Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.03.2014 08:03 - Блага дума днес кажи, минуси недей пиши:)))
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 5850 Коментари: 22 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Благата вест – Благовещение
image 

Днес се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение.   Той разкрива същността на нашата вяра – Благата вест, Радостната вест.
В деня на Благовещение на Дева Мария й е разкрита благата вест, че носи в утробата си своята рожба Христос – тайната на нейното майчинство Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки – Евангелие."
 Преданието разказва как на тогава небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил й съобщил, че ще роди Божи син с тези думи:  “Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” На нея й било открито, че нейното дете ще отвори царството небесно за всички хора. Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.   
image

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците, а хората се хващат за зелено.

image

Приготвя се супа от прясна коприв(тази на снимката е в двори ни в с.Макоцево)  и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.


image
 
Хубаво е да носиш залък хляб и пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да си сит и да имаш берекет цяла година, трябва да се хванеш за хляб и паричка.

  image

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.  
image

Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

image

    На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо.

image

  На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.
Навремето на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

image

На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.
Излизат навън само нощем и се скриват отново с пропяването на петлите.

image

При мръкване самодивите отиват край водите - езера, вирове, извори, кладенци - събличат се голи, къпят се, перат сенките (или дрехите) си и ги простират да съхнат на месечина, пазейки зорко да не ги открадне някой. Както ще се види по-нататък, тази бдителност си има повече от уважителни причини. След къпането се събират на зелени морави, където пеят, свирят, лудуват и играят своите неистови хора. Те обичат музиката, особено мелодиите на кавала, затова често отвличат овчари, като ги карат да им свирят. Освен това тези езически хубавици почитат... християнските празници, особено Великден, и похищават и ослепяват или убиват хората, които не ги спазват.

image

Самодивите са неземно красиви, вечно млади моми, с дълги коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива. Имат и було, бяло наметало, наречено сянка или лъч, в което се крие тяхната сила. Въоръжени са с лъкове и стрели, които са носели отвлечените от тях моми и момци. Облечени са с бели дрехи, с дълги бели рокли. Самодивите танцуват и пеят около кладенците, казва се, че ако видиш Самодива не трябва да я гледаш във очите. Хората са казвали, че от песента на Самодивите по-хубава песен няма, и от танца на Самодивите няма по-красив. Но те замайват и погубват.

image

Към смъртно раненият войвода Хаджи Димитър обаче са били особено благоразположени:

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премяна,
чудни, прекрасни, песен поемнат, -
тихо нагазят трева зелена
и при юнакът дойдат, та седнат.

Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с вода студена,
третя го в уста целуне бърже, -
и той я гледа, - мила, засмена!

И плеснат с ръце, па се прегърнат,
и с песни хвъркнат те в небесата, -
летят и пеят, дорде осъмнат...


image

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.
 image
На този ден хората не бива да се карат и трябва да внимават много с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни да се сдобрят. Благата дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува всякакви рани и врати отваря.

Да бъдем добри поне днес!!!


Блага дума днес кажи,
минуси недей пиши,
не дърпай дявола за рогата,
че ще си хванеш белята:)))


image

Днес празнуват  Благовест, Благовеста, Благородна, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Добрин, Добромир и всеки, който носи блага думичка в името си. Много цветя за всички тях с пожелание за много здраве, любов и късмет във всичко, което не зависи от тях, да бъдат добри и творящи.

image
image

image
 image
Тагове:   празници,


Гласувай:
241. erato7 - Честито Благовещение, Неви! ...
25.03.2014 09:08
Честито Благовещение, Неви!
Много усмивки и добро настроение ти желая от сърце!
цитирай
2. paciencia - Здравей, Пролет!
25.03.2014 09:18
Колко хубаво си разказала за традициите и обичаите в този ден! Сладкодумно и интересно. Аз днес станах рано, така че кукувицата няма да ме свари в леглото. Ако е на късмет, може и щъркел да видя. Много се радвам, че първото нещо което отворих днес беше този чудесен пост. Сигурно е на добро. Засега, създаде ми добро настроение и научих интересни неща.
Хубав ден, призоваващ да бъдем добри, добронамерени, доброжелателни. Ето, че някой пак не те е разбрал и те е поздравил с минус.
Усмихнат ден ти желая:)
цитирай
3. metlichina - хубав празничен ден...
25.03.2014 09:30
слънчево и щастливо да е в душата ти...
честита пролет..
цитирай
4. planinitenabulgaria - Честито Благовещениие!
25.03.2014 09:31
Вчера минусите се сипеха по един друг прекрасен постинг. Напълно възможно е кандидатстудентската работа с анализа на стихотворението "Хаджи Димитър" да е написана от някого от многониковците, които всичко красиво ги дразни.
Ето какво пишеше в нея:
"Тихата звездна нощ подканва самодивите да правят промивки".
Днес на същият този най-му отива да пише минуси. Защото не може да наппави нищо сам.
На Теб - Невена -
Честито Благовещение и повече радости!
цитирай
5. wonder - Благ човеко, красиво да е на душата ...
25.03.2014 09:36
Благ човеко, красиво да е на душата ти!

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2010/03/25/blagata-vest-v-nazaret.517769
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Честито Благовещение, Неви! ...
25.03.2014 12:33
erato7 написа:
Честито Благовещение, Неви!
Много усмивки и добро настроение ти желая от сърце!

Благодаря, днес и кумата ми празнува, така че съм канена на торта и раздумка:)))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Колко хубаво си разказала за тра...
25.03.2014 12:35
paciencia написа:
Колко хубаво си разказала за традициите и обичаите в този ден! Сладкодумно и интересно. Аз днес станах рано, така че кукувицата няма да ме свари в леглото. Ако е на късмет, може и щъркел да видя. Много се радвам, че първото нещо което отворих днес беше този чудесен пост. Сигурно е на добро. Засега, създаде ми добро настроение и научих интересни неща.
Хубав ден, призоваващ да бъдем добри, добронамерени, доброжелателни. Ето, че някой пак не те е разбрал и те е поздравил с минус.
Усмихнат ден ти желая:)


И да не видиш щъркел, в постинга ми има и ще ти е на късмет. Радвам се, че ти е харесало, а цветята са от моя балкон и градина. Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - слънчево и щастливо да е в душата ти. ...
25.03.2014 12:38
metlichina написа:
слънчево и щастливо да е в душата ти...
честита пролет..


Благодаря, денят предразполага към това, а днес и магнолията на съседите цъфна, изглежда страхотно.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Вчера минусите се сипеха по един ...
25.03.2014 12:40
planinitenabulgaria написа:
Вчера минусите се сипеха по един друг прекрасен постинг. Напълно възможно е кандидатстудентската работа с анализа на стихотворението "Хаджи Димитър" да е написана от някого от многониковците, които всичко красиво ги дразни.
Ето какво пишеше в нея:
"Тихата звездна нощ подканва самодивите да правят промивки".
Днес на същият този най-му отива да пише минуси. Защото не може да наппави нищо сам.
На Теб - Невена -
Честито Благовещение и повече радости!


Благодаря за пожеланията. А минусчиите някой ден че си намерят майстора и няма да има кой да им прави промивки:)))
Хубав празник!!!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Благ човеко, красиво да е на душата ...
25.03.2014 12:57
wonder написа:
Благ човеко, красиво да е на душата ти!

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2010/03/25/blagata-vest-v-nazaret.517769


Благодаря ти, че ми показа Храма-базилика "Благовещение", построен в гр. Назарет по проект на итал. архитект Джовани Мучо. Изклчително красиви са фреските, статуите и цялостния облик на базиликата, сътворени от съзвездие от художници и скулптури от цял свят и в продължение на 15 години. Хубав празник!!
цитирай
11. tit - богата
25.03.2014 13:19
на цветя, слънце и настроение пролет!
Блага и жизнена!:))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - на цветя, слънце и настроение пр...
25.03.2014 13:46
tit написа:
на цветя, слънце и настроение пролет!
Блага и жизнена!:))


Благодаря, хубав празник!!!
цитирай
13. megg - Благ ден
25.03.2014 15:26
С блага дума всичко е друго, светва светът.
Много хубав постинг за празника, красивите ни, пълни с тайнственост обичаи, със снимки на красотата...
Честит Благовец, Невена! Много пролетно настроение, здраве и слънце в душата! :)
цитирай
14. kasnaprolet9999 - С блага дума всичко е друго, светва ...
25.03.2014 15:51
megg написа:
С блага дума всичко е друго, светва светът.
Много хубав постинг за празника, красивите ни, пълни с тайнственост обичаи, със снимки на красотата...
Честит Благовец, Невена! Много пролетно настроение, здраве и слънце в душата! :)


Благодаря, хубав празник и на теб.
цитирай
15. stela50 - Честито Благовещение, Пролет !
25.03.2014 16:23
Благо да е на душите, светло в сърцата...
Чудесен постинг !
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Благо да е на душите, светло в сър...
25.03.2014 18:29
stela50 написа:
Благо да е на душите, светло в сърцата...
Чудесен постинг !


Така да е. Хубава вечер!!!
цитирай
17. gosho568 - Честито Благовещение, Неве!
25.03.2014 22:04
Както винаги, публикуваш интерсни постинги с куп интересна информация! Поздрави! ;)
цитирай
18. анонимен - Страхотен постинг! Ще те питам нещо ...
25.03.2014 22:04
Страхотен постинг! Ще те питам нещо на лични.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Както винаги, публикуваш интерсни ...
26.03.2014 19:02
gosho568 написа:
Както винаги, публикуваш интерсни постинги с куп интересна информация! Поздрави! ;)


Благодаря, радвам се, че ти е хубаво и полезно гостуването тук.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Страхотен постинг! Ще те питам нещо ...
26.03.2014 19:03
kushel написа:
Страхотен постинг! Ще те питам нещо на лични.


ОК, нямаш грижи.
цитирай
21. feq - Благи дни и благи вести за теб, Невенче!
26.03.2014 19:47
"Благата дума железни врати отваря" - как хубаво го е казал народът!!!
Защо хората забравиха благите думи и благите дела?
цитирай
22. kasnaprolet9999 - "Благата дума железни врати ...
27.03.2014 12:50
feq написа:
"Благата дума железни врати отваря" - как хубаво го е казал народът!!!
Защо хората забравиха благите думи и благите дела?


И аз това се чудя, защо предпочитат да действат от позиция на силата, като с добро могат да получат по-лесно това, от което имат нужда. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13986071
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031