Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
07.06.2010 10:39 -
Черен и полски бъз(бъзак)-как да ги разпознаваме.
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Хоби
Прочетен: 100426 Коментари: 11 Гласове:
Последна промяна: 19.06.2015 18:44
Прочетен: 100426 Коментари: 11 Гласове:
22
Последна промяна: 19.06.2015 18:44
За Черният бъз (Sambucus nigra L) казват, че е българският ЖЕН ШЕН!
Време е да си наберем от неговите цветове, да ги изсушим за чайче през студените зимни дни, както и да си направим "елексира на боговете" от неговите пресни цветчета за да се разхлаждаме с тази напитка през летните горещини.
Черен бъз- големият храст на предна линия.
Среща се като разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система.
(Да не се смесва с полския бъз (Sambucus ebulus), който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак, който се вижда от снимката!)
Това е също бъзак, расте като единично стъбло и достига до 1 м., използват се само добре узрелите плодове. Народният лечител Петър Димков смята, че черният бъз е „най-силната българска билка”.
Ето какво казва фитомедицината за тази билка:
Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).
Плодове на черен бъз-снимка направена от блогерката есен, прибавена е допълнително тук с нейно съгласие.
Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.
Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Бъзови плодове узряват в края на м. август или началото на м.септември
За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.
Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на черен бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.
Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.
Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!
Лечителят Петър Димков разказваше в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...От тогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”
Моят опит: използвам само изсушения цвят за чай и плодчетата на черният бъз за следното лекарство против грип и профилактично за подсилване на имунната система: Плодчетата трябва да са добре узрели, за да имат лечебни свойства. След като се набере, се измива и се слага в голям буркан, като се редува един ред плодчета, един ред захар и така докато се напълни до горе. След това се покрива с марля и се изнася на място, където има слънце, за да може да ферментира. След две седмици се прецежда през марля, слага се в по-малки буркани или шишета, затваря се с капаче и се слага на тъмно и студено място. Взема се по една чаена лъжичка сутрин на гладно, 10 минути преди хранене всяка сутрин.
Тревист бъз-бъзак - цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз.
Този бъзак е сниман в околностите на Кремиковския манастир тази година.
Ако горната рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъзак, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате. Зелените на цвят са неузрели, съдържат цианкалий и задължително следва да ги отстраните. Плодът трябва да е мекичък и тъмен, почти черен.
Холестероловите плаки ги топят плодчетата на бъзака. След месец, когато са добре узрели, се късат китките със сочните зрънца и се сушът по - лесно окачени на въженце. От тези зрънца се вземат по десетина броя 3 пъти на ден преди ядене. Тази рецепта помага и при хемороиди и при разширени вени. Кръвоносните съдове се чистят и с напитка, приготвена от вода, ябълков оцет и мед. Особено, ако е охладена, тя действа много добре в жегите. През зимата пък се пие топла и пак има чудесен ефект.
Плодова напитка - наричат я елексир на боговете, приготвям воден извлек от цветовете на черния бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за един ден, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар, понякога за това са нужни два дена, след което се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, държат се на тъмно и хладно. Използват се през цялата зима, разредени с вода.
От плодовете на черния бъз съм чувала, че може да се приготви мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози, но не съм го практикувала.
Искам да Ви открехна, че чаят от черен бъз има вълшебен вкус и аромат, действа тонизиращо и стимулиращо, горещо Ви го препоръчвам за профилактика зиме и лете.
В моето семейство този чай се радва на дълбока почит от малки и големи и когато сутрин го запаря, настава всеобща радост. Трябва да се запарят обаче само цветовете, без малките дръжцици от кошничката, за да има по-добър ефект и вкус.
Снимките са направени от мен, в района на с.Макоцево.
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
Време е да си наберем от неговите цветове, да ги изсушим за чайче през студените зимни дни, както и да си направим "елексира на боговете" от неговите пресни цветчета за да се разхлаждаме с тази напитка през летните горещини.
Черен бъз- големият храст на предна линия.
Среща се като разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система.
(Да не се смесва с полския бъз (Sambucus ebulus), който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак, който се вижда от снимката!)
Това е също бъзак, расте като единично стъбло и достига до 1 м., използват се само добре узрелите плодове. Народният лечител Петър Димков смята, че черният бъз е „най-силната българска билка”.
Ето какво казва фитомедицината за тази билка:
Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).
Плодове на черен бъз-снимка направена от блогерката есен, прибавена е допълнително тук с нейно съгласие.
Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.
Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Бъзови плодове узряват в края на м. август или началото на м.септември
За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.
Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на черен бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.
Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.
Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!
Лечителят Петър Димков разказваше в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...От тогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”
Моят опит: използвам само изсушения цвят за чай и плодчетата на черният бъз за следното лекарство против грип и профилактично за подсилване на имунната система: Плодчетата трябва да са добре узрели, за да имат лечебни свойства. След като се набере, се измива и се слага в голям буркан, като се редува един ред плодчета, един ред захар и така докато се напълни до горе. След това се покрива с марля и се изнася на място, където има слънце, за да може да ферментира. След две седмици се прецежда през марля, слага се в по-малки буркани или шишета, затваря се с капаче и се слага на тъмно и студено място. Взема се по една чаена лъжичка сутрин на гладно, 10 минути преди хранене всяка сутрин.
Тревист бъз-бъзак - цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз.
Този бъзак е сниман в околностите на Кремиковския манастир тази година.
Ако горната рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъзак, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате. Зелените на цвят са неузрели, съдържат цианкалий и задължително следва да ги отстраните. Плодът трябва да е мекичък и тъмен, почти черен.
Холестероловите плаки ги топят плодчетата на бъзака. След месец, когато са добре узрели, се късат китките със сочните зрънца и се сушът по - лесно окачени на въженце. От тези зрънца се вземат по десетина броя 3 пъти на ден преди ядене. Тази рецепта помага и при хемороиди и при разширени вени. Кръвоносните съдове се чистят и с напитка, приготвена от вода, ябълков оцет и мед. Особено, ако е охладена, тя действа много добре в жегите. През зимата пък се пие топла и пак има чудесен ефект.
Плодова напитка - наричат я елексир на боговете, приготвям воден извлек от цветовете на черния бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за един ден, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар, понякога за това са нужни два дена, след което се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, държат се на тъмно и хладно. Използват се през цялата зима, разредени с вода.
От плодовете на черния бъз съм чувала, че може да се приготви мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози, но не съм го практикувала.
Искам да Ви открехна, че чаят от черен бъз има вълшебен вкус и аромат, действа тонизиращо и стимулиращо, горещо Ви го препоръчвам за профилактика зиме и лете.
В моето семейство този чай се радва на дълбока почит от малки и големи и когато сутрин го запаря, настава всеобща радост. Трябва да се запарят обаче само цветовете, без малките дръжцици от кошничката, за да има по-добър ефект и вкус.
Снимките са направени от мен, в района на с.Макоцево.
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
Като стар,айдук и почитател на колективн...
Последната ми заплата в АЕЦ "Козлод...
Вълшебството - излюпване на пиленца
Последната ми заплата в АЕЦ "Козлод...
Вълшебството - излюпване на пиленца
Баба правеше сироп за зимата, който после разреждахме!
Наистина имаше чудесен вкус!:)
Ма аз, нали съм гражданка, не зная рецептата и си купувам безалкохолни от магазина!:(
Замисли ме!:)
Поздрави!:)))
цитирайНаистина имаше чудесен вкус!:)
Ма аз, нали съм гражданка, не зная рецептата и си купувам безалкохолни от магазина!:(
Замисли ме!:)
Поздрави!:)))
Желая ти слънчев и усмихнат ден!
цитирайЕ, сега е момента да се откажеш от газираните напитки. Поздрави
цитирайБлагодаря, навън е най-после слънчево и повод за много усмивки.
цитирайОСТАНИ МИ ПРИЯТЕЛ- ХАРЕСВАМ ТЕ!:)
цитирайОставам, поздрави и на теб, постинга ти е чудесен.
цитирай
7.
анонимен -
за черния бъз -елена
14.10.2010 18:41
14.10.2010 18:41
Здравей отново, пак съм аз- Елена. Срам ме е да си призная, но си е факт, че нещо не разбрах както трябва. Да разирам ли, че ако съм брала от бъзак , такъв какъвто е на снимката пред Кремиковския манастир е миризлив и трябва да се внимава с него. Този бъз от който брах беше в такъв гъст храстълак, но висок около 2 - 2 и нещо метра. Не съм виждала цвета му. С червеникава жилка бяха чадърчетата на които се държаха останалите все още плодчета -чисто черни и някои изсушени приличащи на черен пипер.И миризма която ме смущаваше.
И така не разбрах, не е от ниския бъз - храстовидния, пък мирише.На ниският
бъзак плодовете му доколкото разбрах се използват като лек срещу рак.
И се получи една голяма каша, като спре дъждът ще направя една снимка и ще
ти я изпратя ако тя може да внесе яснота ще се радвам.
Блоговете ти са супер , много са, страшно интересни имам материал за четене
поне месеци, всеки ден по малко, защото в къщи е трудно да се докопам до
компютрите,пък и аз съм много заета. Чудя се ти кога намираш време, за което
ти завиждам. До скоро.Елена
цитирайИ така не разбрах, не е от ниския бъз - храстовидния, пък мирише.На ниският
бъзак плодовете му доколкото разбрах се използват като лек срещу рак.
И се получи една голяма каша, като спре дъждът ще направя една снимка и ще
ти я изпратя ако тя може да внесе яснота ще се радвам.
Блоговете ти са супер , много са, страшно интересни имам материал за четене
поне месеци, всеки ден по малко, защото в къщи е трудно да се докопам до
компютрите,пък и аз съм много заета. Чудя се ти кога намираш време, за което
ти завиждам. До скоро.Елена
8.
анонимен -
Бъзак
16.10.2010 11:56
16.10.2010 11:56
Аз също съм объркана.До нас има нисък храстовиден бъзак и аз си набрах и си направих сироп.Пих по една чаена лъжичка на гладно,но започна да ми се гаде,вие свят,кръвното ми е ниско и имам местещи се болки по цялото тяло,разтреперване, с една дума нещо стана с мен.Спрях сиропчето и сега на гладно взимам само по две зърна.Симптомите понамаляха,но все-още ги имам.Ходих на лекар,а тя каза ,че имам грип.Това продължава повече от 20 дни.Питам се дали това нещо не е отровно.От днес ще спра да го взимам и след една седмица ще отида на лекар.Срещнах съшия бъз в парка ,но като дърво.Много добре познавам и пролетния-от него съм си правила напитка,но от този есенния храстовиден малко се безпокоя дали не се отрових.Направих си сироп,но мисля,че е отровен,не е като пролетния,а дървесния есенен не съм го пробвала-само го видях.Чета всичко за бъз и виждам,че много хора не са наясно с него.
цитирайСложих още стимки на черния бъз, дано ви помогна визуално да го разпознавате.
цитирайПреди малко си набрах цяла чанта от цветовете на белия бъз:)
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Няма да правя допълнителен коментар за безспорните качества на домашно приготвения сироп, стига да е бран от екологично чисти места и рецептата приготвена в стъклени съдове. Ще добавя, че освен за засилване на имунната система особено е полезен за ползване след химио и лъче терапия.
Приготвил съм малко повече и предлагам в стъклени бутилки от 0.7 и 1л.
Зь контакти 0899622704. 18.12.2013г
цитирайПриготвил съм малко повече и предлагам в стъклени бутилки от 0.7 и 1л.
Зь контакти 0899622704. 18.12.2013г
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. mt46
6. ka4ak
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. donkatoneva
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. mt46
6. ka4ak
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. donkatoneva
Най-активни
1. desitomova
2. sarang
3. lamb
4. hadjito
5. energyawakeningbg
6. metaloobrabotka
7. mimogarcia
8. bgantimafia
9. siainia
10. bateico
2. sarang
3. lamb
4. hadjito
5. energyawakeningbg
6. metaloobrabotka
7. mimogarcia
8. bgantimafia
9. siainia
10. bateico
За този блог
Гласове: 41700