Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2015 15:04 - Какво почитаме и празнуваме днес-три в едно.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 4073 Коментари: 14 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес е много особен ден, в който се празнуват народни обичаи, свързани със зарязването на лозите,  почитат се двама светци и мъртвите едновременно. Чудех се как да го организирам така, че да не пропусна нещо. До обяд почитахме мъртвите, ходихме в църква и запалих свещи за мир на душите им. После хапнахме за бог да прости покълнал лимец с орехи, стафиди, настъргана лимонене кора, захар и канела. След това отидохме да зарежем лозичката в двора в чест на Трифон Зарезан.

image

image

image

Накрая, както си му е реда си избрахме за цар на лозята малкият ми син Додо и го окичихме с венец.

По едно време се сетих и за влюбените, които празнуват Св.Валентин. Те би трябвало да си празнуват не само в този ден, а до като са потопени в магията на любовта. След време ще разберат, че тогава са били най-щастливи, а всичко останало се е сляло в едно като спомен, трудно отличимо по дни и само отделни случки ще се открояват като раждане и отглеждане на техните деца, излети всред природата и посещение на интересни места. Когато си влюбен слънцето свети ярко и не виждаш облаците в небето. Във втората фаза има повече облаци, но понякога слънцето наднича зад тях и така се редува всичко в живота като шарена черга. На влюбените днес ще разкажа за любовното биле- Червеното омайниче.


image

Предание разказва, че преди да бъде сътворен човекът, билките били съвсем обикновени треви, само красиви и уханни, защото по божи замисъл хората трябвало да са силни и здрави, защитени от злини и болести. Но когато Господ измайсторил човека от кал и го оставил да съхне, дошъл завистливият дявол. Замахнал с дългата си тояга и безмилостно пробол глинената фигура, направил я на решето. На сутринта, щом видял обезобразеното тяло от кал, Господ се втурнал да го спасява. Протегнал ръце и откъснал някакви треви, запушил с тях всяка дупка и раните мигом зараснали. Останали само следи от травмите – слаби места, отворени за болести и страдания, но за всяко от тях си имало лек . Тогава Господ благословил с лечебна сила 77 и половина билки, колкото били раните и така дал чудотворна сила на тревите - да лекуват и  спасяват човека. А за любов - търсете Омайниче. То е онази половин билка, която Бог благословил с другите 77. Вярва се, че ако намерите любимия човек, ще откриете и тайната половинка на 78-та билка. Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите, за да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов. Наричат го още “старата билка”, сигурно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също както щастливата любов, и е истински късмет да го откриеш.

image

Известният лечител Еньо Енев казва следното: “
Старите лечители смятат, че в планинското омайниче се съдържа елементът радий. Затова то може да действа от разстояние. Като се разболеят овците и им потекат сълзи, им връзват китка омайниче на шията за лек. Пришиват го в дрехата на човека, когото искат да омаят. Това е един от видовете обичниче, омайниче за създаване на любовни връзки. Аз не съм се занимавал с това, зная го от книгите. Омайничето се среща там, където го има и царичето. Растат заедно на едни и същи места. Те се прегръщат. Значи - шугавите магарета се събират през 9 дола и си чешат гърбовете. Не кръвта определя роднинството, а енергетиката, биополето. Това е доказано с високочестотни снимки на аурата. Сега вече може да се определи всяка намеса при лечение на болния дали е правилна или не, като се следи промяната в аурата, която се излъчва, например от дланите му и картината да се проследи върху екрана на компютър. Но хората с малкото пари не могат да си позволят да използват всичко, с което човечеството разполага. Моята рецепта сега каква е - аз не мисля кой учен е измислил дадена рецепта. Като погледна как царичето, омайничето, планинският очиболец са се прегърнали и растат на едно и също място, ми е ясно, че те имат поносимост едно към друго и можеш да ги сложиш в съответната смес без да се борят едно с друго. Това значи, че има един диригент, който подрежда музикално тоновете, така че да не си противоречат. Представи си, всичко е хармонично и изведнъж някой от някъде крякне да развали цялата работа. Така става като сложиш в една комбинация от растения едно, което има противни свойства, което не му е мястото там.”

image
 
Червено омайниче Geum coccineum
Многогодишно тревисто растение. Стъблото високо 5-20 cm. Приосновните листа с дълга дръжка, сложни, нечифтоперести, с 2 - 3 двойки странични листчета. Цветовете му изправени, 2,5-4 cm в диаметър. Чашката е от два кръга от по 5 листчета, външните 2-3 пъти по-къси от вътрешните. Венчелистчетата 5, 10-18 mm дълги, закръглени, разперени, яркочервени. Цъфти през месеците май-август . 

image

Разпространение в България:
Влажни ливади и край потоци в Стара Планина (западна и средна), Средна гора, Родопи (западни), Рила, Пирин, Западни гранични планини, Знеполски район, Витошки район и Славянка. От 900 до 2300 метра надморска височина.

image

Употреба:
Растение с големи декоративни качества, но корените му се използвали от народната медицина за лечение на различни трудно-лечими болести. От ЕТ “Самодива” ме информираха, че в своите билкови комбинации използват корените, които берат в близост до хижа Перелик”.   Това цвете явно е заредено с много чиста и силна енергия.

image
  Ето какво намерих в нета за него Гордост за Рибарица (Централен балкан) е природния резерват „Царичина” чието име е свързано с чудната легенда за дъщерята на българския цар Иван Асен II – Тамара, излекувана от коварна болест с магията на огненото червено омайниче, което и до днес рибарчани наричат „Царичина”.    Изпратил цар Иван Асен II болната си дъщеря на лечение в Тетевенския Балкан. Било през пролетта. Слънцето позлатявало горите и карало птиците да пеят. Горските поляни поруменели от цветя. Тамара откъсвала цвете и го затъквала зад ухото си. Мислела си: “Кой е сега като мене. Не ми трябва корона.” Тамара научила, че цветето се нарича омайниче и, че ерген, който види пръв момиче, закичено с него се омайва и то става негова изгора. Цветето помогнало да царската дъщеря да оздравее. Но дошла есента и заедно с птиците заминала и Тамара. Тогава местните нарекли цветето, което тя така много обичала царско цвете, а поляната на която то цъфти – Царичина. Тя останала като една от приказните местности на Тетевенския Балкан и затова резервата носи нейното име.  
Моят опит: Не съм ползвала тази билка, защото при тези заболявания, за които се използва има и други билки, които повече уважавам. Когато ми бе времето да омагьосвам “слабия пол” нямах никакви затруднения:)) Тогава и не познавах енергийните свойства на билките, даже изобщо не вярвах в магии. Спомням си веднъж най-добрата ми приятелка от класа ми показа някакъв восък, в който беше замесено мляко от родилка и бог знае още какви билки. Каза ми с много тайнствен глас, че ако погледна момче през него, без то да ме види, казвайки на ум -“както кърмачето обича майчиното мляко, така и той мен да ме обича”, то това момче ще си влюби трайно в мен. Много й се смях, тя беше решила да си гледа гаджето през този восък. То горкото и без това беше влюбено до уши, ама нали знаете, на нас жените винаги ни е малко. Тогава реших да направя един експеримент и да й докажа, че това не може да се случи. Избрах си едно момче от класа, което изобщо нямаше аспирации към мен, даже ухажваше друга моя приятелка, която вече си имаше гадже, пак от класа. Та погледнах го това момче и казах тайнствените думички. Минаха  две седмици и ето че момчето ме покани на среща, спря да задява другата ми приятелка, даже след няколко месеца си я взе за изповедник да й разказва, колко много страда по мен. Тя дойде да ме моли, да бъда по-благосклонна към него, защото нещата вървят на зле. Аз дълго му бягах по тъч линията и се чудех какво да го правя .Ей..., белята си хванах, истина ви казвам, чувствах се безкрайно виновна и усилено мислех как да оправя нещата. Няма да ви разправям какви методи приложих за да го “излекувам”, мисля че успях, ама това един господ знае дали е така, дано не ме сложат да вря в някой казан на оня свят:)))  От цялата работа намаза приятелката, дето донесе восъка. След моят провал доби още по-голям кураж, погледна си през него гаджето и когато завършихме техникума целият ни клас игра хоро на тяхната сватба. Ядохме, пихме и се веселихме!!!

image


Симптомите, които изпитват влюбените са достатъчно красноречиви дори от гледна точка на хората, които не са свързани с психиатрията: отвлечен поглед, радостно подскачане при всяко телефонно позвъняване, непредсказуема смяна на настроенията. При това, за разлика от обичайните психически разстройства, влюбеността явно е заразна. Както потвърдили изследвания на психолози от Йелския университет още преди десетина години, в колектив, където се появява една влюбена двойка, започват верижни романи между колегите. „Заразяват” се примерно 25-30% от служителите. Твърди се, че със своето влечение един към друг и със своите душевни преживявания хората разпространяват слаби електромагнитни импулси, на които реагират не само те самите, но и особено чувствителните им колеги. Благодарение на отделянето на ендорфини (прословутите „хормони на щастието”, участващи в това числово, и във формирането на имунния отговор), щастливите влюбени с 40% по-рядко страдат от възпалителни заболявания, а оздравяват по-бързо. Устойчивостта на техния имунитет при епидемия от грип се повишава с 30%. При това, колкото по-често (в разумни граници) бие сърцето, толкова по-малка е вероятността от варикозно разширение на вените.

Влюбените в България днес могат щастливо да съчетаят чувствата си и да ги заздравят с червеното вино, защото има нещо много общо между тях.

Любовта е равна на алкохола по степен на увреждане на ума: на влюбения, както и на пияния, прощават всяко безумство - какво можеш да вземеш от него?:)))))
Любовта и виното трябва да са споделени поне с още един човек, за да са Ви сладки.
Трябва да са качествени/истински, за да Ви доставят така жадуваното възвисяване на духа.
Трябва да умеете да ги дозирате, за да не страдате от тяхното излишество или недоимък. 
Трябва да положите усилие, за да ги съхраните за по-дълго време в първоначалния им вид.
Не трябва да изпадате в зависимост от честата им употреба, ако искате да сте щастливи. 
Любовта и Виното могат да бъдат оценени само от познавачи.

Пожелавам хубав празник на всички влюбени, радвайте се един на друг, сърфирайте по вълните на влюбеността с уменията на висшия пилотаж-дружба, зависимост и влечение в най-подходящата за вас комбинация. Полейте празника с червено вино, за да почетете и Трифон Зарезан. Не забравяйте, че утре се отбелязва  "Сирни заговезни", а сиренцето е чудесно мезе за виното и можете да го започнете от днес. Изпълнете си душите с мир и любов, за да може утре, в деня на Прошката да си простите дребните прегрешения един към друг, както и тези към хората около Вас, волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

  Тази вечер, както си му е реда, в къщи ще полеем любовта с червено домашно вино, а утре ще раздавам прошки на провинили се блогъри и модератори от блог.бг:)))))))))Тагове:   здраве,   рак,   лечение,


Гласувай:
261. donchevav - Толкова много информация в един ...
14.02.2015 15:39
Толкова много информация в един постинг само! Ошетала си, организирала си посрещането на празника три в едно, асмата в двора си зарязала, снимки си направила, че и до съветите за билки за любов успя да стигнеш! Много ми хареса споменът за восъка, през който сте гледали гаджетата, смях се с глас, но все си мисля, че друга ще да е била магията, дето си му направила - я с очи, я с глас, я с някой от многобройните таланти, които си запазила и до днес:))). Благодаря ти за този интересен постинг, мила Неви! Весело и празнично да ти е днес и да те държи винаги светата магия за здраве, обич и сговор, за щастлив живот! Прегръдка!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - donchevav
14.02.2015 16:04
Да, права си, но не съм приключила още и след малко слагам киселото зеле на печката, че ей го на, деня почти мина, а аз съм до никъде. Благодаря за пожеланията, хубава вечер и на теб.
цитирай
3. paciencia - Богат постинг!
14.02.2015 17:32
Много информация, забавно поднесена, от всичко има при теб! Толкова празничен завършек с изпълнението на ансамбъл Филип Кутев! Благодаря ти, Пролет!
цитирай
4. danailvdimitrov - ех ама вие сте едни...
14.02.2015 18:03
добре, че тази година не се съвпадаше и Рамазан Байрама- и него щяхте да го празнувате!

Се ще се смести някак си в останалите 3 "празника". (не знаех, че Задушница било празник)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Много информация, забавно подн...
14.02.2015 18:29
paciencia написа:
Много информация, забавно поднесена, от всичко има при теб! Толкова празничен завършек с изпълнението на ансамбъл Филип Кутев! Благодаря ти, Пролет!


Благодаря ти, а този ансамбъл ми е любим. Ходила съм на концертите им в НДК, все едно в друг свят попадам. Поздрави!!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - добре, че тази година не се съвпа...
14.02.2015 18:33
danailvdimitrov написа:
добре, че тази година не се съвпадаше и Рамазан Байрама- и него щяхте да го празнувате!

Се ще се смести някак си в останалите 3 "празника". (не знаех, че Задушница било празник)


Ех, ама си и ти...та къде видя, че съм написала, че е празник. Написала съм, че ги почитаме днес, а за мъртавците задушница е като празник, защото напускат небесата си, за да ни посетят. Колкото до Байрама хич и да не чувам повече, има кой да си го празнува.
цитирай
7. mileidi46 - Както винаги винаги в крак!! Аз ...
14.02.2015 20:01
Както винаги винаги в крак!!
Аз само се разминавам...с нещата:(((
Прегръдка.Знаеш за какво.:)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Както винаги винаги в крак!!Аз ...
14.02.2015 23:23
mileidi46 написа:
Както винаги винаги в крак!!
Аз само се разминавам...с нещата:(((
Прегръдка.Знаеш за какво.:)


Ами, разминаваш се, твоите постинги винаги са били право в целта. Това, че някои не им отърва си е друг въпрос. Прегръдка за теб и те чакам да ми дойдеш на гости.
цитирай
9. distrelets - Здравей, Неви!
15.02.2015 08:41
Четох с увлечение и интерес, голямо богатство и така увлекателно поднесено, като приказка:))))))! Възхищавам се на теб и Вени - има нещо общо между вас, не случайно ви свързвам двете. Благодаря,,за увлекателния постинги! Бъди здрава, влюбена в живота и обичана!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Четох с увлечение и интерес, голямо ...
15.02.2015 15:31
distrelets написа:
Четох с увлечение и интерес, голямо богатство и така увлекателно поднесено, като приказка:))))))! Възхищавам се на теб и Вени - има нещо общо между вас, не случайно ви свързвам двете. Благодаря,,за увлекателния постинги! Бъди здрава, влюбена в живота и обичана!


Здравей мила, да права си, имаме нещо много общо с Вени, не само в имената, но и в светоусещанията. В изразните средства тя е много по-добра от мен и винаги ми е много приятно да чета постингите й.
цитирай
11. stela50 - Здравей, Пролет...
16.02.2015 09:27
възхищавам се на умението ти да съчетаваш толкова естествено,
красиво, забавно различна информация, интересно и увлекателно
поднесена, с обреди, празници, вярвания, личен опит и преживяване,
и освен всичко това да ни потопиш в магията на билките и цветята...
както само ти можеш...
Чудесен постинг... Поздравления, мила Невена !


цитирай
12. kasnaprolet9999 - възхищавам се на умението ти да с...
16.02.2015 15:09
stela50 написа:
възхищавам се на умението ти да съчетаваш толкова естествено,
красиво, забавно различна информация, интересно и увлекателно
поднесена, с обреди, празници, вярвания, личен опит и преживяване,
и освен всичко това да ни потопиш в магията на билките и цветята...
както само ти можеш...
Чудесен постинг... Поздравления, мила Невена !
Опитвам се да продължа в този стил, но ми става все по-трудно да поддържам доброто си настроение, особено като погледна на първа какво се случва в блога, а като пусна радиото и чуя новините направо настръхвам. Когато пиша постингите си се опитвам да се капсулирам в темата и да забравя за всичко това и личните ми проблеми. Приеми го като някакъв вид терапия за всички вас и за мен включително. Поздрави!!
цитирай
13. metlichina - да... странно се събраха в един ден...
16.02.2015 22:13
Празника на влюбените, Трифон Зарезан и... Задушница...
благодаря ти, за позитивното чувство с което пишеш
за усмивката... поздрав и усмивка и за теб..
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Празника на влюбените, Трифон З...
16.02.2015 22:30
metlichina написа:
Празника на влюбените, Трифон Зарезан и... Задушница...
благодаря ти, за позитивното чувство с което пишеш
за усмивката... поздрав и усмивка и за теб..


Радвам се, че те усмихнах, защото ми се стори малко тъжна с твоето стихо за неизживяната любов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676551
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31