Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.10.2013 23:54 - Силата на повета
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 18053 Коментари: 8 Гласове:
23

Последна промяна: 12.10.2013 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Oбикновен повет (Clematis vitalba L) Aнглийски - Traveller"s joy, old man"s beard, Pуски - ломонос виноградолистный, Френски - Vigne blanche, Hемски - G emeinewaldrebe, Bergrebe.
Другите популярни сред народа ни имена на обикновения повет са лозина, бяла лоза, скребър.

Поветът е многогодишна катерлива лиана с разклонени и възлести стъбла, дълги до 30 м и дебели до 5 см. Стъблата растат както по почвата така и по стълбове, храсти и дървета, около които се увиват. Стъблата на обикновения повет израстват от силно развито подземно коренище и живеят най-много до 24 години, със стареенето те се вдървеняват. Растението има силна коренова система. Листата на обикновения повет са разположени един срещу друг на дълги дръжки. Те са сложни, нечифтоперести, с непостоянен брой на отделните листчета. Самите листчета имат дълги дръжки и са с продълговато яйцевидни до почти сърцевидни петури с целокраен или различно назъбен ръб. Стъблата на обикновения повет се катерят с помощта на дългите листни дръжки и на дръжките на листчетата. Те са особено чувствителни на допир и щом се докоснат до каквато и да е жива или мъртва опора, веднага се увиват около нея.

image

Интерес представляват метаморфозите, които претърпяват цветовете на растението, от появата на първите пъпки до превръщането им в хвърчащи пухчета, носещи семената на узрелия плод. Обикновеният повет започва да цъфти към края на май и цъфтежът му продължава до края на август – началото на септември. Цветовете са бели, с диаметър около 2 см, с дълги дръжки, събрани в метлицовидни съцветия, разположени по цялото протежение на растението, но от външната му страна, за да имат достъп до светлината.


image

Наскоро след като цветовете на обикновения повет започват да прецъфтяват, на тяхно място в съцветията се появяват едни след други, докато покрият цялото растение, пухкави сребристосиви сборни плодове. Всеки такъв сборен плод се състои от многобройни продълговати, слабо сплеснати червеникавокафяви плодчета - орехчета. Всяко от тях има на върха си дълго няколко сантиметра разперено окосмено стълбче – хвърчилка. Когато узреят, плодчетата се откъсват едно по едно, а вятърът ги подхваща и благодарение на хвърчилката им ги разнася надалеч.

След появата на първите плодове - пухчета, цъфтежът на повета не престава. Това е причината на едно растение едновременно да се намират цветове в няколко междинни фази - от цъфтене до образуване на семена.

image

За лечебни цели се събира надземната част от растението-листа и цветове. Събирането й трябва да стане по време на цъфтежа – май и юни месец. Корените също се използват с медицински цели, но могат да се берат целогодишно. Наскоро разбрах от един билкар, че могат да се използва и пухчетата със семената, натопени със зехтин.

image

Действие:
  Противогъбично, бактерицидно, противомикробно, болкоуспокояващо и противовъзпалително.

Приложение: Внимание! Наличието на силно токсични вещества в свежата билка е причина съвременната медицина да не се препоръчва като лекарство за вътрешна употреба. а да се използва само за външно приложение под формата на лапи със зехтин, които се поставят на болното място (при шипове, ревматични болки и артрози в ставите, разширени вени, циреи) и то при условие, че се използва изсушена билка, която губи своята токсичност.

Народната ни медицина е използвала повета за вътрешно приложение срещу сърдечни отоци,  костни тумори, възпаление на очите, някои венерически заболявания, треска  мигрена и язвена болест. В днешно време обаче едва ли ще посъветват някого да се възползва от такава възможност, тъй като в свежо състояние билката е отровна.
Пресни части от нея, поети през устата, могат да предизвикат отравяне, което се проявява с общо неразположение, повръщане и диария. При изсушаване отровността є се губи. Поради възможните токсични усложнения обаче съветват поветът да се използва само за външна употреба.

Външно се прилага за бани при краста и за налагане при циреи. Същото действие има и коренът на билката.


image

Рецепти от народната медицина:

- За лечение на артрит се вземат по 5 цветчета повет за всеки крак. Те се счукват в метално хаванче, за да станат на каша. Правят се 2 топчета и се слагат на пода върху найлон. Капва им се по 2 капки зехтин и се стъпва върху тях, така че да останат по средата на петата. Седи се така 2 часа, без да се мърда, защото има опасност съседната кожа да изгори. След това топчетата се изхвърлят, а петите се намазват със зехтин или вазелин. После краката се затоплят, най-добре е да се обуят вълнени чорапи и така да се преспи. Процедурата се повтаря 5 вечери подред, 2 часа преди лягане. Прави се почивка 2 вечери, а на третата нощ се налива в леген 5-6 литра гореща вода. Добавя се и шепа морска сол. Краката се киснат, ходилата се масажират (но не и вените). Банята трае, докато водата изстине. Хубаво е пак да се обуят топли чорапи. След това болките изчезват. (Рецептата е публикувана в интернет от Теодора Василева от Варна, която твърди, че благодарение на нея се е излекувала.)

-За да направите маслен извлек от повет залейте 1 част сухи листа с 10 части зехтин и оставете да престои около 10 дни. Използвайте за локално приложение.

- Подкоровата част на стеблото, счукана и омесена със зехтин, може да се използва за локално приложение при болки от ревматичен и друг произход.

- Една кафена лъжичка от билката се попарва с половин литър вода и се оставя да кисне един час. Пие се по една кафена чашка три пъти дневно.

 Поветът трябва да се приема вътрешно само по лекарско указание и в точните дози, за да се избегнат възможни странични ефекти. При предозиране се появяват симптоми на натравяне, които въздействат върху нервната система, причиняват загуба на чувствителност при болка, понижава се телесната температура. При бране стъблата и листата може да предизвикат раздразване на кожата.

image

Погледнете на тази снимка как повета се е увил около цъфналите клончетата на червения глог. Поветът е още с пухчета от предната година и прилича на старец, увил лепкавите си пръсти около млада девойка.

Моят опит: Никога не съм харесвала повета, навремето свеки се опитваше да си лекува коляното с него и се изгори, въпреки че си го бе намазала с крем, както й препоръчаха препатили. Тези дни обаче съвсем ненадейно ми се наложи да го използвам. Заболя ме много стъпалото на десния крак, поради носене на твърди маратонки или падане на свода от възрастта, така и не разбрах. Един билкар ми препоръча да обера пухчетата, заедно с плодчетата и да ги накисна в зехтин, след което да ги наложа във формата на лапа на болното място. Това следва да се прави 8 вечери подред.  След малко ще бъде четвъртата и да ви се похваля има ефект, щото успях днес да се разходя с бавна крачка по ул. Раковски, без да предизвикам загрижени поглегди. Сутрин като стана не усещам никаква болка в крака, а предните дни не можех да стъпя. В зехтина, който ползвам, бях накиснала жълт кантарион, който преседя в него 2 месеца, огрят от летното слънце на балкона. Това е моя принос към рецептата. И още нещо - след като набрах пухчетата със семенцата, веднага ги накиснах в зехтина с кантариона в един буркан и всяка следваща лапа я чувствам по-загряваща и оздравяваща. Никъде не прочетох в нета, че се пухчетата и семената могат да се ползват и за това реших  с този постинг да споделя   своя опит.
Лапата за болно стъпало се прави по следния начин: Взима се една шепа от повета, полива се със зехтин и се слага на памучна кърпа, след което с нея се покрива болното място. Отгоре се слага тънак найлонов плик и по-стегнат ластичен чорап, за фиксиране на лапата.

Прочетох обаче, че цветът на повета има тясна връзка с 6-ата чакра, индиговия цвят и свръхсетивната комуникация. Твърди се, че той помага на хора с творчески дарби - артисти, художници, поети, музиканти, на чувствителни, мечтателни натури да овладеят света на мислите и да стъпят здраво на земята, без да загубят артистичността или творческото въображение. И да осъзнаят, че всяко бъдеще се изгражда в настоящето. Та разбирате ли сега защо  имам полза, друго си е да пописва човек по някой друг стих, да си помечтае и да наблегне на шестата си чакра. Време ми е било да стъпя здраво на земята и поветът ще ми помогне да го направя, без да спира творческото ми вдъхновение:)))
Айде със здраве, че ми е време за четвъртата лапа.

Снимките, с изключение на първите две, направих вчера с телефона си. Последната  направих през 2009 г. с фотоапарат и е от с.Макоцево.

Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011Гласувай:
231. mt46 - Привет!...
10.10.2013 17:31
За пръв път чувам за повет... Но май съм го виждал... :)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - За пръв път чувам за повет. . . Но май ...
10.10.2013 19:10
mt46 написа:
За пръв път чувам за повет... Но май съм го виждал... :)


Няма начин да не си го виждал, има много приятна миризма и цъфти по едно и също време със жасмина. Има го навсякъде по дворовете, често така се увива около телените огради, че ги прави невидими и непроходими. Тези съм снимала на няколко преки от нас, в двора на една столична кооперация. Разни баби минават с бастуните покрай тях и нямат идея, че лекарството за болките в ставите е под носа им.
цитирай
3. mt46 - Тия баби
10.10.2013 23:50
трябва да ползват билката "очебийниче" /ако има такава/... :)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - трябва да ползват билката "...
11.10.2013 00:08
mt46 написа:
трябва да ползват билката "очебийниче" /ако има такава/... :)


Няма, но пък има очанка, за която имам постинг и ще им свърши работа. Много те бива да измисляш разни думички, понякога е заразно и се предава на други блогъри:)))
цитирай
5. leonleonovpom - Поздрави, Невена! Бяла лоза, ...
11.10.2013 21:23
Поздрави, Невена!
Бяла лоза, явно идва от френското название
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Поздрави, Невена!Бяла лоза, ...
11.10.2013 22:01
leonleonovpom написа:
Поздрави, Невена!
Бяла лоза, явно идва от френското название


Прав си, така изглежда. А бе щом е лоза, няма грешка, кракът ми върви към оправяне. Лошото е, че разтегнатите мускулите си искат почивка, за възстановяване, пък аз не мога да се спра да ходя и така удължавам лечението си не знам до кога. Утре ще берем нашето грозде, сорт алжирка, Е как да си остана в къщи с крак нагоре, ммм... ???
цитирай
7. stela50 - Поздрави, Късна Пролет ...
12.10.2013 17:01
И аз не съм чувала досега, но го познавам на външен вид,
много е красиво когато цъфти. Интересна и полезна информация,
благодарности... И снимките са чудесни. :))
цитирай
8. kasnaprolet9999 - И аз не съм чувала досега, но го по...
12.10.2013 19:55
stela50 написа:
И аз не съм чувала досега, но го познавам на външен вид,
много е красиво когато цъфти. Интересна и полезна информация,
благодарности... И снимките са чудесни. :))


Свърши ми чудесна работа, кракът ми е на оздравяване и даже днес направих малка разходка на Макоцево, където имаше и конни надбягвания.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14419606
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41432
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728