Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Всичко за билките-първа част
9. Всичко за билките-втора част
10. Всичко за билките-трета част
11. Всичко за билките-четвърта част
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Притча за скорпионите
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
18.05.2014 19:50 - Други приложения на амаранта.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 5510 Коментари: 14 Гласове:
20

Последна промяна: 18.05.2014 19:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

В предишния постинг ви разказах за хранителните и лечебните свойства на амаранта за човешкия организъм, като наблегнах върху направата на отвари, запарки и масло от неговите листа и семена в домашни условия. За да бъдем здрави и красиви трябва всекидневно да наблягаме на неговото превантивно укрепващо действие.
Преди няколко дни отбелязахме деня на европейското здравословно хранене и готвене с деца. Считам, че е наложително включването му в рационалното здравословно хранене, като профилактика срещу заболявания на деца и възрастни. Установено е, че за нормалното си съществуване човешкият организъм ежедневно се нуждае от 5-10 мг. полиненаситени мастни киселини, прекрасен източник на които представлява амаранта. Консумирането на храни, които съдържат амарант, има изключително благоприятен ефект върху хора със стомашно-чревни проблеми, бременни жени, новородени и хора, които спортуват активно и се нуждаят от балансиран режим на хранене.

Внимание: Ако сте чули някъде, че Амарант ( Amarant ) е опасно за здравето като източник на канцерогени, това твърдение няма никаква връзка с растението Амарант. Просто някои недобросъвестни производители използват оцветител за храна със същото име ( забранен от 1976 г. насам ), който причинява рак. Типично си име - тринатриев сол, която се получава от каменовъглен катран. Като хранителна добавка е Е номер E123 .
Напротив, точно обратното, Amaranth - билка има противоракови свойства, тя се нарича чудо растение на двадесет и първи век.

Родината на Амаранта е Мексико и Перу, но вече се култивира в САЩ, Индия, Непал, Украйна, Русия, Китай, Япония и др., където съставлява важна част в менюто на немалка част от населението на тези страни. Например в Индия, както и в някои страни на Азия и Африка, амарантът осигурява около половината от консумираните растителни протеини. В Украйна с амарант сега се засяват около 10% от обработваемите земи, а водещ производител за Европа е Чехия.

image
Брашното и семената на амарант се използват като ценна храна (20%), в производството на хранителни добавки и храни: зърнени храни, хляб, тестени изделия, сладкарски изделия и детски храни. Когато се добави към пшенично брашно (10% ), изпечените от него хляб и кифлички придобиват лечебни свойства и не се втвърдяват. Вече в цял свят се произвеждат повече от тридесет вида амарантосъдържащи хранителни продукти: макаронени изделия, тестени изделия, сосове, чипс, бисквити, кифли, вафли, бисквити, безалкохолни напитки и бира. И това по същество е само началото на голямото шествие на планетата  на "златното зърно на Бога", призвано според  Н.И.Вавилов да нахрани човечеството. В едно няма съмнение - амарант просто трябва да включите в ежедневната си диета!

image

Хляб с амарантово брашно

Младите листа от амарант на вкус наподобяват тези на спанака. Те могат да се използват пресни, сушени и консервирана форма в салати, супи, месни и рибни ястия, сосове, печива, сладкиши, чайове, плодови напитки, сокове и сиропи с лечебни свойства.  Съвсем не е трудно да се направи и  салата от листата на амаранта, защото той се съчетава добре с всички салатни зеленчуци. Всякакви ястия и напитки с тях могат да помогнат бързо да се преборим с традиционните пролетни авитаминози. За целта са най-вкусни листата на сорт- овощен амарант.
САЛАТА: 200 гр  листа от амарант и 200 г листа от коприва, 50 г листа от див чесън ( може да замени с листа от пресен чесън ) се пропарва, нарязва, посолява и залива с растително масло или сметана.

image

Семената, печени или сурови, могат да се прибавят към запеканки, кексове, пудинги, торти и кифли.Те могат да се ядат и самостоятелно, когаго са печени, като при нагряване зърната се пукат  и придобиват приятен орехов вкус. Особено благоприятно е, че не съдържат глутен.

image

СУПА: Към 500 мл говежди или пилешки бульон, заедно с варени картофи, се добавят 400 грама пресни листа от амарант и 100 грама листа  киселец (преди това листата се  киснат до 3 минути във вряща вода), и се вари 10 минути, отстранява се от огъня и при непрекъснато разбъркване се прибавят на тънка струйка две разбити сурови яйца. Преди сервиране добавете заквасена сметана на вкус.

СОС: В дълбок съд кипнете 300 г сметана и прибавете: 200 г ситно нарязани млади листа от амарант, 100 г настъргано меко сирене и 5 г черен пипер.  На слаб огън продължавайте да  разбърквате, докато напълно се разтопи сиренето.

КРОКЕТИ: Изпържете 50 гр семена от амарант и прибавете към тях намачкани предварително на пюре варени картофи (100 г), грах (100 г) и моркови (50 грама). Старателно разбъркайте всички продукти и добавете две сурови яйца. Оформете малки крокети и ги оваляйте в галета или брашно, след което и ги запържвате в олио.

КОТЛЕТ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ: приготвя се смес от: 200гр бланширани листа от амарант ( потапят се до 3 минути във вряща подсолена вода, след което се нарязвят), 50 г настърган кашкавал, една скилидка чесън, 50 грама бял хляб, 2 супени лъжици брашно, 2 сурови яйца, черен пипер и сол на вкус. Ако е необходимо сместа се разрежда с малко количество сметана, оформят се котлети, които се овалят в галета и се запържват в зехтин.

image

Кюфтета: Приготвя се смес от: 200 г печени семена или амарантово брашно, 150 грама мляно месо (говеждо или птиче), 2 яйца и сол на вкус. Оформят се кюфтенцата и се овалват в пшенично брашно, след което се запържват на силен огън. Поднасят се с доматен сос със здушени лук и моркови.

ЧАЙ: една супена лъжица от пресни или изсушени листа и цветове на амарант (можете да се заместят със семена) и половин чаена лъжичка маточина или мента се запарват в 100 г вода, загрята до 70 градуса в захлупен емайлиран или стъклен съд в продължение на 5-7 минути, след което се долива с преварена вода да стигне до 200 г цялата запарка и се подслажда със захар или мед - на вкус.

Напитка "бодрост": 4-5 големи узрели домати се обелват и нарязват на ренде. В полученото пюре се излива една чаша кисел квас или кисело мляко напитка Tang (айран , кумис). Добавят се 7-8 смачкани листа от амарант, една четвърт чаена лъжица черен пипер. Разбива се всичко, до като се получи еднородна смес и напитката е готова. Особено се препоръчва на мъжкото население като фолклор "зелена виагра".

image

В последно време Амарантът все повече намира  козметични приложения. Благодарение на съдържащите се във всички свои части биологично активни вещества, включително и уникални, той  участва в различни козметични препарати и оказва защитен, оздравяващ, подобряващ и подмладяващ ефект върху кожата, косата и ноктите. Лосиони, маски, компреси, основани на амарант хидратират, подхранват, омекотяват и изглаждат кожата и придават свеж и кадифен тен. Прилагането на амаранта в грижата за косата  укрепва корените, стимулира растежа и възстановява тяхната структура, придава еластичност и блясък.

ЛОСИОНИ
Прясно изцеден сок от листата на растението се използва като лосион за лицето и шията.
запарка-лосион : 1 супена лъжица изсушени билки (или 2-3 пресни листа) се залива с чаша преварена вода, киснат 1-1,5 часа и се прецежда. С нея се избърсва лицето и шията 3-4 пъти на ден.

image

МАСКИ
За всички типове кожа: 2 супени лъжици сок от амарант се смесва с 2 супени лъжици заквасена сметана и се полага на тънък слой върху лицето и шията в продължение на 15-20 минути, след което се отмиват с топла вода.

За мазна кожа: смесват се пресни листа от амарант с брашно от семената. Сместа под формата на маска се прилага върху кожата за 15-20 минути, след което лицето се промива с топла вода. След това сложете на лицето в продължение на 5 минути влажна и студена кърпа, намокрена с лосион-запарка от амарант.

За суха кожа : 2 супени лъжици сок от амарант, суров яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка обезмаслена заквасена сметана, 3-4 капки масло от амарант . Съставките се смесват и се прилагат като маската на кожата. След 20 мин се измива с топла вода.


image

Компрес за кожата около очите: Намачкани свежи листа от амарант се слагат върху клепачите при затворени очи и областа около тях, се покрива с навлажнени тампони. След 15 минути се отстранява и  очите се изплакват с топла вода. Процедурата се повтаря два пъти на седмица, за да се постигне видим ефект.

Компрес за кожата на шията и гърдите:  Намачкани свежи листа от амарант се смесват с топло мляко, докато станат на каша. Нанасят се на равномерен слой върху салфетка и се полагат на шията и гърдите в продължение на 15-20 минути, след което се отмиват с топла вода.

image

ГРИЖА ЗА КОСАТА
Приготвяне на отвара: 3 супени лъжици смачкани сушени листа или 6-8 пресни листа амарант се запарват с вряла вода в термос от един литър и така престоява един ден, след което се разрежда с топла вода в съотношение 1:1. Нанася се върху косата 1-2 пъти на седмица.

Екстракт от масло от амарант за укрепване на косата при косопад: Екстрактът се втрива в скалпа всекидневно преди лягане. Лечението за 1 до 6 месеца.

image

Отвара за вана : 300-400 гр листа амарант се заливат с 2 литра вряла вода и се варят в плътно затворен съд 15 минути. След изтиване се прецежда и отварата се смесва с водата във ваната. Продължителност на банята - 20 минути.

image

Горе на снимката не съм аз, но това лято ще обикалям около такива чудеса в двора си, защото вече съм направила разсад и първите малки амарантчета са поникнали. Едвам се подават от почвата и ми е трудно да ги снимам, но като пораснат ще ви ги покажа и ще споделя опита си в отглеждането им в друг постинг.

image

Още не е късно да си засадите семенца в едно сандъче на прозореца, на половин сантиметър под почвата, и да го оставите на слънце. Поливайте всеки божи ден до като станат високи поне една педя и след това ги разсадете на двора, в близката градинка или в междублоково пространство. Може и в голяма саксия на балкона, но да има само един брой амарант в нея. Всяко растение има капацитет да роди от 40 до 60 хиляди семена, достатъчно да задоволи основните ви нужди.
При полагането на готовия разсад навън трябва да се остави разстояние 20-25 см между растенията в един ред и 60-70 cm между редовете. Ако се засеят пряко семена за сеитба в почвата навън, растенията се развиват много бавно, така че през първият месец е нужно внимателно плевене на плевелите. По-нататък ръста се ускорява, така че за една нощ амаранта пораства 5-7 см и той е в състояние да подтисне плевелите около него. Препоръчва се провеждане на редовно поливане, особено след засаждането и по време на първоначалния растеж. С развитието на корените те отиват толкова дълбоко в почвата, че почти не се нуждаят от поливане. Изберете най-слънчевото място в двора си за отглеждането на тези растения.

През есента, след като семената узреят, те се събират за подготовка на лековитото амарантово масло или за други приложения, като се запазват семена за разсад, събрани от най-стабилните растения. Отрязва се горната част на растението - цвета, заедно със семената и се доизсушава на сенчесто и проветриво място.

image

Сигналът за съзряването им са следните: зачервяване, изсушаване и лишаване от долните листа, стволови промяна в цвета от наситено зелен или червен до белезникав. Тогава семената лесно се изливат от семенниците с леко разтърсване и накрая се суши. Метлицата се потрива с ръце и семената се пропускат през фино сито. Семената остават жизнеспособни до 5 години.

Всички снимки са от нета.
Още за приложението на амаранта в кулинарията може да погледнете и в този сайт,  където има други интересни рецепти:
www.kukuriak.com/amarant/




Гласувай:
21
1



1. martito - Все така съм впечатлена! Наистина ...
19.05.2014 09:30
Все така съм впечатлена! Наистина не знаех колко полезен може да е амарантът:)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Все така съм впечатлена! Наистина ...
19.05.2014 14:31
martito написа:
Все така съм впечатлена! Наистина не знаех колко полезен може да е амарантът:)


Аз също и нямам търпение да опитам нещо с тях. Днес съм накиснала семенца в топла вода и довечера ще ги прибавя към салатата, без да ги варя. Купих ги от един диетичен магазин и са бледожълти на цвят.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления, Невена!
20.05.2014 08:35
Ти написа цял научен труд за амаранта, всичко за него от А до Я
Като гледам на снимките се сещам, че леля ми беше посадила на мястото от него. Питах я какво е, беше преди години, засмя се, но не можа да ми каже, някой и дал семената Освен всичко друго е и красиво, като цвете е!
Дъщерята се интересува от билки Аз пък, в резултат от прочетеното в твоя материал отидох да проверя в билковата аптека. Случайно дочух, че търсят човек. Казах на дъщерята и тя хукна веднага. Май ще си сменя амплоато!
Поздрави!
цитирай
4. martito - Ха сега кажи - как бяха семенцата...
20.05.2014 08:51
Ха сега кажи - как бяха семенцата:)
Инак аз имам, но го добавям в супи примерно, не съм го опитвала накиснат във вода:)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Ти написа цял научен труд за амар...
20.05.2014 15:37
leonleonovpom2 написа:
Ти написа цял научен труд за амаранта, всичко за него от А до Я
Като гледам на снимките се сещам, че леля ми беше посадила на мястото от него. Питах я какво е, беше преди години, засмя се, но не можа да ми каже, някой и дал семената Освен всичко друго е и красиво, като цвете е!
Дъщерята се интересува от билки Аз пък, в резултат от прочетеното в твоя материал отидох да проверя в билковата аптека. Случайно дочух, че търсят човек. Казах на дъщерята и тя хукна веднага. Май ще си сменя амплоато!
Поздрави!


Ами и аз бях като леля ти, само дето не чаках някой да ми даде семената, а сама си ги набрах от дворчето на хазайката, където летуваме в Поморие. Дано се уреди дъщеря ти, но в билкова аптека няма да намериш семе от амарант. Продават го в диетични магазини. Преди няколко дена си купих-500 гр., струва 4.50 лв. и го изпробвах сварено в салата. Тръгнала съм вече по пътя на безсмъртието:)))
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Ха сега кажи - как бяха семенцата...
20.05.2014 15:42
martito написа:
Ха сега кажи - как бяха семенцата:)
Инак аз имам, но го добавям в супи примерно, не съм го опитвала накиснат във вода:)


Накиснах ги сутринта с топла вода и очаквах да поомекнат и да се раздуят както овесените ядки например, но не се получи. Вечерта загубих търпение и така, както са с водата ги сварих на тих огън за около 20 мин. Водата почти се изпари и стана гъста като каша, но семенцата стояха цели и малко по-меки. На вкус нищо особено, но като ги сложих в салата с краставици и айсберг стана доста интересно.
цитирай
7. ckarlet - Дори не бях чувала за тази билка, ...
22.05.2014 21:13
Дори не бях чувала за тази билка, Невенче. Колко полезна и интересна е твоята информация!
Поздрави!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Дори не бях чувала за тази билка, ...
22.05.2014 23:23
ckarlet написа:
Дори не бях чувала за тази билка, Невенче. Колко полезна и интересна е твоята информация!
Поздрави!


Ами и аз като теб, но казват човек се учи цял живот и е истина да знаеш. И понеже не съм скрънзла, каквото науча ви го предавам:)))
цитирай
9. livi - Питане за комбиниране на билки
23.05.2014 15:23
Здравейте, не се познаваме, но чета редовно Вашите съвети за билките - много полезни и забавни постинги. Разбрах от тях, че помагате на Ваши познати.
Бих искала да Ви попитам в какво съотношение мога да смесвам билките, понеже някои от тях са доста силни. Аз страдам от гонартроза на коленете и пия билковия чай на аптека "Розмарин" за крайници. Но реших да си бера билките сама, за да съм сигурна че са от чисто място и да са пресни. Вече съм набрала 16 билки от тази пролет и ще съм Ви много благодарна ако ме посъветвате за пропорциите - мисля мерителната единица да ми бъде 1 буркан от 800мл.
А билките са следните: бъз, блатен тъжник, глог, гитко, бреза, репей, хвощ, лайка, живовляк, невен, леска, глухарче, гръмотрън, плаун, трицвета, миши уши, бабини зъби.
Разбира се три от тях си ги купих, защото ги няма в Родопите.
Този чай го пия от 4 месеца и имам огромно подобрение и бих искала да го продължа, но вече с билки брани от мен.
Надявам се че няма да Ви затрудня много и ще съм Ви безкрайно благодарна.
Поздрави
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Здравейте, не се познаваме, но чета ...
23.05.2014 19:22
livi написа:
Здравейте, не се познаваме, но чета редовно Вашите съвети за билките - много полезни и забавни постинги. Разбрах от тях, че помагате на Ваши познати.
Бих искала да Ви попитам в какво съотношение мога да смесвам билките, понеже някои от тях са доста силни. Аз страдам от гонартроза на коленете и пия билковия чай на аптека "Розмарин" за крайници. Но реших да си бера билките сама, за да съм сигурна че са от чисто място и да са пресни. Вече съм набрала 16 билки от тази пролет и ще съм Ви много благодарна ако ме посъветвате за пропорциите - мисля мерителната единица да ми бъде 1 буркан от 800мл.
А билките са следните: бъз, блатен тъжник, глог, гитко, бреза, репей, хвощ, лайка, живовляк, невен, леска, глухарче, гръмотрън, плаун, трицвета, миши уши, бабини зъби.
Разбира се три от тях си ги купих, защото ги няма в Родопите.
Този чай го пия от 4 месеца и имам огромно подобрение и бих искала да го продължа, но вече с билки брани от мен.
Надявам се че няма да Ви затрудня много и ще съм Ви безкрайно благодарна.
Поздрави


Такива комбинации правят във всички билкови аптеки, като смесват добре билките.Може да ползвате това, което Ви е предписано в рецептата, която сте пили до сега. Примерно за 800 гр. кипяща вода е добре да бъдат 3 супени лъжици от сместа. Най-добре е обаче да разделите билките в два плика-в единия корените и плодовете (гръмотрън, репей, глухарче, бабини зъби), а в другия цветове и листа (бъз, живовлек, хвощ, невен, трицветна теменуга, леска, лайка и т.н.) Корените(2 суп. лъж.) варите 15 мин. на тих огън и след това прибавяте цветовете и листата(1 суп.лъж.)
Съветвам ви също от тях да направите и спиртен извлек по начина който ги правя аз(в много билкови постинги съм го описала), ще имате още по-голямо подобрение. От този извлек взимайте по 20 капки сутрин и вечер, разтворени в малко вода.
цитирай
11. livi - Благодаря много за съвета, така ще ...
25.05.2014 10:45
Благодаря много за съвета, така ще направя, ще разделя корените от другите. Но всъщност аз имах предвид самото съотнощение между билките: примерно от всички по 1 буркан като количество, т.е. ще се получи съотношение 1:1
Или да намаля количеството, напр. на 1/2 буркан само на тези билки, за които пише че са опасни и трябва да се внимава, напр. миши уши, бабини зъби, гръмотръна, репей.трицветата?
цитирай
12. livi - Относно спиртния извлек - ще се о...
25.05.2014 10:50
Относно спиртния извлек - ще се опитам да го направя, но мъжът ми ще бъде "мнооого щастлив" - хаха, ще му свърша ракията с 18 бр. билкови извлека по 200гр.
Ако успея сизвлеците - правя ги поотделно за всяка билка и после ги смесвам, нали така. А като почна да ги пия, мога ли да спра чая от тези билки?
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Относно спиртния извлек - ще се о...
13.10.2014 19:22
livi написа:
Относно спиртния извлек - ще се опитам да го направя, но мъжът ми ще бъде "мнооого щастлив" - хаха, ще му свърша ракията с 18 бр. билкови извлека по 200гр.
Ако успея сизвлеците - правя ги поотделно за всяка билка и после ги смесвам, нали така. А като почна да ги пия, мога ли да спра чая от тези билки?


Можеш да спреш чая от тях и да пийнеш сутрин някакъв общ тонизиращ чай, примерно само от бъз или липа, за да си прочистиш чревния тракт.
цитирай
14. sande - Амарант - гарант!
23.11.2015 14:38
Гарант за здраве!

Добре,Невена, си описала как да се грижим за него. Аз лично бяхучуден,че това растение може да съществува и баз каквито и да е грижи.Амарантът сам се грижи за себе си. Не разчита на друг. Чудно растение - уникално, жизнено, красиво, превантивно-лечебно, лечебно!

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10235539
Постинги: 793
Коментари: 16219
Гласове: 38811
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930