Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
23.10.2009 17:42 - Летни билки-Жълт кантарион (Hypericum perforatum)-христова чудотворка
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 38517 Коментари: 22 Гласове:
6

Последна промяна: 11.07.2017 19:26


 Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

image

Народното наименование на билката е „христова кръв“ или „христова чудотворка“. Събира се в пълен разцвет около
24 юни, Еньовден. В много западни страни се нарича „билка на свети Йоан“. Този тук съм снимала на 21.06.09г. Познаваме ли добре жълтия кантарион или само така си мислиме? Знаеме ли че има растения от рода Звъникови, които много приличат на него, но нямат неговите целебни свойства и не са добре проучени. Звъника или звъниче (Hypericum) е род тревисти растения от семейство Звъникови (Clusiaceae). Най-известният му представител е жълтият кантарион (Hypericum perforatum). Родът има около 300 вида, растящи предимно в Средиземноморието и Балканските страни. В България се срещат около 22 вида, сред които балканските ендемити дегенова звъника (H. degeni), сенниковидна звъника (H. umbellatum) и румелийска звъника (H. rumeliacum). Расте из цялата страна, по тревисти места, храсталаци, сечища и ниви.

image

 Жълтият кантарион  (Hypericum perforatum) е
многогодишно тревисто растение, силно разклонено, с голо стебло с две надлъжни ребра, на височина между 30 до 70 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги от 1 до 3 см. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие- Тирс. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември, в зависимост от надморската височина, на която расте. Вижте го в по-близък план тук:

http://botany.cz/cs/hypericum-perforatum/

При събирането на жълтия кантарион той трябва да не се смесва с други видове, които приличат на него и не са лечебни:

*четириръбестата звъника — Hypericum tetrapterum Fries (Hypericum quadrangulum L.), която има четириръбесто кухо стъбло,
листата са по-едри и имат надлъжни линии по тях, цветът им е по-светло зелен.
 Тук можете да видите как изглежда Hypericum tetrapterum Fries (Hypericum quadrangulum L.):
http://botany.cz/cs/hypericum-tetrapterum/

*мъхестата звъника — Hypericum hirsutum L., на която стъблото е обло, но мъхесто и без надлъжни ребра, а чашелистчетата, наблюдавани под лупа, са с жлезисти реснички,
листата са по-едри и имат надлъжни линии по тях, цветът им е по-светло зелен.
Тук можете да видите как изглежда мъхестата звъника Hypericum hirsutum L:
http://botany.cz/cs/hypericum-hirsutum/

*
Точкова звъника Hypericum-maculatum -цветчетата й са напръскани с малки черни точки, а листенцата не се различават от тези на останалите двойници.
Тук можете да видите как изглежда Hypericum-maculatum:
http://botany.cz/cs/hypericum-maculatum/

*Елегантна звъника -Hypericum-elegans
http://botany.cz/cs/hypericum-elegans/

 Допълнително по този повод прибавих един от коментарите под постинга:
Здравейте:) Наскоро четох някъде, че един от начините да се разпознае жълтия кантарион и да не се обърка с двойниците, е по малките дупчици по листата. Ето тази снимка намерих в нета:  
 http://accipiter.hawk-conservancy.org/images/perforate%20leaf.jpg

Възможно е поради тази причина втората му част от латинското му наименование е перфоратор-Hypericum perforatum.

image

По описанието му  обаче аз  открих в райна на с.Макоцево един от двойниците — четириръбестата звъника Hypericum tetrapterum Fries (Hypericum quadrangulum L.)  От горната снимка се вижда, особено като я увеличите с лупата, че стеблото е четириръбесто и леко мъхесто, листата са по-едри и имат надлъжни линии по тях, цветът им е по-светло зелен, иначе са пак така срещуположни, без дръжки и приседнали както на лечебния.

image

Тук се вижда, че тичинките са по-дълги и повече на брой, стеблото е по-разклонено, има четири ребра, а не само две. Основното е обаче миризмата, веднъж като сте наясно как силно мирише лечебният кантарион- Hypericum perforatum, няма да я сбъркате. Миризмата на този е много слаба. Освен това този започва да цъфти в края на юли, когато лечебния тръгва да прецъфтява и продължава да цъфти до края на м.август. Друга особеност е, че този вид расте само край реки и заблатени местности. Забележете, че в линка, който съм ви дала по-горе е сниман също на такова място. Приликата му с лечебният жълт кантарион е много голяма и незапознатите лесно може да го объркат.

image

Горните три снимки са правени в коритото на един малък приток на р.Макоцевска, който често почти пресъхва през лятото. Снимала съм ги на 01.07.09 г.
Старите билкари твърдят, че билките са най-лечебни, когато сме си ги набрали сами. Използва се надземната част, като се берат клонките с пъпки и разцъфнали цветчета, като трябва да се избягват се прецъфтелите стръкове.

image

Това е лечебния жълт кантарион(Hypericum perforatum), израстнал по поляните над с.Макоцево, снимала съм го на 21.06.09 г.
Много хора берат кантарион, той е една от най-популярните билки, защото почти няма болест, която да не се повлиява от него. Често към него прибавят други популярни билки като мащерка, бял равнец, риган и т.н., смесват ги в един плик и ги пият целогодишно, което не е най-правилното решение. Жълтият кантарион не бива да се прилага дълго време и не е подходящ за всички възрасти. Последните проучвания показват, че той има известни противопоказания.

Подобно на конвенционалните антидепресанти, жълтият кантарион може да влияе негативно върху плодовитостта и при двата пола. Също така може да намали ефикасността на оралните контрацептиви. При прием на противозачатъчни, жените трябва да са особено внимателни, защото жълтият кантарион намалява действието им и може да настъпи бременност. Жълтият кантарион не се препоръчва и на хора с повишена фоточувствителност. Хора с ниско кръвно също трябва да са много внимателни с консумацията на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях. Съчетаването на жълт кантарион с медикаменти против депресия може да засили действието им.
 Жълтият кантарион намалява действието на някои медикаменти и засилва действието на други, затова съчетаването му с лекарства, трябва да бъде консултирано с лекар.

image

Тук се виждат прецъфтяли стръкове жълт кантарион, редом с цъфтящи, снимани в края на м.юли. Не трябва да се берат прецъфтялите.

  Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса с много здравословни неразположения.
Действие: противовъзпалително, антиоксидантно, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане, има пикочогонен ефект.

Съставката
хиперицин, която се съдържа в него има меко антидепресивно действие и благодарение на нея билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения.В него се съдържат много вещества, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което могат да доведат до дългосрочно подобряване на настроението и общата душевна кондиция. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
    Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане и диария.     Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.   Началните симптоми на настинка и грип - болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.

image    Начин на приложение:   Жълт кантарион като чай: 1 супена лъжица от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, до 30 мин. Прецежда се и се пие.
Не консумирайте жълтия кантарион, ако е киснал по-дълго време от посоченото. Повечето билки стават вредни, ако са престояли във водата. 

                     
Жълт кантарион като компрес: едно шишенце се пълни до горе с листа от жълт кантарион. Налива се до горе масло от ленено семе или чист зехтин и се оставя да престои на слънце няколко седмици. Когато придобие червен цвят, се прецежда и се затваря в тъмно шишенце. Получената смес се използва за лечение чрез намазване на: отворени рани от изгаряния или външни наранявания, ревматизъм и подагра. Възможно е също да се правят промивки на раните със запарка от жълт кантарион, проготвена по посочения по-горе начин.
    Вътрешните инфекции, като напр. някои бронхити се лекуват с тинктури (спиртен извлек от пресното растение), тъй като техният потенциал на действие е много по-висок, отколкото, примерно, на един чай. Тинктурите са препоръчителни и при нарушения на храносмилателния тракт. Те се оказват много надеждни в борбата с тениите и глистите в червата. За лечение на вътрeшни инфекции се вземат дневно 2-3 пъти, след основното ядене по 8-10 капки от неразредената тинктура, разтворени в малко вода. Можете да използвате този метод най-малко две, но не повече от 4 седмици.

image
 
  Моят опит не се отличава от написаното по-горе, винаги имам в аптечката си маслен и спиртен извлек от жълт кантарион(правя го по оказания начин в предишни мои билкови постинги), които използвам само при нужда за лечение и дооздравяване. За профилактика предпочитам други билки.

image

Жълт кантарион, снимка на Иванка Транкарова, приятелка от билковата ни група във фейса. Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
 


Гласувай:
61. monna - Много полезна билка е жълтият кантарион..
23.10.2009 18:25
..ползвала съм я като компрес и действително е ефикасна, веднага ми заздравя раната, от падането, беше отдавна..
Поздрави, бургаски и от мен!
цитирай
2. mamas - Много полезна информация!
23.10.2009 19:18
Мислех, че познавам поне тази билка, но сега се съмнявам дали не съм брала някой от нейните двойници преди време.
Благодаря, Невена!
Приятна вечер!
цитирай
3. net - за кантариона -
23.10.2009 20:08
Наистина са ми разказвали, че прави чудеса, особено при язва на стомаха.
Но за двойника му- не бях чувала. Обикновено бера кантарион сама и не съм се заглеждала и замисляла за двойника.
Благодаря за информацията - и благодарение на съветите- по-добре съм. :)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - monna
23.10.2009 21:19
Аз и в момента я ползвам, изгорих си миналата седмица пръстите с на едната ръка с пара и си ги мажа с маслен извлек от кантарион.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - mamas
23.10.2009 21:21
Аз вного си мислех, дали да пиша за тази билка, защото много хора я познават, но именно заради тази заблуда с двойниците реших да го направя.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - net
23.10.2009 21:24
Радвам се, че си по-добре, разбра ли сега, защо за настинката не ти препоръчах жълт кантарион, въпреки че тя добре се повлиява от нея?Тази билка е по-подходяща за хората на средна възраст и нагоре, които вече са създали потомство.
цитирай
7. tota - Моята билка ...
24.10.2009 20:02
Обичам не само красивия и цвят, а и приятния и аромат на чая, топлещ ме в зимните дни и самотните вечери!!
Благодаря за "христова чудотворка" и прекрасната песен изпята от Васил Найденов! Поздрави!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tota -
24.10.2009 21:46
Пожелавам ти заедно с чая да си намериш и друга топлинка.
цитирай
9. pepso - за сега не ползвам билки,
02.11.2009 15:08
ма весело и зелено тука...
цитирай
10. kasnaprolet9999 - peps
02.11.2009 16:52
Важното е да се чувстваш добре, до като ме прочетеш може и да пропиеш чайчета :))
цитирай
11. анонимен - bilki
21.03.2010 11:40
hubvi sa bilkite :)
цитирай
12. анонимен - Въпрос за билката
09.08.2010 16:14
Здравейте:) Наскоро четох някъде, че един от начините да се разпознае жълтия кантарион и да не се обърка с двойниците, е по малките дупчици по листата. Ето тази снимка намерих в нета: http://accipiter.hawk-conservancy.org/images/perforate%20leaf.jpg Вярно ли е това, или двойниците също имат подобни листенца? Благодаря:)
цитирай
13. kasnaprolet9999 - анонимен 12
09.08.2010 18:40
Не съм забелязала тези дупчици в листата, те по начало са много дребни листенца и вероятно само под лупа се виждат тези дупки. За двойниците, както вече казах срещнах само четириръбестата звъника, тя има по-едри листа, по които се виждат ясно надлъжни линии.
цитирай
14. анонимен - И на мен трябваше да ми кажат за ду...
10.08.2010 15:06
И на мен трябваше да ми кажат за дупчиците, за да ги забележа. Дори на изсъхнало листенце се виждат, когато го обърнеш срещу слънцето, доста са ясни. Легендата в Англия, където жълтия кантарион се нарича saint john's wort е, че тези дупчици символизират раните на светеца. Има едно доста добро предаване на BBC в което разказват такива легенди и дават интересни рецепти с билки, за съжаление е без субтитри, за тези които не се оправят с английския, но при интерес ще ви го кажа.
цитирай
15. kasnaprolet9999 - анонимен 14
12.08.2010 11:44
Да, проявявам интерес и ако желаеш включвай се с такива коментари и при други билки, отворена съм за всякакви мнения и достъпа до моя блог е без затруднения.
цитирай
16. анонимен - Съжалявам за късния отговор, имах ...
14.08.2010 20:22
Съжалявам за късния отговор, имах си задачки, но предаването се казва Grow your own drugs и е на BBC, има го по торент тракерите. Правят на място доста интересни рецепти - от кремове до сиропи за кашлица само от билки - горещо препоръчвам:)
цитирай
17. lqn4o - :)
01.07.2011 10:47
аз май не разбрах кои видове НЕ са лековити ... :)
цитирай
18. lqn4o - :)
01.07.2011 10:51
аааа....забравих...кажете нещо за запомняне ;) не намерих нещо за лавандулата...аз предпочитам да пия чайове от пресни или сушени /които сам съм си изсушил,но не навсякада сте описали кои колко време се варят или запарват...
цитирай
19. kasnaprolet9999 - аз май не разбрах кои видове НЕ са ...
29.07.2011 15:17
lqn4o написа:
аз май не разбрах кои видове НЕ са лековити ... :)

Двойниците на кантариона, които съм описала не са лековити и за това казвам, че не бива да се смесват с него. Жълтия кантарион има много характерна миризма и не може лесно да се сбърка с тях.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - аааа. . . . забравих. . . кажете нещо ...
29.07.2011 15:19
lqn4o написа:
аааа....забравих...кажете нещо за запомняне ;) не намерих нещо за лавандулата...аз предпочитам да пия чайове от пресни или сушени /които сам съм си изсушил,но не навсякада сте описали кои колко време се варят или запарват...


От българските билки най-доброто е великденчето, имам постинг за него виж първия линк, който съм дала под този постинг.
цитирай
21. maren - спиртен извлек от риган
16.01.2014 11:15
Здравей, Пролет!
Ти ме вдъхновяваш безкрайно и лятото благодарение на теб си направих мноооого хубави неща, докато бях на село. Едното е спиртен извлек от риган, въпреки че ти не си го описала като вариант, аз все пак по подобните ти инструкции го направих, мисля, че от сух риган беше. И мисълта ми е - мога ли да го използвам него и как? Как мислиш? Благодаря! :)
цитирай
22. krassimirevv - жълт кантарион на капсули
22.06.2016 11:42
От скоро изполвам жълт кантарион капсулите на bulgaricus признавам че има ефект като билката доста добре и успокояващо ми действана нервичките :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404699
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031