Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.03.2016 21:08 - Седма стъпка към нашето здраве - Стресът-съюзник или враг.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 4529 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 11.05.2016 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предоставям на Вашето внимание седмата статия в поредицата "десетте лесни стъпки към здравето" на Пламен Бенински:


Как да овладеем стреса и го направим съюзник.

В последно време стресът се обвинява за всички болести. Истината е, че силният и продължителен стрес изключва имунната система (за икономия на енергия в критични ситуации). Естествено, при неработеща имунна система човек може лесно да се сдобие с различни патогени. Обаче...

Всъщност, всички хора са изложени на постоянен стрес. Разбира се, в даден момент (смърт или болест на близък, финансови проблеми и др.) стресът се усилва. Не всички хора заболяват от стрес. Защо някои се разболяват, а други не? Кое прави стреса непоносим? Как да го овладеем.

Когато се каже „стрес“ си представяме събитие опасно за нас – то води до много бързо отделяне от надбъбречните жлези на адреналин, а той от своя страна мобилизира мускулите. Има обаче и друг стрес- физиологичен. При обезводняване, липса на витамини и минерали, клетките ни също се стресират. Тогава сме уморени, превъзбудени, изнервени без ясна видима причина. Този стрес се лекува като се дадат на организма липсващите вещества. Ако не го направим, първо страда вътреклетъчния имунитет, след това - чревния, а същото се получава и с кръвно/лимфната система (първата имунна система).

Винаги до сега, когато са идвали при мен хора, оплакващи се от стрес, който те са отдавали на житейски събития, все пак са имали и много дефицити, водещи до физиологичен стрес. Както казва доктор Батманжелидж – „При стрес пийте вода“!
След като изпием водата обаче (а живота често ни осигурава студена вода). Как да се справим с живота, който понякога ни мачка?

Има 3 метода, които помагат да променим отношението си към събитията. Именно- ние не можем да променим събитията, но можем да променим начина, по който ги възприемаме. Както се казва в един виц – не е важно че се изпускаме, важното е да не ти пука!
Първият метод за саморегулация е йога, по –точно йогийското самоотпускане. Който има достатъчно време, може да самоусъвършенства този метод за релаксация, той върши работа.

Втори метод- това е молитвата. Много хора, дори и без да са религиозни, го практикуват и знаят, че помага.

Третият работещ метод е методът „Силва“. Запознах се с него преди двадесет години и благодарение на него не полудях (може би) след всичко, през което преминах. Той се доближава до йогийското самоотпускане, но е лесно постижим, защото практически лесно ви упътва как да влезете в α – ниво. За хората, които имат честотни генератори, същото състояние може да се постигне с използането му с честота 10 Hz,. както и на честотите от поредицата на Шуман (7, 83; 14; 20; 26; 33; 39; 45 Hz).

Всички тези методи са хубави, но искат време или апарати за усвояването им. Как можем да излезем от критичната „нервна“ ситуация? Ето как:
- Йогийското „огнено дишане“ (коремно дълбоко вдишване през носа и издишване през устата) – десет повторения отпускат мускулите около слънчевия сплит и настъпва успокоение.
- Мислено повтаряне на мантри, например на Дияна Мечкова: „Всичко ще се нареди лесно, спокойно, здравословно и позитивно“.
- Мислено повтаряне на хоопонопоно, което е нещо средно между молитва и мантра: „Обичам те Господи, съжалявам, моля те да ми простиш, благодаря ти!“. С тези прости думи американски лекар оставил психиатричната болница Хунолулу без пациенти- всички били изписани. Важно е за всички нас да знаем какво да правим (или да не правим) за да избегнем стреса.

Знае се отдавна- още Аменхотеп IV описал правилата, известни ни от Библията, като десетте Божи заповеди: Не лъжи, не кради, не убивай и т.н. Когато извършим нещо в нарушение на тези правила, независимо от подбудите, причините, оправданията – в подсъзнанието ни остава чувството на вина. Заедно с чуствата гняв, злоба, завист и омраза чувството на вина трови (в буквалния смисъл) нашия организъм. Учените са установили, че тези чувства водят до понижаване на pH на клетките ни (повишава се киселинността, която води до възпаление). Не искам да навлизам в езотериката, но водата в нашият организъм реагира на лошите мисли и чувства както и водата в опитите на Масару Емото - разболява се, а тя е 70% от теглото ни.

За да сме здрави трябва да мислим положително – не е достатъчно, но е необходимо.
Пламен Бенински

Към горните предложения за овладяване на стреса бих добавила трансцеденталната медитация, при която се повтарят мантри , но и си представяш, че си на хубаво място, опитвайки се да не мислиш за нищо друго.

Също така разходките всред природата, контактуването с дървета, цветя и билки е една чудесна релаксация за стресираните хора. Ако сме близо до поток, река водопад е още по-лечебно за нашите сетива.

Слушането на подходяща музика, симфонична, народна или според вкусовите предпочитания действа много лечебно.

Любовта също е чудесен лечител, стига да успеете да намерите подходящ обект-човек или приятно животинче, за което да се грижите.

Спортът е много добър начин за релакс, бързото ходене, движението като цяло, сутрешната гимнастика за раздвижване.


Градинарството е също чудесен начин за релакс. Познавам хора, които го правят и в общи дворни места или в междублокови пространства, аз съм един от тях. Отглеждането на цветя в къщи и по балконите също върши работа. Моят съпруг обича да казва, че вече няма място за него у нас от многото ми цветя. На мен през зимата ми е трудно да стигна до огледалото, но не се оплаквам, даже ми е хубаво, защото не виждам, как бавно остарявам:))

Ето Ви малко снимки за релакс от моите цветя:

image

image

image

Моите ароматни кализии.

image

image

Моето каучуково дърво.

image

image

Лятото ги прехвърлям по балконите и вече мога да се оглеждам:))

image

image

image

image

image

Тук тези са на перваза на прозорец.

image

image

Дървото на живота.

image

Тук и за  билки има място.

image

Каланхоето също се чувства добре на балкона до шипките.

image

Алоето е наказано в един ъгъл:))

image

А когато дойде време да суша амарантите за чай, купонът става пълен.

image

Ето ги отблизо. Това е момента, когато не пера и не суша и всеки се оправя кой как може:))

image

Това е мила картинка от едно съседско дворче. За цветята в нашето дворче днес няма да Ви разказвам, че няма утре да станете за работа от много релакс:)))

Няма хора без проблеми, които да не водят до стрес. Важното е да намерим начин за утечка.

Следва: осма стъпка към нашето здраве-Да заздравим и засилим имунната система:
kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/05/11/osma-stypka-kym-nasheto-zdrave-da-zazdravim-i-zasilim-imunna.1450831Тагове:   здраве,   стрес,


Гласувай:
161. blakcpredator - kasnaprolet9999
29.03.2016 21:22
Ти си най-полезния блогър тук!!!
Това е за теб
https://www.youtube/watch?v=eLSibKXmUq0
цитирай
2. katara - многоо позитивно и полезно...
29.03.2016 21:51
че ,и красиво ,вени!! Завиждам ти сърдечно за .цветята..аз имам само двечки.
Тези терапии и на мен ми помогнаха в много тежки моменти..
само ,че аз следвах „трансърфинг“ по Вадим Зеланд. Вълшебна практика.
Препоръчвам я от Сърце.Опитайте ,ще бъдете възхитени...Успехх !

Първият метод за саморегулация е йога, по –точно йогийското самоотпускане. Който има достатъчно време, може да самоусъвършенства този метод за релаксация, той върши работа.

Втори метод- това е молитвата. Много хора, дори и без да са религиозни, го практикуват и знаят, че помага.

Третият работещ метод е методът „Силва“. Запознах се с него преди двадесет години и благодарение на него не полудях (може би) след всичко, през което преминах.
цитирай
3. donchevav - Страхотен постинг, мила Неви! О...
29.03.2016 23:14
Страхотен постинг, мила Неви! Отмора, наслада, отнемане от напрежението и стреса! Благодаря ти!
И трите метода са много интересни, но и аз практикувам най-вече предложения от тебе - и моята зимна къща прилича на твоята - със съпруга ми ползваме през зимата основно две или три стаи, но радиаторите работят в още две-три - и това са стаите на цветята / не казвам, че и в нашите не заемат всяка възможна плоскост, включително барплота в кухнята:))))/. Е, не са сами в своите покои, делят ги естествено с проблемните гълъби, които прибираме за през нощта да спят на топло, с късокосместата и чувствителна към студа питбулка Джаки - и с две-три котки постоянно присъствие. И както и ти твърдиш, от такава компания стресът бяга далече.
Пролет е, мила приятелко, аз утре мисля да изнеса всички цветя, включително лимоните и ляновете, в градината. А ти имаш прекрасни цветя- гледах, гледах...пък си представям какъв е ефектът на живо:)))))) Поздравления!

цитирай
4. kasnaprolet9999 - Ти си най-полезния блогър тук!!...
29.03.2016 23:59
blakcpredator написа:
Ти си най-полезния блогър тук!!!
Това е за теб
https://www/watch?v=eLSibKXmUq0


Благодаря ти, а клипчето нещо не се отваря.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - че, и красиво, вени!! Завиждам ти ...
30.03.2016 00:00
katara написа:
че ,и красиво ,вени!! Завиждам ти сърдечно за .цветята..аз имам само двечки.
Тези терапии и на мен ми помогнаха в много тежки моменти..
само ,че аз следвах „трансърфинг“ по Вадим Зеланд. Вълшебна практика.
Препоръчвам я от Сърце.Опитайте ,ще бъдете възхитени...Успехх !

Първият метод за саморегулация е йога, по –точно йогийското самоотпускане. Който има достатъчно време, може да самоусъвършенства този метод за релаксация, той върши работа.

Втори метод- това е молитвата. Много хора, дори и без да са религиозни, го практикуват и знаят, че помага.

Третият работещ метод е методът „Силва“. Запознах се с него преди двадесет години и благодарение на него не полудях (може би) след всичко, през което преминах.


Не съм запозната с тази практика, но някой ден ще я проуча, заинтригува ме. Всеки може да намери своята пътека към релакса, убедена съм в това.
Поздрави!!
цитирай
6. wonder - Пролет, страхотен постинг и цве...
30.03.2016 00:05
Пролет, страхотен постинг и цветята ти светят! Вижда се, че ги гледаш с любов. :)))
Видях, че имаш бугенвилия, кализия /миналата година я използвах за първи път по твоите рецепти и наистина е вълшебна/ и не знаех, че амаранта се пие на чай, хааа - ще опитам. Имам цял облак от него. А и тученица, която се саморазсажда всяка година. Една приятелка си ги прави на салата като идва на гости. ;)))))
Относно стреса... моите 3 метода: медитация, т.е. самопозоваване в тишина, молитва и прегръщане на борове. ;)))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Страхотен постинг, мила Неви! О...
30.03.2016 00:11
donchevav написа:
Страхотен постинг, мила Неви! Отмора, наслада, отнемане от напрежението и стреса! Благодаря ти!
И трите метода са много интересни, но и аз практикувам най-вече предложения от тебе - и моята зимна къща прилича на твоята - със съпруга ми ползваме през зимата основно две или три стаи, но радиаторите работят в още две-три - и това са стаите на цветята / не казвам, че и в нашите не заемат всяка възможна плоскост, включително барплота в кухнята:))))/. Е, не са сами в своите покои, делят ги естествено с проблемните гълъби, които прибираме за през нощта да спят на топло, с късокосместата и чувствителна към студа питбулка Джаки - и с две-три котки постоянно присъствие. И както и ти твърдиш, от такава компания стресът бяга далече.
Пролет е, мила приятелко, аз утре мисля да изнеса всички цветя, включително лимоните и ляновете, в градината. А ти имаш прекрасни цветя- гледах, гледах...пък си представям какъв е ефектът на живо:)))))) Поздравления!

Имам и още много теменужки, но не съм ги показала тук, също така цвете меч, от остролистното алое, лечебното каланхое-дегремона, обички и др. Някои са ми наследство от свеки, на част от тях даже не им знам имената, но ги гледам, за да не ми се сърди там горе от небесата. Тя беше зодия лъв и много обидчива. Мама пък ме научи да гледам теменужките, имам различни цветове. Ти добре си го решила-цветя и животни на едно място, но се чудя котките как не си хапват от цветята. Моята Пири не им прощаваше и се налагаше да ги крия от нея в спалнята си през зимата. Когато беше жива не гледах много цветя, защото и южния балкон през лятото трябваше да бъде на нейно разположение.Поздрави!!


цитирай
8. kasnaprolet9999 - Пролет, страхотен постинг и цве...
30.03.2016 00:24
wonder написа:
Пролет, страхотен постинг и цветята ти светят! Вижда се, че ги гледаш с любов. :)))
Видях, че имаш бугенвилия, кализия /миналата година я използвах за първи път по твоите рецепти и наистина е вълшебна/ и не знаех, че амаранта се пие на чай, хааа - ще опитам. Имам цял облак от него. А и тученица, която се саморазсажда всяка година. Една приятелка си ги прави на салата като идва на гости. ;)))))
Относно стреса... моите 3 метода: медитация, т.е. самопозоваване в тишина, молитва и прегръщане на борове. ;)))


Да, наистита много им се радвам и ги гледам с любов. Бугенвилията ми е подарък от големият ми син и снахата за един имен ден и много си я харесвам. Кализиите отглеждам вече пет години, първата ми е подарък от Самодивата Димка, за която съм писала-страхотна билкарка. Вече си имам и две лечебни каланхоета-от вид дегремона, но не съм ги снимала, чакам ги да цъфнат и тогава. а тученицата наистина е страхотна билка и се консумира само в сурово състояние, тогава си запазва свойствата, подобно на цвета от глухарчета, те също не бива да се сушат. Сега е момента да си пречистиш организма със запарка от тях. Амарантите са различни видове, погледни постинга ми за тях, някои се ползват за чай и супи, на други семената се ползват, прави се и брашно от тях, съответно хляб и разни сладкишчета. Аз си запарвам семенца и си ги слагам в смутита, заедно със семената от елда, чия, овесени ядки, лимец....
Медитацията е ползвам за отмора, медитирам и върху това, което върша. Затова не обичам да върша няколко неща едновременно или някой да ми отвлича вниманието, когато съм заета с нещо, пречи ми на медитацията върху работата ми. Брането на билки също много ме разтоварва. Поздрави!!
цитирай
9. katara - дзен му е майката,вени...
30.03.2016 09:24
за истинските дзен майстори,всичко е ..дзен...
а, ти го владееш изкусно !
Поздрави..
цитирай
10. kasnaprolet9999 - за истинските дзен майстори, вс...
30.03.2016 15:02
katara написа:
за истинските дзен майстори,всичко е ..дзен...
а, ти го владееш изкусно !
Поздрави..


Така е, а при мен е по рождение. Заради това баща ми викаше..поетесо поетесо..къде си? А аз бях далеч в моите си мисли и не чувах какво ми говори, та трябваше да ме разтърси, за да ме върне в действителността. То си беше нещо като медитация, но не го разбирах по този начин. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14419291
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41432
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728