служители на католическата анти-Българска инквизиция,тренирани и обучени в "просвещаване" на Българските еретици(Богомили,плъзнали и разбунили цяла западна Европа-Франция,Италия, Испания и Португалия,съставени от разселени Тракийски племена под водителството на Духовните си водачи-Българите,Жреци от Свещеното родословие Дуло на Боговете Исус и Мария) и техните последователи,с доводите и силата на кръста с формата на меч и неугасващите клади с цвърчящи човешки тела в тях,сиреч професионални убийци и палачи на Българския Исусов елит в католическия свят,са посрещнати в новооткритата от тях Америка от милиони възторжени сърдечни невинни и наивно-доверчиви гостоприемни индианци,които изповядват същата вяра и практикуват същите езически феномени,като геноцидираните от тях Богомили и техните последователи в Европа!Оказва се,че Българските покръстители и цивилизатори с вярата на Исус и Мария Магдалена и феноменните Дарби на Святият дух,са изпреварили отдавна конквистадорите на този континент и още от втори век от новата ера са установили на него за народите му царството на Любовта,Братството и Мира на Българските Богове чрез присъединяване към Свещената Световна Българска Империя и на двата американски континента!Научили Българите индианците да живеят в Мир и Любов,научили ги на тайните на феномените,направили йм езици чрез Свещения шифър на Българския език и имплантираните в него Български Богове и чрез тия езици забременили целия йм живот със зашифрована информация за Тях!
Поради големият обем информация по темата и ограничените възможности на коментарния формат,продължаваме в наш специален постинг по темата.
"Кой е индианският свидетел,който разкри тайната за покръстването и избиването на ацтеките и Българският корен на шведските крале!"
http://bezistena.blog.bg/history/2014/05/28/koi-e-indianskiiat-svidetel-koito-razkri-tainata-za-pokrystv.1268819#last_comment
Заповядайте в нашия блог за по-обширно обследване и синергетична духовна връзка
24.
sande -
Невена, много интересно е това, което си разказала за амаранта - мигрант ...
23.11.2015 14:17
23.11.2015 14:17
В Пастух се появи преди 3-4 години. Имаме го в двора. По едно време така се развихри, същото както кактуса, че ни принуди да вземем мерки да го поукротим, да го узаптим, "да го вкараме в правия път".
Информация за него няма никаква, или поне аз не зная.
Вече стана дума за ината на селянките да не приемат нищо "на вересия", щом майките и бабите им не знаят нищо за подобно
"цвеке" или билка, значи то е съмнително по начало и доверие никакво. "Гяволско е, гяволско е"- така го анатемосват. Страхуват се, очакват нещо лошо да им донесе. Чума некаква.
Но аз ще се заема да ги просветя. Ще променим статутквото!
Поздрави и възхищения!
цитирайИнформация за него няма никаква, или поне аз не зная.
Вече стана дума за ината на селянките да не приемат нищо "на вересия", щом майките и бабите им не знаят нищо за подобно
"цвеке" или билка, значи то е съмнително по начало и доверие никакво. "Гяволско е, гяволско е"- така го анатемосват. Страхуват се, очакват нещо лошо да им донесе. Чума некаква.
Но аз ще се заема да ги просветя. Ще променим статутквото!
Поздрави и възхищения!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. metaloobrabotka
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
За този блог
Гласове: 41699