Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.12.2015 18:36 - Сода бикарбонат - народна медицина.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 6016 Коментари: 10 Гласове:
23

Последна промяна: 15.12.2015 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


В нашата група във фейса "Билки-събиране и използване" наскоро се появи нов член - Божанка Гатева, която много сладкодумно споделя с нас своя опит, както и събран от разказите на  различни хора, от които взема интервю. Събира материал за книга, в която ще опише как са се лекували хората със средства от народната медицина. Освен с билки, хората са ползвали неща, които са били в техния бит - сода, оцет, захар, мед, квас, вино, чесън, пепел,синап, сяра, въглен, газ за горене, терпентин, трици, стърготини, сено и какво ли още не. Днес ни е написала за содата и най-вече прилагането й при мастит, за което до сега не бях чувала. Тук в блога има много млади жени, които не е лошо да прочетат нейният разказ.

Спомням си, когато родих вторият си син се сдобих с тази неприятност и вдигнах висока температура. Свекърва ми режеше наситно картофи и ми ги слагаха на гърдата, мама кръжеше около мен с бучки лед и ронеше едри сълзи, цялата къща бе под тревога.Така и не разбрах от какво ми мина, но се оправих до сутринта. Въпреки, че имах помпичка за изцеждане на излишната кърма, не успях да се опазя от задръстване на каналите. Затова реших да Ви запозная с този разказ, в който има и други полезни моменти, като как се гледа болно внуче с кашлица и изгорена ръчичка на бебе и пр. И така, ето за какво иде реч:

"Обичайно Народа ползва хлябната сода за бърза алкализация на средата. Класика от Народните средства е обирането на гърлото със сода и мед. Содата се ползва в Народната медицина и при компреси и вътрешно за пиене при киселини в стомаха.
Ето аз как съм ползвала содата.
Беше следната история. Веднъж, един близък в къщи се разболя.Имаще гнойна ангина и температура 40 градуса.Пиеше антибиотик от два дни.Каквито и компреси да слагах, температурата не спадаше.Позвъних на бърза помощ.Обясних им.Отсреща медицинската сестра каза, че няма да дойдат. Защо? Ами защото нищо не можем да направим.Ама как така?Тя ми обясни, че температурата няма да спадне, докато не оберем гърлото добре със сода.Само това може да се направи, но това трябва да го направите вие, или той самия.Тогава той си обра гърлото и наистина до час-два температурата стана поносима към 38 и нещо.Така научих за обирането на гърлото със сода.
В последствие двайсет и пет години отгледах децата си без лекарства. Основно средство в оформилата се моя методика остана почистването, обирането на гърлото със сода. Безброй пъти са се случвали буквално чудеса.Настъпва внезапно подобрение. И нормално, щом подпомогнеш организма, той се справя с вътрешните си резервни сили.
Когато за пръв път станах майка, направих мастит. Имах много мляко.Това се получава, когато детето не изсуква до последно млякото и ако остане, то се пресича вътре в каналите, запушва ги, детето не може да суче, а майката вдига температура. Има възпаление и може да се стигне до гноен процес, ако не се отпушат каналите.Много си изпатих, за целия период на кърменето. Денонощно се изцеждах, с много болки и температура. Беше кошмарно. Лекарските мнения постоянно си противоречаха.Един казваше компреси с лед, другия – топли компреси.Накрая температурата ставаше висока и ми изписваха антибиотик, макар чудесно да знаеха, че кърмя.Това се повтори много пъти. Не знаех ден ли е или нощ. Болеше ме ужасно, плачех и се мъчех да се изцедя.От недоспиване и тормоз отслабнах неузнаваемо. Бях 38кг. Детето ми се измъчваше, защото му беше трудно да суче. И на 5-я месец се отби. В последстдие разви алергия към антибиотиците.
Когато родих второто си дете, всичко започна по същия начин.Пак имах много мляко, и не ме изсукваше. Болки,температура. Бях ужасена, че всичко започва пак. Бяхме при майка и тя реши да разпита в махалата за някой бабешки цяр.Казали и сода.Слагали хлябна сода една шепа в леген с топла вода и обливали вимето на козата или кравата, ако направи мастит. Честно казано не вярвах, че ще помогне, но от неволя го изпробвах. Щом го направих, мускула контрахира и започна да хвърля мляко навън. Щом се отпушиха каналите,се изцедих с лекота. Бях възхитена. Колко просто. Колко гениално просто. За цялото кърмене нямах никакъв проблем. Бях удивена от Народната мъдрост. Като с магическа пръчка премахна кошмара ми. И просто, и без пари.А инак,от другата страна на везните са болката, страданията, пари, време, травмираност и за мен, и за детето, а и за цялото обкъжение. И всичко това изчезна като спукан сапунен мехур. Направи ми впечатление, че Народната медицина лекува не само с билки, а и със други простички средства –сода, захар, мед, квас, вино, чесън, пепел,синап, сяра, въглен, газ за горене, терпентин, трици, стърготини, сено и какво ли още не.
В последствие в 1001 въпроса прочетох за киселинно-алкалното равновесие. Рабрах, че е важно за биохимичните процеси в тялото. Едно от веществата които пряко влияят на това равновесие е содата.Тя обръща киселинната среда в алкална.
*****
Синът ми ходеше при моите родители през лятото. Един път го изпратих, беше към 4-5 клас тогава. И след три дни отидох и аз.Тогава майка взе да ми разказва."Той дойде и по някое време след няколко часа, изведнъж го чух да се кашля. Постепенно до час започна да се засилва и зачестява кашлицата и аз започнах да се притеснявам.Завайках се на глас: -Какво ще те правя,бабо? Нито имаме кола да идем до поликлиниката, нито знам какво да те правя. Как ще те лекувам сега? Засилва се кашлицата, много кашляш...Много се притесних....Какво ще правим? Тогава той каза решително: -Ей сега ще видиш какво ще правим. Дай ми сода!..И взе пакета със содата и отиде на мивката. Обра си гърлото със сода. Хубаво, два-три пъти го обра, плю, храчи,плю,храчи на мивката, пет минути. И после, ха сега, да го чуя да кашля – не, няма. Не кашля. Повече не се закашля. И нищо му нямаше до вечерта. Оправи се. Брей, това дете ме сложи в малкия си джоб!"
Понеже от малки децата ги лекувам така, те чудесно знаеха всички методи. И знаеха, че аз не се притеснявам, а действам.Те в повечето случаи копират модела, това което прави родителя. За това е важно какъв пример се дава на децата.Така, че той, не само, че се е справил, но даже е дал пример на баба си, какво се прави в такъв случай.
Содата в Народната медицина се ползва и при «погасяване и отнемане на огъня» при кожни изгаряния.
Дъщеря ми беше малка, на няколко месеца, когато топлейки и вода на котлона, както я държах на хълбок, направи внезапно движение с ръка, и бръкна във купата с вряла вода. Нежната и малка ръчичка веднага стана огнено червена, а тя писна с все глас. Веднага сложих ръчичката и на течаща вода. И взех бутилка оцет, излях половин шише в една дълбока купа за миксер, и с пакета със сода сипах 1-2 лъжици сода. Започна да кипи. Потопих и ръката, и продължих да сипвам сода и да държа вътре. Когато кипи в оцета, содата отнема топлина и охлажда. Държейки бебето и купата, без да и вадя ръката, отидох до домашния телефон и се обадих на бърза помощ. Продължих с охлаждането, докато лекаря дойде. Извадих и лед от фризера и сложих бучки в оцета. Щом дойде лекаря стресирано каза още от вратата:
–Дай да видя раната!
Отговорих, че няма рана.
-Как така, нали казахте че с вряла вода се е опарило бебето.
–Да, но неспирно охлаждам, веднага след това, до сега. Показах ръката, само зачервена, но цяла, без мехури, без рани.
-Много добре сте се справили, браво! Така трябва да се действа! Ами аз щом казаха, изгорено бебе с вряла вода, веднага си представих мехури и обелена кожа! А то няма нищо! Като знам колко е нежна бебешката кожа!
Намаза ръчичката с дефламол и си тръгнаха. Изгореното мина бързо и без последствия.
***
Разпитвам един селски възрастен човечец за Народната медицина. Селото е Горско Косово, в Северна България, до Павликени. Питам:
-Като се случи да настинеш и се разболееш, как се лекуваш?
-Помня как мама ме лекуваше... Настинал съм и кашлям...Вземе мас свинска, намаже на вестник, а отгоре поръси с хлябна сода. Слагаше ми вестника на гърдите, и така лягам да спя. Преди сън ми дава да изпия аналгин, аспирин и амидофен. На другата сутрин съм чисто нов, бодър и енергичен. Народната медицина е най-голямата... Ползваме на село и загряване на краката.
-Загрявате ли краката с топла вода и морска сол?
-Най-често със тухла, която стои на печката. Завиваме я с вестник да не пари, и си натопляме краката. А може и с топла вода, ако няма тухла. Ама ние винаги си имаме тухла на печката.
"
Божанка Хр. Гатева

Сетих се да добавя и моят опит със содата: На моите синове, когато бяха малки и с болно гърло, ги лекувах по следния начин: Върху молив увивах памук, който го закрепвах с анкерпласт, топвах го в чай и после го овалвах в сода бикарбонат. Заставах пред тях с поглед, нетърпящ възражение, и ги карах да кажат а.... и бърках в гърлото и мажех. Те кашляха, плюеха и после пак мажех. Ако не помогнеше това, правех фунийка от хартия и слагах откъм тънката част нишадър. Пъхах в гърлото им широката част и духах през тънката, така че нишадърът да полепне по цялото гърло. Как ме изтърпяха, не знам, ама са герои и още ме обичат. Като чета, че разни дечица не търпят да им се слагат даже капки за нос, ми става жал за тях и родителите им.Гласувай:
231. hristina751 - Благодаря!
14.12.2015 19:07
Чудесна статия! Полезна и изпитана с времето!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Чудесна статия! Полезна и изпитана ...
14.12.2015 19:57
hristina751 написа:
Чудесна статия! Полезна и изпитана с времето!


Да, така изглежда. Много уважавам содата и хлябът от лимец даже си правя само с нея. Ето моята рецепта:Рецептата за хляб от лимец.
За предпочитане да е еднозърнест, това е най-стария вид лимец и е безглутенов. Продава се и двузърнест, който се е получил след кръстоска на еднозърнестия с една трева и той вече притежава малко количество глутен. Той бухва малко повече, но за хора с проблеми в ставите или червата, както и очите (перде) е по-добре да се ползва първият.
Продукти: 1 кофичка кисело мляко; 1 чаена лъжичка сода; 1 суп.лъжица ябълков оцет; 1 чаена лъжичка хималайска сол; 1 суп.лъжица олио; 2 яйца ако са дребни или 1 ако е ХL; 0.500 кг. еднозърнест лимец;
По желание може да се прибавят 1 суп.лъжица ленено семе, 1 суп.лъжица бял сусам; 1 суп.лъжица просо; 1 суп.лъжица смляно тиквено или слънчогледово семе, 1 суп.лъж ронена чубрица или мента. Всичко се омесва без прибавяне на вода. Без втасване се слага във форма за кекс, намазана с олио. Пече се в предварително загрята фурна 45 мин. Ако се ползва хлебопекарна се слага 1 суп.лъж. на дъното, а не в сместа.Ползвам програма 9 за около 2 часа.
цитирай
3. mihala - За кърмачки препоръчвам, за да не се ...
14.12.2015 20:17
За кърмачки препоръчвам,за да не се получава мастит, лекарите казват да се изцежда, но не винаги знаят майките.Да дават от едната гърда няколко пъти докато се освободи, а след това от другата по същия начин. Не намалява млякото, а детето си взима всичко. Дъжеря ми много боледуваше от ангини и само антибиотици й даваха. Стигаше до задушаване от увеличени сливици, докато не ги намазах с йод .От тогава всичко премина.
цитирай
4. donchevav - Много интересни неща научавам на ...
14.12.2015 22:43
Много интересни неща научавам на твоята страничка, мила Неви! Благодаря ти! Прегръдка!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - За кърмачки препоръчвам, за да не се ...
14.12.2015 23:05
mihala написа:
За кърмачки препоръчвам,за да не се получава мастит, лекарите казват да се изцежда, но не винаги знаят майките.Да дават от едната гърда няколко пъти докато се освободи, а след това от другата по същия начин. Не намалява млякото, а детето си взима всичко. Дъжеря ми много боледуваше от ангини и само антибиотици й даваха. Стигаше до задушаване от увеличени сливици, докато не ги намазах с йод .От тогава всичко премина.


Когато кърмех се препоръчваше в женските консултации при всяко кърмене да се сменя гърдата, и да се изцежда до край тази, от която е кърмено. Първият ми син се хранеше добре и нямаше проблеми при тази схема на кърмене, но втория бе злояд и стана белята след 40-тия ден. При всеки отделен случай трябва да се подхожда по индивидуална схема. Хубава е, че споделихте.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Много интересни неща научавам на ...
14.12.2015 23:07
donchevav написа:
Много интересни неща научавам на твоята страничка, мила Неви! Благодаря ти! Прегръдка!


Радвам се мила, пак идвай. Взех си бележка от твоята забележка и започнах да пиша по-често. Поздрави!!
цитирай
7. gosho568 - Отново научих нещо интересно от ...
16.12.2015 01:12
Отново научих нещо интересно от теб... Поздрави! :)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Отново научих нещо интересно от ...
16.12.2015 21:30
gosho568 написа:
Отново научих нещо интересно от теб... Поздрави! :)


Знанието трябва да се споделя, аз също научих и предавам нататък. Поздрави!!
цитирай
9. zaw12929 - Поздрави- много сте сладка разк...
23.12.2015 19:09
Поздрави- много сте сладка разказвачка. Желая успех през новата 2016 година, Весела коледа!
Рождество Христово е най важното за ново начало и късмет с Божията помощ!За България!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Поздрави- много сте сладка разк...
26.12.2015 15:25
zaw12929 написа:
Поздрави- много сте сладка разказвачка. Желая успех през новата 2016 година, Весела коледа!
Рождество Христово е най важното за ново начало и късмет с Божията помощ!За България!


Благодаря мила, желая ти весели празници, нямам интернет тези дни и затова не съм влизала тук.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14005666
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41238
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031