Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Всичко за билките-първа част
9. Всичко за билките-втора част
10. Всичко за билките-трета част
11. Всичко за билките-четвърта част
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Притча за скорпионите
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
31.07 20:01 - Малка клопачка по макоцевски поляни.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1973 Коментари: 12 Гласове:
17

Последна промяна: 03.08 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Доскоро подминавах тази билка и си мислех, че е фуражно цвете, подобно на жълтата люцерна. Нея няма да я срещнете самичка, пълни поляните и като ги гледаш, сякаш слънцето се къпе в тях. Мислех си навремето, ех защо това не е билка, да береш да береш и пак да остане. Никъде не намирах информация за нея и даже не знаех как се казва. Но в билкарската група във фейса научих името й, а с течение на времето разбрах, че растат няколко вида клопачки в България.

image

Един мъж от нашата група, Тодор Кръстев,  изнамери статия на английски, в която са описани лечебните свойства на малката клопачка и направо ни събра очите. Друга жена, Таня Стойнева, пък се похвали как леля й излекувала колита за няколко дена с клопачка, но така и не знае от кой вид е клопачката. И така тази пролет направих доста снимки на малката клопачка, която бе засипала макоцевските поляни. Много е важно да се разпознава от останалите видове клопачки-теснолистната (Rhinanthus angustifolius) и румелийската (Rhinanthus rumelicus Vel), защото те не са лечебни.

image

Малка клопачка — Rhinanthus minor L.

Едногодишно тревисто растение с изправено, просто или слабо разклонено и слабо ресничесто стъбло, високо 5–50 см. Листата срещуположни, овални до линейно-ланцетни, дълги 2–4 см, широки 5–10 мм, по-къси от междувъзлието, грапави, ситно ресничести, назъбени, приседнали. Цветовете приседнали, събрани във връхни класовидни съцветия, с прицветници. Чашката звънчевидна с 4 зъбеца, гола, отстрани сплескана и при плодовете мехуресто подута. Венчето жълто, дълго 12–15 мм, с права венечна тръбица, която обикновено е по-къса от чашката, двуустно, като горната устна е по-дълга от долната и е със синкави къси зъбци (до 1 мм). Тичинките 4, от които двете по-дълги стърчат над венчето. Яйчникът горен. Плодът е сплескана двугнездна кутийка . Из планинските ливади на Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Витоша, Люлин, а също така и в Софийското поле. Цъфти май — юли. Употребява се в народната медицина.- описанието е дадено от лечителя Б. Китанов.


image


Малка клопачка - rhinanthus minor

Лечебни части на растението - листа, цвят и корени.
Повечето ползи за здравето от растението - Малка клопачка произтичат от химикали, съдържащи се в него. Това химично вещество, което се съдържа в нея е известно като хиперицин. То е червеникаво кафяво вещество. Химикалът се използва и за създаване на лечебни и терапевтични тинктури, които могат да бъдат използвани за много различни проблеми.
Малката клопачка съдържа няколко химични елементи като танини и летливи масла.
Тези химикали са известни като псевдо хиперицин. Тези химикали в растението допринасят за неговите стягащи и антисептични свойства.


imageimage

Малка клопачка - rhinanthus minor

 Растението е известно и с хипотензивното му действие, което се дължи на флавоноидите, които се съдържат в него.  

image

Малка клопачка - rhinanthus minor
Ползи за здравето и терапевтични приложения.
Има много терапевтични употреби като :
- Лечение на над или под секретите на жлъчните сокове в черния дроб. Това подпомага разграждането на мазнините.
- Лечение на хроничен ентероколит, или състояние, при което червата и най- вече тънките черва се възпаляват.
- Лечение на хиперциден гастрит, това е състояние, което се дължи на прекомерното производство на стомашни сокове и киселини. Това може да причини улцерация ( язви ) на стомашната лигавица.

image

 Малка клопачка - rhinanthus minor

Подобряване на симптомите на чернодробните състояния като жълтеница. Можете също така да използвате билката за лечение както на хроничен, така и на остър хепатит, както и на холецистит.
- Лечение на артериална хипертония, причинена от натрупване на холестерол в артериалните стени.
- Лечение на невровегетативна дистония, което е състояние, означено чрез прекомерно стимулиране на симпатиковата нервна система. Това заболяване засяга главно храносмилателните органи.

image

 Малка клопачка - rhinanthus minor

- Лечение на симптомите при менопаузата.
- Лечение на психологични състояния, като психомоторна нервност, истерични пристъпи и депресии, както и раздразнителни състояния.


image 

Малка клопачка - rhinanthus minor


- Лечение на симптомите при гингивит, както и болезнени абсцеси на зъбите. Гаргара и жабуркане с чай от билката може да ви помогне да излекувате симптомите на тези състояния.
- Лечение на тригеминалната невралгия, което е състояние причиняващо стрелкащи болезнени импулси през мускулите на лицето.

image
 
Малка клопачка - rhinanthus minor


- Билковите инфузии от това растение също могат да се използват за лечение на говорни разстройства, както и за нарушения на съня, като Сомнамбулизъм (наричан също ноктамбулизъм или ходене на сън) и Parasomnias ( парасуния ) това са специфични състояния, които възникват по време на сън и са свързани с комбинация от вегетативни, поведенчески и двигателни нарушения, които се появяват през нощта.

image

- Лечение на инконтиненция на урината и други тазови състояния.
- Лечение на гангрена, открити и инфектирани рани, както и хематоми. С пасти и лосиони, направени от инфузии на билката , могат да се прилагат локално върху раните за тяхното антисептично и лечебно действие.
- Противовъзпалителното действие на инфузиите от билката може да ви помогне да лекувате болки в гърба, ишиас и ревматични болки.
- Билков екстракт от нея с ленено масло може да се използва за направата на лосиони за лечение на слънчеви изгаряния, кожни екзема и локализирани инфекции.
- Масажирането на корема на бебетата с растително масло от билката може да им помогне да се отпуснат и да подобрят симптомите при колики.
- Благодарение на тонизиращото си действие, екстракт от билката може да се използва в козметиката. Екстракта помага за подмладяване на застаряваща и изсушена кожа.
- Други употреби :
- Маслен екстракт с растително масло от билката може да се използва върху фоточувствителната кожа за подобряване на кожните инфекции.

Информацията е от тук: http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/rattle.html#.Wm-DHS1v6N0.facebook


За съжаление там не е даден начин на приложение, но съм записала как лелята на Таня Стойнева е направила отварата от тази билка: С клопачката си излекувах колита преди 20 години.Бях много зле и се отбих при старата ми леля,която ме попита какво ми е че съм с болнав вид.Когато и обясних колко лекарства съм изпила и нищо не ми помага.Тя се изсмя и каза :сега ще те излекувам.Отиде в купата сено(късно есента) и суха ми донесе няколко стръкчета.Варих 2 пъти като чай и от тогава не ме е заболяло.Имам много билкови рецепти от мойта лечителка-(леля) за неща които в миналото са знаели.Така че 1-2стръкчета от тази билка сварени в 1л. вода за 5 минути се изчаква да се охлади и изпива за 2дни.

Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius), наричана често голяма клопачка, расте по високите части на планините и много прилича на малката, но е е по-висока и едра, често разклонена. Един човек от нашата билкарска група във фейса, Георги Врачев, е успял да я снима.

image
 
Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 

Едногодишно растение. Стъблото 10 - 50 (-60) см високо с многобройни скъсени междувъзлия, просто или в горната част разклонено с дъгообразно възходящи клонки, зелено, често с многобройни надлъжни черни линии, голо до умерено влакнесто. Листата 10 - 35 мм дълги и 2 - 15 мм широки, линейни, линейно ланцетни до яйцевидно ланцетни, по-дълги от междувъзлията, тъпо назъбено напилени, зелени, голи или с редки власинки. Прицветниците по-дълги от чашката, голи тясно триъгълни до яйцевидни, назъбени; долните зъбци около 5 мм дълги, към върха намаляващи по размери, връхните по-къси, широко. триъгълни. Чашката гола, по-рядко по ръба с власинки. Венчето 16 - 20 мм дълго, жълто; венечната тръбица 2 - 3 мм широка, повече или по-малко извита със затворено устие; горната устна с 1,5 - 2,5 мм дълги, виолетови зъбци, 2 - 3 пъти по-дълги, отколкото широки. Кутийката 6 - 12 мм дълга. Семената 3 - 5 (-6) мм.
Разпространение в България: Из ливади и посеви предимно в планини. Разпространено, от 1000 до ­към 2500 м надморска височина. (Конспект на висшата флора на България) .

image

Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 

image


Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 
image

Тук може схематично да се види разликата между малката(в ляво) и голямата клопачка(в дясно).


image

Това е снимка от нета на румелийска клопачка, за която до този момент не са открили лечебни свойства.

Описание:
Едногодишно растение. Стъблото 15 - 60 см високо със слабо удължени междувъзлия, изправено, просто или разклонено, зелено, често с надлъжни черни линии, в горната част гъсто до разсеяно жлезисто влакнесто. Листата ланцетни, продълговато ланцетни до яйцевидни, 10 - 30 мм дълги и 5 - 15 мм широки, тъпо назъбено напилени, зелени; интеркаларните листа 1 - 2 двойки или липсват. Сьцветието започва от V - X възел. Прицветниците жлезисто влакнести, триъгълно яйцевидни с остър връх, по края с къси, широко ланцетни почти еднакви зъбци. Чашката гъсто до разсеяно жлезисто влакнеста; власинките се запазват и при узряване на плодовете. Венчето до 20 мм дълго, жълто; венечната тръбица слабо извита със затворено устие; горната устна с 1,5 - 2,5 мм дълги 2 - 3 пъти по-дълги, отколкото широки, хоризонтално разперени, виолетови зъбци; долната устна по-къса от горната и доближена до нея. Кутийката 8 - 10 мм дълга, яйцевидно закръглена. Семената с около 1 мм широко ципесто крило.  

Надявам се, че ще можете да разпознавате малката клопачка от останалите видове клопачки, които не са достатъчно изследвани. Тя се използва само за лечение за кратки срокове, а не за всекидневен чай и профилактика, тъй като съдържа алкалоиди.Гласувай:
17
01. ikra - Привет :)
31.07 20:34
Много интересна информация, благодаря! Не съм предполагал, че има лечебни свойства. Като деца много обичахме да я късаме и кичим с нея :)
Приятна вечер :)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много интересна информация, бл...
31.07 20:46
ikra написа:
Много интересна информация, благодаря! Не съм предполагал, че има лечебни свойства. Като деца много обичахме да я късаме и кичим с нея :)
Приятна вечер :)

Много растения не са изучени и тепърва ще се правят изследвания за тях, науката напредва и търси нови растителни видове за лечение.Аз непрекъснато се изненадвам от открити нови видове билки, например великденчетата. Вече няколко вида са признати за лечебни, а по-рано се говореше само за един вид великденче-лечебното великденче.
цитирай
3. inel379 - Природата - неизчерпаемият извор!
01.08 05:35
Децата й винаги ни изненадват!
Красота и причудливост!
Лечение без химия.
Благодаря ти за интересното запознанство
с това дете на щедрата природа!
Поздрави сърдечни!
цитирай
4. myriad - Поздрави
01.08 07:28
на Макоцево от мен. :-)
цитирай
5. donchevav - Както винаги - детайлно, интере...
01.08 08:20
Както винаги - детайлно, интересно, полезно! Благодаря, Неви!
Весело лято на теб и красивото Макоцево!
Поздрави!
цитирай
6. katan - За всяка болка има билка.
01.08 10:57
За тази си помислих, че я познавам, но в по-детайлните снимки се разколебах.
Дали я знаят в билковите аптеки?
Много искам да я изпробвам.
Ех, Макоцево:)! Имам чувството, че там Бог е изсипал много билки.
Благодаря и поздрави!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Децата й винаги ни изненадват! ...
01.08 11:41
inel379 написа:
Децата й винаги ни изненадват!
Красота и причудливост!
Лечение без химия.
Благодаря ти за интересното запознанство
с това дете на щедрата природа!
Поздрави сърдечни!


Така е, всеки ден научавам нови билки и не преставам да се изненадвам от голямото разнообразие. Нямам достатъчно време да опиша всичките, за което много съжалявам. Поздрави!!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - на Макоцево от мен. :-) Покрай ...
01.08 11:42
myriad написа:
на Макоцево от мен. :-)


Покрай дъждовете редко ходим там, надявам се да дойде лятото най-сетне.Поздрави!!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Както винаги - детайлно, интере...
01.08 11:44
donchevav написа:
Както винаги - детайлно, интересно, полезно! Благодаря, Неви!
Весело лято на теб и красивото Макоцево!
Поздрави!


Благодаря, дано най-после дойде това лято, че все вали, даже и риган не успях да си набера.Поздрави!!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - За тази си помислих, че я познавам, ...
01.08 11:47
katan написа:
За тази си помислих, че я познавам, но в по-детайлните снимки се разколебах.
Дали я знаят в билковите аптеки?
Много искам да я изпробвам.
Ех, Макоцево:)! Имам чувството, че там Бог е изсипал много билки.
Благодаря и поздрави!


Няма начин да не си я виждала, расте в по-ниските планински ливади, на Витоша също я има. В билковите аптеки няма да я намериш, там продават по-традиционните билки, тази явно е от кошницата на старите лечители, след като Китанов е писал за нея. Поздрави!!
цитирай
11. zaw12929 - ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА Б...
03.08 12:19
ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА БЪЛГАРКИТЕ БИЛКИ!
ПОЗДРАВЛЕНИЕ!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА Б...
03.08 23:21
zaw12929 написа:
ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА БЪЛГАРКИТЕ БИЛКИ!
ПОЗДРАВЛЕНИЕ!


Може и да не ти се вярва, но така ми викаха в работата, която няма нищо общо с билките. Когато вършиш нещо с душа и сърце си железен отвсякъде. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10992064
Постинги: 801
Коментари: 16272
Гласове: 39214
Архив
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031