Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
24.05.2011 16:59 - 24 май-ден на славянската писменост, българската просвета и култура - най-българският , най-истинският празник.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 12645 Коментари: 42 Гласове:
34

Последна промяна: 24.05.2011 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Днес мното граждани положиха цветя пред паметника на двама видни българи - братята Кирил и Методий, създателите на славянската азбука,  в знак на признателност и преклонение към тяхното дело.

image

Двамата солунски братя са между забележителните личности от епохата на Ранното средновековие. Делото им е неразделно от историческата картина на втората половина на IX век. Изключителната по значение, исторически последици и географски диапазон дейност на светите братя - от Константинопол до Арабския халифат, от Малоазийския Олимп до Прикаспийска Хазария, от Моравия и Панония до Венеция и Рим - ги свързва с
западноевропейското културно наследство. Като пратеници на Византийската империя те се превръщат в част от сложните взаимоотношения на двата традиционни центъра на християнството - Константинопол и Рим - и поемат мисията да наложат и утвърдят християнската вяра сред морето от езичници.

image

Същевременно извършеното от двамата славянски първоучители надраства конкретния исторически момент. Поемайки значимата културно-историческа роля да наложат християнската религия, Кирил и Методий със своето забележително книжовно дело стават един от значимите фактори за огромния културен прелом в съдбата на славянските народи.
Като мисионери, църковни организатори, философи, филолози, книжовници, просветители и преводачи двамата солунски братя приобщават към постиженията на християнската култура милиони славяни, разширяват техните духовни хоризонти и определят за хилядолетия напред съдбата на Европа и света.

image

Със своята отдаденост на делото, с полемичния си патос Кирил и Методий дават висок пример за истинска служба на една справедлива кауза. Конкретната историческа задача ги довежда до голямата идея за етноса и държавността. Те развиват и защитават идеята за равноправието на народите и установяват отличителните признаци на всеки народ - своя писменост, свой народен език и книги на свой или сроден език.

image

Интересът към делото на светите братя не секва през вековете. То получава своята недвусмислена оценка още пред IX век. Скоро след смъртта им и двамата са канонизирани от църквата за светци и дните на тяхната смърт са официални църковни празници - 14 февруари е Успение на св. Кирил, а 6 април - Успение на св. Методий. На 27 юли българската православна църква чества деня на св. Седмочисленици/ св. Кирил, св.Методий, св.Климент, св.Наум, св.Ангеларий, св.Константин, и св.Горазд.   Денят 11 май е утвърден през Българското възраждане като важна дата от празничния календар на българите - Ден за обща почит на Кирил и Методий.

image

Всеобщата признателност на българите към делото на първоучителите днес намира израз в най-красивия и вълнуващ празник - 24 май, обявен от българската държава за Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

image

Днес с моя съпруг посетихме това мило тържество и поднесохме цветя пред паметника на нашите първоучители в знак на благодарност към тяхното гениално дело, което решава съдбата на българите и славяните в бъдещите векове.
Беше минала тържествената част, но нямахме желание да снимаме нашите държавници, които ходят по такива мероприятия по протокол. Нашето внимание бе насочено към обикновените хора, които по собсвена инициатива и с желание бяха дошли да се поклонят пред солунските братя.

image

image

imageimage

image

image

Много родители бяха довели своите дечица за да ги запознаят от рано с величието на делото на тези велики и родолюбиви българи.

image


image

Тук за малко замествах оператора на Българската телевизия :))))

image

Пред паметника на Климент Охридски нямаше никой и цветята бяха много малко, което за нас бе твърде странно. Да си припомним за него.

Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своято родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски († 885), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил (886) Климента в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886–916) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 г.

След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса. Служба и жития на св. Климент са съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт (1094–1107) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216–1234).

Големият духовен потенциал на първоучителите проличава от работата на техните ученици в България, където те получават радушен прием. Те продължават културния подвиг на своите учители, като участват в градежа на българската държава, поставяйки реалните и символични основи на старата българска култура. Чрез укрепването на новата българска църква, полагането на богослужението на славянски език, разпространяването и утвърждаването на славянската азбука, преводаческата дейност, създаването на оригинални творби учениците на Кирил и Методий пренасят през времето идеите и духовния смисъл на тяхното интелектуално и нравствено усилие.

Снимките са направени днес от моя съпруг.

Sparotok написа:
Още много време ще мине докато разберем с подробности дългата история на нашата писменост, доготава ще трябва търпеливо да изчакаме. Важното за момента е да знаем, че сме народ на прометеевци, че дедите ни не са били войнолюбиви грабители, а създатели и разпространители на знанието. За да бъдем верни на предците си трябва да отворим сърцата си за доброто. Носителите на светлината трябва да са духовно чисти.

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/05/24/tainata-na-nasheto-znanie.752849#last_comment


Тагове:   празници,


Гласувай:
34Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Честит светъл празник, Къснапролет!
24.05.2011 17:14
Твоят репортаж е много повече от журналистически професионализъм. Бях с теб в София и много ми хареса! Хубав ден!:)))
цитирай
2. kometapg - Честит празник! Предала си толкова ...
24.05.2011 17:37
Честит празник! Предала си толкова хубаво атмосферата в града! Поздрави!:)
цитирай
3. priqtel12 - Да ти е честит
24.05.2011 18:10
вай-българския празник!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Твоят репортаж е много повече от ...
24.05.2011 18:24
bven написа:
Твоят репортаж е много повече от журналистически професионализъм. Бях с теб в София и много ми хареса! Хубав ден!:)))

Благодаря ти, сега подготвям репортаж в кухнята по отношение на празничната вечеря, трябва всичко да е ОК.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - вай-българския празник! Така ...
24.05.2011 18:31
priqtel12 написа:
вай-българския празник!


Така си е, въпреки че разни хора го оспорват и искат да си присвоят приносът на солунските първоучители.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Честит празник! Предала си толкова ...
24.05.2011 18:34
kometapg написа:
Честит празник! Предала си толкова хубаво атмосферата в града! Поздрави!:)


О, това е малка част, празникът продължава пред НДК до 22 часа. Като приготвя вечерята ще отида да се повеселя.
цитирай
7. stela50 - Честит празник , Късна Пролет !
24.05.2011 19:18
Зарадва ме с твоя празничен репортаж .Тържествено и вълнуващо .
Весела празнична вечер !
цитирай
8. kasnaprolet9999 - stela50
24.05.2011 19:57
Да, така е, много по човешки вълнуващо. Приятна вечер и дано покрай теб има именици за да продължи още празника.
цитирай
9. tota - Невенче,
24.05.2011 20:58
Честит празник!
Прекрасен репортаж, наистина. Само малко успях да видя днес от него. Благодаря!
Хубава , празнична вечер!
цитирай
10. elika - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
24.05.2011 21:01
ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ!
цитирай
11. divna8 - Чудесен репортаж, приятелко Къснопролетна... :):):)
24.05.2011 21:21
Знам, че и репортажът от кухнята на събитието ще е много вкусен
и присъстващите официални лица ще запомнят вълнуващия миг... :)))))))

Прегръдка за теб и поздрави на близките ти :)
цитирай
12. hatanasov - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
24.05.2011 21:30
Бъдете Вий Благословени!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Честит празник! Прекрасен ре...
24.05.2011 21:32
tota написа:
Честит празник!
Прекрасен репортаж, наистина. Само малко успях да видя днес от него. Благодаря!
Хубава , празнична вечер!

Благодаря, не разбрах, само част от постинга ли прочете? Времето ли ти е кът?
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Знам, че и репортажът от кухнята на ...
24.05.2011 21:36
divna8 написа:
Знам, че и репортажът от кухнята на събитието ще е много вкусен
и присъстващите официални лица ще запомнят вълнуващия миг... :)))))))

Прегръдка за теб и поздрави на близките ти :)


Така си е. Моят син има приятел с име Кирил. Поканили сме го, за да си имамме именик, чакам всеки момент да се появат след като свършат концертите навън. Какъв празник ще е иначе без Кирил - философ:)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Бъдете Вий Благословени! Б...
24.05.2011 21:37
hatanasov написа:
Бъдете Вий Благословени!


Благодаря, чул те бог. Светъл празник на всички около теб в приказните Родопи.
цитирай
16. kasnaprolet9999 - ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ! Благодаря ...
24.05.2011 21:40
elika написа:
ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ!


Благодаря за оценката, за мен бе удоволствие да представя как обикновените хора у нас посрещат този празник.
цитирай
17. sparotok - честит празник
24.05.2011 21:57
Честит празник!

Нека светлината да грее вечно в душите на българите!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - sparotok
24.05.2011 22:00
Много ме развълнува твоят постинг и току що дадох линк към него, за да има пълнота.
цитирай
19. compassion - Честит празник, Невенче!
24.05.2011 22:13
Това беше любимият ми празник в България. Жалко, че не се прави манифестация...
Много хубав постинг си направила. Браво!
цитирай
20. pevetsa - Честит празник на буквите ни Неве, и ...
24.05.2011 22:18
Честит празник на буквите ни Неве, и нека България да пребъде!
цитирай
21. kasnaprolet9999 - compassion
24.05.2011 22:18
О, имаше шествия по улиците и разни мажоретки се кипреха, но ме дразнеха с поведението си, сякаш бяха на футболен мач и не ги снимах. Моите спомени от времето, когато бях на тяхната възраст са съвсем други. Бяхме с туники, обръчи, ленти и играехме смислени съчетания за радост на политиците. Въпреки това, ние се чувствахме много щастливи на този празник.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Честит празник на буквите ни Неве, и ...
24.05.2011 22:35
pevetsa написа:
Честит празник на буквите ни Неве, и нека България да пребъде!

България ще пребъде, не защото господ е българин, а защото той е с нас и е заложил на нас да предадем неговите послания и знания на другите народи.
цитирай
23. yotovava - Честит празник, мила
24.05.2011 22:38
днес беше прекрасен ден.
Валя
цитирай
24. kasnaprolet9999 - yotovava
24.05.2011 22:40
Така си е, вече си имам и гости, един от тях се казва Кирил.
цитирай
25. magnoliya - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
24.05.2011 23:07
На теб и на всички българи!
цитирай
26. kasnaprolet9999 - magnoliya
24.05.2011 23:15
Благодаря, честито на теб и всички българи, които се гордеят с този факт.
цитирай
27. kleopatrasv - Честит празник, Невена! Нека пр...
24.05.2011 23:22
Честит празник, Невена! Нека пребъде делото на светите братя, а ние да се гордеем, че имаме писменост и култура!
Постът е изключително интересен и вълнуваш.Прибавям го къч моята блог-вълна Азбучна молитва.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - kleopatrasv
24.05.2011 23:29
Благодаря за оценката, бях при теб и много ми хареса твоето стихче за буквите.
А Б В - Това са мойте светове
А - е ангела в небето
Б - бурята в морето
В - е волността
Г - е просто една гора
Д - е дивата фурия
Е - елховата магия
Ж - житната стихия
З - зимата за проклетия
И - е идеалния миг
Й - еделвайса в него скрит
К - е конят достолепен
Л - е любовта несконечна
М - мамина целувка
Н - е нощна пеперудка
О - огънят в сърцето
П - е пътят до небето
Р - радостта на детето
С - слънцето непревзето
Т - е тласъка към небитието
У - уханното в цветето
ф - е фарът не брегцето
Х - хлябът измесен от ръцете
Ч - чучулигата над полето
Ц - е царят на битието
Ш - шала топъл на жените
Щ - е щъркела на мечтите
Ъ - ъгловия полет на пчелите
Ь - си е въпроса на дните
Ю - е южния бряг
Я - ятото гларуси над нас
Всички букви си обичам
и с тях вълшебно си таниникам
пея и редя от зарана
волно летя си над океана.....
цитирай
29. kleopatrasv - Ето ти още една азбучна молитва, ...
24.05.2011 23:47
Ето ти още една азбучна молитва, така и така си започнала да ги събираш..и защо не?

Азбучна молитва
автор:osi4kata

Аз не мога радост да намеря...
Боже,дай ми сили,дай ми път!
Възкреси поне една химера...
Господи,стани от плът и кръв!
Да усетиш болка,глад и жажда...
Ежедневно да гориш във ад...
Жив да гинеш,мъртъв да се раждаш...
Здрав да чезнеш във духовен глад...
Искам да усетиш греховете,
Йехова,Ти ги сътвори!
Кал замеси,а очакваш цвете–
Лотос от калта да се роди...
Може би затова сме тъй порочни,
Неспособни да живеем тук...
Отначало трябва да започнеш!
Премажи ни,Боже ,със юмрук!
Разтопи с мощта си ледовете!
Сътвори от дух и светлина
Тържествуващо,омайно цвете,
Укротило ярост и злина!
Физиката нека да се мръщи...
...................................
Хвала Тебе,Боже Всемогъщи!
Цъфнали са прасковите вън!
Чучулиги долетяха също...
Шум на ручей гали ме насън!
Щастието страстно ме връхлита...
Ъгълът на мирогледа си смених...
Ь)......................................
Юда във душата ми попита:
“Я,кажи ми,кой те възкреси?!”

цитирай
30. razkazvachka - Поздрави за Празника!
25.05.2011 00:25
Винаги е хубаво на 24-ти май.
цитирай
31. pisatelkata - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
25.05.2011 00:35
Много красив и интересен постинг си направила и прекрасни снимки!
цитирай
32. mileidi46 - Прегръщам те мила...
25.05.2011 00:58
Страхотна си!!!
цитирай
33. kasnaprolet9999 - Много красив и интересен постинг си ...
25.05.2011 01:18
pisatelkata написа:
Много красив и интересен постинг си направила и прекрасни снимки!

Благодаря за оценката.Снимките са дело на съпруга ми.
цитирай
34. kasnaprolet9999 - mileidi46
25.05.2011 01:23
Преди малко ме вози един таксиджия твой съгражданинп и си говорихме за Видин. Днес си завъдих и един кърлеж някъде по градинките, та ходих до Пирогов да ми го извадят. Той ме качи на обратно и ме успокои, че по вашият край също имало много от тези животинки и още никой не бил умрял от тях. Ти все пак побързай да ми дойдеш на гости до като не съм хвърлила топа, щото доктора дето го извади рече, че до 15 дена ще ми е зора:)))
цитирай
35. naidobriq - Честит празнок и от мен..
25.05.2011 04:22
Поздрав..
цитирай
36. анонимен - Отвратителни глупости!
25.05.2011 04:37
Днес всички български книги излизат в миниатюрни тиражи от по 200- 500 екземпляра! Това идва да рече, че от 7 300 000 български отрепки само 200 до 500 души четат книги. Това е истината, а вие се скрийте някъде с вашите идиотщини!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Поздрав. . Поздрави и на теб. Усп...
25.05.2011 10:32
naidobriq написа:
Поздрав..


Поздрави и на теб. Успешна седмица.
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Днес всички български книги изл...
25.05.2011 10:43
анонимен написа:
Днес всички български книги излизат в миниатюрни тиражи от по 200- 500 екземпляра! Това идва да рече, че от 7 300 000 български отрепки само 200 до 500 души четат книги. Това е истината, а вие се скрийте някъде с вашите идиотщини!

Скрий се по-добре ти, на нас ни е добре на припек. Ти дори не можеш и да смяташ. Да не искаш да кажеш, че само една книга излиза годишно или само 500 човека си купуват книги. Иди на площад Славейков и виж колко народ обикаля за да търси определена книга, а новите модерни книжарници, които отвориха непрекъснато получават поръчки. Освен това ние вчера отпразнувахме създаването на българската писменост, което няма нищо общо с това колко днес чете българина. То че се чете малко книги, особено от по-младото поколение е вярно, но те пък търсят книги в електронен формат във виртуалните библиотеки. Така че броя на закупените книги не могат да дадат обективна преценка за интереса към тях. Така че по-кротко драги, не с тоя крак тук:(((
цитирай
39. kasnaprolet9999 - Андрей написа: Често ми се случва да ...
25.05.2011 10:59
Андрей написа: Често ми се случва да чета оплакванията на наши "културни дейци" и "политици",че видите ли сме нямали Национална Доктрина,както други народи!Явно тези персони са толкова късогледи,та не виждат това,което е пред очите им.Ако до сега не са прочели химна на Стоян Михайловски,"ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ..."нека да си направят това усилие и проумеят,че този химн е най-добрата Национална Доктрина писана някога в България,изпреварила далеч времето си!!!
Накрая ще попитам-има ли в Европа и Света,друга държава и народ освен България,които да са издигнали ДУХОВНОСТТА и ПРОСВЕТАТА в ранг на НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА,където не се чува дрънкане на оръжия,териториални претенции и език на омразата!?

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!"

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дълга си всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...
тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отомански властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци! През десет века
все жив остана ваший глас!

О вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина.

цитирай
40. kasnaprolet9999 - продължение
25.05.2011 11:03

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху славянский мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков!

http://andrei.blog.bg/politika/2011/05/24/chestit-da-e-praznika-na-bylgarskata-azbuka-i-pismenost-i-sv.752552
цитирай
41. анонимен - Истински празник
25.05.2011 12:53
Български, непреходен, в най-хубавата част на годината, опитите да се политизира или партизира не вървят, светъл и всеобщ празник! Който не празнува този ден не би трябвало да нарича себе си БЪЛГАРИН!
цитирай
42. kasnaprolet9999 - Български, непреходен, в най-х...
25.05.2011 13:00
анонимен написа:
Български, непреходен, в най-хубавата част на годината, опитите да се политизира или партизира не вървят, светъл и всеобщ празник! Който не празнува този ден не би трябвало да нарича себе си БЪЛГАРИН!


Прав си, на този ден празнуват само тези, които се чувстват БЪЛГАРИ. Поздрави за позицията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13985815
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031