Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2017 10:02 - За влюбените и любовта в деня на Св.Валентин и Трифон Зарезан.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 5426 Коментари: 11 Гласове:
16

Последна промяна: 14.02.2017 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес празнуват както всички влюбени, така и тези, които се обичат. На пръв поглед ще кажете, че няма разлика.
Има... има и то много голяма. Влюбеността е прелюдия към любовта и в тази фаза физическото привличане е водещото в една връзка. Когато човек е влюбен, в първата и най-шеметна фаза на връзката, той е склонен да пренебрегне собствените си мечти и ценности, за да угоди на любимия си. Виждали ли сте биополето на влюбен човек, то трепти на макс, в областта на високите честоти.

Омагьосани от чувствата си влюбените пренебрегват  различията си, даже дори не ги усещат. Тогава им се струва, че летят в небесата на крилетете на щастието и сякаш са омагьосани, нищо друго не чуват и не виждате около себе си, освен туптенето на сърцата си,  емоциите са върховни.
Тогава влюбените си мислят, че са един за друг, че нямат различия, че са като гърнето и похлупака, а вътре в него е напъхан целият им свят от емоции.  Песента на Майкъл Болтън е много подходящ израз на това състояние:

Когато един мъж е влюбен в една жена,
В ума му не съществува нищо друго.
Той би продал света заради нея.
Ако тя е лоша, той не може да го види.
За него тя не е способна да сгреши...

Когато един мъж обича една жена,
Той прекарва всеки възможен миг с нея...
Опитва се да й даде всичко, от което се нуждае,
Опитва се да се откаже от всичко, което е имало значение за него...
Би спал и на дъжда, ако тя поиска...


Ако трябва да сравня това състояние с цветята, най-подходящо за това е Омайничето.То расте по високите планински върхове и ни действа със своята аура като някаква магия, повдига духа ни. За него вече Ви писах преди време, пак по повод на този празник.

image

Червено омайниче
снимка на Жасмина Станчева

Често, но не винаги, тази влюбеност преминава в Обич. Връзката между двете е приятелството, което влюбените успяват в един момент да изградят, ако не го е имало преди това. Приятелството преминава и в привързаност, грижа за другия, следва стиковане на характерите, създаване на общи цели и бъдеще. Започва едно приземяване от небесния свят към реалния живот, с неговите грижи, потребности и задължения. Тогава процъфтява  обичта между двамата и това мога да сравня с билката Обичниче.  

image

дребно обичниче (Thalictrum minus L.)

В народните вярвания се твърди, че билката Обичниче има чародейна сила, която осигурява силна енергийна закрила, събужда обич и се проявява като силен афродизиак. Стари народни традиции повеляват от листата й да се правят  амулети за късмет, здраве, любов и против уроки. Смята се, че има силата и на любовен еликсир и също, че разваля магии..

Има няколко вида обичничета, но в България растат в дивата природа само два-дребно обичниче (Thalictrum minus L.) и кандилколистно(ведрицолистно) обичниче (Thalictrum aquilegifolium L.)
Те се срещат по каменливи, тревисти и сухи места, поляни, храсталаци, поляни от 500 до 2500 м. н. в. Цъфтят през месеците май – август, а използваема част от тях е надземната. И двете обичничета са силно отровни при вътрешна употреба, но така е и с любовта, когато се подхожда към нея консуматорски или пък неправилно я дозираме и задушаваме любимия за нас човек.

И двете обичничета често ги бъркат с билката Демирбозан, за което знаете, аз имам особено мнение. Само ще отбележа, че ако ходжите навремето са живели до 100 г., те едва ли са пили отвари от тези отровни обичничета, както се твърди.

И така следват снимки на двете обичничета, които са правени от билкарската ни група във фейса:

image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Николай Драганов

Кандилколистното обичниче е многогодишно растение с късо хоризонтално коренище. Цялото е покрито със синкав налеп.
Приосновните листа са 4 пъти разделени, разширени в основата си във влагалище. Стълбовите листа са обикновено по-малко наделени и с по-тесни делчета.
Съцветието е гъста или рехава щитовидна метлица с прицветници в основата на цветните дръжки.
Околоцветните листчета са 4, които са белезникави и бързо опадват.
Тичинките са многобройни с дълги, кухи бели или розови дръжки, които се разширяват от основата към върха си.
Плодниците са от 6 до 15. Техните близалца са значително удължени, което увеличава  приемащата им повърхност. Сборният плод е съставен от орехчета.


image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Николай Драганов
Цветовете са изправени, розови или розово - лилави, по-рядко бели, събрани в гъста или рехава щитовидна метлица или в редкоцветен щит. Расте в Стара Планина, Витошки район, Беласица, Рила, Родопи, Средна гора, Западни гранични планини, Пирин, Славянка, Черноморско крайбрежие, Североизточна България, Дунавска равнина, Тунджанска хълмиста равнина и Странджа.

image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Вени Ангелова
Съдържание: Билката съдържа алкалоида изокоридин и глюкозида линамарин, който при хидролиза се разлага, в резултат на което се отделя циановодород. Семената съдържат до 20% тлъсто масло с йодно число. При ориентировъчен анализ на нашата билка е установено определено количество сапонини.
От листата получават боя за боядисване на вълнени тъкани в жълт цвят.

image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Вени Ангелова

Притежава противотуморно и хипотензивно (намаляващо кръвното налягане) действие, но това се постига при строго дозиране под лекарски контрол.

image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Васил Дамянов

image

Кандилколистно обичниче
Снимка на Галина Христова

image

Дребно обичниче
Снимка на Пепа Митева

Многогодишно тревисто растение с ръбесто, дълбоко набраздено стъбло, високо от 30 см. до 1,5 м, голо или рядко с жлезисти власинки. Листата на дълга дръжка, 3 - 4 пъти перести, в общото си очертание широко триъгълни, дълги 7 - 30 см и почти толкова широки. Листчетата почти кръгли или обратно яйцевидни до клиновидни, дълги до 30 мм и толкова широки, отпред обикновено с три зъбчета. Цветовете са много, събрани по върховете на стъблото в широка, разперена метлица. Околоцветникът прост. Венчелистчетата липсват. Чашелистчетата 4-5 на брой, зеленикавожълти, дълги 3 - 4 мм, яйцевидни. Тичинките много (10-15), увиснали, дълги 7 - 8 мм, по-дълги от околоцветника. Яйчникът горен. Плодчетата голи или жлезисто влакнести, дълги 2,5 - 4,0 мм, приседнали, странично сплескани, с късо носче.

image

Дребно обичниче
Снимка на Пепа Митева

Дребното обичниче понижава кръвното налягане, помага при рани, изгаряния, екземи и други кожни проблеми, ставни заболявания, зъбобол и проблеми с венците, кръвоизливи, хемороиди, камъни в бъбреците, диария, неврози, хипертония, в акушеро-гинекологията при инфекции, коремен тиф, дифтерит, туберколоза, сибирска язва, малария, сифилис, епилепсия, главоболие, нарушена обмяна на веществата, слабо зрение, незаздравяващи рани, гангрени, гъбички, сърдечни пристъпи, инсулти, рак и туморни заболявания, бактерициден ефект спрямо грам+ и грам- бактерии, противовъзпалително, противотуморно, болкоуспокояващо, слабително, ранозаздравяващо.

image

Дребно обичниче
Снимката е на Иванка Транкарова

Иванка е пренесла от едно родопско село това обичниче и го е засадила на вилата си. Миналото лято ми донесе малко от него и направих отвара като залях една супена лъжица суха билка с 200 гр. вода, варих две минути, след изстиване прецедих. С тази отвара, след жабурене, много бързо ми заздравя венеца, след като ми бяха извадили кътник с гранулом, който почти се беше разложил под една коронка. Иванка също си е оправяла бързичко такива проблеми с тази билка.

В нета прочетох, че може да се използва вътрешно  във вид на тинктура/спиртен извлек от билката, изготвена по традициония начин.
Употреба като тинктура: Пият се по 25 капки от тинктурата, разредени в 50 мл вода, 3 пъти на ден след хранене, в продължение на 20 дни. Прави се 10 дневна почивка и се повтаря процедурат при необходимост.

image

Дребно обичниче
Снимка на Елионора Недялкова.

Та сподели следното от своята лечителска практика: Билката Дребно обичниче се използва като помощно средство при:кожни възпаления, брадавици, трудно-заздравяващи рани, следоперативно лечение на рани.

Начин на употреба:
1 супена лъжица билка се вари 2 - 3 минути в 500 мл. вода. Кисне се в продължение на 1 час. Прецежда се и с отварата се прави компрес на болното място. Раната може да се наложи с прецедените билки като лапа.

Пепа Митева се похвали, че с дребното обичниче, което също расте в техния двор, баща й си лекувал успешно диабетните рани.

image

цвят на дребно обичниче (Thalictrum minus L.)-снимка от нета.

Добре е да се различават двата вида, защото дребното обичниче се употребява повече за лечебни цели, но пак подчертавам, че това следва да се прави много внимателно, след консултация с фитотерапевт.

image

дребно обичниче (Thalictrum minus L.)-снимка от нета.

В разсадниците продават и още един вид обичниче, внесено от Япония - Thalictrum delavayi и казват, че добре му понасял нашият климат.  Ето го как изглежда, намира се в тези две разцветки:

image


image

Нямам представа, дали има някакви лечебни свойства, но ако някой има опит, може да сподели.

И така с това приключва фотосесията на тази интересна билка, която действа със сигурност най-вече на менталните ни тела и повдига нашите честотни излъчвания на здравословно ниво.

Пожелавам на всички влюбени да почувстват какво е Любовта в нейното най-висше проявление и завършеност. Изградете отношения, основани на приятелството, уважението и страстта, и любовта ще ви споходи така естествено, както денят следва нощта.

Вдигнете наздравица с чаша червено вино, че Трифон Зарезан да не се обиди. Знаете колко общо има между любовта и виното, нека то да бъде магията на вечерта.
Поздравявам Ви с тази песен:

www.youtube.com/watch

Have You Ever Really Loved A Woman? – Брайън Адамс

Да обичаш истински жена,
Да я разбираш - да я познаваш добре,
Да чуваш всяка нейна мисъл,
Да виждаш нейните мечти,
Да я даряваш с крила,
Когато пожелае да лети.
И когато се oзовеш безпомощен в нейните ръце,
Да разбереш, че истински обичаш тази жена...

Когато обичаш жена,
Й повтаряй, че е истински желана.
Когато обичаш жена,
Й казвай, че е единствена.
Защото тя има нужда да чуе,
Че това ще продължава вечно.
И така, кажи ми:
Обичал ли си някога истински
Жена?

Да обичаш истински жена,
Да я оставяш да те докосва
И да знаеш как тя обича
Да бъде докосвана.
Тогава усещаш дъха й,
Чувстваш същността й,
Усещаш я в кръвта си.
И когато видиш неродените си деца в очите й,
Ще знаеш, че обичаш истински
Тази жена.

Трябва да я изпълваш с вяра,
Да я подкрепяш силно.
С малко нежност - грижи се добре за нея.
И тя ще бъде винаги до теб,
Ще се грижи за теб.
Обичай истински своята жена...!Гласувай:
161. donchevav - Народът винаги знае къде какво име ...
14.02.2017 10:16
Народът винаги знае къде какво име да сложи - с благодарност и респект към даровете на природата. Обичниче - толкова нежно е и като име, и като цвят! И явно полезна билка! Благодаря ти, мила Неви! Весели празници!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Народът винаги знае къде какво име ...
14.02.2017 12:32
donchevav написа:
Народът винаги знае къде какво име да сложи - с благодарност и респект към даровете на природата. Обичниче - толкова нежно е и като име, и като цвят! И явно полезна билка! Благодаря ти, мила Неви! Весели празници!


Благодаря. Той народа знае какво име да сложи и също къде и как да празнува, как да съчетае нещата. Днес прочетох нещо много весело по този повод: Молитва за Трифон - Валентин

Господ e създал Адам и Ева,
те пък - нас с Божия акредитив.
Улисан Сатаната в далавери,
не сложил на Адам презерватив.

И ето ни... Забъркахме Всевишния
в интриги страстни, в хиляди беди.
Създадохме Светии във излишъци,
а Трифон хоп - в кръстоска с Валентин.
Днес какво, за Бога да празнувам?
Жените ги обичам... То се знае...
Щом виното започне да лудува,
сеира ми е страшен, еле в края...

Затуй реших, Молитва да напиша,
но не към тебе, Господи, помилуй...
Към Сатаната, дето в мене диша:
В ракия ти виното превърни
(жените - в сливова)!

Ще си празнувам с Трифон в харно лозе
и глезените ми ще бъдат все наред.
Ще пия много дълго, дорде мога
и повече не ще напиша нито ред.
Но пък ще дойда в Пъкъла, рогатко,
за вилата, с лозница ще те вържа.
Ще ти приложа куп пиянски хватки
и за мезе в казана ще те пържа.

И Луцифере, ако си във затруднение,
виното превърни в прекрасни Деви,
но няма да усетиш в мен смирение,
с Валентинов стих, ще ги задевам.
И вдъхновен, опиянен от красотата им,
аз пак ще сляза долу... до казаните.
С дива ревност, ще те хвана за рогата
и ще те бия с моите... до безсъзнание.

Сега Молитвата към тебе е, Всевишни!
Кажи: - Налей му, Трифон Зарезане!
И ако някому, жените са излишни,
Валентин на мен да предаде имането!

Н. Найденов
цитирай
3. donchevav - :)))) Много сладко преплитане на ...
14.02.2017 14:30
:)))) Много сладко преплитане на мотиви! Хареса ми! Благодаря ти за усмивките - усмихнат следобед и на теб, Неви!
цитирай
4. dedenze - Щях да критикувам, че нашия Трифон Зарезан го няма !
14.02.2017 17:27
Но след тово стихотворение в коментара се отказах ! Виното е в пряка връзка любовта и шоколада на Св. Валентин не му подхожда !
цитирай
5. inel379 - Стремителен летеж към висотата!
14.02.2017 17:47
Омайниче! Обичниче!
Прекрасни символи
на силно, вечно чувство!
Да! Влюбването е магия!
А обичта е...най-красивото изкуство!

Любимата ми песен на Bryan Adams!
Божествен глас!
Душата има нужда да трепти блажено!
Във виното е истината,
а истината е любов!
И знание, което ти обичаш да даряваш!
Честит празник!
Наздраве от все сърце!:)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - :)))) Много сладко преплитане на ...
14.02.2017 18:23
donchevav написа:
:)))) Много сладко преплитане на мотиви! Хареса ми! Благодаря ти за усмивките - усмихнат следобед и на теб, Неви!


Знаех си, че ще го оцениш добре, нали и ти пишеш стихове и си наясно.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Но след тово стихотворение в ком...
14.02.2017 18:26
dedenze написа:
Но след тово стихотворение в коментара се отказах ! Виното е в пряка връзка любовта и шоколада на Св. Валентин не му подхожда !


Миналата година на този ден наблегнах на приликата на Любовта и виното и Ви показах цветето на Орфей. Реших да не се повтарям и сега погледнах на влюбването от друг аспект-неговото продължение в едно по-стабилно чувство-Обичта.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Омайниче! Обичниче! Прекрасни ...
14.02.2017 18:28
inel379 написа:
Омайниче! Обичниче!
Прекрасни символи
на силно, вечно чувство!
Да! Влюбването е магия!
А обичта е...най-красивото изкуство!

Любимата ми песен на Bryan Adams!
Божествен глас!
Душата има нужда да трепти блажено!
Във виното е истината,
а истината е любов!
И знание, което ти обичаш да даряваш!
Честит празник!
Наздраве от все сърце!:)


Благодаря, много ми хареса това твое заключение: "Във виното е истината,а истината е любов!" Поздрави!!
цитирай
9. mt46 - Поздрав!
14.02.2017 22:34
И наздраве! За омайните билки! В моето вино слагам специална билка, но не знам как се казва... :)
цитирай
10. kasnaprolet9999 - И наздраве! За омайните билки! В ...
15.02.2017 17:36
mt46 написа:
И наздраве! За омайните билки! В моето вино слагам специална билка, но не знам как се казва... :)

Снимай я и я покажи в билкарската ни група, все някой ще я разпознае.
цитирай
11. planinitenabulgaria - Поздрави и за
16.02.2017 21:29
снимките с цветята. Те са красиви като нашите жени и момичета и доста по красиви от американските, наподобяващи китоловки...
цитирай
12. kasnaprolet9999 - снимките с цветята. Те са красиви ...
17.02.2017 18:40
planinitenabulgaria написа:
снимките с цветята. Те са красиви като нашите жени и момичета и доста по красиви от американските, наподобяващи китоловки...


Благодаря, ти да не си пак в Лос Анжелис на гости при внучката?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14406720
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41428
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031