Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.12.2010 21:13 - Ружа цъфнала ако сънуваш, ще бъдеш щастлив в любовта
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 18644 Коментари: 28 Гласове:
30

Последна промяна: 14.12.2010 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
РУЖА - ако сънуваш, ще бъдеш щастлив в любовта. Червена ружа обещава искрени чувства, бяла - ухажване, жълта - ревност или съперник. Увехнала ружа сигнализира за пречки в любовта.
image

Днес ще ви разкажа за това красиво цвете, което от дълбока древност е използвано за лечение от нашите предци, има го и сега в различни разновидности: покрай реките (Медицинска ружа  - Althaea officinalis), в селските дворове (гра­динската ружа -Al. rosea Cav.) и в планините седем вида дива ружа, от които по-известни са: Althaea pallida W. К., Althaea hirsuta L., Althaea cannabina L. и Alcea ficifolia.
   image

Медицинската ружа (Althaea officinalis), известна още като Лечебна ружа,   Волско око, бял слез, бяла ружа, пъртенка има средиземноморски произход. Естествените й находища, извън Европа, са Западна Азия и степната зона на Русия. У нас билката не е много разпространена в диво състояние, но е култивирана и се отглежда в стопанства за медицински цели. Като диворастяща се намира покрай реки и блата, по-често из ниските и топлите райони на страната, до 1000 метра надморска височина.   Медицинската ружа е считана за изпитано лекарство от древността при лечение на кашлица. Редица документи, датиращи още от 9 в. пр. Хр. сочат лечебните свойства на алтеа (от гръцки altho – “лекувам”). В наши дни се смята, че противокашличният ефект на алтеа се дължи на съдържанието на високомолекулни кисели полизахариди, които покриват мукозните мембрани в устата и гърлото със слой, който предпазва срещу дразнене, намалява кашлицата и спомага за по-бързото възстановяване на мукозната повърхност. Основната съставка на алтеа е муцилаго, което обяснява успокояващото й действие. В един от авторитетните документи за лечебните растителни препарати (Botanic Pharmacopoeia, John G. Hatfield, 1886, UK) се казва:
“Корените от медицинска ружа имат силно антимикробно действие и са един от най-предпочитаните агенти, които се прилагат при раздразнено и възпалено състояние на мукозните мембрани, кашлица и заболявания на белите дробове. За тези заболявания най-често се приемат под формата на сироп.”
Сиропът от алтеа се използва в Германия, във Франция стритите корени на медицинската ружа са много употребявани в направата на таблетки и течни форми, а в САЩ се използва като компонент на противокашлечни и облекчаващи дразненето препарати. У нас, течният екстракт от корените на алтеа е активно вещество в сиропа Експекторанс №5. Този препарат е един от най-предпочитаните лекарствени продукти с откашлично действие в България, който не излиза от предписанията на лекарите и предпочитанията на пациентите повече от 40 години.
  Обърнете внимание на описанието на медицинската ружа, за да не смесвате този вид с останалите  видове ружа.

image

Описание:
Многогодишно тревисто растение с право, окос­мено и кухо стъбло, високо от 60 до 150 см и късо и дебело коренище с дъги до 50 см белезникави корени. Листата са кадифено мъхести, последователни, 5-15 см дълги и длановидно на­рязани с дълги дръжки, като долните са петделни, а средните — триделни, горните-триделни или цели и едро назъбени. През първата година се развиват само приосновни листа във вид на розетка, а стъблото израства през втората година. Цветовете са дребни от 2-4 см в диаметър, бели или розови, оформени в петлистно венче и са разположени на групи в пазвите на горните листа, като дръжките им са по-къси от дръж­ките на листата. Чашката под венчето е неопадваща, с 5 триъгълни остри дяла, а подчашката се състои от 8 до 12 линейни листчета, сраснали с основата. Тичинките са многобройни, сраснали почти до прашничите в обща тръбица. Плодникът е дисковиден, с 15—20 радиално разположени плодолисти, с бъбрековидни, сиви и люспести семена. 

image 
Използуваема част: Цветовете, листата и корените на растението. Цветовете се берат без дръжките през време на цъфтежа, юни—септември.  Листата се берат също през време на цъфтежа, без дръжките Корените се вземат само от двегодишни растения наесен (сеп­тември—декември) или рано напролет, преди да започне разви­тието на растението (февруари—април). На едногодишните расте­ния корените са тънки и не съдържат достатъчно слуз, а на триго­дишните са вече вдървенели и слузестото вещество е намаляло! След като се извадят и се почистят от пръстта, те се обелват, по-дебелите се нарязват и се сушат на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушените корени са бели отвън и слабо жълтеникави отвътре, с характерна миризма й сладникаво-слузест вкус.  

image
 
Внимание!! При брането медицин­ската ружа не трябва да се смесва с останалите видове ружа, които у нас са около 6 вида! Последните се различават от медицинската по това, че растат по сухите места. С изключение на Althaea hirsuta L. и Althaea cannabina L. венчелистчетата им са по-го­леми, в диаметър стигат до 10 см, а дръжките на цветовете на всички видове са по-дълги от дръжките на листата. Корените им са вдървенели, нямат миризма и имат нагарчащ вкус, поради което те не бива да се използват за лечебни цели.

Корените на култивираната медицинска ружа, по химичен състав, са много по-ценни от тези на диворастящата такава, защото съдържат по-голям процент слузни вещества.  

Действие и приложение: мощно противовъзпалително омекчаващо и отхрачващо действие, намалява кръвната захар и стимулира имунната система. Билката действа обезболяващо върху лигавицата на дихателните пътища, като спомага за по-лесното изхвърляне на гъстите секрети. Действа противовъзпалително на стомашно-чревния тракт  и на пикочно-половата система. Неутрализира повишената стомашна киселина, успокоява и предпазва лигавиците. Въпреки че не е силен антибиотик, тя отпуска значително мускулните стени на пикочния мехур, което води до изхвърляне на бактериите, които може да са били скрити в него. 


 **при възпаление на дихателните пътища – възпалено гърло, ангина, бронхити, трахеити, бронхопневмонии, астма, ларингит с пресипнал глас, фарингит, задух, трахеобронхит.
*
при остри възпаления на стомашно-чревния тракт - остри гастрити, язвена болест, колит, дивертикулит и синдром на дразнимото черво. 
*при възпаления на пикочните пътища, цистит, болезнено уриниране, бъбречни колики и др.

Външно приложение:
За гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите, рагади на гръдните жлези у кърмачки. 
 
Начин на приложение: *една до две супени лъжици (с.л.) от наситнени корени се залива в 500 мл хладка вода. Кисне 2 часа.  Пие се подсладено с мед или небетшекер по 1 с. л. на всеки 2 часа. Малките деца да ограничат употребата до 1 с. л., четири пъти дневно. *2 с.л. от цветове и листа от лечебната ружа се заливат в 500 мл гореща вода. След половин час запарката се прецежда и подслажда с мед или небетшекер и се пие по една винена чаша, четири пъти дневно, половин час преди ядене..Малките деца да  ограничат употребата до 50 гр. от запарката, три пъти дневно.
 В нашата народна медицина се употребяват при същите боле­сти листата и цветовете на дивата ружа (Althaea pallida W. К.) и цветовете на гра­динската ружа (Althaea rosea Cav.).

image

Дива ружа (Althaea pallida W. К.)

image

Дива ружа (Althaea pallida W. К.)

image

Дива ружа Althaea cannabina L- цветчетата са розови и малки като на медицинската ружа, но листата им се различават много, тези са дълбоко нарязани три и петделни и не са мъхести.

image

Дива ружа Althaea cannabina L

image

Дива ружа Althaea hirsuta L - цветчетата са малки, бели или розови като на медицинската ружа, но листата им се различават много, тези са дълбоко нарязани, петделни и не са мъхести.

image
Дива ружа Althaea hirsuta L

image

 Дива ружа Alcea ficifolia.

image

Гра­динска ружа (Althaea rosea Cav. или Malva Alcea L.)
Информация за нея намерих само от една стара книга на д-р фармацевт Нено Стоянов, издадена през 1972 г. Наричат я още червена, розова и столистна ружа, божурига и трендафилов слез. Расте като диво растение по сухи тревисти места до 1000 м надморска височина. Като култивирана я срещаме  по градини и дворове, отглеждана с декоративни цели. Стеблото е високо до 3 м, обикновенно неразклонено, покрито с меки звездовидни власинки. Листата са последователни, сърцевидни, заоблени, набръчкани, плитко нарязани на 5 до 7 дяла, от двете страни вълнестокосмати, особено от долната, по ръба назъбени, с дръжки.

image

Цветовете са едри, до 10 см в диаметър с най-различна окраска - светлорозови, бели, жълти, червени до тъмновиолетови, разположени поединично или по две три в пазвите на по-горните листа, образуващи в горната част на стъблото класовидно съцветие. Чашката е двойна, неопадваща. Венчето е многолистно, наподобяващо цъфнала роза, а венчелистчетата са до 5 см. дълги, на върха врязани.Тичинките са много, а плодчетата са голи. Цъфти от април до септември.

image

Приложение:
За медицински цели се използват цветовете, без дръжките, набрани в сухо и по възможност слънчево време.  Използват се още от дълбока древност от народната медицина почти от всички народи, като омекчително средство против кашлица, при катари на дихателните пътища, при простуда, като успокояващо средство при стомашни и чревни възпаления. Комбинират се и с други билки с подобно действие, примерно цветове от лопен, стръкове салвия, листа живовлек и др. Прави се запарка по същия начин, както тази от цветовете и листата на медицинската ружа.
Градинската ружа с по-тъмни цветове се използва още за боядисване на вина, ликьори, хранителни продукти, коприна, вълна, кожи и др.

image

Моят опит: При настинки и по-леки заболявания на горните дихателни пътища използвам запарка от цветовете на  диворастящите видове ружа, но ако кашлицата се задълбочи препоръчвам да се използват корените на медицинската ружа, стига да ги намерите. На горната снимка съм снимала розова диворастяща ружа, намира се в близост до р.Макоцевска и често я посещавам, за да обера цъфналите й цветчета :)))) Никога не съм се замисляла от кой точно  вид е, но знам, че в  цветовете на всички видове ружа има слузести вещества, които са лечебни. Следващото лято непремено ще я класифицирам, няма да й се размине токутака. Ще измеря цветчетата с една линийка, ще разгледам обстойно листата, отгоре и отдолу, ще я премеря и на височина, тя просто не знае какво я очаква:))))) До този момент  не знаех, че има толкова много видове диворастящи ружи, но до като събирах инфо за този постинг и аз научих нещо ново.

Напоследък природните находищата на медицинска ружа са твърде намалели, поради интензивното им бране в миналото. В билковите аптеки обаче предлагат различни видове сиропи, в които има извлек от корените на култивирана медицинска ружа, получен в промишлени условия, какъвто ние не можем да получим чрез отвара.
Миналата зима с такъв сироп лекувах астмата на блогерката Таня от Свищов, когато ми гостуваше и имаше много добър ефект. Комбинирахме лечението с билкови чайчета и с инхалации от мента бласкун, в която се слага по една чаена лъжичка сода за хляб. Голям тормоз й ударих близо месец, не й беше лесно с мен, гледаше лошо, но още ме обича. Така успяхме да успокоим астматичните пристъпи и да я подготвим за операцията на полипите в синусите във Военна болница, която мина много успешно. Няколко месеца преди това бяха отказали да й направят такава операция в Правителствената болница, поради честите астматични пристъпи, които правеше преди да се заема с нея. Когато си тръгна ми подари чаша, на която е нарисуван скорпион, но аз го приех с доза хумор, още повече че към него имаше саксия с красива орхидея. От тогава ми вика маман, аз съм нейната виртуална мама:))))

image

Храстовидна  ружа с бели и розови цветчета, ако някой ме светне от кой вид е ще го черпя:))))
Снимките, с изключение на предпоследната, съм взела  от различни места в нета.
Тагове:   здраве,


Гласувай:
301. ivankalilova - Неви, благодаря, за чудесния по...
14.12.2010 21:52
Неви, благодаря, за чудесния постинг!Беше ми изключително интересно!При теб винаги има какво да се научи !Желая ти хубава вечер!:)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - ivankalilova
14.12.2010 22:01
Благодаря,вече влизам във форма:)))
цитирай
3. tanyarisemova - Че то любов има ли, защото не вярвам. ...
14.12.2010 22:12
Че то любов има ли, защото не вярвам....
с мен не е лесно маман...във всяко отношение...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - tanyarisemova -
14.12.2010 23:03
На твоята възраст и аз често си задавах този въпрос. Знам, че каквото и да ти кажа, няма да ми повярваш, до като лично не го изпиташ, затова няма да се хабя напразно :)))))) Лягай да спиш и ти пожелавам да сънуваш цъфнала ружа.
цитирай
5. tanyarisemova - На твоята възраст и аз често си за...
14.12.2010 23:24
kasnaprolet9999 написа:
На твоята възраст и аз често си задавах този въпрос. Знам, че каквото и да ти кажа, няма да ми повярваш, до като лично не го изпиташ, затова няма да се хабя напразно :)))))) Лягай да спиш и ти пожелавам да сънуваш цъфнала ружа.

Не искам!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - tanyarisemova
14.12.2010 23:29
За хубаво ли или за лошо то не пита искаш или не искаш :)))
цитирай
7. stela50 - Прекрасен постинг ,kasnaprolet9999 ...
15.12.2010 08:52
Красиво оформен ,ясна и полезна информация ,приложими рецепти .
Иска ми се да сънувам цъфнала ружа .
Благодаря ти ,мила !
цитирай
8. kasnaprolet9999 - stela50
15.12.2010 09:12
Благодаря за оценката, доста се потрудих, разходих се къде ли не в нета, а там пърлно с грешки, пишат за медицинска ружа, а прилагат снимка на градинсска и разни такива от сорта. Взех дебелите книги и накрая се получи. Пожелавам ти да я сънуваш, повтаряй си го няколко вечери подред. Поздрави!!!
цитирай
9. tili - Имам я в градината и
15.12.2010 12:29
ще трябва да си понабера през лятото малко. Моята е розова и бяла, ама не я сънувам:)))
Като си снимала розова - поне кажи какво значи, че от тези ухажваници ми се възпали бронхита. И от цигарките, де, хехех:)))))))))))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - tili
15.12.2010 13:38
Розовата значи ново влюбване, нова любов, нещо такова. Така мисля де, по начало розовия цвят това значи. Тя е миледи се оплаква, че й спаднал гласа след нашата сбирка, но при нея едва ли е от ухажване:)))))
цитирай
11. cchery - Много красиво цвете!
15.12.2010 14:54
И много добре поднесена инфо, Вени! Благодаря!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - cchery
15.12.2010 15:26
Благодаря ти, красиво и полезно цвете е ружата, както и невена, радвам се, че ти хареса инфото.
цитирай
13. bven - Много харесвам ружата и съм гледала - диви може би-
15.12.2010 19:21
но всичките са били с много красиви и нежни цветове! Благодаря ти!:)))
цитирай
14. kasnaprolet9999 - bven
15.12.2010 19:46
Аз също ги харесвам, но под формата на чай, професионално изкривяване, какво да правиш :)))))))
цитирай
15. cindy - Готин пост,
15.12.2010 23:14
но еееегааа ти, кой ли сънува ружи? :)))))

цитирай
16. mileidi46 - ;)))))
16.12.2010 02:10
kasnaprolet9999 написа:
Розовата значи ново влюбване, нова любов, нещо такова. Така мисля де, по начало розовия цвят това значи. Тя е миледи се оплаква, че й спаднал гласа след нашата сбирка, но при нея едва ли е от ухажване:)))))

E az mai pouxajvax Tili onazi ve4er ,za6toto q zeluvax...:))))
Vuzmojno e ot men da e prixvanala,ama trqbva6e i teb da pouxajvam...nali sme priqtelki..trqbva i bolkata da si podelim...!!
Ne e 4estno samo az da ka6lqm i da ne moga da govorq...:))))
цитирай
17. kasnaprolet9999 - mileidi46
16.12.2010 09:32
А..забравила си, на автогарата се разцелувахме, така че и аз съм в числото на ухажваните от теб:)) Не гледай в миналото и жинвей в настоящето, разреши проблема, иди в аптеката и потърси сироп от ружа, няма начин там да няма такъв сироп. Ако имате билкова аптека виж дали пък там няма корени от медицинска ружа, латинското име съм го дала горе, така че с това нямаш проблеми. Хайде, действай, още ли спиш?
цитирай
18. kasnaprolet9999 - cindy
16.12.2010 09:35
Може пък и да има такива, аз веднъж сънувах храст, на който имаше много едри и червени дренки. До него стоеше един приятел, който наскоро бе починал. Посланията от отвъдното са често изненадващи.Поздрави!!!
цитирай
19. cvetnica - Неви, благодаря ти!
16.12.2010 12:29
Винаги, когато се отбия през твоя блог зная, че ще намеря ценна информация.
Ти си естет и всичко е подредено като за изложба до последния детайл.
Беше ми приятно и полезно!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - cvetnica
16.12.2010 13:23
Благодаря за оценката, радвам се, че се завърна отново при нас и се представяш в нова светлина, чета те с интерес.
цитирай
21. vishnichka - За съня си имам доверие,
17.12.2010 15:49
но за брането - на специалистите!
Благодаря за цветността и полезността!:)
цитирай
22. esen - Прекрасен постинг!
17.12.2010 21:32
Препълни ме с красота, полезно и приятно!
цитирай
23. compassion - Чак сега разбрах какъв ми е проблема:
18.12.2010 14:50
не съм сънувала цъфнала ружа! Но понеже и увяхнала ружа не съм сънувала, все още имам надежда :))))))
Все научавам по нещо при тебе, Невенче. Поздрав за съпруга ти! Вие сигурно се скъсвате да сънувате цъфнали ружи :))))))
цитирай
24. kasnaprolet9999 - vishnichka
18.12.2010 21:46
И добре правиш, но не е лошо и да понаучиш нещо, нали за това публикуваам тези постинги, искам да ви понауча да разпознавате билките, че те специалистите един по един се преселват на другия свят и няма нови попълнения.
цитирай
25. kasnaprolet9999 - esen
18.12.2010 21:49
Радвам се, че съм напълнила душата ти с красота и полезност. Щом като ти го казваш, мога само да се гордея, но някак не мога, просто ми е хубаво. Поздрави!!!
цитирай
26. kasnaprolet9999 - compassion
18.12.2010 21:53
Усмихна ме, а ружите някои хора просто ги носят в душата си и то се получава, когато попаднеш на точния човек, пожелавам ти да го срещнеш. Защо ли ми се струва, че това вече се е случило:)))))
цитирай
27. planinitenabulgaria - За постинга:
11.01.2011 21:08
Авторката даказва,че душата няма възраст.
Вдъхновена Госпожо,
Ако имате време,в една книга на Константин Канев, ЮДИНА ЕЛА,можете да намерите тази мисъл.Тя е валидна за вас!
<planinitenabulgaria.blog.bg>, Коста Иванов
цитирай
28. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
08.08.2011 14:31
Така си е, душата няма възраст, благодаря за прозрението.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999942
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031