Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
03.02.2010 17:15 - Горски плодове-диворастящи малини
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 17829 Коментари: 20 Гласове:
13

Последна промяна: 17.08.2010 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ма­ли­но­ви­те пло­до­ве са поз­на­ти от дъл­бо­ка древ­ност.Се­ме­на от тях са на­ме­ре­ни при раз­коп­ки на жи­ли­ща от ка­мен­на­та и брон­зо­ва­та епо­хи. Пло­до­ве­те на ди­ви­те ма­ли­ни са из­пол­з­ва­ни за хра­на още от пър­во­бит­ния човек. Пър­ви рим­с­ки­ят учен Пли­ний Ста­ри опис­ва ди­ви ма­ли­ни, рас­тя­щи в пла­ни­на­та Ида, от ко­я­то по­лучават ла­тин­с­ко­то си на­и­ме­но­ва­ние. Под­род Idaeobatus (ма­ли­на) при­над­ле­жи към род Rubus. Той наб­ро­я­ва око­ло 200 ви­да, ко­и­то се сре­щат в Азия, Ев­ро­па, Се­вер­на Аме­ри­ка и Юж­на Аф­ри­ка, но най-мно­го са в Из­точна Азия.
 

image

Най-го­ля­мо значение имат два ви­да:чер­ве­на ма­ли­на (Rubus idaeus L.) с два ос­нов­ни под­ви­да - ев­ро­пейс­ка и аме­ри­кан­с­ка.

image


Чер­на ма­ли­на (Rubus occidentаlis L.), рас­те са­мо в Се­вер­на Аме­ри­ка. Тази на снимката  расте в Канада, виждате как узрелите плодчета вече са почернели. Снимката е правена от мой съученик, живущ там, сайтът му е на 13 място в моя блогрол.

Ма­ли­ни­те са доб­ре поз­на­ти на сла­вя­ни­те, жи­ве­е­щи по ун­гар­с­ки­те зе­ми към ХІV век. От­то­га­ва "ма­ли­на" звучи ед­нак­во на всички сла­вян­с­ки ези­ци.
Диворастящите малини се срещат из гори и храсталаци от рав­нините до високите части на планините в България.

 image
Като култивирани растения у нас се отглеждат различни сортове малини.
В с. Макоцево хората я отглеждат масово в дворовете си  и лятото правят чудесни компоти и сладка от нея. Имаме и в нашия двор, но рядко успявам да ги опитам, защото хората от селото много ги харесват и всяка година засвидетелстват своето уважение към нашите насаждения из двора, като си похапват обилно от тях в наше отсъствие, вероятно тогава са най-сладки. В тази акция се включват пиленцата и таралежите, та нищо не се губи, само преминава от един вид в друг. Важното е да има движение и любов, както се разбра от многогодишните ми наблюдения, тя не минава само през мъжкия стомах.

image

Все пак остава нещичко и за нас, това са листата на малините, от които става чудесен чай, който при настинка сваля и температурата. Ето какво намерих в нета за малините:

Описание: Полухраст, достигаш на височина 1 —1,5 м. През първата година стъблата са тревисти, безплодни, със синкавозелен налеп и къси тънки шипчета. Втората година тези стъбла се вдървеняват, дават цветоносни клонки и след узряване на плодовете загиват. Листата са тройни или перести с 5 --7 листчета, отгоре зелени, голи, отдолу сребристосиво напластени. Цветовете са бели, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета; лесно се отделят от изпък­налото, леко влакнесто цветно легло. Цъфти май—юли, а плодовете узряват юли—август.

Използвани части: Използват се листата (Folia Rubii idaei) и плодовете (Fructus Rubi idaei).


Съставки: Листата съдържат флавоноиди, танини, витамин С, каротен, органични киселини и др. Плодовете съдържат около 10% захари (глюкоза, фруктоза и захароза), органични киселини предимно лимонена и ябълчна, но също и салицилова киселина, танини, пектини, антоцианови пигменти, витамин С, каротен и др.   Действие и приложение: В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, потогонно и тонизиращо сред­ство. Изсушени, плодовете на малината се употребяват като потогонно средство самостоятелно или в състава на комбинирани потогонни чаеве при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Запарка от листата се използват колит, възпаления на стомаха и червата, диария, кръвоизливи, кожни обриви.   В народната медицина се препоръчва използуването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Плодовете на малините съдържат  големи количества магнезий, калций, флавоноиди, полифеноли и както гроздето - много елагова киселина, поради което имат противораково действие.
 Начин на употреба: 2 супени лъжици от изсушени листа и/или плодове се киснат 10 минути  в 500 грама гореща вода. Прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 150 грама преди ядене.   Моят опит: Използвам най-вече листа от диворастящи малини за профилактика и ги комбинирам с листа от дива ягодка, къпина, както и други билки като мащерка, риган, мента, бъз и пр. Взимам по една чаена лъжичка от всички, слагам ги в чайника и ги заливам с литър кипяща вода. Сутрешният чай, приготвен по този начин е особено подходящ през студените зимни дни и действа профилактично срещу простудни и вирусни заболявания. Следя зорко, всеки от мъжете в къщи да изпие по чаша, щото ако се разболее някой, после ми е на главата. От листата на диворастящите малини правя и спиртен извлек по следния начин: В стъклен буркан се слагат пресни листа от малина, заливат се с 50% медицински спирт (купува се от аптеката  98% спирт и се разрежда с минерална вода). Бурканът са поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда през марля и съхранява по същия начин, при нужда се разтваря една чаена лъжичка от спиртния извлек в 100 гр. вода и се пие преди ядене три-четири пъти на ден. Използвала съм го за спиране на маточни кръвоизливи при миома и климакс, като съм го комбинирала  със спиртен извлек и от други билки - стръкове от бял равнец,  овчарска торбичка, бяло подъбиче, камшик и  водно пипериче, цветове бяла мъртва коприва, листа маточина и орех в равни количества, приготвени по същия начин само от пресни билки. За тях вече съм направила постинги, можете да ги видите тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichnidnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571


image

Пресните плодчета може да ги изсушите както на фурна, така и в машина за сушене на плодове. Можете и да ги замразите, от тях става чудесно сладко за палачинки и гарнитура за торти.

Имам лоши спомени от бране на малини в планините. Като малка често ме пращаха на пионерски лагери и там под строй ни водеха да берем малини. Изподирах си крака и ръце, случваше се и някоя друга змия да пропълзи от гъсталаците да ни уплаши. Накрая отрядната ни ръководителка взимаше от всеки набраното за деня, слагаше  малините в една дамаджана, заливаше ги със захар и впоследствие си ги отнасяше в къщи. За нас оставаше само това, което си хапвахме скришом по време на брането. Чувствах се като малко черно негърче, излязло от “Чичо-Томовата колиба”.

image
 
Моят свекър на младини береше много малини от Витоша и правеше от тях малиново вино със страхотен вкус. Такова вино трябва да се пие в малки количества, защото е много пивко, подлъгва че е леко, а в същото време неусетно така ти се замайва главата, че се чудиш откъде ти е дошло. Често ми е разправял, как на приятелски събирания са се изпонапивали всичките им гости, въпреки че ги е предупреждавал да пият по малко от него. Ама то българина, нали няма вяра на нищо до като не го стигне и него. Има една поговорка, която е много вярна, че нищо не е такова, каквото изглежда. Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
 
          
 
Тагове:   здраве,


Гласувай:
131. mmmmmmmmm - Вкусно!
03.02.2010 17:49
Красиво!
Полезно!
Поздрави!:))))
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
03.02.2010 18:16
Благодаря, ще има още постинги с такива вкуснотийки.
цитирай
3. palitra - В момента ям банан,
03.02.2010 18:27
но сега искам и малинииииииииии!:)))Поздрави!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - palitra
03.02.2010 18:30
Ама вземи си малко, виж в кошницата на онази баба колко са много, пък тя има още много за бране:))))
цитирай
5. lubara - Поздрави, написах за ягодките, погледни. Все пак твоят разказ е по-хубав.
03.02.2010 18:30
Аз пък съм израснал с компоти, сиропи и сладка от горски малини. Доста съм скиторил с баща ми и дядо ми по Витоша.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - lubara
03.02.2010 18:34
Сега ще го видя, благодаря ти, а за твоите подвизи с баща ти и дядо ти четох в твои разкази миналата година и страшно се забавлявах. Може би и за това те помолих да се пробваш по онзи разказ.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - lubara
03.02.2010 18:47
Страхотна компилация си направил
от моите и твои спомени. Страшно ми хареса разказа ти, жив и здрав да си, все така романтично да пишеш. Не мога да му се нарадвам, усмихна ме тази вечер. Поздравявам те!!! Добавих линк към него в моя постинг за ягодките.
цитирай
8. tit - Години наред съм брала култивирани по бригади!:)
03.02.2010 19:08
Но диви не съм срещала!
И мен върна в детството!:))
цитирай
9. lubara - Поздрави! На tit и prolet !
03.02.2010 19:16
О, tit, градско момиче си ти, имаш време да си наваксаш. Дивите плодове са най-сладки !
цитирай
10. kasnaprolet9999 - tit
03.02.2010 23:14
разходи се по Витоша, има много малинови храсти.
Радвам се, че съм те върнала към хубави спомени.
цитирай
11. tota - Невена,
04.02.2010 08:23
Откъснах си една малинка. Благодаря!
Поздрави! Хубав, светъл ден ти пожелавам!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - tota
04.02.2010 09:22
И добре си направила, да беше похапнала и от тортата, пак ще напрявя :))))
Радвам се, че има с какво да ви почерпя, ако ти се дояде днес хапни си повечко.
цитирай
13. mileidi46 - :)))
04.02.2010 15:31
Sno6ti ne mojax da ti pi6a,za6toto sam v Bologna..i Manuel mi angajirva ve4e zqloto vreme...
Noooo,tazi sutrin si pix kafenzeto s malko torti4ka s qgodki!!Be6e val6ebno...:))Pregradki!!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - mileidi46
04.02.2010 17:22
Е, тебе няма да те мисля, подсладила си душата с малинова торта и си събрала сили да издържиш маратона с внуците. Поздрави!!!
цитирай
15. ckarlet - Ох, че са съблазнителни!:)) Х...
04.02.2010 20:59
Ох, че са съблазнителни!:))
Хубаво е при теб, Кasnaprolet9999!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - ckarlet
04.02.2010 21:05
Да, опитвам се да ви правя разтоварващи постинги, защото нашето ежадневие е достатъчно тежко, нужен е релакс.
цитирай
17. iia - Ароматът им..достигна до мен :)
05.02.2010 12:55
Хубав ден !
цитирай
18. kasnaprolet9999 - iia
05.02.2010 14:06
Радвам се че е така, те истинските жени имат силен нюх за тези работи :)))
цитирай
19. zvezdichka - Taka ме разсмя
12.02.2010 12:41
случката с вашата отрядна :). С други думи казано, тя си ви е използвала да й наберете плодчета за винце навярно... Но си представям каква картинка сте били :). Сигурно това не е хубав спомен за теб Късна пролет?
Иначе и аз съм опитвала от горските малини на Витоша. А си спомням, че сме брали такива и по пътя за хижа Добрила в Стара планина. Те така привличат погледа ти в един момент, че те откъсват от прехода и си даваш заслужена почивчица :).
цитирай
20. kasnaprolet9999 - zvezdichka
12.02.2010 13:09
Ами да, така си беше, жената си правеше сироп от малини с набраното от нас, не й стигаше това, че там си караше почивката, трябваха й още благинки. Спомените общо взето са весели, защото си го връщахме с куп дребни номерца, слагахме й в кревата гущери, жаби, криехма й гуменките и т.н.:))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404763
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031