Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 12:20 - Хранене и физическа дегенерация
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5447 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 15.07.2013 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има едно интересно изследване проведено в Америка от д-р Франсис Потенджър между 1932г. и 1942г. То се нарича „Потенджър кат” и проследява предаващите се от поколение на поколение процеси на дегенерация. Експериментът е направен върху около 900 котки. Изследването отговаря на най-строгите научни стандарти от въпросния период. Шестстотин от деветстотинте котки имат пълна медицинска история, а медицинските наблюдения върху котките са записани. Котките живеят в големи открити развъдници, с еднакви условия. На контролните или „нормалните” котки се дават сурова храна, включваща: сурово месо, сурово прясно мляко и рибено масло. Диетата на останалите котки е непълноценна, тоест храната им е същата, но подложена на термична обработка. Поколенията на непълноценно хранените котки се подлагат също на непълноценно хранене. Четвърто поколение от тази категория не се появява, защото третата генерация от тази категория не успява да създаде жизнеспособно поколение; техните малки обикновено умирали до шестия месец.
Разликата между хранените със сурова и готвена храна котки е впечатляваща. Нормално хранените със сурово месо и мляко били доста близки по размери и развитие, без промени в скелета, тонуса на тъканите или козината. Съдържанието на калций и фосфор в костите им е постоянно, а вътрешните органи се развиват напълно. Те са устойчиви срещу инфекции, бълхи и паразити и не проявяват признаци на алергии. Имат добро ментално състояние и са приятелски настроени, имат добра координация. Създават качествено поколение и нямат проблеми с раждането и кърменето.
Съвсем друго е положението с котките, които са хранени с готвени месо и мляко. Те раждат малки с всевъзможни вариации в скелетната структура. При третото поколение костите им стават меки като гума. Всички непълноценно хранени поколения страдат от сърдечни проблеми, нарушения в зрението, слаба активност и възпаления на щитовидната жлеза и пикочния мехур, артрит и възпаления на ставите, възпаления на нервната система с парализа и менингит. Имат бъбречни инфекции и общо влошаване на състоянието на вътрешните органи. При аутопсиите става ясно, че женските имат атрофия на яйчниците, а при мъжките се наблюдава спад в активната спермогенеза. 
Броят на спонтанните аборти нараства от поколение на поколение. Раждането протича трудно и отнема живота на много женски. Смъртността сред малките е висока. Раничките по кожата и алергиите са често срещано явление и стават по-сериозни с всяко следващо поколение непълноценно хранени котки. Съдържанието на калций и фосфор в костите намалява от поколение на поколение. Резците на котките са неравномерно разположени, неравни и притиснати едни в други. Менталният статус на хранените с готвена храна животни се отличава с по-голяма раздразнителност. Мъжките стават по-послушни, а сексуалният им интерес намалява. Има и размяна на ролите: мъжките ставата по-послушни, а женските по-агресивни. Забелязва се също така увеличен сексуален интерес към представителите от същия пол. Подобно поведение не се забелязва при хранените
 
само със сурова храна котки.
Когато връщат хранените с непълноценна храна към суровоядство е трябвало да минат четири поколения, за да възвърнат нормалното си здраве, като от поколение на поколение се е забелязвало подобряване на здравето. 
Правени са и други подобни експерименти, като са давани по две трети мляко и една трета месо. Млякото е било пастьоризирано, кондензирано или подсладено кондензирано. Най-много дегенерации е имало при групата, употребяваща подсладено кондензирано мляко. Хранените с подсладено пастьоризирано мляко животни проявяват извънмерна раздразнителност.  В днешно време при хората случаите на проява на прекалена чувствителност към своето обкръжение, стерилитета, проблемите с щитовидната жлеза и алергиите се увеличават. Струва си да се вгледаме в това изследване.
Нормално хранените със сурова храна котки не страдат от никакви проблеми. Котките, хранени с топлинно обработени месо и мляко, развиват много видове алергии с хрипове, кихане и чесане. Алергиите към млякото са разпространено явление. Хранените с готвени храни котки са по-нервни и престават да мъркат. Стерилитетът сред тях се увеличава.
Има и друго изследване при плъхове, които били хранени с пълнозърнеста пшеница и с бяло брашно. Първите били здрави, а вторите развили кариеси, били със затруднена възможност за възпроизводство и повишена агресивност.
Изводите всеки може да направи за себе си. 
В нашата цивилизация зачестяват случаите на сърдечни болести, артрит, алергии, рак, хиперактивност, наркомания, депресия (смята се, че от нея страдат четиридесет милиона възрастни, а петстотин хиляди деца взимат „Прозак” и други антидепресанти), склонност към насилие и стерилитет.  Очевидно състоянието на човешката популация не се различава особено от общата дегенерация, наблюдавана при непълноценно хранените котки от изследването на д-р Потенджър. Възможно ли е това изследване да е ускорен вариант със случващото се със здравето на нашето общество? Има ли смисъл да чакаме всички доказателства да бъдат документирани, преди да променим посоката, която сме тръгнали?
Вярвам във възможностите на всеки един разумен и мислещ човек да направи правилните стъпки. Промяната на хранителният режим е възможна и малките стъпки могат да ни доведат до добри резултати.1

В йерархията на храните безспорно най-полезни са живите храни (наричани така, защото са богати на ензими). Те се наричат още биогенни храни 2(на анг. ез. са познати и като life renewing food) и те дават на организма ни много повече енергия отколкото той е изразходвал, за да ги разградим. Затова техният дял трябва да е поне 25% от общото количество консумирана храна. Биогенни храни са: суровите кълнове и ядки, меда и пчелните продукти, микроводорасли (това са микроскопични водорасли, които дават енергия на най-голямото животно на Земята – китът). Биогенна храна е и майчината кърма. Тези храни често се използват и за лечение. Всеки е чувал, че няколко капки кърма могат да излекуват конюнктивит или хрема. Медът и пчелните продукти са в основата на цял вид лечебна практика – апитерапия.
Следващата група е тази на биоактивните храни
 (на анг. ез. се наричат още и life sustaining food). Те представляват цялата гама от сурови зеленчуци и плодове, и техния дял трябва да е поне 50% от общото количество консумирана храна. Те, като правило, не дават много енергия на тялото, но и не консумират много за разграждането й. Затова не можем да живеем само на плодове през целия си живот. Но те създават ензимен комфорт – снабдяват тялото ни с необходимите за живота микроелементи, витамини и минерали. Можем да ги консумираме както пресни (за директна консумация или под формата на сок), така и сушени и замразени (загубите на полезни вещества при сушените е до 5%, а на замразените - до 30% спрямо пресните плодове и зеленчуци, но въпреки всичко са един чудесен хранителен източник).
Храните, претърпели термична обработка – (готвени на пара, печене, варене) се наричат
б
иостатични храни (на анг. ез. са познати още и като life slowing food)Tехния дял трябва да е до 25% от общото количество консумирана храна. Топлинната обработка променя химичните връзки между отделните хранителни компоненти в храната, а това означава, че се променя енергийната й стойност за организма. Загубите на полезни вещества при готвените на пара храни са  между 15-60%, на готвените - между 40-100% (на престояла готвена храна загубите на полезни съставки са 100%!!!). След консумиране на биостатична храна организмът изразходва изключително много от собствената си енергия, за да разгради хранителните частици, т.е. за храносмилането. В края на процеса тялото ни получава енергия, която е по-малко, от тази, която е изразходило за храносмилателните процеси. Т.е. налице е отрицателен енергиен баланс. Затова след похапване ние сме сънливи, нищо не ни се прави, искаме да си полегнем, да поспим, нямаме енергия за работа.
Последният дял е на биоцидните храни 
(на анг. ез. се наричат още и life destroying food). Тук влизат пържените храни, консервирани храни, готвени на микровълнова фурна храни др. Желателно е тези храни въобще да не присъстват в нашето меню. Те се характеризират не само с високи загуби на полезни хранителни вещества (над 90% при готвените на микровълнова печка и 100% при останалите храни), но и с натрупване на голямо количество токсини.Биостатичните и биоцидните храни изискват и много повече време за приготвянето им спрямо биогенните и биоактивните храни, които могат да бъдат консумирани директно или с минимални приготовления.

Всичко зависи от нас самите. Не е нужно да преминем към 100 % сурови кълнове, ядки, плодове и зеленчуци, но те трябва да съставляват основен дял от консумираното количесто храна, ако желаем да се радваме на добро здраве.

И нека храната бъде вашето лекарство, и вашето лекарство бъде вашата храна" Хипократ.
Защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии]. 1 Коринтяни 6:20
Не е възможно хората да нарушават природния закон, като се отдават на неестествен апетит и долни страсти, а да не нарушават Божия Закон. Затова Бог е промислил светлината на здравната реформа да ни озари, за да видим греха си в нарушаването на установените от Него закони на тялото. Всичките ни радости или страдания идват от спазването или от нарушаването на природните закони.
"Съвети за диетата и храненето", Е. Г. Уайт


   _____________
1 http://www.vodorasli.com
2 http://www.holisticabg.com
3 Интересен факт е, че група германски учени получават заповед от Гестапо да се създадат съоръжение, чрез което германските войници и офицери да получават по всяко време бърза топла храна, докато се намират на територията на СССР. Така се ражда микровълновата печка, но още в първия зимен сезон главното командване на вермахта се е отказало от този нея и е разпоредило, че е по-добре да се приема замръзнала храна, отколкото модифицирана и облъчена.  Повече за вредата от микровълновата печка: http://anticancer-bg.com/




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796454
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031