Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.06.2012 20:12 - Що е Демир Бозан и има ли той почва у нас?
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 58494 Коментари: 23 Гласове:
41

Последна промяна: 29.03.2013 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди около месец една блогерка ме попита на лични, какво е демирбозан-билка или комплекс от билки. До сега не съм ползвала тази билка, но имах някакви далечни спомени, че съм чела за нея в разни стари книги и реших да си сверя часовника първо в нета. Ровейки се влезнах в един форум и там попаднах на оживен спор.  Едни твърдяха, че демирбозана е разковниче, втори че е шапиче, трети, че е дребно обичниче или кандилколистно обичниче и.....бабини зъби....билкова смес..и пр. Ето някои интересни предположения на хора от там, които подкрепих със снимки, които взех от нета:   1.Мисля, че билката демир-бозан на български се нарича разковниче, даже и преводът и от турски мисля, че значи точно това. На нея наистина и се приписват изключителни качества. Растението на латински е Marsilea quadrifolia - четирилистна марсилея. Представлява вид водна папрат, защитено растение е и знам, че е разпространено в някой заблатени места покрай Дунав, а вероятно и в блата във вътрешността на страната.   2.Аз пък се натъкнах на информация (вярно, от нета), че демир бозана расте на влажно, покрай водоеми, което веднага ме праща при марсилеята. Чудя се етнографите доколко са ботаници и ботаниците етнографи. С народните имена е голяма чудесия да се оправи човек. А за обичничето ми го е казал един човек, който с това се занимава - бере редки билки и ги изнася за получаване на хомеопатични препарати. Та той контактува с разни билкари, които не са завършили фармакология, а са наследили занаята от баби и дядовци. Сега търся някой да ми направи справка в турския нет. За демир бозана - твърди се, че не е просто билка, а растение за магични ритуали, каквото и да значи това. Google translate превежда от турски demir като "желязо" и bozan като "нарушава.

image
   Ето да видите как изглежда водната папрат разковниче
(Marsilea quadrifolia).

image

и  тук също.
 

3. Според един билкар, който също се интересува от въпросната магическа билка и си е правил проучвания, демир бозан е вид обичниче (Thalictrum minus).
  4.Обичниче е друго растение - има два вида в Б-я - Thalictrum aquilegifolium и Thalictrum minus (дребно обичниче) . На руски език е василистник малый.

image

Дребно обичниче (Thalictrum minus)
http://www.plant-identification.co.uk/skye/ranunculaceae/thalictrum-minus-ssp-arenarium.htm
  5.Thalictrum aquilegifolium, знам я от ботаник. Патентован е български препарат в чужбина - талибластин, главно при левкемии. Забранена е като билкова добавка поради умерената й токсичност. Не знам дали билкарите я дозират правилно и е възмутително, че я продават на десетки пъти по-високи цени.

image
 
Кандилколистно обичниче (Thalictrum aquilegifolium L.)

Мой коментар:
По повод на  твърдение,  че демир бозан е вид обичниче, само да вметна, че в един специализиран билков сайт прочетох, че демир бозан казват на кандилколистното обичниче  (Thalictrum aquilegifolium) , вижте тук:
  http://www.zdravnitza.com/a/nav/products/one/one/products/1177/category/3   И така продължаваме с изказвания на хора от форума:   6.Относно Демир бозан - това е синоним на Шапиче (цариче). Все пак това го твърдя, като се основавам на фундаментален труд - Българска народна медицина издание на Етнографския институт с музей към БАН. Трудът е плод на едни от най големите учени в тази област и се цитират множество източници. Това че демир бозан е обичниче е интересна версия. Най вероятно с тази дума наричат различни растения. Остава да се проучи дали Демир бозан и разковниче са синоними, което е по малко вероятно.   7.Зачетох се по тази билка и не утраях. Не мисля, че може да се разчита на такъв "превод" на името й. Очевидно демирбозан/демирбузан/demirbuzan (на турски) написано слято или като две думи, с "о" или "у", си е диалектно наименование на билката. Някъде в Мрежата срещнах две статии, в които посочват Бабиния зъб (Tribulus terrestri) като синоним на демирбузан, но според мен това си е малка заблуда, т.е. едно от наименованията на Бабиния зъб е Трабузан. Нещо интересно, обаче, намерих в енциклопедията "Българска народна медицина" на ИК "Петър Берон" от 1999. Там, според една от авторите (Сирануш Папазан-Таниелян), Демирбузан е синоним на Шапиче (Alchemilla vulgaris). Цитирани са 5-6 стари езикови, етнографски и ботанически български източника, та за това съм по-склонна да приема тази версия, отколкото "преводната.   8.Всъщност само гадаем. Не знаем коя билка е Демир бозан. Аз имам 2 теории - това е билката цариче защото по описание най - прилича на нея, освен това в енциклопедията по народна медицина я описват именно нея като синоним на царичето(Шапиче). Другата е, че това е магическото разковниче, за което не знаем почти нищо, освен това от легендите. Не знаем нито как изглежда нито кой род е нито какво е ботаническото и име. Имам приятел турчин който ще питам, но той е турчин казълбаш и би трябвало да знае. Истината е скрита в етнографските изследвания на турската общност и съответно в българските етнографски проучвания. Така както я описват везните се наклоняват към разковниче,,.Демир бозан на турски означава -този който преобразява желязото...преобразява го в какво-според легендите за разковничето - преобразява го в злато. Значи разковничето е т.нар. билка на безсмъртието или философския камък. Разбира се у нас понятието философски камък няма нищо общо с това в западната алхимична традиция. В интернет има много информация за разковничето обаче никъде не се споменава коя е билката. Тя е и магическа и лечебна. Аз имам предположения обаче ще си ги запазя за себе си.

 image

Ето как изглежда царичето, наричано още шапиче(Alchemilla vulgaris)
Още снимки за него вижте тук: http://www.robertorossi.ro/planta-perena-alchemilla-mollis-20-25-cm-cretisoara-18280-811     9.Това, по мое мнение е трибузан или така наречените бабини зъби. Понеже се минах и си купих демир бозан. Нямам отзиви за действието, но по листата които не са смлени и по описанието за плода в рекламите за него съм почти 100% сигурен. Които иска да се порови и той - ако имаш билката на ръка, пък дори и изсушена, наистина можеш да направиш справката. Разбира се, ако не е смляна. Разликата в листата на двете треви е очевадна. Начинът, по който мистериозно рекламират билката, обаче, ме навежда на мисълта, че е нещо доста разпространено (много вероятно и бабин зъб да е). Дразни ме това, че държат "на тъмно" хората - пишат суперлативи (не казвам, че сигурно не помага, но чак пък панацея... няма такава билка!), а латинското наименование на билката не споменават никъде. Така или иначе не билката е запазена марка на билкаря, а начинът, по който се приготвя и използва. А пък майсторлъка е да се намери правилната диагноза и да се избере правилната стратегия на лечение.
 
image

Ето как изглеждат Бабини зъби (Tribulus terrestris)   по време на цъфтеж през май.

image
  Ето как изглеждат Бабини зъби (Tribulus terrestris) с узрял плод през юли.     10.Да знам я билката Демир бозан .Знам и къде расте и за какво се ползува. Това което са показали на снимката изобщо не е тая билка. И е смешно да искат 43 лева за една трева, която расте свободно из мочурливите места и овчарите си връзват краката на овцете, когато имат някаква рана  Аз си я посадих отглеждам у дома за лични нужди, ако се наложи . В комбинация с други билки излекувах съпруга си от запушване на кръвоносни съдове "Бюргер", в резултат на което имаше гангрена и искаха да му отрежат крака над коляното. Бяхме ходили и при Ванга - лека и пръст и дори тя беше казала да слушаме лекарите. Естествено не послушахме никой, започнахме бани с демир бозан. Сега е жив, здрав и с два крака .    11.Тази билка се продава в София на ул.Три уши, като билката на ходжите. Препоръчва се за много болести. Аз я купих 43 л . за 1 месец, но да Ви кажа откровенно няма никакъв резултат. Същото се получи и с прехвалените Тибетски капки на живота. Тях ги пих цели 3 месеца - нулев резултат. Не зная дали аз съм повредена или това е само реклама. Дано при Вас има резултат.     12. Най-често се ползва за магии и за разваляне, не за лечение.

13.  Знам и е проверено, че отварата от тази билка помага за зарастването на всякакви рани. Има невероятен ефект.
  14. И в края на краищата какво е демир бозан ? Тук се посочиха поне 4 различни вида билки и стана пълна каша. Къде е истината?   Това е линкът от форума, който иска може да прочете още по темата:

  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=alternhealt&Number=1947415836&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1      Съгласна съм с № 14, кашата е пълна, поради което се поразрових в още няколко билкови сайта и намерих следните “интересни твърдения”:  “В  прочутия еликсир на дълголетието Демир бозан се съдържат Котешка стъпка, Глог лист и цвят, Спиреа стрък, Хвощ  стрък, Великденче стрък и Царевична коса. Това са известни и добре познати на всички българи билки. Всъщност билковата комбинация Демир бозан дължи уникалното си действие на тяхното комбиниране и определяне на пропорциите в самата  комбинация.
- Наричан Демир бозан еликсир на дълголетието, защото се смята, че  Демир Бозан, облекчава над 500 вида болести – регулира кръвното налягане, нормализира кръвната захар, влияе благоприятно при висок холестерол.  Комбинацията Демир бозан е така добре обмислена и направена, че тя благоприятства кръвообращението, спомага за премахване на натрупаните по вътрешните стени на кръвоносните съдове вредни вещества и в крайна сметка може да се направи извода - Демир Бозан цялостно пречиства кръвта."
Инфото е от тук:
http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=3553 В този сайт се предлага за закупуване 120 гр. от тази смес за приличната сума от  7.80 лв.

Съвсем по друг начин обаче стоят нещата в друг сайт, където 90 пакетчета от този комплекс се предлагат  “на безценица” за някакви си 43 лв. и е посочена дрогерия “Жанин” на ул. “Три уши” в гр.София, където мога да се закупят. Тогава се сетих за коментар 11 от форума. За да дадат съответната тежест на това предложение е  показан и протокол за изпитването на този билков комплекс, та да нямате никакви съмнения, че ще бъдете излекувани. Там пише следното:
""Демир бозан" е патентована марка на фирма "Фарма Витал" ЕООД. Билковата комбинация се приготвя и съхранява по всички изисквания на законодателството на България и Европейския съюз от сертифицирана билкозаготвителна фабрика, по поръчка на "Фарма Витал" ЕООД. Продуктът има изискваните от закона и Наредба №47 регистрация в Дирекцията по храните, Технологична документация, Договор за производство и тъй нататък.” И още: “Беше направено изследване на Демир бозан в лабораториите на "Българска роза София" ООД. Резултата от него се намира в следния протокол, който констатира, че всичко е в изрядно съответствие с нормите на Република България. “ http://www.demirbozan.com/p/blog-page_18.html    Лично аз не се съмнявам, че горната комбинация действа много добре, защото в нея влизат едни от най-силните билки, за които вече съм направила отделни постинги. Някои от тях са в топ 10 на предпочитаните билки на известния билкар Еньо Енев. Да уточня само, че спирея казват на блатния тъжник, за който е последният ми билков постинг от началото на месеца. Не съм съгласна обаче, че този комплекс трябва да носи това име, защото Демир бозан е билка, която не влиза в този комплекс.
Откъде съм сигурна ли? Бях на сборище на самодиви и магьосници в нощта преди Еньов ден, където разваляхме черни магии с Демир Бозан, но за това ще разкажа в друг постинг, че е много дълго.
За по-нетърпеливите подавам жокер на долната снимка-това бяха нашите работни пособия:)))

image
 
Продължението вижте тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/07/03/shto-e-demirbozan-i-ima-li-pochva-u-nas-vtora-chast.975422

 Който иска да си направи справка за друга билка, може да потърси тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
 Гласувай:
41Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitkaloto - На тази тема съм стрийптиз уотър.
26.06.2012 20:33
На тази тема съм стрийптиз уотър.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mitkaloto
26.06.2012 20:50
Напълно те разбирам, до скоро и аз бях така, но на самодивското сборище ми се отвориха очите:)))
цитирай
3. mt46 - Здравей, Невенке!
26.06.2012 20:59
Трудно се намира разковничето...
ПП: Обаче страшни зъби имаш!... :)
цитирай
4. mariniki - много ми се иска да е
26.06.2012 21:15
разковничето...
но ще чакам с нетърпение да разкажеш повече
за сборището на самодивите и магьосниците...
най-сърдечно...
цитирай
5. kasnaprolet9999 - mt46
26.06.2012 21:18
Има го в почивна база "Горска фея" , за който ви писах миналия месец . Нашите приятели от с. Курново си го отглеждат в двора в едно импровизирано гьолче. А зъбите са ми наистина страшни:)))
цитирай
6. kasnaprolet9999 - marinik
26.06.2012 21:23
Не позна, погледни внимателно подадения от мен жокер в края на постинга и ще се сетиш:)))
цитирай
7. tsanynka - Може би -бабини зъби?
26.06.2012 21:43
Не съм много на "ти" с билките...:)
Поздравления за интересния постинг(както и за всички останали,които не съм коментирала:),но редовно чета:)))
Лека вечер!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tsanynka
26.06.2012 21:49
Горещо..пари..пари:)))
цитирай
9. alexs - Объркването е пълно. . . . . . и аз м...
26.06.2012 23:09
Объркването е пълно ......
и аз мисля като
7. tsanynka Tribulus terrestris-бабини зъби
1Истински природен заместител на виаграта..
повишаване нивата на тестостерона
подпомагаща сексуалната потентност
2лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (намаляване на холестероловите плаки, пречистване на кръвта - при хемороиди, циреи др.),
3.билката подходяща при предменструален синдром и менопауза

цитирай
10. kasnaprolet9999 - alexs
26.06.2012 23:24
Да, в началото и аз се обърках тотално.Добре че имам приятелка, която е самодива, казва се Димка и си има фирма ЕТ "Самодива". Сега разбираш ли, защо се отзовах на поканата и да отида на самодивското сборище-да почерпя инфо от извора:)))
цитирай
11. diadokolio - Поздравления, за груда Ви!
27.06.2012 07:38
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за изключителния труд, за да сте полезна на безчет хора!
Първо е важен човекът, а после и билката за него.
Няма една билка, която да е полезна, за всички членове на семейството, а от там и за всички хора.
Неправилното хранене, с която и да е полезна билка, носи отрицателни резултати.
Билките са подкрепящи, когато е възстановена хармонията на органите и мисленето ни.
Ползвам и отглеждам от 1997г. но отделям 48 часа на човека, а после и билката.
Всеки е уникален и неповторим, няма да има полза, ако мисли за органа си, а пренебрегва хармонията на тялото си!!!
Работя в местния парк, направил съм алея с билки, но отговарям на въпросите им, че не е за всеки.
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
12. stela50 - Винаги ме изненадваш, Късна Пролет ... Чудесен постинг !
27.06.2012 13:12
Колко хубаво звучи - разковниче ... да носи това послание,
прочетох с интерес ... Благодаря ти .
Чакаме репортаж от Самодивското сборище с нетърпение.
Сърдечен поздрав !
цитирай
13. kasnaprolet9999 - diadokolio
27.06.2012 21:08
Съгласна съм с теб. Медицинската радиестезия се занимава точно с това, да определи, кои билки са най-добри за даден човек. Навремето завърших и такива курсове при най-големия-бай-Георги от Варна (лека му пръст) По тази причина не наблягам на рецептите, а на разпознаването на билките. Такава задача съм си поставила с моите билкови постинги, а лечебните им свойства ги слагам, за да бъде всичко завършено. Билките ни действат не само със своя химичен състав, но и с вълновото си излъчване. Колкото до храненето, имам постинги с полезни съвети и за това. Здравето на човек зависи от комплексното прилагане на различни неща-хранене, диети, билки, гимнастика, масажи, биоенерготерапия, чист въздух и пр. Хубаво е, ако има профилактика, а не се чака да дойде болеста и тогава да се сетим за всичко това. Погледни в моя блогрол-№12-"Полезни съвети от различно естество" и ще намериш интересни неща по темата. Благодаря ти за пожеланията, бъди здрав и си подържай алеята с билки.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Колко хубаво звучи - разковниче. . . ...
27.06.2012 21:11
stela50 написа:
Колко хубаво звучи - разковниче ... да носи това послание,
прочетох с интерес ... Благодаря ти .
Чакаме репортаж от Самодивското сборище с нетърпение.
Сърдечен поздрав !


Ще има репортаж, но трябва да ми дойде музата, а нещо напоследък само лоши вести. Умират млади блогери, мъка ми е.
цитирай
15. tsanynka - Трабузан-е разновидност на
29.06.2012 04:48
билката "бабини зъби" /трибулус/, която вирее в България и има свойства, които не се срещат при другите видове...
цитирай
16. kasnaprolet9999 - tsanynka
29.06.2012 10:00
Пиша ти шестица. Поздрави!!
цитирай
17. iliada - Страхотна си!Отново и отново!П...
30.06.2012 16:31
Страхотна си!Отново и отново!Прегръдки!
цитирай
18. razkazvachka - Това си е цяла дисертация - изследване...
04.07.2012 09:47
Но не е нито едно от горните - имам изсушен пакет в къщи, но самата билка мога да снимам като ходя до градината на майка ми - беше си пренесла от гората и я насади до резервоара с водата - под лозница - но в къщи хваща някаква бяла плесен
Да, наистина, прилича на кандилка, но цялото стъбло има листенца - нежнозелени са - не съм видяла как цъфти - мисля, че са дребни бели цветчета според спомен от детските ми скитания из къра...
Приписват й се всякакви свойства - отровна е - трябва да се използва внимателно. Не може да спаси умиращи - каквото и да се твърди за нея
цитирай
19. kasnaprolet9999 - iliada
04.07.2012 23:01
Виж продължението, то дава светлина в тунела:)))
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Но не е нито едно от горните - имам ...
04.07.2012 23:04
razkazvachka написа:
Но не е нито едно от горните - имам изсушен пакет в къщи, но самата билка мога да снимам като ходя до градината на майка ми - беше си пренесла от гората и я насади до резервоара с водата - под лозница - но в къщи хваща някаква бяла плесен
Да, наистина, прилича на кандилка, но цялото стъбло има листенца - нежнозелени са - не съм видяла как цъфти - мисля, че са дребни бели цветчета според спомен от детските ми скитания из къра...
Приписват й се всякакви свойства - отровна е - трябва да се използва внимателно. Не може да спаси умиращи - каквото и да се твърди за нея

Когато търсех снимка за дребно обичниче видях, че има и с бели цветове, така че и там има подвидове. Виж тук:
http://www.flickr.com/photos/stationalpinejosephfourier/3389748210/

Всички билкари, с които говорих са категорични, че демирбозанът е бабини зъби.
цитирай
21. zvezdichka - Много интересни
26.07.2012 16:06
неща могат да се прочетат при теб Невенче! Прочетох и продължението. Мога само да те поздравя за това, което правиш!
цитирай
22. rossica59 - Демир бозан не е никаква билка или ...
04.01.2014 00:45
Демир бозан не е никаква билка или тревичка, напразно тук се правят опити да се гадае какво е.И никой посветен не би казал какво е още по вече написал , защото думите(баилките), не се казват на глас , още по малко се пишат. Той не се приема в някакви си и няколко си капсули, а еднократно и в много малко количество. по смисъл от турски преводът му е"това, което разрушава желязо". Но произходът на Демир бозан не е турски, просто така се нарича и тук.Няма нищо общо с разковничето или с бабин зъб или с която и да е билка!
цитирай
23. domashe - относно комбинацияята
13.10.2015 22:55
търсех компетентното Ви мнение и изчетох достаНаистина споменават 6 билки и са различни само спирея или блатен тъжник или имел А спиреята я имам от 1 година и едва наскоро прочетох че е аспирин от природата Блатния тъжник ползвам доста години а имела бе в чай при климактериума Великденчето съцо съм ползвалаБъдете жива и здрава Лека ноц
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14082929
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41286
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930