Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.11.2012 18:29 -
Гледичия - гледай какво чудо е пред теб, да му се ненадяваш:)))
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Хоби
Прочетен: 35586 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2013 14:19
Прочетен: 35586 Коментари: 12 Гласове:
26
Последна промяна: 29.03.2013 14:19
Гледичия (Gleditsia triacantha L.)
Гледичията е дърво с произход Северна Америка, достигащо височина до 20, а понякога до 45 м, с дълги до 10 см прости или разклонени, остри, червенокафяви шипове. Кората му е сивокафява, плитко напукана, има перести или двойно перести листа. В пазвите им са разположени гроздовидни съцветия, образувани от жълтозелени цветове. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, 30-45 см дълъг и 3-4 см широк, кафяво-червеникав, лъскав, многосеменен, с около 30 семена в една шушулка Най-добрият сорт е G. triacanthos "Sunburst" - по-ниськ, без бодли, със златисти листа, перести или двойно перести, дълги 20-30 см. Цъфти през юни-юли, а плодовете узряват септември — октомври. Тогава придобиват тъмно-кафяв цвят.
Разпространение: Освен в Северна Америка, Гледичията е култивирана в Централна, Източна и Южна Европа. Има я навсякъде в нашата страна. Снимките съм направила около канала на Перловската река в София в средата на октомври.
Използваема част: Плодовете и листата на растението. Листата се берат напролет, когато са свежо-зелени. Плодовете се берат след като узреят и се сушат във фурна на 50 С. В момента са добре узрели и сами си падат от дървото, но не ви препоръчвам да ги събирате от там, защото не е екологично чисто.
Химичен състав: В плодовете се съдържат антрахинонови гликозиди, тритерпенови сапонини, флавоноиди, танини, слузни вещества, аскорбинова киселина и витамин К. В листата се намира алкалоидът трикантин и амини.
Действие: Листата действат спозмолитично, а плодовете очистително. Листата предизвикват разхлабване на стомашно-чревната мускулатура и премахва спазмите. Антрахиноновите гликозиди, съдържащи се в плодовете, дразнят дебелото черво и по такъв начин улесняват придвижването на чревното съдържимо, т.е. оказват очистителен ефект. Листата разхлабват мускулните влакна на кръвоносните съдове, в резултат на което настъпва разширението им и понижение на кръвното налягане и действието м е по-силно от папаверина, считан като най-добър спазмолитик. Има данни че запарката от листата увеличава притока на кръв към сърцето и подобрява оросяването му, както и че влияе благоприятно върху образуването на червени кръвни клетки.
Експериментални и клинични данни:
Фармакологичната активност на билката се определя от съдържанието на алкалоида триакантин в листата й. Фармакологичното действие на триакантина е подробно разработено от екип учени в средата на шейсетте години на миналия век. Изследвайки гледичията, те установяват, че средната летална доза на триакантина, въведен интраперитонеално в опити на мишки, възлиза на 259 мг/кг. Спазмолитичното действие на триакантина е близо до това на папаверина, но той е 4 - 5 пъти по-малко токсичен. В доза 0,1 мг/кг триакантинът притежава хипотензивен ефект, като ефектът му се засилва и удължава с увеличение на дозата. Хипотензивният ефект е добре изразен и при животни с експериментална атеросклероза. В определена доза триакантинът в опити на котки предизвиква увеличение на коронарния кръвоток, но същевременно повишава и консумацията на кислород от миокарда подобно на папаверина,у становяват още учените.
В клиниката препаратът е изпитан с успех като спазмолитично средство при заболявания на стомашно-чревния тракт като спастичен колит, язвена болест и др.
Приложение: Листата са употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища, анемия, стенокардия и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек.
Начин на употреба: Приготвя се отвара от изсушени листа, като се заливат 20 г от тях с 300 мл вряща вода. Врят 5 минути. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. В българските билкови сайтове и книги не можах да намеря инфо за начина на употреба на изсушените плодове на гледичията, но в руските бъка от такава информация. Там дават следните указания при ползването на плодовете като слабително средство: Приготвя се отвара от 1 супена лъжица наситнени сухи плодове, които се заливат с чаша, предполагам чаена, вряща вода и врят 30 минути. След като изстине се прецежда и долива с вода, така че водното съдържание да стане пак една чаша. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. Това количество стига за около 5 дена. Там пише, че и листата трябва врят 30 мин., но според мен за тези нежни части от дървото това е излишно.
Там намерих и една рецепта за лечение на полиартрит с корен от гледичия, която ви давам нарочно без превод:
Для лечения хронического полиартрита 5 столовых ложек настроганного свежего корня гледичии не толще пальца залить 500 мл водки и нагревать в кастрюле с водой, не доводя до кипения. Настаивать сутки, затем вновь нагреть и настаивать еще 3 дня. Принимать по столовой ложке 3 раза в день за 10мин. до еды в течение 30 — 40 дней. Повече вижте тук: http://www.1000listnik.ru/lekarstvennie-travi/04/15-gledichiya.html
Преди доста години д-р Пашкулев ми даваше поръчки да го снабдявам с плодове от гледичия. От него съм научила, че за разлика от другите разхлабващи плодове-сена и зърнастец, към плодовете на гледичията няма привикване на организма и действа безотказно. Освен това плодовете имат и противотуморно действие и са много подходящи за приложение при рак на дебелото черво.
До като снимах гледичията се провеждаше спортно мероприятие в София и хванах в кадър няколко бодри маратонци. Страхотно изглеждат нали? Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
Гледичията е дърво с произход Северна Америка, достигащо височина до 20, а понякога до 45 м, с дълги до 10 см прости или разклонени, остри, червенокафяви шипове. Кората му е сивокафява, плитко напукана, има перести или двойно перести листа. В пазвите им са разположени гроздовидни съцветия, образувани от жълтозелени цветове. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, 30-45 см дълъг и 3-4 см широк, кафяво-червеникав, лъскав, многосеменен, с около 30 семена в една шушулка Най-добрият сорт е G. triacanthos "Sunburst" - по-ниськ, без бодли, със златисти листа, перести или двойно перести, дълги 20-30 см. Цъфти през юни-юли, а плодовете узряват септември — октомври. Тогава придобиват тъмно-кафяв цвят.
Разпространение: Освен в Северна Америка, Гледичията е култивирана в Централна, Източна и Южна Европа. Има я навсякъде в нашата страна. Снимките съм направила около канала на Перловската река в София в средата на октомври.
Използваема част: Плодовете и листата на растението. Листата се берат напролет, когато са свежо-зелени. Плодовете се берат след като узреят и се сушат във фурна на 50 С. В момента са добре узрели и сами си падат от дървото, но не ви препоръчвам да ги събирате от там, защото не е екологично чисто.
Химичен състав: В плодовете се съдържат антрахинонови гликозиди, тритерпенови сапонини, флавоноиди, танини, слузни вещества, аскорбинова киселина и витамин К. В листата се намира алкалоидът трикантин и амини.
Действие: Листата действат спозмолитично, а плодовете очистително. Листата предизвикват разхлабване на стомашно-чревната мускулатура и премахва спазмите. Антрахиноновите гликозиди, съдържащи се в плодовете, дразнят дебелото черво и по такъв начин улесняват придвижването на чревното съдържимо, т.е. оказват очистителен ефект. Листата разхлабват мускулните влакна на кръвоносните съдове, в резултат на което настъпва разширението им и понижение на кръвното налягане и действието м е по-силно от папаверина, считан като най-добър спазмолитик. Има данни че запарката от листата увеличава притока на кръв към сърцето и подобрява оросяването му, както и че влияе благоприятно върху образуването на червени кръвни клетки.
Експериментални и клинични данни:
Фармакологичната активност на билката се определя от съдържанието на алкалоида триакантин в листата й. Фармакологичното действие на триакантина е подробно разработено от екип учени в средата на шейсетте години на миналия век. Изследвайки гледичията, те установяват, че средната летална доза на триакантина, въведен интраперитонеално в опити на мишки, възлиза на 259 мг/кг. Спазмолитичното действие на триакантина е близо до това на папаверина, но той е 4 - 5 пъти по-малко токсичен. В доза 0,1 мг/кг триакантинът притежава хипотензивен ефект, като ефектът му се засилва и удължава с увеличение на дозата. Хипотензивният ефект е добре изразен и при животни с експериментална атеросклероза. В определена доза триакантинът в опити на котки предизвиква увеличение на коронарния кръвоток, но същевременно повишава и консумацията на кислород от миокарда подобно на папаверина,у становяват още учените.
В клиниката препаратът е изпитан с успех като спазмолитично средство при заболявания на стомашно-чревния тракт като спастичен колит, язвена болест и др.
Приложение: Листата са употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища, анемия, стенокардия и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек.
Начин на употреба: Приготвя се отвара от изсушени листа, като се заливат 20 г от тях с 300 мл вряща вода. Врят 5 минути. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. В българските билкови сайтове и книги не можах да намеря инфо за начина на употреба на изсушените плодове на гледичията, но в руските бъка от такава информация. Там дават следните указания при ползването на плодовете като слабително средство: Приготвя се отвара от 1 супена лъжица наситнени сухи плодове, които се заливат с чаша, предполагам чаена, вряща вода и врят 30 минути. След като изстине се прецежда и долива с вода, така че водното съдържание да стане пак една чаша. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден. Това количество стига за около 5 дена. Там пише, че и листата трябва врят 30 мин., но според мен за тези нежни части от дървото това е излишно.
Там намерих и една рецепта за лечение на полиартрит с корен от гледичия, която ви давам нарочно без превод:
Для лечения хронического полиартрита 5 столовых ложек настроганного свежего корня гледичии не толще пальца залить 500 мл водки и нагревать в кастрюле с водой, не доводя до кипения. Настаивать сутки, затем вновь нагреть и настаивать еще 3 дня. Принимать по столовой ложке 3 раза в день за 10мин. до еды в течение 30 — 40 дней. Повече вижте тук: http://www.1000listnik.ru/lekarstvennie-travi/04/15-gledichiya.html
Преди доста години д-р Пашкулев ми даваше поръчки да го снабдявам с плодове от гледичия. От него съм научила, че за разлика от другите разхлабващи плодове-сена и зърнастец, към плодовете на гледичията няма привикване на организма и действа безотказно. Освен това плодовете имат и противотуморно действие и са много подходящи за приложение при рак на дебелото черво.
До като снимах гледичията се провеждаше спортно мероприятие в София и хванах в кадър няколко бодри маратонци. Страхотно изглеждат нали? Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
Какво можем да си наберем през септември
Смрадликата не смърди като изборните про...
Морски краставички-дар от морето
Смрадликата не смърди като изборните про...
Морски краставички-дар от морето
Следващ постинг
Предишен постинг
много хубав постинг. Напролет ще си сваря от листата. Гледичията е вид акация, нали. А пък от дървото на гледичията няма да ти казвам какъв красив пъстър паркет се получава, с едни червени нишки, фантазия. Хубав уикенд!
цитирайа не знаех, че се казва гледичия...
иначе е и много красиво...
поздрав, Вени..
цитирайиначе е и много красиво...
поздрав, Вени..
makont написа:
много хубав постинг. Напролет ще си сваря от листата. Гледичията е вид акация, нали. А пък от дървото на гледичията няма да ти казвам какъв красив пъстър паркет се получава, с едни червени нишки, фантазия. Хубав уикенд!
Ами нещо такова е, листата и цветовете приличат по форма на тези на акацията, но цветовете са жълти. На едно място в нета пишеше, че дървесината й я използват в мебелната индустрия и показваха стол , направен от нея.
mariniki написа:
а не знаех, че се казва гледичия...
иначе е и много красиво...
поздрав, Вени..
иначе е и много красиво...
поздрав, Вени..
Така е, красиво и полезно е.Спомням си, когато бяхме малки смучехме семките от плодовете й, които бяха сладки.
Хм, това е дървото на нашата улица! Цъфти последно в късната пролет и мирише ужасно, а есенно време последно оголява, почти по първи сняг. Това дърво е една от причините да мразя есента, защото листата му опадат току под снега или на него и от краката на хората стават на гваш. Но то, милото, не е виновно, че нямаме система да си чистим улиците и не му знаем полезните свойства. Благодаря ти, Вени, на пролет ще събера младичка шума, че имам домашни, които от години си стопанисват гастрит и язва.
цитирайНапълни ми душата. Често се случва някои неща да са ни под носа, но да не знаем, че могат да ни бъдат от полза. Гледичията е едно много непретенциозно дърво. Расте и хубавее в най- замърсените места и може успешно да се неглежира от тях, сякаш е от друга планета. Можем само да се учим от нея.
цитирайЗащото ако е така, е добре да се знае, че брашното от рошков е заместител на какаото и е много добър източник на калций.
Пък ако не е рошков, то ще да си го прилагаме както си го описала по-горе. :))
цитирайПък ако не е рошков, то ще да си го прилагаме както си го описала по-горе. :))
Не е Рожков (Ceratonia siliqua). Листата му са доста по-различни и са вечнозелени и расте в средиземноморския регион. Общото е, че и двете дървета са от семейство Бобови. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които са важен източник на захар в миналото преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.Прочетох, че изсушените неотворени шушулки се ползват и за музикален инструмент, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.
Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Поздрави!!!
цитирайРожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Поздрави!!!
И аз им сравних латинските наименования и се различават. Но плодовете на гледичията толкова много ми напомнят рошковите, че първото, което ми хрумна е да попитам дали са едно и също. После правих проверки :))))))))))
цитирайВ началото си помислих, да не би този рошков е вид гледичия, защото има 12 вида гледичии, но се оказа, че не е, въпреки че плодчетата много си приличат. Гледичията е медоносто растение и цъфти след акациите, много чувствителна е към сланите.
цитирайРаботил съм с дърво гледичия. За който обичачервеникавия нюанс на дървесината е ненадмината.
Поздрави :-)
цитирайПоздрави :-)
На едно място в нета пишеше, че дървесината й я използват в мебелната индустрия и показваха стол, направен от неяя а makont написа, че от дървото на гледичията красив и пъстър паркет се получава, с червени нишки=
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. donkatoneva
10. ambroziia
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. donkatoneva
10. ambroziia
Най-активни
1. metaloobrabotka
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
За този блог
Гласове: 41699