Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
12.06.2009 16:10 - Пролетни билки: Черен бъз - най-силната българска билка
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 318256 Коментари: 62 Гласове:
19

Последна промяна: 26.05.2013 18:30За Черният бъз (Sambucus nigra L )казват, че е българският ЖЕН ШЕН!

image

Разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система.

image

(Да не се смесва с дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение, наречено бъзак, който се вижда от снимката!)

image
Това е също бъзак, расте като единично стъбло и достига до 1 м., използват се само добре узрелите плодове.  Народният лечител Петър Димков смята, че черният  бъз е „най-силната българска билка”.

Ето какво казва фитомедицината за тази билка:
Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

image

Плодове на черен бъз-снимка направена от блогерката есен, прибавена е допълнително тук с нейно съгласие.

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много
пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

image

Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
   
    Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.


image
бъзови плодове, които узряват края на м. август или началото на м.септември

За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.


Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!

Лечителят Петър Димков разказваше в своя книга:
“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

 
Моят опит:
Използвам само изсушения цвят за чай и плодчетата на черният бъз за следното лекарство против грип и профилактично  за подсилване на имунната система:
  Плод­че­та­та трябва да са доб­ре уз­ре­ли, за да има­т ле­чеб­ни свой­ства. След ка­то се на­бе­ре, се из­ми­ва и се сла­га в голям бур­ка­н, ка­то се ре­ду­ва еди­н ред плодчета, еди­н ред за­хар и та­ка до­ка­то се на­пъл­ни до го­ре. След то­ва се покрива с марля и се из­нася на място, къ­де­то има слън­це, за да мо­же да фер­мен­ти­ра. След две сед­ми­ци се прецежда през марля, слага се в по-малки буркани или шишета, зат­варя се с капаче и се сла­га на тъмно и студено място.  Взе­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не всяка сут­рин.

image

Тревист бъз-бъзак - цветът му има неприятна миризма и е по-едър от този на черния бъз.

image

Този бъзак е сниман в околностите на Кремиковския манастир .

Ако горната рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъ­за­к, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се  внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате.   Зе­ле­ните на цвят  са неуз­ре­ли,  съдържат цианкалий и задължително следва да ги от­стра­ни­те. Пло­дът трябва да е ме­ки­чък и тъ­мен, поч­ти че­рен.  

 Плодова напитка - наричат я елексир на боговете, приготвям воден извлек от цветовете на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за един ден, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар, понякога за това са нужни два дена, след което се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, държат се на тъмно и хладно. Използват се през цялата зима, разредени с вода.  

От плодовете на бъза съм чувала, че може да се приготви мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози, но не съм го практикувала.

Искам да Ви открехна, че чаят от бъз има вълшебен вкус и аромат, действа тонизиращо
и стимулиращо, горещо Ви го препоръчвам за профилактика зиме и лете.

В моето семейство този чай се радва на дълбока почит от малки и големи и когато сутрин го запаря, настава всеобща радост. Трябва да се запарят обаче само цветовете, без малките дръжцици от кошничката , за да има по-добър ефект и вкус.
  
Снимките са правени от мен в района на с.Макоцево. 

 
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011Гласувай:
191. lubara - Поздрави!
12.06.2009 16:15
Сега ми дойде такъв въпрос да те попитам, ти си за управител на билкова аптека. В тази криза, аз ще събирам билки по пущинаците, ти ще ги предлагаш и ще правим големите пари. Пък и за здравето на хората ще се грижим, все пак!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - lubara
12.06.2009 16:28
От този бизнес не се правят големи пари, не и в България. Иначе няма лошо да берем билки, като хоби е екстра, особено за хора - пенсионери в добро здраве, а за такива като нас - в свободното време, лошото е че напоследък то става все по-дифицитно при мен, проблемите се роят като майски бръмбари.
цитирай
3. iliada - Обичам да си хаправам
13.06.2009 00:02
както си личи!Обичам паниран цвят от бъз , а често правя и комфитюр от плодчетата през есента!:)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - iliada
13.06.2009 00:06
Чак пък да си личи, силно казано, но ме заинтригува, как приготвяш паниран цвят от бъз?
цитирай
5. lambo - Има и Червен_бъз
16.07.2009 19:45
Срещал съм го на няколко места, по билото на Централен Балкан

Докато Черния бъз, или Свирчовина, в Карловския край често е доста високо дърво, то Червения бъз е само храст. Плодовете му, като узреят са червени. Има и други разлики.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - lambo
16.07.2009 23:07
Не съм го срещала в литературата, нито пък наяве, вероятно в труден момент е преминал към БСП :)))
цитирай
7. esen - Чудесна статия! Благодаря!
25.09.2009 00:44
Чудесна статия! Благодаря!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - esen
25.09.2009 09:18
И аз ти благодаря за снимката.
цитирай
9. анонимен - черен бъз
29.09.2009 00:53
черния бъз е много добре средство за засилване на имунната система. приготвя се само от много добре узрели плодове в буркан от 3 л. е потребно да се поместят 2 кг. захар, а останалото да е плод от бъз. така престоява на тъмно 20 дн. прецежда се. захарта, която е в голямо количество е като консервант и го запазва за повече от 12 месеца. пие се по желание, но самопо една сладкена лъжичка на ден. има добро действие и при заболявания на дихателната система, като се изисква да се пие в продължение на 2- до 6 месеца по една чаена лъжичка всеки ден.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - анонимен 9
29.09.2009 11:49
Благодаря за рецептата, то и аз съм дала подобна рецепта, но твоята е прецизирана, с оглед количествата захар и плод. Разликата е, че при моята рецепта буркана се излага на слънце, а при теб стои на тъмно. Същото може да се направи и с плодчета от бъзака, тогава става по-силно и действа противораково.
цитирай
11. анонимен - благодаря ви за признанието
21.10.2009 23:59
благодаря ви за признанието
цитирай
12. анонимен - ирина
26.10.2009 18:32
Скоро си закупих от аптека дрогерия бъзак на фито фарма .Пих го 2 седмици и резултатът беше поразителен.Първо отслабнах с 3 килограма, но и се почувсвах много добре.Изпълнена със сила и добро самочувствие,а съм правила много опити със гладуване и др.Да уточня това са перлички със масло от бъз и кайсиево масло.Невероятно нещо препоръчвам ви го от сърце опитайте го!!!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - ирина
26.10.2009 18:43
Къде се намира тази дрогерия "Бъзак"? Това е много интересно като информация, кайсиевото масло е едно от нещата, които водят до дълголетие и е много полезно нещо. За това се препоръчва да се ядат кайсиеви ядки. В съчетание с масло от бъз(вероятно от неговите плодчета) се получава върховна комбинация и сигурно лекува доста неща, примерно обменни процеси, а резултата е нормализиране на тегло и други функции на нашите отделителни органи.
Ще чакам да ни информираш по-подробно.
цитирай
14. анонимен - кали
12.11.2009 20:42
наскоро си куних от аптеката сироп от черен бъз - българско производство. взех една супена лъжица сутринта нагладно. след около час започнаха силни стомашни болки - все едно ме мушкаха с ножове. след още 3-4 часа получих много силно разстройство - направо воднисто. някой може ли да ми каже само на мен ли ми действа така и на какво се дължи
цитирай
15. kasnaprolet9999 - анонимен 14 кали
17.11.2009 17:14
Когото започва лечението с кефир, получен от тибетска гъба се получава същото. Обяснението е, че се получава пречистване и за това се казва, че трябва по малко да се пие в началото. Опитай отново половин час след ядене по една чаена лъжичка. Погледни в линка, разположен на 12 място в моя блогрол "Полезни съвети", там има постинг за лечение с тибетска гъба.
цитирай
16. анонимен - Може ли някой категорично да ми к...
01.12.2009 15:00
Може ли някой категорично да ми каже , по колко сироп от бъзак да се пие - дали по 1 лъж. само сутрин или по 1 сутрин,обед и вечер. О перирана съм. Карцином на мл. жлеза. Преминах химиотерапия и лъчетерапия. Сега съм на "фемара".
цитирай
17. kasnaprolet9999 - анонимна 16
01.12.2009 19:21
Това са народни рецепти и само ако отидеш при човек, който се занимава с радиестезични измервания с линеал и махало и занесеш този сироп може точно да се определи по колко трябва да взимаш.Ако не познаваш такъв човек опитай ментално. Вземи един синджир, на който е нанизана някаква тежест, примерно сърце, топче и т.н.-това ще бъде твоето махало. Вземи сиропа и отсипи от него в една малка чашка. Задай въпрос първо дали този сироп ще бъде добър за твоето лечение и профилактика. разклати махалото напред, назад и после задръж ръката си неподвижна. Ако махалото се завърти в посока на часовниковата стрелка-отговора е положителен, ако е обратна на часовника-отрицателен. После задай въпрос за единичната доза, после колко пъти дневно, като въпроса следва да е питаш един път дневно добре ли е, после питаш два пъти дневно добре ли е и т.н. Махалото е връзката с твоето подсъзнание, където има отговори на много въпроси, то е нещо като информационна банка. Колкото повече човек медитира, толкова повече се изчиства пътя до него и намираме правилните отговори. Някои казват на това интуиция. На твое място бих опитала. По начало при по-сериозни заболявания, като твоето се взима по-големи дози от тези, които се взимат при грип или за профилактика с цел заздравяване на имунната система. Желая ти успех в лечението.
цитирай
18. анонимен - Искам да попитам необходимо ли е в ...
09.06.2010 15:29
Искам да попитам необходимо ли е в сиропа от бъз да се слага захар, не разбирам как такъв сироп може да бъде полезен след като е съставен предимно от разтворена захар
цитирай
19. kasnaprolet9999 - анонимен 18
10.06.2010 22:20
Иначе няма как да се консервира и запацзи за по-дълго време. Като се консумира се разтваря във вода и захарта осава в малко количество. Аз лично предпочитам чай, подсладен с мед :))) Ако сравним готовите газирани напитки с изкуствени подсладители, това е за предпочитане.
цитирай
20. анонимен - билки
19.07.2010 22:51
бих искала да попитам този сироп от бъз може ли да се дава на деца и в какви дози ?
цитирай
21. анонимен - въпрос за приготвянето
07.09.2010 12:39
Здравейте, в момента съм в процес на правене на такъв сироп. Тъй като мви е за първа година, възникват следните въпроси:
- зърната мачкат ли се преди да се подреждат на слоеве със захар;
- може ли да престой в пластмасов бидон през първите седмици;
- как ще разбера кога сиропът е готов и кога трябва да се прецежда за да не ферментира;
- колко захар трябва да се сложи ако общото количество дотук е 30 литра, в които има 10 кг. захар, това достатъчно ли е?
Предварително благодаря за вашите отговори.
цитирай
22. анонимен - За сока от бъзак
09.09.2010 09:05
Сокът от плодчетата на бъзак се извлича по следния начин: На око се насипват само зрънца от бъзак /добре узрели - черни/ , на пластове като се редуват със захар, без да се мачкат, в стъклени буркани по 0,8 л /приблизителната пропорция плодове-захар е 1-1/.Отворите на бурканите се завързват с тензух. Престояват на светло и чисто място 14 дена, след което се прецежда сока през цедка /по лесно е ако е голяма/ в която се поставя и тензух или марля. Сокът се налива в чисти стъклени буркани, затворени с капак и се съхранява в хладилника. Всяка сутрин се пие на гладно по 1 чаена лъжичка сироп и след 10 минути се закусва.
цитирай
23. анонимен - anonimen
19.09.2010 22:16
v momenta sum v proces na pravene na sirop ot buz.nqkoi moje li da mi kaje kak da go napravq?
цитирай
24. анонимен - za soka ot bazak
22.09.2010 20:51
ujasen sok
mnoo ujasen
цитирай
25. анонимен - bazaka
22.09.2010 20:53
Bazaka e ujasno rastenie az nz za6to o6te go ima.
Nqkoi znae li???
цитирай
26. анонимен - dobi-bazaka
27.09.2010 00:42
na maikami iotkriha bu4ka na gyrdata uj dobroka4estveno no i predlagat operaciq dali 6te i pomogne bazaka da predotvratim operaciq mn. wi molq za otgovor!(BLAGODARQ)
цитирай
27. анонимен - сок от бьзак при малки деца
04.10.2010 12:58
Може ли да се дават сок и отвари при много малки деца

цитирай
28. анонимен - имам сок от бъз но е бял
11.10.2010 10:33
и ние правим сок от бъз но бял.искам да попитам той може ли да се дава на дете на 1 година и 3 месеца и по колко на ден .благодаря предварително
цитирай
29. анонимен - сироп от черен бъз употреба
17.10.2010 10:33
няколко години по ред правя сироп от "черен бъз" и всички са доволни,защото грипните епидемии ни подминават! Засилва се имунната система и се чувстваме много добре.Майката природа е щедра към нас,но не всички полезни билки се познават от любителите "билкари" и така не ги и ползваме. Но това за което знаеме не трябва да го пазиме за себе си,а да го споделим,защото станахме много лоши и завистливи.Желая на всички много здраве и вяра в природата и БОГ!
цитирай
30. анонимен - черен бъз
19.10.2010 15:38
Сиропът от бъз е чудесен на вкус и много полезен
цитирай
31. анонимен - mnogo e dobar,chudesen sok.
19.10.2010 23:32
Az pia veche 3 godini i davam na vnuchkata si,tia go pie s udovolstvie i se chustvame dobre.Blagodaria na maikata priroda che go ima BAZAKA!!!
цитирай
32. анонимен - сок
21.10.2010 22:40
Може ли този сок да се пие от бременни и малки деца?Моят вече е готов,но аз съм бременна в третия месец и не знам дали може да ми навреди по някакъв начин!
цитирай
33. анонимен - лекарство от узрелите плодове на бъз
10.11.2010 15:01
Може ли да се взема по една супена лъжица от узрелия плод и захарта, преди да е прецидено - само престояло на хладно и тъмно.
цитирай
34. анонимен - лекарство от узрели плодове на бъз
29.11.2010 20:17
имам доброка4ественно образование на дебелото 4ерво ще ми помогне ли 4ерниа бъз
цитирай
35. анонимен - яде ли се плода на черния бъз като мармалад
01.12.2010 22:23
анонимен написа:
Може ли да се взема по една супена лъжица от узрелия плод и захарта, преди да е прецидено - само престояло на хладно и тъмно.

цитирай
36. анонимен - Zdraveite! Mozge li nikoi da mi k...
05.12.2010 13:04
Zdraveite! Mozge li nikoi da mi kazge,pravil li e tceren baz s med. Za men zaxarta e mnogo vredna i iskam da napravia baz s med. Blagodaria vi predvaritelno !
цитирай
37. анонимен - сироп от бъзак
06.12.2010 02:08
Почти 10 години приготвям сироп от плодчетата на бъзак в чиста пластмасова кофа при съотношение 1:1 захар - плод. В течение на 7 дни с дървена лопатка разбърквам сутрин и вечер за да се разтопи захарта. После прецеждам през пластмасов гевгир - по грубото цедене - и през тензух. Наливам сиропа в чисти бутилки. Не се стерилизира.
Може да се пие 3 пъти по 1 суп. л., но аз си го пия по една голяма глътка сутрин и вечер когато разбера, че се разболявам - начало на хрема, парене в трахеята, болки в гърлото - след ден-два съм добре. Понякога си правя чай - 1 с.л. сироп разреждам с топла вода.
Този сироп направо си е вълшебен. Освен всичко написано пречиства и кръвта. Дори лекува упорити циреи. Много е полезен и при заболявания на черния дроб, и за следоперативно възстановяване.
цитирай
38. анонимен - tceren baz s med.
06.12.2010 02:12
Може да се направи и с мед - съотношението е същото - 1:1 - мед - плодчета.
цитирай
39. анонимен - Искам да попитам: 1. каква е ра...
13.12.2010 16:20
Искам да попитам:
1. каква е разликата между черния бъз и дивия черен бъз, за да не ги объркам?И ако се объркат какво става?
2.Аз лично си бера узрелите плодчета, измивам ги, и ги изсушавам старателно. Всеки ден, сутрин на гладно пия по 10 бр., който ги сдовкам. На обяд и вечер също по десет бр. Пие се десет дни, после 20 дни почивка и отново десет дневната доза.
Тази рецепта я чух от д-р Михайлов по телевизията и ми се видя много по-практична от тази със сиропа с захар/защо да се товарим с захарта/
3.Освен укрепване на имунната система, понижава ли холестерола??
цитирай
40. анонимен - Къде се намира тази дрогерия "Бъзак"?
14.12.2010 11:56
така и не разбрах от къде се купува тази билка!!
цитирай
41. анонимен - Бъзак
18.12.2010 12:26
Ако някой е правил сироп от тревист БЪЗАК има в повече (за продаване),нека ми пише на <joro_sc@abv.bg>.
цитирай
42. joravi - joravi Сироп от бъзак
20.01.2011 12:21
Сиропа от бъзака е много силен естествен антиоксидант. Редовната употреба по 1ч.л.,
сутрин на гладно засилва имунната система, защитните сили на организма. Предпазва
от ринити, грипни епидемии. Особено полезен при след оперативни намеси на туморни
образования. Превантивно се употребява за унищожаване на ракови клетки. Ползата
е изключително голяма за да бъдеш здрав и трудоспособен.
Благодаря на блогът, а на всички любители и радетели на природната аптека - много
здраве и успехи.
Предлагам ограничено количество от 0.7 и 1л натурален сок от черен бъз - 2013г, подходящ за
деца и възрастни. Е-mail ravan8@abv.bg или 0899622704,
цитирай
43. анонимен - ot kosta otnosno maxaloto:nikoi nikoga da ne opitva tozi metod,toi epagoben za li4nostta,sas fatalni posledici,za6toto ne se dopitva6 do nikakvo pod saznanie,a
27.01.2011 21:42
kasnaprolet9999 написа:
Това са народни рецепти и само ако отидеш при човек, който се занимава с радиестезични измервания с линеал и махало и занесеш този сироп може точно да се определи по колко трябва да взимаш.Ако не познаваш такъв човек опитай ментално. Вземи един синджир, на който е нанизана някаква тежест, примерно сърце, топче и т.н.-това ще бъде твоето махало. Вземи сиропа и отсипи от него в една малка чашка. Задай въпрос първо дали този сироп ще бъде добър за твоето лечение и профилактика. разклати махалото напред, назад и после задръж ръката си неподвижна. Ако махалото се завърти в посока на часовниковата стрелка-отговора е положителен, ако е обратна на часовника-отрицателен. После задай въпрос за единичната доза, после колко пъти дневно, като въпроса следва да е питаш един път дневно добре ли е, после питаш два пъти дневно добре ли е и т.н. Махалото е връзката с твоето подсъзнание, където има отговори на много въпроси, то е нещо като информационна банка. Колкото повече човек медитира, толкова повече се изчиства пътя до него и намираме правилните отговори. Някои казват на това интуиция. На твое място бих опитала. По начало при по-сериозни заболявания, като твоето се взима по-големи дози от тези, които се взимат при грип или за профилактика с цел заздравяване на имунната система. Желая ти успех в лечението.

цитирай
44. анонимен - maxaloto:Bog izri4no zabranqva tozi metot,nari4a go sataninska mezost v bibliqta,tova e okultna praktika svarzana s zli duxove i fatalni posledici
27.01.2011 21:51
tova e iklu4itelno opasna demoni4na praktika koqto 6te pogubi du6atati,ne az a Bog kazva tova v svoeto slovo.tova ne e svarzvane s pod saznanieto,asvarzvane sas zli duxove kazva bibliqta,ili taka nare4enite demoni,predstavq6ti se za kakvo li ne!savetvam te ne opitvai tova s maxaloto i Bog da te pazi!za pove4e informaciq-e-mail:eleazara@mail.bg
цитирай
45. joravi - Натурален сироп от бъзак
07.02.2011 15:42
Имам няколко бутилки сироп от бъзак. На ravan8@abv.bg
цитирай
46. анонимен - от Емилия за билката бъз;
14.02.2011 22:06
Тази билка е мнго хубава тя ми спаси живота
цитирай
47. анонимен - ilianа-???
25.02.2011 10:21
неможах да намеря отговор на въпроса,може ли да се дава бъз на деца над 1година и каква е дозата
цитирай
48. анонимен - действа
07.03.2011 13:39
сироп от черен бъз действа леко слабително,за това го вземайте след хранене,леко понижава кръвното,препоръчвам го при неврози,действа като мултивитаминен комплекс
цитирай
49. ggg777 - Бъзак
18.08.2011 12:25
Здравейте.Аз имах много сериозни здравословни проблеми,прочетох преди години за тази билка и започнах да я използвам.От както я използвам съм супер -в перфектно здраве,чувствам прилив на енергия спортувам и който и да попитам колко години ми дава винаги оценката е с 10 год. надолу под моите :):):) Всяка година бера бъзак от екологичнио чист район в точното време и го приготвям по абсолютно точната рецепта.Искам да знаете че винаги имам в повече и затова ако някой няма възможност да си приготви аз мога да му продам.Който желае може да се свърже с мен и ще му обясня напълно всичко и подробно.Тел 042 600 765 Моболен-0879 86 53 43 email ; vege777@abv.bg ;SKYPE - katiii882
цитирай
50. vidrica - Моя колежка с плодове на черен бъз ...
28.09.2011 15:04
Моя колежка с плодове на черен бъз (дребните като черен пипер) си излекува кисти на гърдите. Сега аз го ползвам за киста при на трахеята при щитовидната жлеза, изглежда успешно, но ще пиша допълнително.
цитирай
51. pilaris - моят опит със сиропа от бъзак
17.10.2011 09:57
Тази година за първи път приготвих сироп от бъзак и понеже ентусиазмът ми беше голям реших да експериментирам с различни рецепти:
1. Класическа рецепта (ред плод-ред захар)- съотношението при мен беше 1:1. Мисля, че захарта не е проблем и не би трябвало да притеснява никого, особено при дневна доза от 1сл. Постигането на висока захарност е важно, защото възпрепядства ферментацията и консервира сиропа, в противен случай той "шупва" и се разваля. Неприятната миризма на пресния плод бързо изчезва след смесването със захарта, крайния продукт е много приятен на вкус и аромат и всички много го харесахме. Единственият проблем при тази рецепта, според мен, е че целите плодчета стават много жилави от престоя в захарта и прецеждането е по-трудно, като се губи доста от пулпата, "губи се ценен материал", затова направих следното:
2. Използвах същата пропорция плод:захар, с тази разлика че преди да ги смеся със захарта предварително добре намачвах плодовете. След 2-3 седмици прецеждането беше много по-лесно и успешно, като се изхвърлят само семчиците и люспите. Според мен това е най-добрият вариант за приготвяне на сироп от бъзак.
3. Бъзов мармалад- прясно прецедения сок от бъзак с малко захар (на око) варих на слаб огън до сгъстяване. Крайния продукт е просто чудесен. Лошото е, че е по-трудоемко, крайният продукт е по-малко количество и все пак преминава термична обработка, която може би разрушава някои полезни съставки на бъзака.
4. Пресен стерилизиран сироп от бъзак- прясно изтискан сок от бъзак поставих в малки бурканчета и стерилизирах чрез варене. Оказа се, че това НЕ е много добър вариант- неприятната миризма на пресния бъзак се беше запазила и вкуса не беше много добър. Затова впоследствие отворих бурканчетата, добавих малко захар и приготвих от тях бъзов мармалад.
5. Подсигурил съм и запас от изсушени плодчета (по метода на д-р Михайлов).
Надявам се всичко това да помогне на майка ми, на която скоро и предстои химиотерапия.
Дано съм ви бил полезен. Поздрави!
цитирай
52. tochiza - бъзак тинктура
28.11.2011 17:18
Освен черния бъз, за мое учудване е бъзак плод се оказа със страхотен аромат. Понеже също считам че със захар не е така удачен си намерих бъзак тинктура. Аз си купих по нета, но в моя случай за усилване при анемия. Моя близка, пенсионерка, ми каза за него, че всяка зима цялото семейства приемат по една лъжичка дневно и са много доволни. А пък техен роднина с бъзак се излекувал за един месец от тежка желязодефицитна анемия. Въобще само впечатляващи неща пише по форумите за тази доскоро не толкова известна билка.
пия го отскоро, затова ще пиша пак като имам ефект.
цитирай
53. petkowi - сироп от плодовете на бъзак
26.08.2012 18:21
Здравейте, скоро направих първото си количество сироп от плодовете на бъзак. Имам повече ако някой се нуждае, нека да ми пише.

petkowi@abv.bg
цитирай
54. kishaa - :)
06.09.2012 13:59
Здравейте.Интересувам се от това растение, само че не знам доста неща за него и имам въпроси. цитирам ви "Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен." - какво ще рече "Ако се изсушат правилно" (ако може да ми обясните как точно трябва да го направя,за да е правилно) и другото, което ме интересува е от плодчетата може ли да се прави чай и с каква цел ги суша, т.е. след като ги изсуша какво правя с тех и каква доза е допустима дневно,защото не искам да се натровя, аз или семейството ми.И последното, което ме интересува е това за очите,по-горе споменахте,че помага при възпаление на очите - може ли да обяните по-подробно за какво възпаление говорим и как трябва да се приложи и коя част от него ?? Благодаря предварително за отделеното време :)))
цитирай
55. neli80 - Двойник на бъзака???
13.09.2012 12:14
На много места чета: "Бъзак да се бере само от познавачи, за да не се обърка с отровният му двойник". Кой е този отровен двойни на Бъзака и как се познава?
цитирай
56. transportnilenti - Относно двойници ,дозировка и т.н.(черен бъз)
03.10.2012 20:11
Единственото условие е да се спазва дозировката(една чаена лъжица на гладно)
Всяко предозиране е опасно (аритмия на сърцето,световъртеж,разтройство)
Двойници-изключени(визуално много добре се разпознават,единствено трябва да са узрели)
Не е необходимо да се прецеждат напротив именно ситните семчици са катализатор за почистване на стомашно чревни тракт,дебело черво и други.
(помагат изключително за злокачествен кожен рак,язви на дванайсетопръстника,злокачествени образувания на дебелото черво,псориазис,кокоши тръни ,екземи и други.
Ползувам го трета година и още съм жив.Успех на всички ,който се грижат за здравето си!!!
цитирай
57. joravi - Предлагам натурален сироп от див черен бъз /бъзак/ - 2012g. E-mail ravan8@alv.bg
19.11.2012 21:56
Много полезен за деца и възрастни. Имунностимулатор,антигрипал, много добьр за
след оперетивно възстановяване и лъчетерапия. Великият Петър Динков го определя за най-силният български антиоксидант. За контакти 0899622704
цитирай
58. kristi4185 - имам въпрос???
10.04.2013 21:04
Наскоро срешнах статия за бъз,в която пишеше че е природен диоретик,а аз имам сериозни проблеми с ходенето до тоалетна от години пия китайски зелен чай,но това със сигурност не е решение на проблема и сега като прочетах за бъза много се обнадеждих,че това е моето решение на проблема.Някой може ли да ми обясни дали това е така и как точно да се възползвам от него?
цитирай
59. didilina - моля отговорете
09.02.2014 15:29
моля ви кажете в края на краищата от кой вид да бера от храста или от това ниското, което е като тревисто растение (2-ра и 3-та снимка)
цитирай
60. kasnaprolet9999 - Бере се цвета от този, който е като ...
12.02.2014 15:33
Бере се цвета от този, който е като храст или дърво, аромата му е вълшебен и цъфти в края на май или до средата на юни, в зависимост от района. Това е черния бъз, а полският, така наречения бъзак цъфти през юли и мирише отвратително, не може да го сбъркате. Всяко цветче е на отделно стръкче и са строени в редици като войници. Плодовете им са по-полезни от тези на черния бъз, защото лекуват рак, но цвета им не се ползва. За разлика от него на черния бъз се ползват както цвета, така и плодовете. Поздрави!!
цитирай
61. alexpetrov1 - Хранителни добавки
11.07.2016 11:31
Аз, понеже нямам възможността да си правя сироп от черен бъз, пия през студените сезони хранително добавки с екстракт... Доволен съм, добре ми действат на имунната система. Последно пробвах марката Булгарикус, добри са, а и имат голямо разнообразие и от други екстракти :) За който се интересува: http://bulgaricus/bg/vitamini-minerali-i-dobavki/22-cheren-bz-8002937459940.html?search_query=cheren+baz+&results=2
цитирай
62. orhideia - Въпрос
23.08.2020 07:11
Здравейте, наскоро прочетох, че сироп трябвало да се прави от храста бъз, а не от тревистия, понеже на тревистия семената били отровни. Имате ли знание дали наистина е така?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404535
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031