Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
06.01.2011 08:11 - Църквата "Света троица" в гр. Банско
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 8570 Коментари: 14 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес е Богоявление или Йордановден -  третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!" Оттук и названието на празника - Богоявление.

image

По случай празника днес ще Ви разкажа за Църквата Св. Троица, която е един от символите на гр.Банско, заедно с кулата и уникалния звън на камбаните. Бях там през декември 2010 г. и направих доста снимки, част от които предлагам на вашето внимание.

image

Около 1810 г. е избрано място за строежа на тази църква в центъра на селото. Мястото за строене на църквата е дарено от хората на Банско, като първи дарител е дядо Лазко. В годините на Турско робство е имало закон, който е гласял, че може да се строи църква само на място където преди това е имало църквище. За целта банскалии закопават тайно кръст и икона на избраното място. Друго изискване по турските закони е, че църквата  не може да бъде по-голяма от джамия. По уточнения предварително проект, храмът щял да бъде много по-голям и просторен, което ще доведе до конфликт с турската управа. Поради тази причина се подготвя дипломатически ход, условието е да присъства и турския религиозен символ в новата църква. Така на големия камък над централния вход на църквата са изобразени кръст, а от двете му страни полумесец със звезда. По-късно, когато църквата Света Троица е построена, със заповед е наредено да се събори, защото не може Христос да има по-голям храм от Мохамед. Банскалии пак постъпват дипломатически като отговарят, че след като са изобразени кръста и полумесеците, то храма е и за двамата. Така църквата е съхранена и до днес.

image

Разрешение за строеж на църква се издава със султански ферман. Молбата до султана е трябвало да се подаде чрез пашата в Солун. Изисквало се молбата да бъде подкрепена със жълтици. Дядо Лазко е знаел, че това не е достатъчно, за да бъде приета молбата, трябвало да се изчака подходящия момент. И така един ден дошла новината, че на пашата му се е родил първородния син. От Банско тръгва група да занесе по войници на съпругата на пашата. Тогава му се поднася молбата, пашата е трогнат и отговаря: ,,чекайте ферман”. Ферманът е получен 1833г. прави се списък с дарителите на чело на списъка са имащите и хаджиите, последвани от почти цялото село. Тогава селото е било съставено от 3 махали по 100-120 къщи. Много е работата, а средствата малко, налагало се е сами да си намират строителните материали, парите приключвали.

image

На 15 септември 1834 година се повторило дарителството, хората са дали всичко, което им е останало. Организаторът е бил категоричен, че всеки кадърен мъж трябва да бъде на строежа. Строежът е започнал с около 350 майстори, каменоделци, зидари и дърводелци, калфи и чираци, доброволци от селото. Разказват се легенди как нощно време работниците увеличавали строежа и разширявали границите на църквата. Всяка вечер с по една крачка се разраствала църквата, докато турците спели банскалии работели, за да не се разбира колко голяма ще е основата на храма. Парите свършили и дядо Лазко отива в Неврокоп да търси пари от Алтън бей, но когато разбира за какво е дал парите си той нарежда да доведат при него организатора - дядо Лазко и това са последните сведения за него. Предполага се, че е задържан и по-късно убит
.

image

Дядо Лазко не доживява да довърши делото на живота си църквата Св. Троица. Години наред се е иконописвала и са събирани иконите, за да бъде довършена. След още 15 години започва изграждането на кулата, която също е строена със средства на местното население. Около 1855 г. двама братя Велеганови изливат четири камбани за кулата, като им е поръчано да напишат името на султана, поредния дипломатичен ход на банскалии, за да не могат турците да ги хвърлят от кулата. Завършен храма Св. Троица представлява трикорабна псевдобазилика, изградена изцяло от камък с дължина 44м., ширина 22м., и височина 12м. Архитектурата на сградата е направена, така че мами окото да изглежда малка, а всъщност не е. Стените на църквата са дебели 110см в основите, входните врати като сводове и прозорци са изработени от дялани камъни. Олтарът външно представлява половина от 18-ъгълна призма, като завършва с красив каменен корниз. Конструкцията е от здрави мурови греди, сключени по такъв начин, че и днес удивляват архитектите. Цялата тежест на покрива се носи от 12 колони, които символизират 12-те христови мъченици, колоните са от мура, обвити с въжета, които са напоени обилно с катран.Църквата има три входа-над главния вход е изографисана иконата на Св.Троица. Под нея от двете страни на християнския кръст, но малко по-ниско са изобразени полумесеците – турския герб, което спасило църквата от унищожение.

image

Първоначално не са съществували стенописи. Църквата е била украсена само около прозорците с декоративни орнаменти с растителни мотиви вероятно от художника Велян Огнев. 
Историята на църквата е взета от този сайт: http://bansko.net/sveta_troitsa
  
Понеже бе забранено да се снима вътре, сложих за вас този линк със снимки от един сайт :
http://photo.bansko.net/i-3015

През 1850г. петнайсет години след построяването на църквата Св. Троица банскалии се заемат да построят кула-камбанария, която да е също толкова величествена и да не отстъпва на църквата по строеж и размери. Тя е построена напълно самостоятелно в двора на църквата и представлява правилна четириъгълна пирамида без каквито и да било украшения. Тя се издига на 30 м. над града, отворена е от четирите страни с 4 метрови каменни арки, които и дават възможност да се погледне панорамно цялата котловина. Над покрива се издига купол, който е лека ажурена 6-стенна постройка с шест свода, а покривът завършва със красиво изработен муров кръст с позлатен гръмоотвод отгоре. 
В приземието на кулата има малка врата, обковано желязо, която води в огнеупорен склад. В него се съхранявали парите и даренията за църквата. През дебела врата също обкована с желязо и сводест каменнен вход се влиза в кулата. Горе под свода над чардака високо са окачени 4те камбани, наредени по големина и тоналност, изработени специално с прибавка на сребро за звучност и ечене, от банските майстори камбанолеяри в Пловдив – Велеганови. В кулата има специално оставено помещение за часовниковия механизъм, който и до днес работи безупречно. Монтираният часовников механизъм тежи 500кг. Неговите зъбчати колела се задвижват от два големи продълговати камъка, окачени на дебели въжета. Контролиран от котвата и махалото, камъните се спускат до дъното на кулата в обграден с дъски бунар. Чрез навиване камъните се изкачват обратно горе. Сложният механизъм върти стрелките на два срещуположни циферблата и всеки час голям чук удря върху голямата камбана. Звънът на камбаната се чува на далеч и съобщава часът. Създател на часовника е прочутия бански майстор Тодор Хаджи Радонов. 
 

Днес празнуват всички, които носят имена: Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Данчо, Дана, Найден. Честито на всички именици!!!  Тагове:   църкви,   история,


Гласувай:
281. makont - Както винаги прекрасен постинг,
06.01.2011 08:35
с много знание, полезна информация и стил. Благодаря! Честит празник и на теб. Да сме живи и здрави и бог да е с нас!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - makont
06.01.2011 09:22
Не можах да поместя цялата информация за тази църква, има някакъв лимит за дължина на постинг. Ето нещо, което е твърде интересно от историята: Носят се легенди, че под църквата и целия стар град има тунели, които са служели на банскалии да се крият от нашествениците, така са се промъквали комитите. Освен известните комшолъци (малки вратички) от който са се промъквали от къща в къща, под града има тунели водещи извън града.
цитирай
3. mmmmmmmmm - Честит
06.01.2011 09:36
празник и на теб!:)
Тази църква е емблематична за Банско.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
06.01.2011 10:37
През 1850г. петнайсет години след построяването на църквата Св. Троица банскалии се заемат да построят кула-камбанария, която да е също толкова величествена и да не отстъпва на църквата по строеж и размери. Тя е построена напълно самостоятелно в двора на църквата и представлява правилна четириъгълна пирамида без каквито и да било украшения. Тя се издига на 30 м. над града, отворена е от четирите страни с 4 метрови каменни арки, които и дават възможност да се погледне панорамно цялата котловина. Над покрива се издига купол, който е лека ажурена 6-стенна постройка с шест свода, а покривът завършва със красиво изработен муров кръст с позлатен гръмоотвод отгоре.
цитирай
5. zelas - Много ценна информация! Благод...
06.01.2011 13:29
Много ценна информация! Благодаря! Какви са били хората тогаз, а?! Време е пак да станем такива, стига сме се правили на маймуни!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - zelas
06.01.2011 13:40
Държали са на българското, вярвали са в бога, правили са всичко за да изучат децата си и за това сме се запазили като народ. Аз също бях много впечатлена от техния героизъм и стоицизъм, направили са невъзможното за да имат тази църква.
В кулата има специално оставено помещение за часовниковия механизъм, който и до днес работи безупречно. Монтираният часовников механизъм тежи 500кг. Неговите зъбчати колела се задвижват от два големи продълговати камъка, окачени на дебели въжета. Контролиран от котвата и махалото, камъните се спускат до дъното на кулата в обграден с дъски бунар. Чрез навиване камъните се изкачват обратно горе. Сложният механизъм върти стрелките на два срещуположни циферблата и всеки час голям чук удря върху голямата камбана. Звънът на камбаната се чува на далеч и съобщава часът. Създател на часовника е прочутия бански майстор Тодор Хаджи Радонов.
цитирай
7. magnoliya - Чудесен постинг!
06.01.2011 22:23
Наистина църквата е много красива! Отново научихме нещо интересно и полезно, благодаря ти!
цитирай
8. galenav - Благодаря за интересната и атра...
06.01.2011 23:41
Благодаря за интересната и атрактивно поднесева информация! Обичам този край, била съм в тази църква и ми беше хубаво отново да се върна там на този свят ден. Честити светли празници!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - magnoliya, galenav
07.01.2011 09:32
Радвам се, че ви е харесало, днес отново е свят празник, пожелавам ви хубав ден с имениците.
цитирай
10. yuliya2006 - ПЪТЕВОДНА ЗВЕЗДА СИ НЕВЕН БЪЛГА...
07.01.2011 20:37
ПЪТЕВОДНА ЗВЕЗДА СИ НЕВЕН БЪЛГАРСКИ!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
11. kasnaprolet9999 - yuliya2006
07.01.2011 22:52
С най-голямо удоволствие, винаги когато правя такива постинги имам едно на ум и за твоя проект, поради което се опитвам да дам най-доброто, нали цял свят ще го гледа.Поздрави!!!
цитирай
12. tili - Е, това със забраната да се
08.01.2011 23:31
снима вътре винаги ми е действало като червено на бик!
Хубав пост, Вени:)))
цитирай
13. kasnaprolet9999 - tili
09.01.2011 22:35
Знам, на теб това не ти пречи, но помисли си, може би са прави, защото се развалят стенописите, а когато ги има в толкова много сайтове, дали си заслужава да щрака човек. Поздрави!!!
цитирай
14. анонимен - стефи
13.01.2011 09:06
Обичам този град! Била съм много пъти в тази църква и сега ми достави огромно удоволствие да я видя отново дори и на снимки.Надявам се скоро до я посетя.Благодаря за удоволствието което ми доставихте с вашия постинг.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999867
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031