Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
20.09.2012 13:17 - Билколечението днес
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 15755 Коментари: 26 Гласове:
23

Последна промяна: 29.03.2013 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Може би Древните култури са имали определена представа как действат билките и просто са знаели, че дадени растения водят до определени желани резултати. През последните стотина години химиците и фармаколозите изолират и пречистват полезните химически вещества в растенията, за да получат надеждни фармацевтични препарати. Около 20% от продаваните днес лекарства по рецепта са (или първоначално са били) получени от растения.
 
image

Съвременната фармацевтична индустрия изолира или синтезира отделни активни съставки и произвежда лекарства на тяхна основа. Западната медицинска практика се насочва почти изцяло към така наречената алопатична медицина. Тя лекува болестите, като създава в организма условия, които не позволяват на заболяването да продължава да се развива. Неслучайно, днес учените отново обръщат внимание на билковите лекове. Този интерес отразява нарастващата тревога
 от страничните ефекти на мощните синтетични лекарства. Преоткрива се здравната полза от вкусните билки, употребявани в кулинарията, и от ароматните растения, които подобряват и уравновесяват умственото, духовно и физическото ни здраве. Много билки са богати на съединения, които оказват благотворен ефект върху определени тъкани и органи и съответно могат да се използват като средства за лечение и профилактика на различни заболявания.

image

Билковите препарати укрепват имунната система, стимулират възстановяването на увредената чернодробна тъкан,
 укрепват надбъбречните жлези, установяват равновесие в ендокринната система, стимулират лактацията, подобряват нощното виждане и т.н. „Фитомедикамент” е наскоро въведен термин, с който се обозначава билково лекарство, приготвено от цялото растение, а не от една изолирана химическа съставка. Представката „фито” идва от гръцката дума „phyton”, която означава “растение”. Билковият препарат, получен от цялото растение или негова активна част, съдържа стотици отделни активни компоненти. Фитомедикаментите все по-често подлежат на стандартизиране, т.е. те съдържат точно определен процент от определени активни съставки, а тяхната лечебна стойност е доказана от фармакологични и клинични изследвания и опит. Фитомедикаментите са признати в Европа, където ги наричат лекарства от растителен произход. В Германия например ги определят като етични лекарства и лекарите ги предписват, а фармаколозите ги продават. В САЩ фитомедикаментите се продават без рецепта като диетични добавки в магазините за здравословни храни и в някои аптеки. Според една статия, публикувана в USAToday, почти 50 милиона американци редовно вземат билкови добавки.  Малко традиционни лекари обаче предписват билкови препарати наред със стандартните лекарства.

image

Според оценки на Световната здравна организация, 80% от населението на Земята прибягва до растения за лечението на най-често срещаните заболявания. Много хомеопатични препарати също се извличат от растения. Билковите препарати се предлагат в някои различни форми: цели билки, дроги, смеси, чайове, масла, тинктури, сухи и течни екстракти, служещи за таблети и капсули.
Всяка билка съдържа стотици фитохимикали – съединения от растителен произход, които според фитотерапията си взаимодействат по синергичен начин. Счита се, че съвместно те постигат по-добър резултат, отколкото сборът на отделно взетите благотворни ефекти.

image

Според билкарите в растенията природата е осигурила най-различни съставки за балансиране на по-силните компоненти. Тези съставки, макар и не толкова ефикасни, могат да помогнат на организма, действайки като буфери, като синергисти или като уравновесители на силата на по-мощните съставки. По този начин, чрез употребата на билките в пълноценната им форма, за процеса на оздравяване на тялото се използва осигуреният от природата баланс от съставки. Причината, поради която веществата, съдържащи се в растенията, оказват активно въздействие върху човешката физиология, се дължи отчасти на факта, че всички живи същества имат близки по състав и строеж химически компоненти. Протеините, ензимите, захарите, витамините и отровните елементи, съдържащи се в растенията, са свързани така, че упражняват известен физиологичен ефект върху подобни на тях в човешкия организъм. Забележително е как химически вещества, съдържащи се в растенията, когато се приложат на хора, напълно наподобяват своята нормална реакция вътре в растението.

image

Класически пример за подобно поведение са антибиотиците. В растенията те се излъчват специфично за отблъскване на атаките на бактерии и гъбички и действат точно по същия начин и при животните. Установено е, че химически вещества, които инхибират паразити и тумори в растенията, оказват същия ефект при хората, а също така са били открити и някои обещаващи противовирусни съединения. Елементите, съдържащи се в растенията, могат да оказват сравним ефект при хората, защото ние произхождаме от общи биологични предци, а също и защото някои от най-основните елементи в клетките на човека притежават много свойства, подобни на тези на растителните клетки. Научните изследвания в тази област напредват. Понастоящем в Китай повече от 2000 традиционни билкови лекарства са в употреба. За съжаление на Запад главните направления на науката все още страдат от липсата на интеграция на билколечението с класическата медицина. Така или иначе близостта с естествения свят лежи в основата на
 медицината и няма смисъл този факт да се пренебрегва. Може би бъдещето принадлежи именно на симбиозата между науката и запазването и използването на растителните блага. Растенията винаги ще бъдат един от най-чистите и ценни източници за живот.

image

Снимките на билките са мои, ще познае ли някой кои са те?

Информацията е взета от тук.
http://botanic.cc/home/the_philosophy_of_health/bilkite-iztochnik_na_zdrav%d0%b5/  
 И накрая да ви напомня какви билки бихте могли да си наберете до края на този месец :
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/09/13/kakvo-mojem-da-si-naberem-prez-septemvri.819147

допълнително добавено:
25.  
21:22 Сега могат да се събират конски кестени. Те се използват както външно за мазане под формата на спиртни извлеци, така и като ферменти. Като фермент, конският кестен става да се пие. Използват се нарязани с обвивката 30- 40 кестена. Поставят се в 3 литров буркан, добавя се чаша захар и 1 супена лъжица заквасена млечна сметана, долива се с вода/не хлорирана, а чиста/. Гърлото на буркана се покрива с марля или друг вид подходящ плат и се оставя на топло и тъмно място да ферментира за около 2 седмици. Готовият фермент има цвят на бира и е леко пенлив като нея, но и с леко резлив вкус. Този квас,или още наречен фермент, чисти в дълбочина от наслоявания и тежки метали всички вътрешни органи. Най- вече черен дроб и бъбреци! /тази рецепта е по украинския учен и лечител Борис Болотов, на когото се доверявам напълно, защото всичко, което съм направила и ползвам по неговите уникални рецепти ми помага!

 Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
 
samojiva -  Гласувай:
231. cchery - Хубаво, ама.......
20.09.2012 13:58
живеем в България! Само педиатрите в нашата страна изписват тонове антибиотици на децата..... плашат родителите с невероятните алергични реакции от билки и билкови препарати и настояват за ваксините. След месец ще се започне и кампанията за ваксиниране срещу грип и от екрана настоятелно ще ни карат да се инжектираме като пилета защото видиш ли само ваксината ще ни спаси..... Всякакви мастити и не мастити доктори ще обясняват как не трябва да разчитаме на хомеопатия, билки и бабини рецепти, а ако поддържаме температура три дена след началото на грипа, ще трбява да включим и антибиотик в лечението...........

Скриптът е един и същ последните 15 години. И ако някой направи справка в годишните приходи на фармацефтичните гиганти, ще забележи ръста им имено за това десетилетие и половина.......

Вени, радвам се да те "видя" в блогбегето... :)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - cchery
20.09.2012 14:58
Аз до сега не съм ползвала ваксина и мисля да не се подавам на такива рекламни кампании. Всеки сам решава, важното е да има цялостната информация и постинга ми действа в този аспект. Големите фармацевтични корпорации също са разбрали ефектът от билколечението и започват да правят Фитомедикаменти - билкови лекарства, приготвени от цялото растение, а не от една изолирана химическа съставка, които ще изместят билковите добавки, създавани от малките фармацевтични фирми. За това е и тази борба против билковите добавки, те просто сменят името им, но в същността си са си пак такива, но много по-скъпи. Поздрави!!
цитирай
3. анонимен - Може да е успешна алтернатива на някои медикаменти ;)
20.09.2012 15:00
Поздрави ;))
цитирай
4. yotovava - Вероятно знаем една частица от цялото познаниние за билките
20.09.2012 17:38
И вероятно много голяма част се скрива от меркантилни подбуди.
цитирай
5. sparotok - билки
20.09.2012 17:41
Аз лично съм се лекувал успешно няколко пъти с билки. Знам за силата им, знам и за това, че когато са приложени по правилния начин, не се получават странични ефекти както от химиите на фарамацефтиката...

От билките на снимките познах синята жлъчка и туртата...

Поздрави!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - gogi6666
20.09.2012 17:44
Моята практика показва, че е успешна. Наскоро пих един такъв фитопрепарат, съставен от 90% бабини зъби и 10% креатин и проблемите ми в кръста отзвучаха за три дена. Бях се секнала нещо от носене и едвам си стегнах багажа за морето и както казва народа-всяко чудо за три дена, ама трябва да приложиш друго чудо:))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - И вероятно много голяма част се с...
20.09.2012 17:51
yotovava написа:
И вероятно много голяма част се скрива от меркантилни подбуди.


Така си е, то и за това споделям тук, каквото съм научила от практиката, та да има някаква полза. Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Аз лично съм се лекувал успешно н...
20.09.2012 17:54
sparotok написа:
Аз лично съм се лекувал успешно няколко пъти с билки. Знам за силата им, знам и за това, че когато са приложени по правилния начин, не се получават странични ефекти както от химиите на фарамацефтиката...

От билките на снимките познах синята жлъчка и туртата...

Поздрави!


Аз също съм се лекувала успешно и се радвам, когато и други хора споделят своя опит с билките, та да може и другите да го ползват при нужда. Първата билка е жълто еньовче, а за останалите виж в моя блогрол №10 и № 24 за да си ги припомниш.
цитирай
9. razkazvachka - еньовче си набрах това лято - и жълто и бяло... хмелът е на оградата на селската къща - кой да се сети и да го бере...
20.09.2012 19:15
змийското мляко не знам защо толкова обича да никне покрай здравеца и перуниката ми - оказа се, че и Геката го познава и си лекува дефектите по ръцете... цикорията - като продукт за кафе, а също - от корените й по сипеите вадехме изтекъл сок, от който се образува една сива дъвка, дето прави огромни балони...
а поддъбиче не си набрах поради разсеяност...

това жълто цвете, дето му викат турта, тая година не ми поникна, но пък босилекът се кани да цъфне втори път след като го орязах...
бях забравила за дренките - мерси за подсещането... там са и трънките, а глогинки знам къде има - навръх баира срещу прозореца ми - трябва да взема да отбръмча до там... тъкмо да проверя за сърнелки...
цитирай
10. kasnaprolet9999 - razkazvachka
20.09.2012 20:54
Пиша ти 6 и много ми се прииска да ти дойда на гости, обожавам панирани сърнелки.За босилека само не позна, но от мен да мине:)))))))
цитирай
11. анонимен - Санде: Поздрави!
20.09.2012 21:08
Както винаги, и този път, интересна, интригуваща и полезна информация.

Билките - това е светът около нас. Програмата на Твореца. Колко важно е да познаваме тази Програма!

Благодаря ти.
цитирай
12. mariniki - ех, че интересно и хубаво за четене...
20.09.2012 21:54
с чаша мурсалски чай... лошо е в края на лятото
да те боли гърло и да страдаш от истинка...
но какво да се прави... на помощ
идват билковите чайове..
поздрав за теб..
цитирай
13. razkazvachka - о дааа - благодаря за поправката - сетих се, че си го бях отбелязала за четене по едно време като започнаха да се ронят пясъци---
20.09.2012 22:45
kasnaprolet9999 написа:
Пиша ти 6 и много ми се прииска да ти дойда на гости, обожавам панирани сърнелки.За босилека само не позна, но от мен да мине:)))))))


напролет като стане време за раздвижване на камънаците в бъбреците, ще дойда да видя какво да го правя...
цитирай
14. kasnaprolet9999 - razkazvachka
20.09.2012 23:22
Брей.. не знаех, че тогава се раздвижват. Приготви си и семе от метла, за да излезнат по-безболезнено пясъците.
цитирай
15. katan - Здравей, Невена!
21.09.2012 10:26
Още снощи се усмихнах на цикорията, с която беше дошла на срещата на "Ариана" на 11.07. Спомняш ли си?:)))
При нас я имаше в изобилие, но нещо се е позагубила или пък аз минавам по други пътеки, не знам.
Страхувам се, когато билките изчезват, както и пчелите.
От известно време си мисля, че трябва да си набера бъзак, който от години използвам за укрепване на имунната система.
Предпочитам да си го събера сама и сама да си го изсуша.
Поздрави за твоите хубави, образователни и напомнящи постинги!
Хубав ден!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Още снощи се усмихнах на цикорията, ...
21.09.2012 10:41
katan написа:
Още снощи се усмихнах на цикорията, с която беше дошла на срещата на "Ариана" на 11.07. Спомняш ли си?:)))
При нас я имаше в изобилие, но нещо се е позагубила или пък аз минавам по други пътеки, не знам.
Страхувам се, когато билките изчезват, както и пчелите.
От известно време си мисля, че трябва да си набера бъзак, който от години използвам за укрепване на имунната система.
Предпочитам да си го събера сама и сама да си го изсуша.
Поздрави за твоите хубави, образователни и напомнящи постинги!
Хубав ден!


Спомням си, бях намерила няколко билки около блока и реших да ви ги покажа, беше в късна пролет:)))
Добре си решила за бъзака. Когато бях на Поморие си набрах билката бабини зъби, там дори по тротоарите растеше, но аз го набрах от по-чисто място. Тази билка се бере, когато има зрели плодове по нея и клонките са пораснали над метър дължина. До като бях на Поморие пих един билков препарат, в основата на който бе екстракт от бабини зъби, казва се трибестфорс. Бях се секнала преди заминаването в кръста, когато вдигах мама от леглото да седне на стола. После така ме заболя кръста, че едвам си приготвих багажа за морето. След третия ден пиене на това лекарство-сутрин и вечер по 2 табл. всичко ремина. Продължих да го пия , мускулите ми се стегнаха и плувах по 2 км. на ден, без да се уморя много. В същото време по гърба разни сраствания се отблокираха и се почувствах по-раздвижена. Тази билка е страхотна, маха плаки по артерии, мускули и стави. Горещо ти я препоръчвам.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Както винаги, и този път, интере...
21.09.2012 10:44
анонимен написа:
Както винаги, и този път, интересна, интригуваща и полезна информация.

Билките - това е светът около нас. Програмата на Твореца. Колко важно е да познаваме тази Програма!

Благодаря ти.


Колко добре си го казал-билките са програмата на твореца, страхотно звучи. Поздрави!!!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - с чаша мурсалски чай. . . лошо е в края ...
21.09.2012 10:50
mariniki написа:
с чаша мурсалски чай... лошо е в края на лятото
да те боли гърло и да страдаш от истинка...
но какво да се прави... на помощ
идват билковите чайове..
поздрав за теб..


Да, добър е мурсалския чай при настинки. Пробвай и с чай от цвят черен бъз.

Чувала ли си за кримския чай, той прилича много на мурсалския и у нас расте в естествени находища само в Странджа. Един младеж го е засял и около поморийското езеро, снимах го и някой ден ще ви го покажа.
цитирай
19. alexs - Поздрави за хубавия постинг Невена!
21.09.2012 12:59
Има случаи когато билките са правили чудеса и са помагали когато официалната медицина не може! В много случаи също може да помогнат в борбата с хронични заболявания и да заменят хапчета със силни странични действия .
цитирай
20. kasnaprolet9999 - alexs
21.09.2012 13:12
Така си е, виж последното, което ми се случи-моят коментар №16.
цитирай
21. hristo27 - Стори ми се, че видях "меча ...
21.09.2012 19:58
Стори ми се, че видях "меча лапа" ли нещо бъркам?
цитирай
22. samojiva - Поздрави и от мен! Да споделя, че моя ...
21.09.2012 21:56
Поздрави и от мен! Да споделя, че моя позната наскоро ми каза, че е излекувала възли на щитовидната си жлеза с еньовче. Това, което разпознавам на първата снимка. Взела го от билкар и си правила гаргара и отпивала от запарката. А от змийското мляко, това на втората снимка аз си направих кваса по Болотов. Тази билка на руски се казва чистотел, защото пречиства организма от всички тежки метали, попаднали върху повърхността на всички вътрешни органи! Но забележете- билката е отровна, става полезна за организма, когато е използвана като фермент!
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Стори ми се, че видях "меча ...
22.09.2012 19:00
hristo27 написа:
Стори ми се, че видях "меча лапа" ли нещо бъркам?

Топло:)))))Казва се мечо ухо или конски босилек.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Поздрави и от мен! Да споделя, че моя ...
22.09.2012 19:09
samojiva написа:
Поздрави и от мен! Да споделя, че моя позната наскоро ми каза, че е излекувала възли на щитовидната си жлеза с еньовче. Това, което разпознавам на първата снимка. Взела го от билкар и си правила гаргара и отпивала от запарката. А от змийското мляко, това на втората снимка аз си направих кваса по Болотов. Тази билка на руски се казва чистотел, защото пречиства организма от всички тежки метали, попаднали върху повърхността на всички вътрешни органи! Но забележете- билката е отровна, става полезна за организма, когато е използвана като фермент!


Позна:))))) Еньовчето лекува всички жлези, не само щитовидната и го препоръчват при лимфома. С руски билков препарат чистотело моят съпруг си премахна куп брадавици. Какво ще береш утре?
цитирай
25. samojiva - Сега могат да се събират конски к...
22.09.2012 21:22
Сега могат да се събират конски кестени. Те се използват както външно за мазане под формата на спиртни извлеци, така и като ферменти. Като фермент, конският кестен става да се пие. Използват се нарязани с обвивката 30- 40 кестена. Поставят се в 3 литров буркан, добавя се чаша захар и 1 супена лъжица заквасена млечна сметана, долива се с вода/не хлорирана, а чиста/. Гърлото на буркана се покрива с марля или друг вид подходящ плат и се оставя на топло и тъмно място да ферментира за около 2 седмици. Готовият фермент има цвят на бира и е леко пенлив като нея, но и с леко резлив вкус. Този квас,или още наречен фермент, чисти в дълбочина от наслоявания и тежки метали всички вътрешни органи. Най- вече черен дроб и бъбреци! /тази рецепта е по украинския учен и лечител Борис Болотов, на когото се доверявам напълно, защото всичко, което съм направила и ползвам по неговите уникални рецепти ми помага!
цитирай
26. kasnaprolet9999 - samojiva
22.09.2012 22:30
Много се радвам, когато някой споделя своя опит в билколечението. Поздрави!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085563
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31