Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
07.06.2010 10:39 - Черен и полски бъз(бъзак)-как да ги разпознаваме.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 96390 Коментари: 11 Гласове:
22

Последна промяна: 19.06.2015 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За Черният бъз (Sambucus nigra L) казват, че е българският ЖЕН ШЕН!
Време е да си наберем от неговите цветове, да ги изсушим за чайче през студените зимни дни, както и да си направим "елексира на боговете" от неговите пресни цветчета за да се разхлаждаме с тази напитка  през летните горещини.


image

Черен бъз- големият храст на предна линия.
Среща се като разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система.

image

(Да не се смесва с полския бъз (Sambucus ebulus), който е многогодишно тревисто  растение, наречено бъзак, който се вижда от снимката!) image

Това е също бъзак, расте като единично стъбло и достига до 1 м., използват се само добре узрелите плодове.
 Народният лечител Петър Димков смята, че черният  бъз е „най-силната българска билка”.

Ето какво казва фитомедицината за тази билка:
Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под
форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

image

Плодове на черен бъз-снимка направена от блогерката есен, прибавена е допълнително тук с нейно съгласие.

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много
пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

image

Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
    
    Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.


Бъзови плодове узряват в края на м. август или началото на м.септември

За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на черен бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.

Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!

Лечителят Петър Димков разказваше в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...От тогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”


Моят опит: използвам само изсушения цвят за чай и плодчетата на черният бъз за следното лекарство против грип и профилактично за подсилване на имунната система:
  Плод­че­та­та трябва да са доб­ре уз­ре­ли, за да има­т ле­чеб­ни свой­ства. След ка­то се на­бе­ре, се из­ми­ва и се сла­га в голям бур­ка­н, ка­то се ре­ду­ва еди­н ред плодчета, еди­н ред за­хар и та­ка до­ка­то се на­пъл­ни до го­ре. След то­ва се покрива с марля и се из­нася на място, къ­де­то има слън­це, за да мо­же да фер­мен­ти­ра. След две сед­ми­ци се прецежда през марля, слага се в по-малки буркани или шишета, зат­варя се с капаче и се сла­га на тъмно и студено място.  Взе­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не всяка сут­рин.

image

Тревист бъз-бъзак - цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз.

image

Този бъзак е сниман в околностите на Кремиковския манастир тази година.
Ако горната рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъ­за­к, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се  внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате.   Зе­ле­ните на цвят  са неуз­ре­ли,  съдържат цианкалий и задължително следва да ги от­стра­ни­те. Пло­дът трябва да е ме­ки­чък и тъ­мен, поч­ти че­рен.  
Холестероловите плаки ги топят плодчетата на бъзака. След месец, когато са добре узрели, се късат китките със сочните зрънца и се сушът по - лесно окачени на въженце. От тези зрънца се вземат по десетина броя 3 пъти на ден преди ядене. Тази рецепта помага и при хемороиди и при разширени вени. Кръвоносните съдове се чистят и с напитка, приготвена от вода, ябълков оцет и мед. Особено, ако е охладена, тя действа много добре в жегите. През зимата пък се пие топла и пак има чудесен ефект.
 
Плодова напитка - наричат я елексир на боговете, приготвям воден извлек от цветовете на черния бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за един ден, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар, понякога за това са нужни два дена, след което се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, държат се на тъмно и хладно. Използват се през цялата зима, разредени с вода.  

От плодовете на черния бъз съм чувала, че може да се приготви мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози, но не съм го практикувала.

Искам да Ви открехна, че чаят от черен бъз има вълшебен вкус и аромат, действа тонизиращо и стимулиращо, горещо Ви го препоръчвам за профилактика зиме и лете.

В моето семейство този чай се радва на дълбока почит от малки и големи и когато сутрин го запаря, настава всеобща радост. Трябва да се запарят обаче само цветовете, без малките дръжцици от кошничката, за да има по-добър ефект и вкус.
  
Снимките са направени от мен, в района на с.Макоцево. 

 
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
Тагове:   здраве,


Гласувай:
221. tit - :))
07.06.2010 13:23
Баба правеше сироп за зимата, който после разреждахме!
Наистина имаше чудесен вкус!:)
Ма аз, нали съм гражданка, не зная рецептата и си купувам безалкохолни от магазина!:(
Замисли ме!:)
Поздрави!:)))
цитирай
2. kaprizna - Поздравления за постинга и за Рейнбоу!
07.06.2010 14:04
Желая ти слънчев и усмихнат ден!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - tit
07.06.2010 16:53
Е, сега е момента да се откажеш от газираните напитки. Поздрави
цитирай
4. kasnaprolet9999 - kaprizna
07.06.2010 16:54
Благодаря, навън е най-после слънчево и повод за много усмивки.
цитирай
5. iliada - ЧЕСТИТИ ПРАЗНИК -МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ПРИЯТЕЛСТВОТО !:)
09.06.2010 17:12
ОСТАНИ МИ ПРИЯТЕЛ- ХАРЕСВАМ ТЕ!:)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - iliada
09.06.2010 17:55
Оставам, поздрави и на теб, постинга ти е чудесен.
цитирай
7. анонимен - за черния бъз -елена
14.10.2010 18:41
Здравей отново, пак съм аз- Елена. Срам ме е да си призная, но си е факт, че нещо не разбрах както трябва. Да разирам ли, че ако съм брала от бъзак , такъв какъвто е на снимката пред Кремиковския манастир е миризлив и трябва да се внимава с него. Този бъз от който брах беше в такъв гъст храстълак, но висок около 2 - 2 и нещо метра. Не съм виждала цвета му. С червеникава жилка бяха чадърчетата на които се държаха останалите все още плодчета -чисто черни и някои изсушени приличащи на черен пипер.И миризма която ме смущаваше.
И така не разбрах, не е от ниския бъз - храстовидния, пък мирише.На ниският
бъзак плодовете му доколкото разбрах се използват като лек срещу рак.
И се получи една голяма каша, като спре дъждът ще направя една снимка и ще
ти я изпратя ако тя може да внесе яснота ще се радвам.
Блоговете ти са супер , много са, страшно интересни имам материал за четене
поне месеци, всеки ден по малко, защото в къщи е трудно да се докопам до
компютрите,пък и аз съм много заета. Чудя се ти кога намираш време, за което
ти завиждам. До скоро.Елена
цитирай
8. анонимен - Бъзак
16.10.2010 11:56
Аз също съм объркана.До нас има нисък храстовиден бъзак и аз си набрах и си направих сироп.Пих по една чаена лъжичка на гладно,но започна да ми се гаде,вие свят,кръвното ми е ниско и имам местещи се болки по цялото тяло,разтреперване, с една дума нещо стана с мен.Спрях сиропчето и сега на гладно взимам само по две зърна.Симптомите понамаляха,но все-още ги имам.Ходих на лекар,а тя каза ,че имам грип.Това продължава повече от 20 дни.Питам се дали това нещо не е отровно.От днес ще спра да го взимам и след една седмица ще отида на лекар.Срещнах съшия бъз в парка ,но като дърво.Много добре познавам и пролетния-от него съм си правила напитка,но от този есенния храстовиден малко се безпокоя дали не се отрових.Направих си сироп,но мисля,че е отровен,не е като пролетния,а дървесния есенен не съм го пробвала-само го видях.Чета всичко за бъз и виждам,че много хора не са наясно с него.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - анонимен 7 и 8
24.01.2011 16:00
Сложих още стимки на черния бъз, дано ви помогна визуално да го разпознавате.
цитирай
10. sparotok - бъз
25.05.2011 17:41
Преди малко си набрах цяла чанта от цветовете на белия бъз:)

Поздрави!
цитирай
11. joravi - Сироп от див черен бъз/бъзак,свирчовина/
18.12.2013 12:10
Няма да правя допълнителен коментар за безспорните качества на домашно приготвения сироп, стига да е бран от екологично чисти места и рецептата приготвена в стъклени съдове. Ще добавя, че освен за засилване на имунната система особено е полезен за ползване след химио и лъче терапия.
Приготвил съм малко повече и предлагам в стъклени бутилки от 0.7 и 1л.
Зь контакти 0899622704. 18.12.2013г
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14006356
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41239
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031