Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
30.09.2014 00:21 - Фотоизложба и фотоалбуми на Светлозар Стоянов
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 3673 Коментари: 12 Гласове:
22

Последна промяна: 30.09.2014 17:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В кварталната ни градинка, която е в близост до НДК, гр.София, вече втора седмица ни гостува Светлозар Стоянов със своята фотоизложба на православни храмове, скални църкви, манастири, крепости и стенописи от България. Да се научим да ценим и да съхраняваме българското, независимо от обстоятелствата е мълчаливото послание на неговата фотоизложба, която ще продължи до 3 октомври  вкл. Бях чувала за него, но друго си е да го видиш на живо. Разказа ми, че наскоро се е завърнал от Москва, където е представил своята изложба–"Българските манастири - центрове на националния дух" в парковата зона на храма Христа Спасителя в Москва. (вижте първия клип).

Светлозар Стоянов е на 38 години и живее в с. Горски извор, Хасковска област. Израсъл е в Дом за сираци "А.Златаров"
в Свиленград и Хасково. Завършил е Богословския факултет  към СУ "Св.Климент Охридски" .
Такъв човек заслужава да бъде показан на всички, защото той прави изкуство, за което няма граници и различия, защото показва какво е упоритост и постоянство в това, което прави. От седем години той обикаля България със своята фотоизложба, за която е събирал  информация цели 16 години. В едно интервю през май 2011 г. в гр.В.Търново той казава следното: "Независимо, че за повечето паметници се знае, те са познати на местното население, а извън границите на даден град или село вече стават неизвестни. Доста време се лутах да намеря табели и повече информация..........Като събрах толкова материал, идеята да стане по този начин сама дойде, тьй като много от медиите, за съжаление, показват само лоши новини, а хубавите сякаш не ги забелязват. Преди да дойда във Велико Търново изложих снимките за две седмици до Парламента. Аз не правя изложбата за медиите, но, ако те имаха чувство и някакви искрени пожелания към българите да се оправим, можеха да пуснат стандартна новина за изложба до Парламента. Липсата на такава информация навява на мисълта, че се прави някаква конспирация срещу този народ, само и само да се умори и нищо повече.."

image


Натрупаните впечатления от обиколките му в България и събрания снимков материал Светлозар е събрал в две книги "Православни храмове, скални църкви манастири и стенописи от България" и "Крепости в България".

image

image

Това са неговите книги, в които са поместени авторски снимки на всички интересни исторически места в България, част от които са оформени като фотоси в тази изложба. Под снимките има текстове на български, английски и руски, които дават информация за историята на тези обекти. За всички обекти са дадени и GPS - координати, с помоща на които лесно може да се стигне до тях от хората, които проявяват интерес.
Снимах с мобилния си телефон някои от фотосите, за да придобиете някакво впечатление от тази изложба, която си заслужава да се види. Под тях помествам и част от интервюто, взето в гр.В.Търново.

image


Снимал си предимно скални манастири. Това ли е твоята страст?

 

Всичко съм заснел в България. Това включва скални манастири, средновековни църкви, оброчища, мостове, крепости, тракийски и римски гробници - било те куполни, плочести или други, според формата и мястото.


 

image


Каква е реакцията на обикновените хора? 

Голям глад и учудване, че един човек може толкова работа да свърши (не искам думите ми да звучат като хвалба). Учудване, че имаме такива красоти в България, а те не го знаят.

image

Снимането на манастири хоби ли ти е?

И търсенето, и снимането са ми хоби. 

На колко години беше, когато усети, че точно това те влече?

Още от малък, но всяко нещо трябва да се осмисли, да го вкараш в релси и тогава да тръгнеш... Започнах първо с една област, после втора, трета, четвърта..., докато обиколих България, както се казва "педя по педя".image


Помагаше ли ти някой финансово или ти осъществи тази своя мисия със собствени средства?

Помощта идваше от местата, където съм ходил - от българи, цигани, турци, копанари - тьй като съм имал нужда от подслон, те ме приемаха. Е, не навсякъде, но нормалните хора го правеха. Не казвам, че другите, които не го правеха са ненормални - може би просто имат страх от непознати... Пътувах на автостоп... Помощта е от целия народ - като делото ми, за целия народ.image


Получаваш ли някакви пари за това? 

Не. И добре, че не получавам, защото много хора ще завидят и ще кажат: "Той сигурно затова го прави". Каквото изкарам, то е от албума, който предоставям на хората. Е, някои искат по-евтино, но и той е разход като отпечатване. А цената му е 15 лева. Аз имам и други проекти и трябва да се движа. Ако ходя да прося отнякъде пари, например от вашия кмет, това значи да искам пари от бюджета и вместо да отидат по направление, да ги взема аз. Който е кадърен, нека се оправя сам, със свои средства. Съумял съм сам да се оправя. Щом съм тръгнал по този път, трябва да си го извървя. Спор няма - с чужда помощ е по-добре, но... На мен не ми липсва такава.

Това, което забелязах тук и не се е случвало в други градове: някои хора казват, харесва ни албума, но не можем да си го купим, може ли да оставим пари за вход. Аз им обяснявам, че изложбата не е с пари, а те ми оставят пари на масата или по снимките и, когато минавам да чистя от нападали боклуци, ги намирам."


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Книгите са много интересни и добре оформени. Мисля си, че всеки българин трябва да ги има в библиотеката си и направих добра инвестиция за моето семейство и наследници като ги закупих. Възхищавам се, че има такива хора като Светлозар Стоянов, които са посветили живота си за запазването на българщината.  Изложбата се намира в градинката на ъгъла на бул" Евлоги Георгиев" и " Черни връх", югоизточно от НДК и ви приканвам да я посетите.
 

 В края на 2013 г. Светлозар Стоянов става известен и със своя клип, направен на път за Атонския манастир, когато пътува на ферибот с известни наши депутати. Вероятно много от вас са чували за този фарс, спретнат от Павел Шопов, но аз съм го пропуснала покрай другите си занимания. Бях изумена от последвалия го задкулисен сценарий на Атака и се убедих, че наистина няма ненаказано добро.
www.slavishow.com/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-30-%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-2013-%D0%B3/

 


Гласувай:
221. kasnaprolet9999 - И пак са ми набутали реклами в пос...
30.09.2014 12:23
И пак са ми набутали реклами в постинга. Ало модераторите, не съм ви дала съгласие за това. Реклами се допускат само след договор за заплащане, а аз не съм подписвала такъв.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Невероятна красота! Като сту...
30.09.2014 14:57
Невероятна красота!
Като студенти бяхме в Кула. Срещу хотела беше запазената кула от крепостта, съперничеше му по височина
Впечатляващи са скалните манастири в с. Балик. Не знаех дори за тях, а как наподобява скалата на човешка глава!
Изобщо човек , обичащ България може да направи такива фотоси и изложба!
Поздрави!
цитирай
3. donchevav - Хубаво интервю си взела, Невенче, и ...
30.09.2014 16:48
Хубаво интервю си взела, Невенче, и си направила чудесни снимки! Всъщност целият репортаж е страхотен! Сега остава някой именит репортер от ония, дето не са забелязали изложбата пред Парламента, да разгледа и прочете постинга - може пък да се заинтересува и да реши да популяризира творбите на младия, явно талантлив и така безкористен художник патриот. Поздравления!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Невероятна красота! Като сту...
30.09.2014 17:47
leonleonovpom2 написа:
Невероятна красота!
Като студенти бяхме в Кула. Срещу хотела беше запазената кула от крепостта, съперничеше му по височина
Впечатляващи са скалните манастири в с. Балик. Не знаех дори за тях, а как наподобява скалата на човешка глава!
Изобщо човек , обичащ България може да направи такива фотоси и изложба!
Поздрави!


Наистина, това просто се набива в очи и думите му не звучат напразно-"Помощта е от целия народ - като делото ми, за целия народ." Само дето депутатите от Атака не го разбраха и го обвиниха, че е купен от Герб. Може ли такъв човек да бъде купен...ммм? Срамота!!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Хубаво интервю си взела, Невенче, и ...
30.09.2014 17:56
donchevav написа:
Хубаво интервю си взела, Невенче, и си направила чудесни снимки! Всъщност целият репортаж е страхотен! Сега остава някой именит репортер от ония, дето не са забелязали изложбата пред Парламента, да разгледа и прочете постинга - може пък да се заинтересува и да реши да популяризира творбите на младия, явно талантлив и така безкористен художник патриот. Поздравления!


Аз наистина взех нещо като интервю, но не съм го публикувала. Това, което си прочела е част от интервю с него от 2011 г. в гр.В.Търново, което намерих в нета. А иначе само човек, който прави такива художествени снимки на историческите ни светини може да го оцени. Един от тях е Евгени Димитров и неговия екип от фотографи, които в момента са изложили отново своите фотоси на моста на влюбените при НДК с мото "Преоткрий България". Случайно го срещнах днес и му насочих вниманието към картините на Светлозар Стоянов. Той ги разгледа и високо оцени. За неговата изложба писах през пролетта и който е пропуснал тогава да я разгледа, може да я разгледа сега.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/novini/2014/04/25/fotoizlojba-na-ekspediciia-quot-preotkrii-bylgariia-quot.1259740
цитирай
6. mt46 - Поздрави за постинга!...
30.09.2014 19:57
Чудесен снимков материал...
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Чудесен снимков материал. . . Ст...
30.09.2014 21:09
mt46 написа:
Чудесен снимков материал...


Старае се момчето, години наред обикаля България и събира информация от разкази на хора за тези обекти, снима ги и ни ги поднася на тепсия, Само да идем и да видим, какви богатства имаме.
цитирай
8. mileidi46 - Чудесен постинг,мила приятелко!
01.10.2014 01:03
както винаги си там,където трябва и когато трябва!!
Браво на момчето.
А за теб прегръдка.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - както винаги си там, където трябва и ...
01.10.2014 14:15
mileidi46 написа:
както винаги си там,където трябва и когато трябва!!
Браво на момчето.
А за теб прегръдка.


Благодаря, прегръщам те!!!
цитирай
10. megg - Гледам, гледам
01.10.2014 19:56
и си мисля, че този талантлив творец, този родолюбив българин е с мисия - да прославя духовността и хубостите на земята ни.
Поздравления за постинга, Невенка, и благодаря за споделеното!
Хубав октомври ти желая, мека и красива есен! :)
цитирай
11. kasnaprolet9999 - и си мисля, че този талантлив тво...
01.10.2014 20:21
megg написа:
и си мисля, че този талантлив творец, този родолюбив българин е с мисия - да прославя духовността и хубостите на земята ни.
Поздравления за постинга, Невенка, и благодаря за споделеното!
Хубав октомври ти желая, мека и красива есен! :)


Права си и виж колко е лъчезарен, сякаш името му е изписано на лицето. Големият ми син е на негова възраст и като прочетох как е израснал и е успял да стане добър човек, мило ми стана. Възхищавам се от неговата упоритост, трудолюбие и родолюбие. Господ знае кой да избере за такива мисии. Поздрави!!
цитирай
12. zvezdichka - Със Светльо се познаваме
20.10.2014 01:26
основно от фейсбука, но той се свърза с мен във връзка с постинга ми за Велиновския манастир, за който бях писала 2011 г. мисля че. Той също го беше посетил и беше направил инициатива за възстановяване на старата църква, която беше в плачевно състояние. Гледала съм и репортаж на Нова за случая. Иначе е похвално това, което прави. И много интересни неща публикува. Обекти, за които човек дори не е предполагал. Ако имате фейсбук може да се абонирате за неговата страница
tour-bg.com
която поддържа във фейса.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13669248
Постинги: 835
Коментари: 16422
Гласове: 40932
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31