Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
16.12.2011 00:12 - Зимзелен -билка от кошницата на самодивите.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 27668 Коментари: 23 Гласове:
36

Последна промяна: 14.04.2017 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Големият Зимзелен /Vinca major/ е вечнозелено, многогодишно тревисто растение от семейство Тойнови. Цветоносните стъбла са изправени, дълги до 40 см, разклонени, стелещи се и често вкореняващи се по възлите.

image

Листата на растението са срещуположни, целокрайни, сърцевидни, блестящи, кожести, с къси дръжки, напълно голи по ръбовете, презимуващи.

  image

Цветовете на големият Зимзелен са сини или виолетови, едри, излизащи поединично от пазвите на листата, прикрепени на дълги дръжки. Плодът е удължен във формата на вретено, изграден от две самостоятелни части, с по 6-8 гладки, кафяви семена. Обикновено билката цъфти през пролетта, а понякога и през есента.

image

От надзмената част на големият зимзелен са изролирани активни вещества като винкамидин, виноксин, вицин, винцезин, изовинкамин и др.

За лечебни цели се използва малък Зимзелен (Vinca minor) - самодивско цвете, зеленика, фотофор, влачи градина. То също е вечнозелено, многогодишно тревисто растение от семейство Тойнови. Има почти същите характерни особености като големия зимзелен. Различава се от него с по-малките размери на стеблата, листата и цветовете. За разлика от големият зимзелен, неговите листа са елепсовидни и приседнали към стеблото, без дръжки. Погледнете го как изглежда на следващите няколко снимки.

image

Лечебните свойства на малкия зимзелен  са описани още през ІІ век в Римския Хербариум от Луций Апулей. В него е записано, че растението било използвано срещу „дяволска болест” и обладаване от демони, за предпазване от змии и диви зверове.

Вярвало се е, че  зелените листа на зимзелена, в различни комбинации на приготвяне, изцеряват множество нервни болести, повишено кръвно налягане и кожни обриви.


image

Отварите, създадени от тях действат противовъзпалително, противосептично, кръвоспиращо и понижават кръвната захар. Смятало се е още, че зимзеленът е цвете с магическа сила и мощ, което пази от зли сили.

  image

Листата на малкия зимзелен съдържат от 0.30 до 0.50% алкалоиди, производни на индола. Изолирани са около 50 алкалоида, между които преобладаващо е количеството на алкалоида винкамин.

Съдържат и флавоноидите рутин, робинин, и кемпферол, урзолова и хлорогенова киселина, дъбилни вещества и др.
image

Зимзеленът има очистително, потогонно, противовъзпалително и антисептично действие. Той притежава способността да успокоява нервната система. Разширява мозъчните кръвоносни съдове, премахва главоболието, дължащо се на спазми на тези съдове.

Зимзеленът повишава тонуса на вените, засилва мозъчното кръвообращение, подобрява снабдяването на мозъка с кислород. Билката намалява исхемичните зони при мозъчен инсулт и подобрява функионалното състояние на миокарда. Действа благоприятно при кризи от вестибуларен характер, придружени със световъртеж, шум в ушите, разстройство в кординацията на движенията.

Малкият зимзелен понижава нивото на кръвната захар, подпомага бъбреците, като умерено увеличава тяхната урино-образуваща функция. Дрогата се прилага успешно още при атеросклероза, хипертонична болест, исхемия, нервосензорна глухота, ототоксични неврити.

Зимзеленът помага дори при намалено обоняние и някои очни заболявания. Известно е и външно прилагане на дрогата. Отвара от зимзелен се използва при сърбеж и кожни обриви, както и за гаргара при възпаление на гърлото и устната лигавица.

Българската фармацевтична промишленост използва зимзелена за приготвяне на препаратите винкапан и винкадрекс, притежаващи хипотензивно действие при леки форми на хипертония. Алкалоидите на малкия зимзелен, на основата на които се получават и произвеждат препарати като винкапан, девинкан, кавинтон и др., се прилагат: за лечение на хипертонична болест I и II стадий и специално при нейните церебрални форми; при заболявания, съпровождащи се със спазми на мозъчните съдове; при мозъчна атеросклероза. Добър терапевтичен ефект се наблюдава от тях и при неврогенна и при пристъпна тахикардия.

  image

Българската народна медицина препоръчва отвара от малък зимзелен при треска, малария, кашлица и кръвохрачене. Отвара от листа на малък зимзелен се приготвя, като 1 чаена лъжичка листа се варят в 250 мл вода в продължение на 15–20 мин.

Тази доза е еднодневна и се разделя на три приема. Отварата се прецежда и се пие на гладно преди хранене. Външно отвара от билката се използва при възпаление на устата, за жабурене при зъбобол и за компреси при мокри екземи и кожни изриви.


image


Тук можете да видите няколко подвида от това семейство на Vinca minor
Vinca minor "Alba"
Vinca minor "Atropurpurea"
Vinca minor "Aureovariegata"
Vinca minor "Gertrude Jekyll"
Vinca minor "Illumination"
Vinca minor "La Grave"
Vinca minor "Plena"
Vinca minor "Ralph Shugert"
Vinca minor "Sebastian"

Следващите снимки са на друг полезен зимзелен (Vinca herbacea W. ET K. ), наречен още женски бръшлян, любика, черковно цвете. Намерете разликите :)))

image

Тревистият зимзелен /Vinca herbacca W.et K./ е диворастящ зимзелен. Той се различава от другите два вида от рода Винка /Vinca/ с дъгообразно извити и вкореняващи се върхове на стъблата и с продълговато яйцевидни, по краищата ресничести, тънки, опадащи през зимата листа.


image

Находища на диворастящ зимзелен има из нашите усойни, сенчести и влажни места, с преобладаващи букови и габърови гори, от 55 до 750 м надморска височина. От проведените изследвания върху диворастящия зимзелен е установено, че съдържащите се в него алкалоиди, особено винкаминът, понижават кръвното налягане.


image

В нашата народна медицина се употребява и тревистият зимзелен, като от неговите листа се приготвя запарка, която се приема при диария и дезинтерия, ползва се и за промивки при рани.

Малкият и тревистият Зимзелен се берат от май до юни. Отрязва се цялата облистена надземна част на растението по време на цъфтежа, като същевременно се почиства от вдървенели стъбла, пръст и други примеси. При брането трябва стъблата да се отрязват, без да се скубят, за да не се унищожава растението.

Снимките на големият зимзелен са мои, а на малкият съм взела от нета. Следват две мои снимки на малък зимзелен от градинките в нашия квартал.

image


image


  Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011
Гласувай:
361. iliada - Поздрави и благодарности за доб...
16.12.2011 00:37
Поздрави и благодарности за добрината ,за всеотдайността и представената ценна информация през цялата година, мила!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - iliada
16.12.2011 00:39
Благодаря за оценката, за мен наистина бе удоволствие да пиша на тази тема.
цитирай
3. анонимен - На втория клип
16.12.2011 01:36
има зимзелен в бяло и лилаво-червено. Такива не съм виждала. Аз имам със шарени листа.
Поздрави!
цитирай
4. magnoliya - Анонимния . . .
16.12.2011 01:42
Анонимния съм аз, magnoliya. Не зная какво стана, че излизам като анонимна.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - magnoliya
16.12.2011 09:30
Има наистина, видях ги в нета, те са от това семейство, но друг подвид, който не съм сигурна, че се използва във фитотерапията. Например Vinca minor 'Atropurpurea'-добавих в постинга линкове към всички тях, можеш да ги видиш.
цитирай
6. tota - Здравей, Невена,
16.12.2011 11:32
Във всеки двор като дете съм виждала това "цвете" - билката зим зелен. После разбрах, че се ползва при високо кръвно.
Благодаря за доброто, което правиш за всички ни!
Весели празници и на теб!
цитирай
7. mt46 - Здравей, Късна Пролет!
16.12.2011 11:36
Богата е кошницата на самодивите - имат билки за всякакви болки... А ти съветваш ли се с тях? Или пък си... самодива? :))
Благодаря за уханията и ти пожелавам здраве, предколедно настроение! :)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tota
16.12.2011 11:50
Като се замисля и аз като дете съм го виждала в много дворове, то се катери и по оградите. Весели коледни празници.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - mt46
16.12.2011 11:55
Да, много често се съветвам с една на име Димка от ЕТ "Самодива". Другата година ме е поканила с нея на билкобер. Иначе по еньовден яхвам метлата и ходя на гости на макоцевските самодиви да си поиграем хорце.
цитирай
10. yotovava - Хаааа, че аз го имам в двора,
17.12.2011 20:45
и даже съм го снимала, хехехееее.
Абе знаех си аз, че моят двор е вълшебен.

Поздрав, Невена :)))))))))))))))))))))))

Валя
цитирай
11. alexs - Ето снимки и приложение на някои ...
18.12.2011 14:18
Ето снимки и приложение на някои билки

http://alexs.blog.bg/drugi/2011/06/24/bilkite-dar-ot-boga-eniovden-snimki.770759
цитирай
12. kasnaprolet9999 - yotovava
18.12.2011 17:50
Вече ще можеш и да си го ползваш, знаеш как и е две в едно-красота и здраве.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - alexs
18.12.2011 17:52
Благодаря ти, сложих те и теб в боята блогвълна “Всичко за билките”- http://blog.bg/theme.php?theme=874“Всичко за билките”- http://blog.bg/theme.php?theme=874
цитирай
14. planinitenabulgaria - За билката Зимзелен
19.12.2011 21:44
Госпожо Пролет,
Не мога да Те нарека Късна...., защото всичко при Теб звучи много свежо.
До този момент свързвах това име с тройната каменна сватба при с. Зимзелен, на 2 км. от болницата на Кърджали. Наблизо има и една пещера, която така и не разбрах на какво прилича.
Пожелавам Ти ако не си била на скалите под с. Зимзилен, известни като Каменната сватба да отидеш. В блога си имам поместени и трите сватбени веселби.
Поздрави за постинга,
Коста
цитирай
15. martiniki - прекрасно цветенце, все си мислех, че е като зеленика...а то лилавко
20.12.2011 09:02
толкова е нежно, аз пък зимзелен за първи път срещнах в едно стихотворение (естествено)


В утрото пътеката е лека.
Бяхме със невидими крила.
Името й рекъл-недорекъл,
тя като вихрушка отлетя.

В пладнето пътеките се сливат.
- Добра стига!
И денят бе храм!
Къде бързах, някой да ме пита.
Аз отминах, тя остана там.

Изтъня, изгуби се след време,
в сън потъна и във зимзелен,
пътят, който тръгваше от мене,
пътят, който стигаше до мен.

Но бъдете преблагословени
и от моя предвечерен час,
ти, която мина покрай мене,
ти, покрай която минах.

Райчо Русев

поздрав
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Госпожо Пролет, Не мога да Те нарека ...
20.12.2011 09:43
planinitenabulgaria написа:
Госпожо Пролет,
Не мога да Те нарека Късна...., защото всичко при Теб звучи много свежо.
До този момент свързвах това име с тройната каменна сватба при с. Зимзелен, на 2 км. от болницата на Кърджали. Наблизо има и една пещера, която така и не разбрах на какво прилича.
Пожелавам Ти ако не си била на скалите под с. Зимзилен, известни като Каменната сватба да отидеш. В блога си имам поместени и трите сватбени веселби.
Поздрави за постинга,
Коста


През късната пролет има много цветя, не си ли забелязал? Навън ухае на акации, липи, люляк, бъз и светът сякаш става по-добър, любов се лее от всякъде. Това е любимия ми сезон, за това не се тормози излишно, както и да ме напишеш, пролетта си е пролет :)))) Дано да имам време да отскоча и до това село.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - толкова е нежно, аз пък зимзелен за ...
20.12.2011 09:50
martiniki написа:
толкова е нежно, аз пък зимзелен за първи път срещнах в едно стихотворение (естествено)


В утрото пътеката е лека.
Бяхме със невидими крила.
Името й рекъл-недорекъл,
тя като вихрушка отлетя.

В пладнето пътеките се сливат.
- Добра стига!
И денят бе храм!
Къде бързах, някой да ме пита.
Аз отминах, тя остана там.

Изтъня, изгуби се след време,
в сън потъна и във зимзелен,
пътят, който тръгваше от мене,
пътят, който стигаше до мен.

Но бъдете преблагословени
и от моя предвечерен час,
ти, която мина покрай мене,
ти, покрай която минах.

Райчо Русев

поздрав


Много интересто стихотворение, с колко малко думи са показани етапите на жизнения ни път- утрото, в което пътеката е лека и преминаваме като вихрушки покрай хората около себе си; пладнето, в което някои пътеки се сливат и деня е храм, зрелостта, когато гоним михаля и много пътеки потъват в зимзелен и накрая вечерта(старостта), когато всичко ни се прояснява и добива нов смисъл.
цитирай
18. zvezdichka - И аз като Коста
20.12.2011 14:18
досега зимзелен свързвах със селцето до Кържали, известно със забележителността "вкаменната сватба". А тази билка - тя е пролетна нали? Защото съм я срещала по различни селца, дори си бях пренесла в къщи в градината и си посадих, като си мислех, че е пролетно цветенце :). Но научих нещо ново при теб!

Поздрави Невенче!
И празнично настроение ти желая!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - zvezdichka
20.12.2011 16:15
То е многогодишно и листата му са вечно зелени-презимуват. Цъфтежа започва през пролетта.Весели празници.
цитирай
20. 4aiotgluhar4e - Чуден подарък! Благодаря ! Ка...
20.12.2011 23:32
Чуден подарък! Благодаря !
Казвала ли съм ти, че си вълшебница? :)))
цитирай
21. kasnaprolet9999 - 4aiotgluhar4e
21.12.2011 00:56
Май не си ми го казвала до сега и съм много горда с това повишение в ранг:))) Поздрави, радвам се, че тие харесал моя подарък.
цитирай
22. tili - Още като отварям
21.12.2011 19:22
твой постинг ме лъхва на билки и свежест!
А тоя зимзелен наистина ми се влачи из градината и много си го обичам:)
А милата Магнолия ми изпрати семена от едни разкошни разноцветни макове. Да видим какво ще отгледам напролет.

Хубави празници, Вени!!!
цитирай
23. kasnaprolet9999 - tili
21.12.2011 21:59
Скоро няма да пиша за билки, така че си запази малко от тази свежест и за догодина. Аз също имам макове в малката си градинка, но са само червени. До нас в няколко дворчета ги отглеждат в по-големи количества. Обади се, като се върнеш да пием по едно червено вино за новата година.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676230
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31