Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.07.2009 18:27 - Еньовски билки - Полски хвощ (Ставиче) и негови роднини-блатен и воден хвощове.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 72872 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 09.07.2017 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Полският хвощ (Equisetum  arvense) е широко разпространен в цялата страна по влажни места, ниви и ливади, по насипи край реките, по-рядко в гори до към 1600 м. н.в. Всяка пролет от неговото подземно коренище израства безхлорофилно, кафяво, неразклонено стъбло, на върха на което се намира спороносно класче.

image

След разсейването на спорите спороносното стъбло загива, а върху същото коренище се развиват летни стъбла – зелени, високи до 30 – 50 см, разклонени, членести. Стъблата и разклоненията им са надлъжно набраздени, твърди, грапави, жилави и кухи. По възлите им са разположени листата – люспести, 6 – 12 на брой, сраснали в ръкавчета. Клонките са изправени нагоре и обикновено се разклоняват повторно. Те са прешленовидно наредени по стеблото-долу по-дълги, постепенно скъсяващи се нагоре.


image

В медицината се използват зелените летни стъбла отрязани на около 20 см от върха, които се събират от юни до октомври.

image

Тук расте в коритото на пресъхнала река в околностите на с.Мокоцево, вижда се и единичен стрък точно пред кошничката.   Полски хвощ  действа благоприятно върху функцията на бъбреците, като стимулира отделянето на урина и намалява риска от образуване на камъни, повишава нормалния тонус, еластичност и пропускливост на венозните съдове. Помага за нормалното функциониране на яйчниците и подържането на редовен менструален цикъл, има диуретич­но, кръвоспиращо и противовъзпалително действие и засилва защитните сили на организма.

image
  Полският  хвощ  е най-добрият източник на натурален силициев диоксид, добит от растението той е известен със своето успокоително и възстановително свойство, както и с тонизиращите и стягащите си качества, поради което се използва  при чупливи нокти, подагра, измръзване, ревматичен артрит и ставни заболявания от различен произход. Неслучайно тази билка в народната медицина е позната под името ставиче. Целебната билка е богата на цинк и силиций, провитамин А, витамин С и липиди, които подпомагат усвояването на калций от организма, също така заздравяват ноктите и премахват белите им петна, зъбите, регулират функциите на мастните жлези, което повлиява добре на косата и кожата, изчистват организма от натрупано в него олово.

Учените са открили, че 
Полският хвощ съдържа: сапонина еквизетонин, каротин, витамин С, голямо количество силициева киселина (алкални и алкалоземни силикати – първите са разтворими, а вторите – неразтворими във вода), флавоноидите едвизетрин, лутеолин и изокверцитин, горчиви вещества, смолисти вещества, алкалоидите паустрин, никотин и еквизетин, мазнини, аконитова киселина, еквизетова киселина, оксалова киселина, дъбилни вещества, белтъци, смоли и др.

image


Високото съдържание на силикати и богатият състав на билката определят разностранното й действие и приложение. Силициевата киселина, разтваряйки се във водата, образува соли, лесно резорбираще се в стомашно-чревния канал. Тези соли са необходим компонент в жизнената дейност на различни системи, играят важна роля в метаболизма и функционалната дейност на съединителната тъкан, лигавиците, укрепват стените на кръвоносните съдове. Те са особено важни за развитието на костната тъкан. В урината силициевите съединения образуват защитни колоиди, препятсващи кристализацията на минералните компоненти, като по този начин пречат на образуването на бъбречни камъни.
Билката притежава силно изразено диуретично действие и предизвиква усилена дейност на сърцето и засилване на кръвообръщението, при което отделителната работа на бъбреците се подобрява.


Антимикробното и противовъзпалително действие на полския хвощ се дължи на 5-гликозид-лутеолина. Това обуславя приложението му при възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците и пикочния мехур, отоци от сърдечен или бъбречен произход (при остър нефрит са противопоказни, тъй като силно дразнят бъбреците). Той повишава обмяната на веществата и се прилага с успех при заболявания на жлезите с вътрешна секреция и особено в периода на климакса, при отоци на краката от нарушена обмяна и др.). Засилва устойчивостта на съединителната тъкан, на което се дължи приложението им при ревматични заболявания, хроничен полиартрит, артроза, белодробна и костна туберкулоза, болестни процеси на кожата и кожните образувания (косопад), счупвания на костите и др. Подчертано е кръвоспиращото действие на полския хвощ при кръвохрачене, маточни кръвотечения и хемороиди. Благоприятен е ефектът и при астма. Билката участва в състава на противоастматичните и пикочогонните чайове. Установено е и противогнилостно действие. Експериментално е доказано, че полският хвощ оказва дезинтоксикационно действие, като способства за изхвърлянето на оловото от организма.


Препоръчва се при: бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест, при ревматизъм, подагра, заболявания на дихателните органи, при хипертонична болест и атеросклероза; външно водни извлеци се прилагат като компреси и за обмиване при лечение на хроничниязви и рани,  за плакнене на устата и гаргара при стоматити и тонзилити.

В българската народна медицина хвощът се употребява при пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, цистит, кръвохрачене, белодробна туберколоза, водянка, подагра, ревматизъм, атеросклероза, напикаване, стомашни болки, уриниране на кръв, кръвоизливи в белите дробове,
при отоци от различно естество, високо артериално налягане, сърдечни заболявания, при чернодробни болести, катар на стомаха, чревни инфекции с кървава диария, при главоболие, ишиас, рани, екземи.

image

  Външно приложение: Налагат се лапи при разширени вени, костна туберколоза, екземи, незарастващи рани, ракови тумори. Използва се за промивки при бяло течение, гнойни рани, рани от изгаряния, за гаргара при гърлобол и др.
Вътрешно приложение: 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл кипяща вода. Ври 5 минути и след изстиване се пецежда. Пие се по 100 мл след ядене, 4 пъти дневно.
При лечение на маточни и хемороидални кръвотечения дозата може да се увеличи до 2 пъти. Отвара за фрикции на косата (сутрин и вечер) се приготвя при същото съотношение, но се вари в продължение на 10 мин.


Внимание! Да не се употребява при нефрит и нефрозонефрит!

Моят опит: използвам го под формата на спиртен извлек от пресната билка, в комбинация със спиртни извлеци от други пресни билки, като водно пипериче, бяло подъбиче, царевична коса, турта и невен. С тях съм предотвратявала маточни кръвоизливи, получени след раждане, при миоматични възли и по време на климакс.
Предотвратявала съм хипертонични кризи на моят баща и на свеки, пак в комбинация  с други спиртни извлеци от пресни билки, като дяволска уста, цвят от глог, хмел, овчарска торбичка, маточина и планинска чубрица.
Външно съм прилагала за лечение на мъжете в къщи мазна коса, косопад и пърхут, както и бани за лечение на стави при възрастните ми роднини.
Спиртните извлеци от пресни билки вече съм ви обяснила как ги правя в предишни подобни постинги.

При събирането полският хвощ да не се смесва с блатния хвощ (Equisetum palustre L.), чиито влагалища са фуниевидни, неприлегнали към стъблото, в горната си част кафявочерни, с 6- 10 зъбчета и с бял ципест ръб.

image


Горе на таблото са дадени двата вида хвощове-полски и блатен.

image

Така изглежда блатният хвощ в природата-снимките съм подбрала от различни места в нета. Често блатния и полския растат на еднакви места и лесно могат да се объркат. Блатният хвощ расте само по влажни и мочурливи ливади, край реки и блата в цялата страна докъм 1500 м н. в.

image

Блатният хвощ е също многогодишно растение, но за разлика от полския образува само един вид стебло, зелено, високо до 60 см, обикновено с 6–10 ясно изпъкнали ребра, силно разклонено, като клонките са с по 5 ребра, често извити нагоре и навътре.  Спороносното класче се намира на върха на стъблото, черно, тъпо, дълго 1–3 см. Спороноси от май до септември, когато спороносното му връхче загива и тогава най-лесно може да се обърка с летното стебло на полския хвощ. За това не берете хвощ, който расте по мочурливи и блатни места.

image

На снимката се виждат в близък план листните фуниевидни влагалища, дълги до 12 мм, в горната си част малко разширени, с 6–10 зъбеца и с бял ципест ръб.

image

Растението съдържа алкалоида еквизетин и е отровно за рогатия добитък и свинете. Използува се широко в народната медицина, само външно като отвара, за лечение на рани и различни кожни заболявания, за предпочитане в пресно състояние. Отрязва се облистеното стебло 20 см. от върха надолу и се залива с 250 гр. кипяща вода, ври около 10 мин. и след изстивани се прецежда. С получената отвара се правят компреси и промивки.

image

И ако все пак попаднете в блатисти местности не се чудете, ако видите този зелен гигант. Това е воден (речен или мочурищен) хвощ-(Equisetum fluviatile, E. limosum или E. heleocharis), семейство:Equisetaceae.

image

Може да го видите да расте и около реки, езера или направо във водата в техните корита.

image

Той е твърде различен от другите видове хвощове и не може да го объркате с тях. Има два вида стебла, вегетативно и спороносно, но при появяването им през пролетта те не се различават едно от друго. По-късно в началото на лятото върху спороносните стебла се появява спороносното класче.

image

И двата вида стебла достигнат 4-8 мм в диаметър и 50-150 см височина. Те са гладки, с леки надлъжни канали и с надлъжни светли ивици, прави или с няколко кратки странични разклонения. Листните влагалища с 15-30 зъби.

image

Видно от горната снимка двата вида стебла се различават само по наличието на спороносното класче на върха. След съзряването и разпръскването на спорите, то се разпада и отново тези стебла стават напълно неразличими едно от друго, както на долната снимка е показано.

image

Речният хвощ също е отровен за животните и се използва в народната медицина само външно при хората.

image

Този речен хвощ или негов хибрид си е направо за книгата на Гинес, на всяко клонче има спороносно класче.

Който се интересува как изглеждат горския и големия (високопланински) хвощове да погледне тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/12/28/gorski-i-goliam-visokoplaninski-hvoshtove.1326238

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Тагове:   здраве,


Гласувай:
3Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera07 - Моите уважения !
09.07.2009 18:38
Симпатизирам на хора които за естественно и природата - и във вида и на помощник за хората.
А Ения - винаги ми е звучала мистично !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - tera07
09.07.2009 18:44
Имам много такива постинги, целта ми е най-вече да ви запозная с билките в естественото им състояние в природата, защото в книжките често са неразпознаваеми за обикновения човек. Прилагам и неща от специализирани сайтове за билки, за да бъде всичко комплексно, както и споделям моя опит, поздрави, идвай пак, ще има още.
цитирай
3. lubara - Поздрави, Пролет !
09.07.2009 20:37
Като стана още по-дърт, ти ще ме лекуваш !
цитирай
4. анонимен - mileidi
09.07.2009 22:19
ne moga da pi6a v bloga na li4ni--nqmam registrazia!Kato se varna v Italia moje i da si napravq,makar 4e az nqmam za kakvo da pi6a,ti ima6 mnogo interesna informazia za bilkite,za mnogo ne6ta !!Maika mi pie ve4e s udovolstvie kefira,dori zapo4nax i az--profilakti4no....za sega se 4uvstva mnogo dobre..i t e pozdravqvaMislq da i napravq i rezeptata s kukurqka,no neznam dali e umestno da go pie s tibetskata gaba?usmivki i pozdravi za teb...
цитирай
5. kasnaprolet9999 - mileidi
09.07.2009 23:09
Можеш да й направиш рецептата с кукуряка и ранния лист, но не трябва да й даваш лекарството в един и същи час с кефира, трябва да има промеждутък от 3 часа. Сутрин на гладно да пие кефир, а лекарството започни да й го даваш 3 часа след закуска, три часа след обяда и три часа след вечеря. Пиши ми по абв, нали ти казах, че си пропуснала точката ми след името ми, погледни си хубаво имейла, който ти пратих по-рано, между името и цифрите има точка, това е, не е трудно.
цитирай
6. iliada - kasnaprolet9999!:)
11.07.2009 08:12
Полският хвощ е страхотна билка!Скоро не съм го ползвала,но съм почувствала ефекта му при вземане на вана .
Днес отивам да си набера пресен, а на теб желая хубав и много вълнуваща среща-ще разкажеш!!:)
цитирай
7. kasnaprolet9999 - iliada -
11.07.2009 17:02
В такъв ден да ходиш за полски хвощ, направо не те виждам. Трябваше да дойдеш с нас, бяхме в Ариана и си изкарахме чудесно на по бира с мезета близо 5 часа, навън по едно време стана като в аквариум, такъв дъжд се изсипа, направо потоп. Чудя ти се какъв хвощ ще береш по това време, той ще изгние такъв мокър, дано си се отказала навреме.
цитирай
8. boristodorov56 - Организира се среща на блогерите от ...
14.07.2009 02:21
Организира се среща на блогерите от Пловдив -
на 25 юли 2 009/събота/ от 11 часа в ресторант
Малкият Бунарджик - за по бира , раздумка и
приятелско опознаване.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Предай им моите поздрави,
14.07.2009 10:06
аз живея в София, но сигурно знаеш, че съм родена в Пловдив и имам там много роднини. В къщи си отглеждаме болни баби и в почивните дни не ми е възможно да ходя толкова надалеч. Както знаеш ние тук се събрахме и си изкарахме чудесно, пожелавам ви и вие там да прекарате хубаво. Твоето стихотворение в книжката е много хубаво. Аз участвах с три, но те са поместили само едно, но то е най-хубавото от тях и ми е любимо.
цитирай
10. анонимен - Да допълня-най добрия източник на ...
28.10.2009 10:11
Да допълня-най добрия източник на натурален силиций е черният кремък.Намира най вече на черните плажове :)
цитирай
11. sparotok - !
20.06.2012 20:02
Няма да спра да се удивявам на чудесата на природата! Полския хвощ ще ми свърши работа.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14406686
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41428
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031