Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Всичко за билките-първа част
9. Всичко за билките-втора част
10. Всичко за билките-трета част
11. Всичко за билките-четвърта част
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Притча за скорпионите
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
15.08.2009 11:19 - Лятно вино с тръни
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Забавление   
Прочетен: 19136 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 12.12.2014 23:32image

Dipsacus laciniatus - Нарязанолистна лугачка, от сем. Лугачкови - Dipsaca. Среща се в цяла България. Листата на лугачката са без дръжки, пересто нарязани, сраснали в основата си. По тях също има немногобройни шипчета. Прилепени към стъблото, листата образуват около колената му нещо като затворена купа. В нея след дъжд се събира вода и там израстват новите разклонения. Може би именно тези естествени природни резервоарчета за подхранване с вода чрез запасяването й по височината на растението, а не чрез черпенето й от корена, е причина „тревата” да избуява толкова нависоко.
 Според едно интересно сведение, събраната в листната купичка вода се нарича луга, и оттам дошло името лугачка. В областта Граово тази луга се използва и за лечебни цели. В навечерието на Видовден поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на лугачката, с която вода след това лекували болни очи.

Същата практика съществува и в Саксония и в Чехия. Там свети Вит (Видовден) се счита за светец закрилник на зрението. На този ден в много райони на Средна Европа, страдащите от очни заболявания напръскват очите си със свежи клонки, овлажнени от росата, събрана в листните пазви на растението, което там се нарича „видовиня” или „вида”. Счита се, че тази роса има изключително благоприятно въздействие при очни заболявания. Росата се събира в шишенца и се използва през цялата година при „очебол”.

Предлагам на Вашето внимание една интересна статия:

Червеното вино увеличава сексуалното желание при жените, установиха екип от учени от Университета на Флоренция.

Разбира се, става дума за пийване в умерени граници - по 1-2 чаши на ден. Тогава гроздовият еликсир се превръща в мощен афродизиак за слабия пол.

Изследователите направили проучване сред 798 жени между 18 и 50 години от района на Кианти, в италианската област Тоскана. Там се произвежда и едно от най-хубавите червени вина на Италия, със запазено качество на произход.

Дамите били разделени на три групи - които пият по 1-2 чаши червен еликсир на ден, които пият по-малко от една чаша и въздържателките.

Жените, които обръщали повече от две чаши дневно, били изключени от проучването, за да се избегне рискът от анкета на “пияници”.

Всички изследвани дами, сексуално здрави, отговорили на въпросник от 19 точки, свързани с интимния им живот. Групата, която показала най-голямо увеличаване на апетита за секс след употреба на напитката, била тази на поемащите по 1-2 чаши червено вино дневно.

Химическото съдържание на напитката - танин, ензими, калий, натрий, различни фосфати и плодова захар, наистина води до увеличаване на притока на кръв и разширяване на обема на кръвоносните съдове в “ключовите” области на женското тяло - таза и матката.

Това неизменно води и до повече мерак за правене на секс. Въпреки това лекарите не открили съществена разлика между отделните групи изследвани жени по отношение на броя на получените оргазми и удовлетворението от физическия контакт след употребата на червено вино.

Пази либидото дълги години

Важна подробност е, че дамите, които обичат това питие, губят либидото си на много по-късна възраст от останалите, установили учените от Флоренция.

Така умерената употреба на червено вино се явява ключов фактор за запазване на сексуалната младост.

Но не само това - 2 чаши на ден са гаранция и за дълги години здраво сърце.

Антиоксиданти

Важна съставка на напитката са т. нар. флавоноиди - химически вещества, които заедно с полифенолите създават антиоксидантния ефект на червеното вино.

Организмът, особено в зрялата възраст на човека, произвежда мазнини, които се окисляват според естествените механизми на тялото, в непрекъснат досег с кислорода.

Така се образува лошият холестерол, натрупващ се по вътрешната страна на кръвоносните съдове.

Флавоноидите “изяждат” именно този холестерол, тъй като забавят процеса на окисляване на мазнините (оксидация).

Тези ценни вещества се съдържат в ципата на гроздовите зърна. Когато се прави червено вино, майсторите оставят плода да ферментира заедно с люспата, докато при бялото алкохолната течност се извлича само от сърцевината на зърното, като ципата се отстранява.

 Именно затова червеното вино съдържа флавоноиди и е такъв мощен антиоксидант. То се препоръчва в умерени количества не само като афродизиак, но и като профилактика срещу сърдечните заболявания.

Публикувано във в-к "Труд" от днес

image

Тази статия е поместих по повод на  коментар  от Качак, който ми каза да напиша нещо стимулиращо и за жените, защото топката е в нас в повечето случаи, та като я прочетох си казах, ето това е разковничето и си я сложих в блога. Дано сега повече жени да я прочетат и да има положителен ефект върху съвместното им съжителство с другия пол. Та в кратце за мъжете са тръните-ветрогон, камилски бодил, гръмотрън или  нарязанолистната лугачка, а за нас е червеното вино.
Двете неща може да се комбинират-във виното да се сложат тръни и след като поотлежи един месец да се пие съвместно на лунна светлина, така мисля, че разводите/разделите ще намалеят драстично. На който му допада тази идея да пробва, аз отивам за тръни!!!

  image
Справих се със задачата, това е обикновен магарешки трън. Подарявам го на
vihra13 - нейния втори коментар е с №1111 в общата ми класация.

Снимките са правени от съпруга ми в района на с.Макоцево.

  Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:   http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571   или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250

или

 

 kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011


Гласувай:
9
01. kasnaprolet9999 - Имам един въпрос към всички
15.08.2009 15:36
Знае ли някой, как се казва този трън на горните две снимки?
цитирай
2. анонимен - :)))
15.08.2009 16:56
Прилича ми на магарешки бодил:)))
цитирай
3. kasnaprolet9999 - vihra13
15.08.2009 17:00
На магарешкия бодил цвета е в тъмно розово до лилаво и стеблените му листата са му по-други, той не израства толкова високо.Прибавих го към постинга и ти го подарявам, там пише защо :))))
цитирай
4. анонимен - Благодаря за подаръка!!!
15.08.2009 18:50
Ще се възползвам.....:)))
цитирай
5. kasnaprolet9999 - vihra13
15.08.2009 20:23
Ти излезе права, това наистина е магарешки трън, но не е обикновен, а европейски, не става за лечение, то нашето си е най-добро :)))
Виж тук:
http://photo-cult.com/showpic.php?aut=adi125&id=453537
В България растат над 20 вида магарешки тръни. Най-често срещаните видове са: обикновен, увиснал, къдрав, кукест, балкански, европейски и шарски.
Среща се петнист бял трън, който прилича на обикновения магарешки трън, но само по цветната кошничка, листата са му доста големи и на бели петна, затова му казват още млечен трън и магарешки бодил, той е най-полезен от всички видове тръни.
Дру полезенг вид е магарешкия бодил Гингер, който е втори по значимост, след петнистия бял трън, следва го обикновения магарешки трън. Тези три вида се използват във фитотерапията, останалите видове ги ядат магаретата и мулетата, а пчелите събират мед от всички видове, защото общото е, че те са медоносни растения. Сега знаеш всичко, пък и аз днес си попълних знанията, имах празноти по видовете магарешки тръни, то не че ще ми свършат работа, ама поне няма вече да се чудя стават или не стават за нещо. Все пак всички тръни са много красиви.

цитирай
6. lambo - Пролет, извинявай за грешката
20.08.2009 16:28
Това растение изобщо не е от сем. Сложноцветни - Astera, както мислех. Така че, не е никакъв магарешки трън.

Това е Dipsacus laciniatus - Нарязанолистна лугачка, от сем. Лугачкови - Dipsaca. Среща се в цяла България.

Още един път, извинявай за грешката
цитирай
7. kasnaprolet9999 - lambo
21.08.2009 20:06
Аз го намерих на снимка на едно място и отдолу пишеше, че е магарешки трън, ам сигурно е някой незапознат фотограф, виж тук:
http://photo-cult.com/showpic.php?aut=adi125&id=453537

Освен това, по описание този прилича на европейския магарешки трън, който не е билка.
Виж отговора ми №5 на вихра.
Обещавам да не го ям :))), благодаря ти за информацията.
цитирай
8. lambo - Не вярвай на разни дилетанти
25.08.2009 11:09
Растение "магарешки бодил" няма.
Всяко растение има две имена - родово и видово

Копирай "Dipsacus laciniatus", пействай го в търсачката на Гугъла и търси на "Изображения"
Така се търсят растения, животни и гъби - по официалните им латински имена.

Някои по известни видове може да се търсят и по българските им имена.

Но има един проблем. В Гугъла има някакъв неизтребим вирус, който постоянно размества имената на тези видове под снимките и рисунките. Така че, внимавай ...

Между другото сега се връщам от родното си място - Велчевското до Троян. Пълно с цъфтящи нарязано-листни лугачки покрай реката (Осъм) и покрай шосето. Направих много снимки.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - lambo
25.08.2009 15:13
Благодаря ти за информацията, направих горното и видях още много снимки на лугачки. Разбрах също, че се използват в текстилната промишленост и се отглеждат в големи количества за такива цели.
На петнистия бял трън му казват магарешки бодил, наименование от народната медицина. Ето тук пише доста за него:
http://www.bb-team.org/articles/3223/
цитирай
10. lambo - Това е Бял трън на горния адрес
25.08.2009 22:13
Не е Магарешки бодил.
Родът Silybum - Бял трън, е много близък до родът Carduus - Магарешки бодил.
И двата рода са от сем. Astera - Сложноцветни

Разликата е че, стъблото на Белия трън не е крилато, а стъблата на Магарешките бодили са крилати.
У нас има само 1 вид Бял трън, и 15 вида Магарешки бодили
цитирай
11. kasnaprolet9999 - lambo
25.08.2009 22:25
И аз това казвам, че е петнист бял трън, но някъде му казват и магарешки бодил. В България има 20 вида магарешки тръни, пишеше го в един пчеларски сайт- виж моя коментар №5. Има и магарешки бодил Гингер.
цитирай
12. lambo - Няма 20 вида магарешки бодили в БГ
26.08.2009 09:04
Според последните научни (не пчеларски) данни са 14 вида. Иначе по света рода им (Carduus) е от около 90 вида.

Колкото до род Onopordum = Гингер, Камилски трън. Той също е от сем. Astera - Сложноцветни.
По света има около 40 вида от този род, като в БГ се срещат само 4 вида, или точно 10%.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - lamb
27.08.2009 12:39
Ти ми събра очите с твоите познания. Ето това е мъж за пример, всичко знае за тръните и вероятно никога няма да има проблеми с либидото. Ламбо, ако си ги сложиш в червено винце да знаеш, че няма да сбъркаш, особено ако го пиеш в подходяща компания.
Браво на теб, железен си!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10414666
Постинги: 793
Коментари: 16220
Гласове: 38892
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930