Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
16.09.2011 17:49 - Тракийска гробница в гр.Поморие.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 13090 Коментари: 35 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Този месец успях да посетя Тракийската гробница, разположена в околностите на гр.Поморие и останах очарована от интересната й архитектура. Купих си и една брошура от Историческия музей на гр.Поморие, в която прочетох следното за нея: Извън крепостните стени на античният град Анхиало (днешно Поморие) през късната елинистична и римска епоха е бил разположен некропола на града.Проучени са няколко каменни гробници, които се намирали в него. До началото на ХХ век са били съхранени и 9 надгробни могили, в една от които е разкрито богато погребение на жрица от късния елинизъм. От тези могили до днес е оцеляла само една. Именно под насипа й се намира Антична куполна гробница(ІІ-ІІІ век сл.Хр.), разположена сега в района на станцията за овощарство и лозарство, северозападно от пътя Поморие –Бургас. Гробницата е съставена от коридор(дромос) с дължина 22 м. и кръгла камера с диаметър 11.60 м.  с диаметър 11.60 м. и височина 5.50 м. Засводена е със необичайна конструкция, представляваща полуцилиндричен свод, който в центъра стъпва върху колона с диаметър 3.30 м., която нагоре се разширява постепенно и се слива с външната стена. Околовръст са разположени пет ниши, в които са поставени урните с праха на покойниците. Гробницата е изградена от камък и тухли, споени с хоросан. Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес са запазени единствено следи от зелена мазилка. От вътрешната страна на кухата колона е имало вита каменна стълба, която отвежда на повърхността на могилата. Гробницата представлява оригинално антично съоръжение, единствено на Балканският полуостров. Обявено е за паметник на културата от национално значение. Тя е съчетание на тракийски обичай с римска строителна конструкция.Смята се че е хероон(мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който периодично са били извършвани религиозни езически ритуали.   Казаното до тук малко се различава от разказа на служителя, който ни разведе из гробницата, вероятно защото горното е написано доста отдавна и са открити по-нови сведения за тази гробница. От него разбрах, че е поставено под въпрос какво всъщност представлява тази сграда, защото нямало доказателства, че вътре е извършена кремация, както и това, че урни не са били намерени в нишите. Изказва се предположение, че това е била култова постройка, където са се събирали много хора и са се провеждали различни религиозни ритуали. Пред входа на гробницата има две квадратни помещения, от които са останали само основите, в които са живеели свещениците, извършвали тези ритуали.
Eто няколко снимки от там:

image

image

Тук добре се вижда едното  помещение пред входа на гробницата.

image

Тук се вижда другото. Входа е реставриран, но дъгата не е оформена добре, майсторите са си оставили ръцете там:)))

image

image

Това е 22 м. коридор, който до половината е реставриран, също така доста неумело, фугите между тухлите са много тесни и дъгата стои някак неоформена.

image

Тези надписи са преписани от каменни плочи, които в момента се намират в други музеи.Те са разчетени и обърнете внимание на превода, даден отдолу.

image

Горните две снимки са направени на входа на гробницата и представляват табла за информация на посетителите.

image

Това е колоната, която се намира в средата на гробницата. Отвътре е куха и е обособено нещо като вътрешна камера. През входа й се е вкарвало животното, което е служело за жертвоприношение. Качвали са го по вътрешни стълби, изградени по вътрешната част на колоната  до повърхността на гробницата и там са го изгаряли. Сега тези стълби ги няма, махнати са от реставраторите, останали са тук таме някакви куки. Входа е много тесен и едва ли през него е било възможно да са внесе човешки труп.


image

Тук се вижда по-ясно вътрешната част на колоната,  построена от тухли и каменни блокове.

image

Ето как изглежда отвътре кухата колона.

image

Забележете как кухата колона е свързана със полуцилиндричния  свод на общото помещение на гробницата, което също е кръгло. Това е изключително архитектурно постижение за онова време.

image

Горната част на кухата колона отвън.

image

image


image

Това е една от нишите, в които се предполага, че са слагани урни с праха на покойниците.

image

Горе се вижда вентилационен отвор, има няколко такива в гробницата.

image

image

image

image

image

image

image

Тук се вижда част от зелена мазилка, което е дало основание да се предположи, че гробницата е била изрисувана навремето.

image

Тракийската гробница е отворена за посетители всеки ден от 10 до 18 ч., с изключение на понеделник и е много посещавана от туристи.
Снимките са правени от моя съпруг.

В блога има много хора, които се занимават с археологически разкопки и четат разни умни книги по тези въпроси. Ще ми бъде интересно да споделят своите знания, които са натрупали във времето, за тази гробница. Това, което прочетох от брошурата от историческия музей в гр.Поморие ми се вижда много оскъдно и някак неточно, едни съмнения ме обхванаха, сън не ме хваща :))))) 
Уж пише, че е тракийска гробница, пък се говори за римска строителна конструкция, която добре се съчетавала добре с тракийските обичаи. Някак не ми се връзва траките да ползват гробници, строени от римляни или пък да ползват римски проекти, тъй като са били къде по-напред с материала. Вие как мислите ?????

Гласувай:
32Следващ постинг
Предишен постинг

1. valben - Леле, страхотни снимки!
16.09.2011 17:52
Много ми е интересно!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - valben
16.09.2011 17:55
Виж и клипчето, там има неща, които не са снимани-на върха на могилата отвън.
цитирай
3. tit - Дааа - с клипа ми стана по-ясно!:))
16.09.2011 18:24
Но снимките са разкош - сякаш съм там!:))
Поздрави за разказа!
И целувка за теб, лично!:))))
цитирай
4. sparotok - Интересен постинг!
16.09.2011 19:08
Благодаря ти, че си представила толкова много и толкова хубави снимки!

Тази гробница е свидетелство за тракийския гений! Доказателство е за това, че въпреки римската окупация траките нито са загубвали културата си, нито пък уменията си на строители.

Поздрави!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Но снимките са разкош - сякаш съм ...
16.09.2011 20:05
tit написа:
Но снимките са разкош - сякаш съм там!:))
Поздрави за разказа!
И целувка за теб, лично!:))))

Трябваше и от горе да направим снимки, ама кой да ни каже, че имало стълби, те са точно от другата страна на входа на могилата и нямаше как да разберем за тях. Цялата могила беше обраснала с морски краставички и аз като видна билкарка се заех да ги разглеждам, правихме и на тях снимки, та покрай тях се залисах. Този клип съм го гледала преди една година, ама кой да помни :)))) Целувка от мен, много ти се радвам че се върна и си ми на гости.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Благодаря ти, че си представила ...
16.09.2011 20:13
sparotok написа:
Благодаря ти, че си представила толкова много и толкова хубави снимки!

Тази гробница е свидетелство за тракийския гений! Доказателство е за това, че въпреки римската окупация траките нито са загубвали културата си, нито пък уменията си на строители.

Когато влезнахме в тази гробница направо се същисахме, до сега съм влизала само в казанлъшката и очаквах нещо малко като нея. Хвана ме срам, че толкова пъти съм била в Поморие и не съм знаела за нея. Миналата година открих това клипче и разбрах за съществуването й, та от тогава се зарекох да я посетя.Твоите постинги за траките, както и на някои други блогери възбудиха още повече любопитството ми. Много съм доволна, че осъществих намерението си, защото тя е наистина уникална. Поздрави!!!

Поздрави!

цитирай
7. boristodorov56 - Добра дюлгерска работа и проект...
16.09.2011 21:03
Добра дюлгерска работа и проектиране - направо уникално!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - boristodorov56
16.09.2011 21:06
Така си е, много съм доволна, че се е запазила в този вид до наши дни.Поздрави!!!
цитирай
9. pevetsa - Хайде и аз с теб в гробницата, пре...
16.09.2011 21:08
Хайде и аз с теб в гробницата, прегръдки Неве :)))))))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - pevetsa
16.09.2011 21:24
Закъснял си, аз вече не съм там :)))
цитирай
11. magnoliya - Браво!
16.09.2011 21:30
Очите ми виждат нещо, което едва ли съм мислила, че може да съществува! Само се чудя, защо гробницата не е толкова популярна. Снимките са чудесни и затова ясно се вижда интересната и архитектура.
Благодаря ти, че и ние посетихме заедно с теб тази наистина уникална гробница!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - magnoliya
16.09.2011 22:00
Каня й се от миналата година, когато съвсем случайно научих за нейното съществуване. Попаднах тогава на клипчето, което съм сложила в края на постинга. И аз се чудя, защо не е толкова популярна, аз ходя в Поморие 14 г. подред и чак сега я посетих. Явно е, че някои хора не желаят да знаем много за нашата история, как по друг начин да си го обясня. Вярно е, че има надпис точно преди да влезнеш в гр.Поморие в новата му част в ляво и пише тракийска гробница. Но нали се сещаш, че когато човек пътува за морето и цяла година или повече не го е виждал, той няма да види този надпис. Тогава аз предимно гледам към морето, което е от другата страна на пътя и му се любувам.Когато си тръгваме съм увесила нос и не ми се разделя с него и пак го гледам. Как да видя тогава надписа Тракийска могила м....? За това реших да ви я покажа, но хубаво е да отидете там другото лято, друго си е.
цитирай
13. dolsineq - Уникален строеж!
16.09.2011 22:01
Не мисля, че това е гробница и тези вентилационни шахти определено го потвърждават. Смаяха ме перфектният купол и колоната.
А този пишман-реставратор, дето си е оставил ръцете на възтановения вход заслужава да бъде линчуван. Така ли не се намери един добър майстор за това уникално съоръжение, та до тоя некадърник са опряли - хем спал, хем работил!
Тежките камени блокове са заменени с олекотените византийски тухли при градежа на купола, за разлика от гробницата в Свещари.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - dolsineq
16.09.2011 22:15
Човекът, който ни посрещна там ни обясни, че реставраторите е трябвало да използват тухли с различна дължина, за да има разминаване между фугите на отделните редове. По този начин е строено от траките и се вижда във втората част на тунела, където не е имало реставрация.Оказа се, че днешните майстори са по-недоучени и направо мърляви. Разбира си ние имаме добри строители, но за тази реставрация явно не са били наети хора от бранша вероятно по финансови причини. Сега разбирам, че траките бързо са се ориентирали в тогавашната обстановка и са успели да въведат прогресивна технология в своите строежи, без да се притесняват, че тя е византийска. Много правилно, защо да откриват топлата вода, когато тя е била открита. Важното е, че са можели да оценят добрите постижения и в своя поробител и да ги приложат в строежите си-имам предвид тухлите, които са съчетали с каменни блокове и са използвали хоросан. Така цивилизацията върви напред, когато нямаме скруполи и можем да похвалим и използваме постиженията на другите, а даже да ги подобрим. Благодаря ти за включването.
цитирай
15. dolsineq - Човекът, който ни посрещна там ни ...
16.09.2011 22:44
kasnaprolet9999 написа:
Човекът, който ни посрещна там ни обясни, че реставраторите е трябвало да използват тухли с различна дължина, за да има разминаване между фугите на отделните редове. По този начин е строено от траките и се вижда във втората част на тунела, където не е имало реставрация.Оказа се, че днешните майстори са по-недоучени и направо мърляви. Разбира си ние имаме добри строители, но за тази реставрация явно не са били наети хора от бранша вероятно по финансови причини. Сега разбирам, че траките бързо са се ориентирали в тогавашната обстановка и са успели да въведат прогресивна технология в своите строежи, без да се притесняват, че тя е византийска. Много правилно, защо да откриват топлата вода, когато тя е била открита. Важното е, че са можели да оценят добрите постижения и в своя поробител и да ги приложат в строежите си-имам предвид тухлите, които са съчетали с каменни блокове и са използвали хоросан. Така цивилизацията върви напред, когато нямаме скруполи и можем да похвалим и използваме постиженията на другите, а даже да ги подобрим. Благодаря ти за включването.

..................................
Дори и така да е, да не са достатъчни средствата, тухлите могат да се режат, защото има достатъчно техника за тази цел. Нищо не оправдава немърливостта на пишман-реставратора.
цитирай
16. kasnaprolet9999 - dolsineq
16.09.2011 23:00
Така е, нищо не може да оправдае немърливостта. Трябвало е да намерят най-добрите професионалисти, тази гробница си заслужава да се похарчат средства за това. Аз също съм зидала с тухли двойки и нещо поназнайвам, струва ми се, че по-добре бих се справила от тези пишман-реставратори.
цитирай
17. shtaparov - Мнение
16.09.2011 23:08
Според мен няма могила без да е имало поне идея за погребение- тук изключвам селищните "могили" разбира се. Но,както съм уточнил в една от статиите си,всички могили са били едновременно с това светилища или храмове на покойника,който,по древен Бригийски /Блъгарски/ обичай е бил задължително обожествяван. Този обичай не е изоставен от Българите дори след приемане на християнството- всички Блъгарски царе или императори на Рим са били почитани след смъртта си и като светци,понеже Българинът не е можел изобщо да допусне,че ще бъде по някакъв начин нарушена светостта на божествената царска /императорска/ особа. Траките,погребани в могили през римския период,не са били обикновени вождове или жреци- те са били областни или племенни царе,чиято царска власт не е била оспорвана дори от римските императори,които се учели от Траките на обичаи и на почит към владетеля. Десетките хиляди могили в България показват,че този обичай се е развивал дълго /над 5-6000 години/,през което време на престолите на многобройните Тракийски племена са се изредили,явно,
доста голям брой владетели. За гърците обаче със сигурност е доказано,че никога не са били погребвани в могили- просто защото техните царе не са били истински владетели,а узурпатори,чиято "царска"
власт не е била признавана никъде другаде освен в чертите на града,който са управлявали. Много от античните гръцки управници изобщо не са и посмели да рискуват и да се обявят за царе,понеже съществуването на тяхната узурпаторска "култура" винаги се е извършвало "на ръба" между сушата и морето,поради което те никога не са знаели кога ще бъдат залети и удавени от Тракийското /Бригийското,Блъгийското/ море и да бъдат наказани за наглостта,с която са се опитвали да го назидават. По манталитет античните гръцки управници винаги са си останали пиратски вождове и главатари,които дори през римския период не могли да излязат от сковаващите рамки на своето ограничено тясноведомствено мислене. Ето защо гръцки могили няма и никога не е имало- ако се открие могила някъде в Гърция или в земите на бившите й колонии,тя със сигурност е Тракийска /Бригийска,Блъгийска/.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Вероятно и тази гробница е била с...
16.09.2011 23:17
Вероятно и тази гробница е била светилище и храм едновременно. Благодаря за интересния и обширен коментар, има какво да се научи от него.
цитирай
19. pisatelkata - Страхотни снимки!
17.09.2011 00:25
Страхотни снимки!
цитирай
20. penchoan - Строителтвото на покривната част е ...
17.09.2011 02:11
Строителтвото на покривната част е уникално, като се вземе в предвид липса на арматура и цимент и огромната тежест на горната пръст. Архитектурата трябва да влезе в учебниците по строителство.

Това е колоната, която се намира в средата на гробницата. Отвътре е куха и е обособено нещо като вътрешна камера. През входа й се е вкарвало животното, което е служело за жертвоприношение. Качвали са го по вътрешни стълби, изградени по вътрешната част на колоната до повърхността на гробницата и там са го изгаряли.


Траките не са били диваци, каквито се опитват да ги изкарат някои археолози и не са правили жертвоприношения. Храмовете са били място за посвещение.
цитирай
21. alexs - Интересно. . . . благодаря за под...
17.09.2011 07:39
Интересно.... благодаря за подробностите за гробницата. Някой ден ще я посетя......
И аз разглеждам подобни въпроси в поста ми за Боровското тракийско сребърно съкровище.
http://alexs.blog.bg/turizam/2011/08/23/srebyrnoto-trakiisko-sykrovishte-ot-borovo-ot-ruse-do-tyrnov.806757
Поздрави!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Страхотни снимки!Съпругът ми е ...
17.09.2011 09:26
pisatelkata написа:
Страхотни снимки!
Съпругът ми е майстора, рече че са могли да станат и по-хубави, ако се е бил сетил да настрои фотоапарата на нощни снимки. Аз и така ги харесвам и се радвам че са добре приети от вас.
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Строителтвото на покривната част е ...
17.09.2011 09:30
penchoan написа:
Строителтвото на покривната част е уникално, като се вземе в предвид липса на арматура и цимент и огромната тежест на горната пръст. Архитектурата трябва да влезе в учебниците по строителство.

Това е колоната, която се намира в средата на гробницата. Отвътре е куха и е обособено нещо като вътрешна камера. През входа й се е вкарвало животното, което е служело за жертвоприношение. Качвали са го по вътрешни стълби, изградени по вътрешната част на колоната до повърхността на гробницата и там са го изгаряли.


Траките не са били диваци, каквито се опитват да ги изкарат някои археолози и не са правили жертвоприношения. Храмовете са били място за посвещение.

В клипчето се вижда горната част на могилата отвън, където е построено съоръжение за жертвоприношение. Аз не намирам, че това е точно диващина, а свещен ритуал който са правили всички древни народи. Диващина е ако са използвали хора за тази цел, но при траките това не се е практикувало и в този смисъл те са били по-благородни и извисени от други народи.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Интересно. . . . благодаря за под...
17.09.2011 09:32
alexs написа:
Интересно.... благодаря за подробностите за гробницата. Някой ден ще я посетя......
И аз разглеждам подобни въпроси в поста ми за Боровското тракийско сребърно съкровище.
http://alexs.blog.bg/turizam/2011/08/23/srebyrnoto-trakiisko-sykrovishte-ot-borovo-ot-ruse-do-tyrnov.806757
Поздрави!

Непременно го направи, друго си е да се види това на място.
цитирай
25. svetlo - Ммда
17.09.2011 10:48
Друг интересен факт е, че тази гробница след християнизирането на византийска Тракия е жерва на опит за целенасочено и зверско унищожение и то отвътре навън. Тази ярост ми се струва трудно обяснима спрямо погребално съоръжение. Кара ме да мисля че по-скоро по това време т.н. "гробница" е била действащо храмово съоръжение..
цитирай
26. kasnaprolet9999 - svetlo
17.09.2011 11:02
Човекът, който ни развеждаше там също мисли така и не смята, че това е точно гробница, а светилище, в което са се провеждали събираниа и ритуали.
цитирай
27. mrazekoff - Бих искал да изразя моето мнение по видяното в този пост, а то е:
17.09.2011 18:07
1. Снимките са чудесни, масторски направени, за разлика от това, което видях в клипа!
2. Изпълнението на градежа от тухли е изпълнен професионално, с много малки изключения от направената реставрация на места.
3. Обекта е впечатляващ не само като строително постижение, но и като историческа ценност.
Нямам навика да запомням исторически подробности за даден обект, или епоха.
Всичката информация минава покрай мен и остава в миналото.
Останало ми е впечатлението от Голямата Косматка около гр. Шипка и за светилищата около с. Старосел и с. Горна крепост (Перперикон).
За мене Голямата косматка е сравнимо с градежа на пирамидите, но в много по-малък мащаб.
Останах впечатлен от целия материал и единственото което мога да кажа е едно голямо
Благодаря!
Усмихнати последни дни от лятото ти пожелавам!!!!
цитирай
28. kasnaprolet9999 - mrazekoff
17.09.2011 22:50
Благодаря ти за чудесния коментар. Твоето мнение на професионалист е много важно за мен.Възхитена съм от пореднния ти балереф и ти пожелавам другата година да имаш пак такива постижения през лятото.
цитирай
29. nestinar - Без да те питам го публикувах тук...
17.09.2011 23:35
Без да те питам го публикувах тук:
http://www.facebook.com/groups/122376701166845/?id=192654704139044&notif_t=group_activity
цитирай
30. kasnaprolet9999 - nestinar
18.09.2011 00:34
Няма лошо, то и аз имам регистрация във Фейса, но не съм влизала отдавна, нещо не ми остава време пък и не ми е много интересно там.
цитирай
31. svetlo - Ама вижте само..
18.09.2011 11:18
..каква дискусия се е заформила във Фейса:)
цитирай
32. aristotelis - ПРОСТ, ТЪП И ДЪЛБОКО КОМПЛЕКСИРАН
18.09.2011 17:48
[quote=shtaparov]Според мен няма могила без да е имало поне идея за погребение- тук изключвам селищните "могили" разбира се. Но,както съм уточнил в една от статиите си,всички могили са били едновременно с това светилища или храмове на покойника,който,по древен Бригийски /Блъгарски/ обичай е бил задължително обожествяван. Този обичай не е изоставен от Българите дори след приемане на християнството- всички Блъгарски царе или императори на Рим са били почитани след смъртта си и като светци,понеже Българинът не е можел изобщо да допусне,че ще бъде по някакъв начин нарушена светостта на божествената царска /императорска/ особа. Траките,погребани в могили през римския период,не са били обикновени вождове или жреци- те са били областни или племенни царе,чиято царска власт не е била оспорвана дори от римските императори,които се учели от Траките на обичаи и на почит към владетеля. Десетките хиляди могили в България показват,че този обичай се е развивал дълго /над 5-6000 години/,през което време на престолите на многобройните Тракийски племена са се изредили,явно,
доста голям брой владетели. За гърците обаче със сигурност е доказано,че никога не са били погребвани в могили- просто защото техните царе не са били истински владетели,а узурпатори,чиято "царска"
власт не е била признавана никъде другаде освен в чертите на града,който са управлявали. Много от античните гръцки управници изобщо не са и посмели да рискуват и да се обявят за царе,понеже съществуването на тяхната узурпаторска "култура" винаги се е извършвало "на ръба" между сушата и морето,поради което те никога не са знаели кога ще бъдат залети и удавени от Тракийското /Бригийското,Блъгийското/ море и да бъдат наказани за наглостта,с която са се опитвали да го назидават. По манталитет античните гръцки управници винаги са с

ПРОСТ, ТЪП И ДЪЛБОКО КОМПЛЕКСИРАН СИ НИЩОЖНО ЧОВЕЧЕ! СТРАДАШ ОТ ДЪЛБОКА СЛАВЯНСКА КОМПЛЕКСАРЩИНА ЗА МАЛОЦЕНОСТ И МЕЧТАЕШ ЗА ЕЛИНИСТИЧНАТА КУЛТУРА И СЛАВА! ФУКАРА, НЕЩАСТЕН ВУЛГАРОФИРОКОМПЛЕКСАР!
цитирай
33. kasnaprolet9999 - . . каква дискусия се е заформила във ...
19.09.2011 11:44
svetlo написа:
..каква дискусия се е заформила във Фейса:)


Дискусията е наистина интересна и си струва човек да я прочете.
цитирай
34. kasnaprolet9999 - aristotelis
19.09.2011 11:46
Моля диалога да бъде конструктивен и без обидни реплики към другите блогери, спазвайте добрия тон, иначе ще ви изтрия.
цитирай
35. primavera71 - Prekrasna idea
26.09.2011 10:39
naistina hubav reportage dostoen za National geographic , za men si prekrasen gid , a predavash i duvovni stimoli.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14415574
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41431
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031