Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
19.09.2013 00:35 - Как се бере и суши билката бабини зъби(демирбизан)
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 20674 Коментари: 13 Гласове:
30

Последна промяна: 27.10.2014 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Намирате як мъжага (за предпочитане половинката за да не мрънка много), връчвате му един нож и отивате на място, за което предварително знаете, че има находище от тази билка. Моето находище вече втора година подред е по крайбрежието на гр. Поморие, между новия и стария град.  
Бабините зъби са много придирчиви и не растат къде да е, обичат варовиковите почви, но не всички. След като си намерят подходящата, нищо друго не им трябва, нещо като любов за винаги. Ама било суша, студ, вятър, няма значение, те си растат и достигат над 2 м. дължина. През м. септември по клонките им се появяват плодчета, представляващи пентаграми. Много магии са се разваляли с тях през мрачното средновековие и не само:))))) Миналата година по еньов ден ви разказах как стават тези работи, но който е пропуснал може да види тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/07/03/shto-e-demirbozan-i-ima-li-pochva-u-nas-vtora-chast.975422

image

Kликнете върху снимките, за да видите плодчетата по-ясно. Само през м. септември се виждат едновременно жълтите цветчета и зелените плодчета на бабините зъби. За техните полезни свойства може да прочетете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/07/18/babini-zybi-demirbozan-ubiecyt-na-holesterinovite-plaki.980260
image

Това, което се вижда в ръката на моя съпруг е само един корен от билката, който се изкопава с нож или някакъв остър предмет. От многото стръкове, които излизат от него може да се изплетат няколко плитки, ако не бяха бодливите плодчета.
image

И така, следва тяхната обработка във вид, който може да сложите в някоя яка чанта. В никакъв случай не ползвайте найлонови пликове, че има да ги събирате по пътя, а шофьорите ще ви линчуват, ако бодливите плодчета попаднат под гумите на колите им. По тази причина най-подходящите обувки при беритба са старите маратонки. Миналогодишните ни протекоха от дупките, в  които се бяха забили някои плодчета и тази година ги ползвахме само по предназначение, само дето не бяхме ги надписали:)))

image

Необходимо е да си приготвите още градинарски ръкавици, остра ножица и бяла шапка, щото не ви мърдат два часа рязане на стръковете, в случай че ви е нужно количество от билката за цялото семейство и някой друг закъсал приятел. Стръковете се режат внимателно през 5 см., за да могат да се сложат в чантата и впоследствие да изсъхнат по-бързо. Заредете се с търпение и ако ви е трудно да го постигнете си сложете като мен едно бухалче на врата за помощник. Бухалчетата са символ на мъдрост и търпение.

image

И накрая, ако сте като мен в някоя морска квартира,  сложете върху леглото си вестници, след което наредете върху тях бабините зъби. Отворете широко прозорците и не се стряскайте от любопитните погледи на съседите, най много да ви станат фенове и да тръгнат и те да берат от тях. Все пак наложително е да има мрежа по тях, за да ви запази от войнстващите комари и уличните котки.  Ако все пак по някое време имате нужда от сън, споделете леглото на съпруга(половинката). Ще разберете колко много сте загубили, че до този момент не сте брали тази билка:))) Ако все пак му дотегнете по някое време и ви измърмори, че му е топло, тясно и т.н., му предложете вашето билково легло. Ще останете очаровани от неговия избор:))) 
До края на месеца имате възможност да си наберете от тази билка, побързайте. След като изпи няколко шишета отвара от нея, моят съпруг си излекува стар синузит, получен от времето, когато е тренирал водна топка. На моята възрастна майка те се отразиха много добре на плексита на  рамото, което вече е доста раздвижено и всеки път, когато я посещавам, ме пита дали й нося от тях. Аз също имам известни подобрения, ставам все по-млада и красива, въпреки преклонната ми възраст:))))

Повече снимки от тази билка вижте тук:


kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/09/23/babini-zybi-demirbozan-ot-pomorie.1002468

Гласувай:
301. stela50 - Привет, Пролет ...
19.09.2013 19:54
как успяваш винаги така интересно и красиво
да поднесеш важна и полезна информация...
Чудесни снимки, разяснение с чувство за хумор,
лек и приятен разказ ... подходящ клип ...
Добре се чувствам, спирайки при теб ...
Поздрави !

цитирай
2. leonleonovpom - Невена! Ще отвориш ново напра...
19.09.2013 20:01
Невена!
Ще отвориш ново направление за туризъм в Поморие! Измислиха солно, религиозно, защо пък да няма билково!
На времето, като деца, когато цяло лято кръстосвахме боси, а този трън вирееше навсякъде около солниците и плажа, да трън, как да го наречеш иначе, когато ти се забие в крака и в опитите си да извадиш бодлите, веднага попадаш на други, спомените от него са само лоши.
Билка, да , но с болка!
Поздрави!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - как успяваш винаги така интересно и ...
19.09.2013 20:40
stela50 написа:
как успяваш винаги така интересно и красиво
да поднесеш важна и полезна информация...
Чудесни снимки, разяснение с чувство за хумор,
лек и приятен разказ ... подходящ клип ...
Добре се чувствам, спирайки при теб ...
Поздрави !Имах една съученичка и добра приятелка Варя, която успяваше винаги да намери смешното в различни ситуации и много я харесвах заради свежото чувство за хумор, което ни спасяваше при тежки ситуации. И нали знаеш, с какъвто се събереш, такъв ставаш. Опитвам се да ви поднеса, иначе скучната информация за билките от сайтове за здраве, по един нов и леснодостъпен начин и се старая да го направя лесно запомнящо се и увлекателно. Благодаря ти за оценката и топлите думи.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Невена! Ще отвориш ново напра...
19.09.2013 20:49
leonleonovpom написа:
Невена!
Ще отвориш ново направление за туризъм в Поморие! Измислиха солно, религиозно, защо пък да няма билково!
На времето, като деца, когато цяло лято кръстосвахме боси, а този трън вирееше навсякъде около солниците и плажа, да трън, как да го наречеш иначе, когато ти се забие в крака и в опитите си да извадиш бодлите, веднага попадаш на други, спомените от него са само лоши.
Билка, да , но с болка!
Поздрави!


Е,не е болка за умирачка, то днес съпругът ми се убоде на едно трънливо плодче, останало за беля в една от чантите, с които брахме бабините зъби. Потече и кръв, но не се отказа от тях, юнак мъж излезе, не му е лесно с мен, но е търпелив.
Поморие става лечебен град по много направления-мек климат, безкрайни плажове, калолечение, луга, билки и страхотно вино. Какво му трябва друго на човек? И не са само билката бабини зъби.
Чудесно е, че по продължение на цялата главна улица на Поморие са посадени 100 лечебни дървета Гинко Билоба. Разбрах, че средствата за тях са отпуснати по европейски проекти. Освен със своя химичен състав билките ни въздействат със своето вълново излъчване. Разхождайки се под тези дървета хората допълнително ще укрепват своето здраве. Лечението в Поморие е комплексно по всички възможни направления, само да иска човек да ползва тези благинки. Поздрави!!
цитирай
5. megg - Увлекателно разказваш.
19.09.2013 21:18
А щипката хумор допълнително засилва интереса към билката със странно име; мисля, че има и билка " Бабина душица", но не съм много сигурна ...
И да допълня, ако може. :)) До дърветата Гинко има и маслинови дръвчета.
Наздраве, Късна Пролет! :)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - А щипката хумор допълнително за...
19.09.2013 21:25
megg написа:
А щипката хумор допълнително засилва интереса към билката със странно име; мисля, че има и билка " Бабина душица", но не съм много сигурна ...
И да допълня, ако може. :)) До дърветата Гинко има и маслинови дръвчета.
Наздраве, Късна Пролет! :)


Благодаря ти!! Бабина душица наричат мащерката, а маслиновите дръвчета са ми убягнали, добре че ме светна. Аз съм снимала дръвчетата гинко билоба и сега ще погледна дали са ми влезнали в кадър маслиновите дървета. Поздрави!!
цитирай
7. planinitenabulgaria - С пожелание да се запознаете със съпруга си с едни различни бабини зъби:
19.09.2013 22:11
Те са 32. Всичките са повредени от кариес пруфунда, в резултат на което са се почупили, но един кучешки зъб е останал цял. Така се казват скалите по рида, който слиза на юг от вр. Миджур и някога е бил граница между Сърбия и България. Днес е към Сърбия. Под здравия кучешки зъб има планинински дом.
Бабините зъби са отдалечени на 120 км. от София и могат да се упознаят в рамките на един ден, но ще бъде доста напрегнато. Пътува се по маршрута София-Калотина-Пирот-Кална-Бабин зуб. Ако пък се остане там ден-два срещу 15 евро на вечер става приказка, но това би било излизане от темата "Бабини зъби".
цитирай
8. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
19.09.2013 22:47
Благодаря за инфото, но имаме други планове за следващите дни. Поздрави!!
цитирай
9. monna1 - Браво, на теб! Какво съчетание - почивка на море и билкарство, а как разказваш...
19.09.2013 22:50
Щом е трудоемко и неприятно, сигурно е скъпа билка?!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - monna1
19.09.2013 23:34
Не е скъпа, но трудно се намира. Освен това, преди да я познавам си купих две пакетчета от една билкова аптека и след като изпих първото нямах никакви подобрения.Беше ми се схванал врата от работа пред компи в комплект с климатик миналото лято и се опитвах да се справя с проблема, но не ми се получи. Съпругът ми обаче имаше подобрения от поморийската, отпусна го рамото от някакво схващане, което месеци наред не му даваше мира.
цитирай
11. monna1 - Отвара ли пиеш? Болкоуспокояващо ли е?
20.09.2013 00:19
Лугата не ви ли помага?
А с лед и масажи опитали ли сте?
Минаваш с една лъжичка, която е топната в една пластмасова малка чаша
за кафе, пълна с вода и поставена в камерата на хладилника "винаги готова".
Когато имаш такива болки изваждаш лъжичката от чашата и с леда минаваш няколко пъти по пътя на болката - където стане червено започваш масаж с масажен крем Алое вера. Това се прави всеки ден по 1 час масаж и край.
Ако имаш масажор - също става. Аз съм противник на билки, които натоварват черния дроб, както всички болкоуспокоителни.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - monna1
20.09.2013 01:04
Да, пие се отвара, за подробности виж втория линк в постинга. Бабините зъби премахват натрупаните холестеринови плаки в меките тъкани и мускулите. След като се отблокират болката намалява. Масажите могат да спомогнат за този процес, като разнесат млечната киселина, която се е натрупала в мускулите и допълнително ги блокирва.
цитирай
13. metlichina - при теб е...
20.09.2013 10:21
природно... като билкова аптека...
и научавам много нови неща..
чудесница си..
цитирай
14. kasnaprolet9999 - природно. . . като билкова аптека. . ...
20.09.2013 23:10
metlichina написа:
природно... като билкова аптека...
и научавам много нови неща..
чудесница си..


А на мен пък ми харесва много ника, който си избрала. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404807
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031