Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.05.2013 20:00 - Време е за бъз и амброзия:)))
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 14652 Коментари: 18 Гласове:
24

Последна промяна: 26.05.2013 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Черният бъз вече е цъфнал и вълшебния му аромат се носи навсякъде.

image

В горите се вие по стволовете на дърветата
и превзема чужди територии.
image

В дворовете палаво се катери по оградите и създава ведро настроение.

image

Тук  един  дървесен черен бъз се е израстнал в близката градинка за радост на децата.

image

Този храстовиден черен бъз пък се е разположил в началото на моста на влюбените до НДК в гр. София, за да ги омайва и вдъхновява.

image

От цветовете на черен бъз се прави плодова напитка. Наричат я елексир на боговете (амброзия): 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за едно денонощие, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар. Понякога за това са нужни два дена, след което в сместа се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, които се държат на тъмно и хладно. Използва се, както през горещото лято за разхлаждане, така и  през студената зима, разредена с вода или топъл чай от други билки.  По същия начин такава напитка може да се направи от цветове на акация.

Повече за полезните свойства на черния бъз вижте тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-cheren-byz-nai-silnata-bylgarska-bilka.347998

image

Вчера покрай р.Макоцевска си набрах цветове от черен бъз и акация и ги накиснах заедно в три литра вода. Ще правя амброзия за първи път смесено от цветовете на двете билки и лимонената киселина, за да видя какво ще се получи от тази тройна коалиция:)))

image

Акациите бяха вече прецъфтели, но една упорито ме чакаше и си заслужи да я покажа по интернет. Духаше силен вятър и нямаше как да я снимам по-добре.
Снимките направих с телефона си.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011









Гласувай:
24



1. travell - :)
26.05.2013 20:32
Сироп от бъз е перфектен. Не се ли вари малко?
цитирай
2. kasnaprolet9999 - travell
26.05.2013 20:38
Не се вари, така се запазват по-добре витамините, а чаят от сухите цветове на бъза се запарва с вряла вода, без да се вари.
цитирай
3. mt46 - Поздрав, Невенке!
26.05.2013 20:50
Някога сме правили сок от бъз... Може да се пие и с ракия... :)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mt46
26.05.2013 21:36
Преди малко го прецедих и сложих захарта. Става и за коктейли - кубинският ром ряпа да яде.
цитирай
5. bojo12345 - Вчера си правихме от този елексир.
27.05.2013 00:03
Но рецептата има една малка разлика.Използвам лимони , три броя,като само единият е с кората.Нарязвам ги на резанки и отделям семките.Слагам ги в миксера и ги смилам на плодово каша .Добавям към водата с цветовете - останалото е както по твоята технология.
цитирай
6. leonleonovpom - Не знаех за цвета Невена. Иначе за ...
27.05.2013 00:31
Не знаех за цвета Невена.
Иначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави
цитирай
7. planinitenabulgaria - Дървовидният бъз, който обичам и разсаждам тук и там ми напомня за нещо:
27.05.2013 08:24
Когато работех в Енергото мои колеги си правеха сок от бъз и прибавяха към него малко спирт. Туй нещо наричаха шприц и го химнословеха, защото не миришел както ракията или другите напитки.
Имаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...
цитирай
8. stela50 - Чувала съм за този елексир,
27.05.2013 15:56
но ти така хубаво разказваш, че да си призная
непременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !
цитирай
9. yotovava - Моят е нацъфтял,
27.05.2013 20:58
утре мисля да го бера.
цитирай
10. marrta - При нас вече прецъфтя,
27.05.2013 21:07
но успях да направя няколко пъти лимонада. Много е свежа
цитирай
11. bven - Привет, Невенке!
27.05.2013 21:27
Аз в момента правя този сок (или сироп - зависи колко захар ще му сложиш!), но към цвета добавям 2-3 лимона, нарязани наситно с кората . Така става по-ароматен. Накрая може да се сложат и зрънца ориз (за газиране) и подобряване вкуса.
Наздраве на всички, които го правят и пият!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Но рецептата има една малка разл...
27.05.2013 22:15
bojo12345 написа:
Но рецептата има една малка разлика.Използвам лимони , три броя,като само единият е с кората.Нарязвам ги на резанки и отделям семките.Слагам ги в миксера и ги смилам на плодово каша .Добавям към водата с цветовете - останалото е както по твоята технология.

Правила съм го и с лимон, наистина е по-вкусно, но трябва да се консумира по-бързо, за зимата не става.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Не знаех за цвета Невена. Иначе за ...
27.05.2013 22:17
leonleonovpom написа:
Не знаех за цвета Невена.
Иначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави


И аз съм правила такова питие и съм го написала в постинга, чиито линк съм дала по средата на този постинг.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Когато работех в Енергото мои ко...
27.05.2013 22:21
planinitenabulgaria написа:
Когато работех в Енергото мои колеги си правеха сок от бъз и прибавяха към него малко спирт. Туй нещо наричаха шприц и го химнословеха, защото не миришел както ракията или другите напитки.
Имаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...


Какво да кажа освен мъжка му работа:)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - но ти така хубаво разказваш, че да си ...
27.05.2013 22:24
stela50 написа:
но ти така хубаво разказваш, че да си призная
непременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !


Пиша отдавна за този сироп и ти като стар блогер е крайно време да се включиш в направата му, та да има полза от моите напъни:))) Поздрави!!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - утре мисля да го бера. Ето това е жена ...
27.05.2013 22:27
yotovava написа:
утре мисля да го бера.


Ето това е жена на място-каза и отсече. Радвам се за твоите хора, които ще опитат от ароматното питие.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - но успях да направя няколко пъти ...
27.05.2013 22:30
marrta написа:
но успях да направя няколко пъти лимонада. Много е свежа

Така си е, сигурно си сложила малко ориз на дъното на шишето или си го разредила с газирана вода.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Аз в момента правя този сок (или с...
27.05.2013 22:41
bven написа:
Аз в момента правя този сок (или сироп - зависи колко захар ще му сложиш!), но към цвета добавям 2-3 лимона, нарязани наситно с кората . Така става по-ароматен. Накрая може да се сложат и зрънца ориз (за газиране) и подобряване вкуса.
Наздраве на всички, които го правят и пият!

Правила съм го и с лимон, наистина е по-вкусно, но трябва да се консумира по-бързо, за зимата не става. Веднъж сложих и ориз, но в един момент започнаха да пукат тапите и съдържанието излезе като духа от вълшебната лампа на Аладин. Вероятно съм сложила повече ориз и няма да ти казвам на какво заприлича мазето на свеки и как ми се отрази това в духовен план:)))
цитирай
19. lubara - Поздрави, Невена!
06.06.2015 11:49
Мислех да бера, но се отказах, много захар отива, макар, че става концентрат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15318567
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031