Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.04.2009 12:04 - Пролетни билки-Жълтуга-слънчева пеперуда-Гениста
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 16964 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 28.06.2011 17:05


 
 image   Жълтугата (Гениста)  се среща  на  оголените склонове и  в дворските градинки, като декоративен храст. Много от вас са го виждали, но вероятно малко хора знаят, че той е много полезно растение. Аз лично не съм го ползвала, защото не ми се е налагало, пък и за областите на неговото приложение има още много такива билки, които предпочитам. Ето какво намерих в нета за тази билка:   Като малко слънце през горещите летни месеци блести на пясъчния морски бряг или на оголените от вятъра и дъжда ерозирали скални склонове храстът Гениста. Той е многогодишен и се нарича още Жълтуга.
На височина достига до 1 метър.   Жълтугата се числи към многобройното семейство Пеперудоцветни. Окраската на цветовете също е променлива - мени се от златистожълта до лимонена и яркожълта. Както надземната част на храста, така и неговата коренова система са много разклонени. Той поема слънчевите лъчи с охота, не се влияе от суша и горещина. Много често този храст се търси за укрепяване на каменисти рушащи се склонове. Събраните по върховете цветове на всички видове гениста по два-три като гроздове са голяма наслада и примамка на пчелите.
  В нашата флора се срещат около 12 вида от род Жълтуга.
 
Видовото разнообразие на генистата се дължи най-вече на листата. Някои са елипсовидни и дребни. Други са игловидни. Не липсват форми, които дори нямат листа и тогава цветовете, подобни на пеперуди, са накацали направо на голите клони.

Много красива е жълтугата GENISTA sagitalis или още така наречената "крилата гениста", която на височина не достига повече от 30 сантиметра, но е обкичена с изобилие от цветове и отдалеч изглежда като птица, обгърнала с крилата си скалите. Тя е много подходяща за алпинеуми.

image

Жълтуга-GENISTA sagitalis
Расте и на морския бряг или на скални почви, където друго растение не може да издържа на голямата оскъдица от хранителни вещества. Освен това подбира най-слънчевите места и цъфти през жаркото лято. Името си този храст дължи на окраската на цветовете си в жълто и оранжево.В нашата народна медицина се употребява жългугата - Genista sagittalis L., наричана още прещип, чиито стръкове се използуват под формата на запарка при подагра и ревматизъм (за пиене и налагане).

Още от този вид вижте тук:
http://botany.cz/cs/genista-sagittalis/

image

Друг удобен за алпинеуми вид е  Жълтугата Genista rumelica Vel.).
Този храст е по-висок от крилатия и достига височина до 70 сантиметра. Листата на румеликата са по-дребни и елипсовидни, а цветовете са събрани по върховете в гроздовидни съцветия. Румеликата е предпочитан вид у нас.
Експериментално са установени противовъзпалителното, противоязвеното и капиляроукрепващото действие на тоталната флавоноидна смес от виреещата в нашата страна жълтуга Genista rumelica Vel.).

image

Още от този вид вижте в постинга на наш блогер:
  http://apologetic.blog.bg/drugi/2010/09/23/genista-rumelica-vel-and-genista-carinalis-grsb.609819

image

Често срещана по нашите земи е и   Жълтугата Genista germanica. Тя е с бодливи клонки и елипсовидни листа, цветовете й са дребни и яркожълти.  Отглежда се най-вече за декоративни цели.

image

също, но в по-далечен план.
Още снимки на този вид вижте тук:
http://botany.cz/cs/genista-germanica/  

image

Най-красив от всички тези видове храсти е жълтугата Genista lydia , който изпреварва останалите с по-ранния си цъфтеж още през април. Цветовете в златистожълто са изключителни.

image
Жълтугата Genista lydia в по-далечен план.

image

Жълтуга  Genista linifolia

В народната медицина се използва най-вече обикновената жълтуга(Genistae tinctoriae), наричана още жълтуга бояджийска).
Обикновената жълтуга е красиво растение и затова може да служи за украса на парковете. Народните лечители са открили, че семената й съдържат вещества (алкалоиди), които облекчават някои чревни заболявания.  
image

Силно разклонен храст или полухраст, достигащ на височина 30—60 см. Листата са последователни, 1—4 см дълги, ланцетни или елипсовидни, прости, целокрайни, отгоре голи, отдолу изцяло или най-малко по жилките влакнести, с ясно изпъкнали странични жилки. Цветовете са жълти, събрани в рехави гроздовидни съцветия, от 4 до 10 см дълги, най-често с 6 до 10 цвята. Чашката е петделна, двуустна. Плодът е 1 —4 см дълъг, продълговато линеен, тъмнокафяв боб. Цъфти през юни—август.

image
Това е плода.

Използват се цъфтящите и облистени връхни части , отрязани на около 30 см от върха.
Съставки: Съдържа алкалоидите цитизин и спартеин, флавоноиди — лутеолин, генистеин, тритерпенови сапонини, дъбилни и слузни вещества.
Расте из храсталаци и просветлени гори в предпланините и планините докъм 1500 м надморска височина в цялата страна.

 image

 Действие: пикочогонно, слабително и капиляроукрепващо,  възбужда центъра на дишането, повишава кръвното,налягане, действува  кръвоспиращо.
Приложение. При отоци от различно естество, възпаления и камъни в бъбреците и пи­кочния мехур, възпаление на жлъчните пътища, хемороиди, подагра, ревматизъм, сърдечна невроза и др.
Българската народна медицина препоръчва жълтугата още при чернодробни и далачни възпаления, мокър лишей, болести на щитовидната жлеза и др. Външно билката се използува за налагане при изкълчено, набито, гнойни рани и др .
Освен че жълтугата е медоносна,  изсушени стръкове от храста и семената му се препоръчват за лекуване за дихателната система. Жълтугата се използва и в бояджийството.
Начин на употреба. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка оситнена билка  с 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 ден.

image

Обикновенна жълтуга Genistae tinctoriae
Още снимки от този вид вижте тук:
http://dbiodbs.univ.trieste.it/carso/chiavi_pub26_palm?spez=558

image

Триръба жълтуга - Genista januensis

Жълтуга горска-Genista ovata, може да я видите тук:     http://www.flickr.com/photos/digitplantimages/3717815902/
 
 image  
  Жълтуга балканска- Genista carinalis

Внимание: Най-трудно е да различите обикновената от горската и триръбата жълтуга - те така много си приличат. И за да можете все пак да ги разпознаете, ще ви обърна вниманието върху някои белези. Ако намерите растение, което по всички белези прилича на описаната вече обикновена жълтуга, но по горната повърхност на листата му забелязвате власинки, тогава сте открили горската жълтуга (Genista ovata). Ако пък попаднете на жълтуга, която има стъбло с криловидни ребра, а листата й по краищата са напилени - тогава пред вас е триръбата жълтуга (Genista januensis). Иначе по всички останали белези тези видове са същински сестри на обикновената жълтуга
 
   image

Genista  pilosa

image

Genista scorpius

image

Genista serisea

image

Genista hispanica

image

Genista pumila

До тук снимките на жълтугите са от различни места в нета. Следват мои снимки на обикновена жълтуга, снимани в района на с.Макоцево през юни 2011 г.. 

image

image

image

image
  
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250

 
Гласувай:
21. tili - Ще прегледам този сайт
30.04.2009 15:02
при първа възможност. И за Ениа благодаря също!
цитирай
2. iliada3 - Е тук е вече твърде разкошно!:)))
30.04.2009 15:40
Благодаря ти за интересната информация!:)
цитирай
3. kasnaprolet9999 - за iliada3
30.04.2009 17:18
Радвам се че ти харесва, жълтугите са най-различни видове, някои от тях се използват само за декоративни цели, може би защото не са популярни като билки и не се знае достатъчно за тях.
цитирай
4. анонимен - теннис мам
28.06.2010 02:03
Покрай нас из дворовете има много от тия храсти и винаги съм мислела, че са само декоративни. Цветът ли се ползва или и листата и клонките за отвара?
Защото тоя мокър лишей може да се окаже моят действителен проблем.
Ще се поровя из интернет. Иначе чаят от живовляк и коприва, наистина има ефект.
Не ходя на лекар и сама се лекувам, и така ми се иска да се видя с чисти очи и да изчезнат тия червени жилки. За момента мисля, че са резултат от нарушена функция на черния дроб. И най-лошото е и че дъщеря ми ги има...
Вярвам в билките. И се радвам, че има хора всеоъдайни като вас, да ви поживи тоя, дето ви е създал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676153
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31