Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
20.08.2010 08:00 - В Храм “Преоображение Господне” се намират част от мощите св. Йоан Кръстител
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 13319 Коментари: 18 Гласове:
28

Последна промяна: 06.08.2015 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Храмът “Преображение Господне” се намира в гр.София, квартал Лозенец, в близост до Перловска река и НДК . Тази година на шести август за пореден път тържествено се отпразнува  храмовия празник. За съжаление не бях в София и не можах да присъствам на него, но днес ще ви разкажа за историята му, подкрепена със снимки, които моят съпруг направи тази пролет.
Храмът е. построен през  1928 година и е  представлявал куполна базилика.    На 10 януари 1944 г. по време на въздушната бомбардировка над град София храмът е разрушен. Възстановяването му започва през лятото и завършва в края на есента на 1945 г. като новопостроеният храм е по-дълъг и по-висок от стария. 

image

image

На горните две снимки се вижда как е изглеждал той след бомбандировките.

image

image

следващите две са след възстановяването му.

  Първоначално храмът е с един Свети Престол, днес са два. В централния Престол по устни предания е вложена частица от светите мощи на св. Йоан Кръстител. Влагането на светите мощи и освещаването на храма става на 25.06.1955 г. от Негово Светейшество Блаженопочившия Патриарх Кирил. Северният Престол (останал от стария храм) е осветен в чест на Светия Кръст Господен – 14 септември, същата година. В него са вложени мощи на св. мъченик Трифон.

image

На 8 септември 1957 г.  руската общност от Лозенец издейства да се донесе от град Киев частица от светите мощи на света великомъченица Варвара и може би през този период част от стопанската сграда към храма е преустроена като параклис на името на светицата, като при строежа на новата камбанария е разширен и обособен като отделен параклис. От тогава до днес мощите са крадени на няколко пъти, но по чудодеен начин са се връщали в храма, макар че част от тях са безвъзвратно загубени.

Стенописите в храма са направени през 1983/85 година. Те са дело на художника Ангел Радушев. През 1990 години по решение на храмовото духовенство е разрушен зидания иконостас, който е заменен с дърворезбован, издействан от киноцентър “Бояна”. Новият иконостас е служил като декор във филма “Юлия Вревская”.

image
     Предпоследното обновление на храма завършено през 2005 г. (Сирни заговезни) със съдействието на Негово Преосвещенство Знеполския Епископ Николай - Викарий на Негово Светейшество Максим Митрополит Софийски и Патриарх Български.

image
      В църквата е запазена паметна плоча с имената на хората, спомогнали за възстановяването на храма след бомбардировката. Ктитори на възстановения след бомбардировката храм са свещеник Георги Стефанов и настоятелите. Архитект е Тодор Азманов, Павел Тодоров е майстор-строител. През 1945 г. за възстановяването на храма съдейства Негово Блаженство Стефан І Екзарх Български и Митрополит Софийски, председател на църковното настоятелство свещеник Георги Стефанов и членове на настоятелство Александър Колибаров, Борис Апостолов, Зафир Иванов, Петко Петков, Димитър Генчев.

image

Четири от иконостасните икони – Исус Христос, св. Богородица, храмовата икона Преображение Господне и св. Йоан Кръстител и 52 по-малки икони са нарисувани от Господин Желязков. Художникът Христо Апостолов рисува 6 големи икони, сред които са иконите на св. Георги и св. Димитър, и 6 малки икони. Иконите на св. Николай и св. Мина са рисувани от Черкезов през 1928 година. Повредените от бомбардировката икони са реставрирани от художникът Христо Апостолов.

image

Този постинг посвещавам на моят втори баща Петър Сираков, който е отрасъл по тези места, в близост до храма и днес се навършват две години от смъртта му.
Няма да повярвате, но кръста от неговото погребение бе откраднат от гроба му. Чудя се, какви са тези хора, да откраднат последното нещо, което има умрелия, но в България всичко е възможно.  Името му вече е надписано върху надгробната плоча и се моля, дано никой не посегне върху нея, че има какви ли не вандали, които чупят надгробни плочи.

image

image


Допълнително добавено:


image

 През 2013 г. завърши поредното обновление на храма, което се състоеше главно в измазване на фасадите и предверието към главния вход на църквата, както и изграждането на нов църковен магазин, в пристройка към храма.

image

Горните две снимки, както и архивните са взети от фейсбук-страницата на църквата.

image

Така изглежда обновената църква на Цветница 2013 г.-снимката е дело на моя съпруг.

image

Тази снимка съм я правила на Великден 2013 г. В тази част на храма продължава ремонта. В края на 2014 г. тук бе и опелото на моята майка. След смъртта на нейния съпруг, здравословното й състояние рязко се влоши и близо 6 г. беше между живота и смъртта, която накрая я победи. Вечна й памет!!

 


Тагове:   България,


Гласувай:
281. loli - Прегръдка!
20.08.2010 10:22
Успешен ден, пролет!
цитирай
2. tili - Много хубав пост за
20.08.2010 11:03
моята квартална църква! Благодаря ти„ Пролет. Всичко е точно така. Само съжалявам за отец Живко, който беше принуден да се махне. Но сега е на по-добро място - в храма на Семинарията - св,. Йоан Рилски. След намесата на Николай беше изгонен духът на християнска общност от св.Преображение. Лъснат и студен, не се събират дрехи и помощи за бедните, богомолците намаляха. Едни попчета-еничарчета се настаниха там. Жалко, защото черквата беше любима на лозенчани и е прекрасно място. Сега почти никой мой познат от махалата не ходи там!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - loli
20.08.2010 11:10
Благодаря ти, желая ти същото в двоен размер :)))
цитирай
4. kasnaprolet9999 - tili
20.08.2010 11:18
Аз днес ходих там и запалих свещичка за баща ми.Може да ти е чудно, но аз не се интересувам от свещениците, които са в който и да е храм, просто не ги обичам, поради което не се впечатлявам от никакви техни действия. Аз ходя там заради храма. Манастирите и църквите са построени на места с много чиста енергия и са най-доброто място за общуване с отвъдното, с бога, за това обичам да ги посещавам. Отскоро и аз живея в този квартал, в къщата която баща ми построи на мястото на старата, но не успя да я довърши.
цитирай
5. tili - Аз също не се интересувам
20.08.2010 12:01
от тях, но добрият човек осветява и мястото. И аз често се отбивам там, но не ходя вече почти на литургии. Трябва да се види щом си в махалата:)))

Светла му памет на татко ти!!!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - tili
20.08.2010 12:26
Ще стане и това някой ден, нека да мине лятото, че сега съм като летящия холандец, никъде не се задържам за дълго. Аз също не ходя на литургии, но ако се случи да отида да запаля свещ и сваря някоя се заслушвам. В църквите често влизат много добри хора, които допълнително внасят чиста енергия, това ми е достатъчно.
цитирай
7. mrazekoff - Много хубав постинг за един квартален храм!
20.08.2010 12:43
Обичам да ходя на църква , но не и да стоя с часове на богослужение.
Не се интерересувам от свещенослужителите, защото те не са причината, за да вляза в храма. (Наскоро имаше при нас една кампания срещу свещенника и не спря докато не го изгониха!???!!)
Сега предстоят ремонти при нас, но хората, които са в църковното настоятелство нямат никаква представа от това, което трябва да се прави, затова са предприели куп глупости - една от които е изрязване на дървета в черковния двор.
Храма за мене е място за пречистване и поклонение и всякакви външни страсти са нежелани там.
Хубаво е когато на такива места има хора, които са с чисти помисли, светли души и остават незабележими за тези, които посещават храмовете.
Преди време бях писал за нашия храм. Писах го с болка, но всичко остана във въздуха. (Моят глас отдавна не се чува тук, както и гласа на моя съселянин поета и драматурга Стефан Цанев)
Затова е по-добре да си остана настани от всичко, за да не изглеждам като един дон Кихот в очите на другите.
Поздравления за материала...
Желая ти приятна и ползотворна почивка!!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - mrazekoff
20.08.2010 13:23
И аз така ги чувствам нещата, на свещениците в този храм поне не може да им се отрече, че са организирани и компетентни, един от тях ми даде картичка със сайта на храма, та от него научих за всичко, което написах тук. Поздрави !!!
цитирай
9. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
20.08.2010 22:28
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
10. kasnaprolet9999 - yuliya2006
20.08.2010 22:34
Имаш го :)))))
цитирай
11. ckarlet - Не бях чела информацията за Храм ...
22.08.2010 13:12
Не бях чела информацията за Храм “Преоображение Господне”, Невенче!
Хубаво е, че сега го направих при теб.
Поздрави!
цитирай
12. thefaceoftheshadow - Много...
22.08.2010 13:40
...интересно. Благодаря ти за полезната информация!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - ckarlet
22.08.2010 22:51
То и аз отскоро се запознах с тази информация, влязох в сайта им и намерих една статия от която рабзрах тези интерестни неща.Като истински блогер веднага реших, че трябва и на вас да разкажа.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - thefaceoftheshadow
22.08.2010 22:53
Много особено име имаш,ще споделиш ли как ти хрумна? Радвам се, че ти е било интересно.
цитирай
15. cvetnica - Малко кътче за духовност!
26.08.2010 15:03
Благодаря ти, Неви!
Обичам да влизам в храмовете на България. Напомнят за изминалите трудни времена, желанието на българина да става по-добър.
Място, където извисявам духа си и причиствам мислите си.
Царство небесно за милия старец!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - cvetnica
26.08.2010 15:07
Така си е, българските храмове винаги са ни били опора в трудни времена, аз също ти благодаря.
цитирай
17. анонимен - за храма
30.09.2010 14:26
много се радвам за тази допълнителна информация за храма не знаех всичко това въпреки че вече четвърто поколение от нашето семеиство посещава този храм.Там беше и опелото на моят баща-кореняк лозенчанин-светла му памет.Вчрно е че свещенизите са млади и по-различни от предишните но са интелигентни
цитирай
18. vessenceto - за иконите
30.08.2019 11:23
Здравейте, интересувам се откъде имате информация за иконите в храма? Знаете ли дали понастоящем в храма се пазят старите икони от 1928 г.? Благодаря Ви предварително!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404560
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031