Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
15.03.2013 23:11 - Кримски чай-билката на младостта расте и около Поморийското езеро
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 29201 Коментари: 21 Гласове:
22

Последна промяна: 21.05.2016 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 

Малко известният кримски чай (Sideritis syriaca L.)

с нищо не отстъпва на известния у нас и в чужбина „мурсалски“, за който се твърди, че го пиели даже американски и руски космонавти по време на подготовка.
Известен е още като билката на младостта или странджанска виагра.

Кримският чай е едно от чудесата на Странджа. Билката е ендемит или иначе казано - вид, който расте само на едно място в света.  Този на снимките обаче е засаден от един младеж, в района на Поморийското езеро, пред Посетителския център за наблюдение и обгрижване на стануващите там птици, през различните сезони на годината.

  image

Разположението на езерото по големия миграционен път на птиците Via Pontica определя голямото им разнообразие в района - 269 вида!

  image

  Ето го Посетителският център, който е изграден и се стопанисва от неправителствената природозащитна организация "Зелени Балкани". Разположен е в гр. Поморие на южния брег на Поморийското езеро. Повече за него вижте тук:

www.ekotravel.info/article/2079/ 


Някой ден ще ви разкажа  повече за него, а днес ще ви покажа какви билки и цветя растат там.

image

Кримският чай е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 50 см. Расте на малки туфи. Листата са продълговати, с ланцетовидна форма, покрити с гъсти бели власинки. Цветовете са лимоненожълти, дребни, събрани в класовидни съцветия. Цъфти юни – август. В България видът е бил разпространен в Странджа и в Добруджа, по сухи места на варовити терени. Счита се, че добруджанските находища на вида вече са изчезнали, като той се е съхранил на българска територия единствено в Странджа, около Малко Търново. Включен е  в Червената книга на България – категория „Застрашен”. 


image


Кримският чай има антиоксидантен ефект и съдейства за намаляване на риска от редица ракови заболявания, от високо кръвно, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Напитката е известна и като “странджанска виагра” заради доказаните й качества на естествен стимулант на мъжката потентност. 

Чаят укрепва имунитета и действа ободряващо.Начинът на приготовление е както на мурсалския чай.
Специалистите по развъждане на мурсалски чай съветват да варите 5 минути 20 стръка чай в 4 л. вода. Оставете да изстине и пийте като студен чай – без подслаждане 15 минути преди хранене 3 пъти дневно. Друг вариант е сутрин и вечер са вари по 1 стрък от билката в 250 мл. вода. А още една изпитана рецепта гласи, че 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода и отново се пие преди ядене. Повече за него вижте тук:

www.moetodete.bg/Alternativno/mursalski-chaj-zdravoslovno-chudo.html

За съжаление Кримският чай е на изчезване заради безобразното му бране преди години. В списъка е на лечебните растения, а като вариант да се запази доста хора виждат в култивирането му. Бях много приятно изненадана да открия на това място  култивиран кримски чай от сътрудник на организацията "Зелени балкани". Този младеж ми показа и билката бабини зъби, която си растеше на воля навсякъде около Поморийското езеро. За нея вече ви разказах и показах множество снимки. Миналото лято прекарах доста следобеди около това езеро, любувайки се на птиците, морските билки и цветя. Ето някои от тях:


image

Сантонинов пелин - Artemisia santonicum L. Използвана се при чревни паразити. Цъфти от юни до септември. Разпространена е на песъчливи места по Черноморското крайбрежие и по-рядко из вътрешността на страната.
Употребяема част: Използуват се цветните кошнички (Flores Vtemisiae santonici) главно като суровина за химико-фармацевтичната промишленост за получаване на противоглистното вещество сантонин.
Действие и начин на употреба:
В нашата народна медицина растението се използува като противоглистно средство. Стритите на прах цветни кошнички се смесват с мед и се вземат по определена схема при опаразитяване с кръгли глисти (острици, аскари и др.). Накрая се взема очистително.
Растението е отровно и трябва да се използува под наблюдение на лекар.

image

image
Солянка европейска (Salicornia europaea)

Описание: Растенията от този род са малки, обикновено по-ниски от 30 см, сухолюбиви треви, с пълзящо хоризонтално основно стъбло и стърчащи нагоре странични разклонения. Листата са малки и приличат на люспи, така че самото растение може да изглежда безлистно. Много от видовете са зелени, но с настъпването на есента стават червеникави.

imageimageimage

Разпространение: Расте по тинести и солени блата и заливани от прилива брегове. Защитен вид!

Ядливи и полезни части: Трябва да се събират само здравите яркозелени части. Могат да се сготвят на пара, или да се сварят в малко количество вода за около 10 минути. Тогава можете с помощта на зъбите си да отделите месестите от влакнестите части. Растението е богато на сода (натриев бикарбонат) и може да има интересни, макар и не чак толкова тревожни, ефекти върху храносмилателната ви система.image

За нея ми казаха, че в Русия я слагат в туршии, навместо сол. Опитах я и наистина е един чудесен заместител на солта.
image

За това красиво цвете ми подсказаха, че е Татул /Datura stramonium/-храстовидно растение от семейство Картофови. Стъблото му е  разклонено, лилаво на цвят до тъмно зелено. Листата му са широки и големината им достига до 20см. Цветът му е бял до лилав с тромпетовидна форма и е голям около 10-12см. Плодовете му са зелени с яйцевидна форма, едри са колкото орехи и са с шипове. Когато узрее плодът се разцепва на четири части, всяка, от които съдържа по няколко червени семенца. Когато се разрежат, отделят неприятен мирис.

image

Ето го отблизо,  Приложението на растението е ограничено, тъй като е силно токсично. Татулът има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което се дължи на тропановите алкалоиди, кумарините, фенолните киселини.

Прилага се при спастична кашлица, полова свръхвъзбуда, мигрена и по-рядко при бронхиална астма. Листата на татула се използват при главоболие, прилив на кръв в главата, неврастения, парализи, епилепсия, при психични заболявания, сънливост, хълцане. Датуринът, извлечен от татула е алкалоид, който се съдържа в страмониум, лекарство, което се приема от астматици за олекване на бронхиални спазми. В народната медицина татулът в малки дози намира приложение при хистерия, менингоенцефалит, катар на горните дихателни пътища и др.

image

Татулът съдържа алкалоиди като датуринът, танин, керотин, скополамин, атропин, кумарини, хиосциамин и др. Те се съдържат предимно в семената и цвета.

Използват се семената и корените на растението. Те се берат през есента, изсушават се и се съхраняват на сухи места.

Начин на употреба: Под формата на тинктура, се започва с дневна дозировка по 15 капки и се повишават до 40. Назначава се само по лекарско предписание!!! Намерих в нета следната много интересна история за лечение на рак със семената на татула:
През последните няколко години много чужденци се втурнаха в малка България, за да търсят цяр за болежките си. В отдавна пустеещите селца в Сакар планина се заселиха около 20 семейства от Англия. Някои от тях дойдоха с надеждата, че тук ще излекуват нервите и другите си болежки, трупани години наред в мъгливия и дъждовен остров.

Преди шест месеца в Хасково се засели и виетнамецът Тони Дзин с рак на черния дроб. 35-годишният мъж иде от Сайгон, където е прекарал няколко месеца в онкологична клиника. Той е фармацевт и от мига, в който му е открито заболяването, не е преставал да търси нетрадиционен метод за лечение. Преди да тръгне за България, се консултира със своя лекар, завършил медицина в България, който му разказва за чудодейните свойства на отровната билка татул. Семенцата на това растение можели да излекуват рак дори и в напреднал стадий. Тони Дзин е убеден, че методите за лечение на рака, които днес се прилагат в онкологичните клиники, носят само повече страдания на болния и съкращават живота му. Химиотерапията, според виетнамеца, е вливане на концентрирани отровни вещества в организма, които заедно с раковите унищожават и здравите клетки. А това съкращава живота на болния наполовина. Тони идва преди две години в Хасково с една рецепта, дадена му от неговия лекар за лечение на рак на черния дроб с татул. Татулът е растение, което край Марица се среща под път и над път. Доказано е, че семенцата на това растение наистина убиват раковите клетки на черния дроб, но само ако се вземат в много точно премерена доза и в точно определено време. Тоест, три пъти на ден преди ядене, се глътват по две от малките черни зрънца на иначе красивото растение. Тони обикаля няколко села през
лято
то и в една торба събира бодливите топчета на татула. Според виетнамеца курсът на лечението му е 8 месеца. През това време, според уверенията на неговия лекар, ракът ще изчезне като мъгла. Дали от зрънцата на татула или заради силната вяра, че ще оздравее, но днес Тони наистина е здрав. Той дори е успял да се ожени за българка от Димитровград, да му се роди дете, и да се разведе, за да се върне в родния си Виетнам напълно здрав. Преди да си замине, си е направил пълни изследвания като доказателство за това, че е излекуван напълно. И е отнесъл в родината си цяла торба с малки, черни зрънца от татул, за да помогне и на други хора.
www.blitz.bg/article/30586

image

Това растение ми е непознато, но го снимах заради красивите му листенца във формата на сърчица. Който има нужда да си вземе от тях, че при стреса в който живеем едно резервно сърце никога не е излишно.

image

Подсказаха ми, че това цвете се нарича Cynanchum acutum. То е вид дървесна лиана и расте в Грузия, на п-ов Керч и в Средна Азия. Цинанхумът или увивният устрел, както го пишат някъде, съдържал доста активни вещества. Използвал се като билка в някои арабски страни, Иран и т.н. Срещат се из Интернет и разни научни изследвания по въпроса. Просто растението в Русия / и у нас / не е популярно. Всеки народ и култура употребява лечебните растения по свой начин, което всъщност показва колко малко знаем за природата. Намерих в нета няколко интересни снимки на това красиво растение. Цветовете му са великолепни пентаграми, птичинките също, вижте каква красота са само, нямам думи!!

image

image

image

  Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624Гласувай:
271. planinitenabulgaria - С пожелание да направиш снимки на мурсалски чай в родината му,
15.03.2013 23:36
по варовиците над с. Мурсалско и по скалите към връх Гоцев в Алиботуш. Изоставеното село Мурсалско се достига от с. Мугла. Село Мурсалско и отсрещното село Чамла са ва височина 1700 м. Към връх Гоцев се отива от с. Голешево. Бать Боко обеща път през Парилската седловина, където е и с. Голешево, ама не се знае дали ще го изберат отново, та да го довърши. Красотата около с. Мугла е без мяра!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
15.03.2013 23:40
Имам голямо желание да отида там и надявам се това да се случи скоро.
цитирай
3. yotovava - Прилича на нещо от рода на татула,
16.03.2013 09:19
но не съвсем.
Хубав уикенд от мен :)
цитирай
4. peppial - Татул
16.03.2013 10:02
Според мен предпоследното растение е татул, силно отровно:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BB
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
16.03.2013 10:26
И на мен ми прилича на татул. Когато узреят, черните му семена са подходящи за отрова... :)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - yotovava , peppial , mt46
16.03.2013 14:50
Браво на вас, пиша ви 6. Гугнах го на Изображения и наистина е татул-много отровно, но и много лечебно в малки дози, под формата на спиртен извлек. Сега ще добавя инфото към постинга, за да няма празно:)))
цитирай
7. lidislidis - Mного лоши снимки!!
16.03.2013 15:28
Не видях нищо на тях...!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - lidislidis
16.03.2013 15:38
Ами опитай с очила, може да ти е дошло време да ги сложиш. Можеш и да ги видиш в действителен размер като кликнеш върху тях, ама явно нямаш желание.
цитирай
9. vahisht - Много богата и полезна информация
16.03.2013 19:53
Много богата и полезна информация, снимковия материал ги допълва успешно, щом успях да позная(така ми се струва поне) на последната, че е повет, но ми се струва, че е рано за него да цъфти. Името си може би е взел от "способноста" си да се увива, повива, около другите разтения, нарича се още скребър.
Поздрави!
цитирай
10. mariniki - с удоволствие...
16.03.2013 20:44
си взех едно сърчице...
благодаря ти, Вени... и поздрав за теб..
цитирай
11. kasnaprolet9999 - vahisht
16.03.2013 20:47
Благодаря за оценката. Снимките са правени в началото на септември, миналата година. Повета го познавам, но това растение е доста по-различно от него и не мирише. Поздрави!!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - mariniki
16.03.2013 20:58
Ама е точно такова, както го рисуват по картичките, нали? Поздрави!!
цитирай
13. magnoliya - Преди доста години си взех от Сил...
16.03.2013 21:42
Преди доста години си взех от Силистра Кримски чай, като си мислех, че е Мурсалски. Размножи се бързо, чаках да се появи цвят, но . . . Привлечени от много приятния му аромат, голите охлюви се заселиха там и се принудих да го изкореня. Но пак ще си засадя, защото явно притежава същите лечебни качества като Мурсалския.
Татулът е силно отровен, но всяка отрова в определено количество може да бъде и лекарство. Само да не ти попаднат семенцата от тази красива билка в градината - така красиво цъфти, но бързо се разпространява.
Поздрави за прекрасния и много полезен постинг!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - magnoliya -
16.03.2013 22:26
Благодаря че сподели своя опит в градинарството. Интересно, защо не се е появил цвят при теб. Този на снимката е сниман в началото на септември и е вече прецъфтял, едвам намерих няколко цвята за да ви ги покажа на снимка. Поздрави!!
цитирай
15. zbelsrud - Може и да бъркам, но последното п...
17.03.2013 22:45
Може и да бъркам, но последното прилича на Cynanchum acutum
цитирай
16. kasnaprolet9999 - zbelsrud -
17.03.2013 23:54
Не бъркаш, така се казва, а на руски е Ластовень острый. Намерих на Изображения в гугъла чудесни снимки на това растение, но никъде не прочетох, че е билка, а може би просто не е изследвано То е вид дървесна лиана и расте в Грузия, на п-ов Керч и в Средна Азия. Благодаря за инфото.
цитирай
17. lili68 - кримски чай
19.03.2013 14:44
бихте ли ми казали от къде мога да си набавя и аз някое коренче от този кримски чай,за да пробвам,дали ще се развива и на нашата почва!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - lili68
19.03.2013 16:17
Спретни си една екскурзия до Природен парк Странджа и около М.Търново има находища от него около прочутия им водопад. Можеш да помолиш и в Поморие -посетителския център да ти дадат едно коренче, едва ли ще е проблем, дала съм сайта им, там има и контакти.
цитирай
19. lili68 - кримски чай
21.03.2013 23:58
Много благодаря,непременно ще я свърша тази работа!Приятелски поздрав!:-)
цитирай
20. zbelsrud - Cynanchum acutum
24.03.2013 13:39
Цинанхумът или увивният устрел, както го пишат някъде, съдържал доста активни вещества. Използвал се като билка в някои арабски страни, Иран и тн. Срещат се из Интернет и разни научни изследвания по въпроса. Просто растението в Русия / и у нас / не е популярно. Всеки народ и култура употребява лечебните растения по свой начин, което всъщност показва колко малко знаем за природата. Поздрави :)
цитирай
21. chelidonium2 - кримски разсад
13.05.2014 16:35
Здравейте някой гледа ли го този Кримски чай в саксия ? Искам да го пробвам
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085535
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31