Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2013 23:31 - Вкусотийка
Автор: maxy Категория: Рецепти   
Прочетен: 3173 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 04.01.2013 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тъй като в блога ми става въпрос за рецепти реших да ви покажа една доста вкусна и лесно за приготвяне рецепта за едно традиционо българско ястие а имено мусаката! Но не забравяйте че едно ястие за да стане невероятно трябва да добавите и една щипка любов!!! 

     Необходимите продукти за мусака:

1. 500 грама кайма (най-добре смес)
2. 1 кг картофи
3. 2 големи глави лук
4. 3 средно големи домата / Ѕ буркан
5. 1 кофичка кисело мляко
6. 2 яйца
7. 100 грама кашкавал
8. 5 супени лъжици брашно
9. 1 кафена чаша олио
10. 1 супена лъжица червен пипер, Ѕ чаена лъжица черен пипер, 1 чаена лъжица чубрица

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
60 минути за печене

7-8 Порции.



Рецептата за мусака в три стъпки:


1.
 Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер, чубрицата,сминдух и дафинов лист. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.

2.
 След като водата от доматите изври добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една пълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до докато водата изври, а картофите станат златисти.

3.
Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете докато порозовее.


Преди сервиране може да поръсите всяко парче мусака преди сервиране с дребно нарязан магданоз.

Повярвайте ми става страхотно вкусна!!! 



Гласувай:
3



Следващ постинг

1. suny84 - Аз пък не слагам брашно
06.01.2013 23:03
и освен другите продукти добавям и морков, но сигурно и така е вкусна.
цитирай
2. maxy - :)
07.01.2013 17:39
Хаха това е въпрос на вкус но тъй като аз не харесвам моркова на мусаката просто не го добавям.Ако сложите брашно на заливката тя става по плътна и вкусна.Пробвайте нищо не губите. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maxy
Категория: Други
Прочетен: 203435
Постинги: 11
Коментари: 60
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930