Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Всичко за билките-първа част
9. Всичко за билките-втора част
10. Всичко за билките-трета част
11. Всичко за билките-четвърта част
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Притча за скорпионите
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
21.05.2010 15:31 - Вече цъфна и царицата на билките Шипката-добрата магия на изцелението.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 16897 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 17.08.2010 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Цветовете на шипката (дивата роза), която е по-известна като шипка, са значително по-малки, отколкото на градинската роза. Цветовете са бели, розови или бледо червени и се появяват в края на пролетта и началото на лятото.

image
  Най-често срещащия се вид е този на Rosa canina,  или "Дива роза".  Родството й с градинската роза, както и приложението й в лечението на почти всички болести е причина повечето от билкарите да я наричат царица на билките.

image

Според енергийното виждане шипката стимулира емоциите. Вярва се, че контактът с бодливия храст засилва нежността в отношенията между мъжа и жената. Някои лечители приемат, че в узрелите плодове на шипката е съсредоточена “добрата магия на изцелението”. 

image

Направете шипките част от вашето седмично меню и болестите ще ви спохождат много по-рядко. С тях ще победите пролетната умора, ще укрепите защитните сили на организма, ще повишите жизнения си тонус и ще активирате обмяната на веществата на вашия организъм.

image

Само няколко шипки покриват всекидневната нужда на човешкия организъм от всички ценни витамини.Това са само малка част от вълшебните свойства на шипката, които действат превантивно. 

image  
Какво намерих за нея като информация в нета:
  Употребяема част: Използват се плодчетата , които се берат през септември, без да се чака пълното им узряване. Именно тогава те са най-богати на вит. С - ще познаете това по яркочервения им цвят.В следващия период, когато омекнат и станат тъмночервени, шипките губят голяма част от съдържанието на този витамин. Той намалява толкова по-бързо, колкото по-узрели са те и особено ако са осланени и омекнали.
 
image

Внимание: Шипката представлява храст с прави или извити стъбла, стигащи на дължина до 3 м и покрити с твърди бодливи, сърповидно извити шипове, а по листата има ситни бодлички, което особено много затрудняват билкарите при събирането на плодовете им и в частност моя милост. Настане ли есен, вечно ходя изподрана от бодлите на шипкате, трънката и глога.Ето защо брането им трябва да се извършва особено внимателно и търпеливо. За да достигнете по-високите клонки, използвайте помощна извита тояжка. Аз често задигах бастуна на свеки и действах с него, определено имах по-добри резултати.
   Съдържание:   витамини С, Р, В1 и В2, Е, РР К, каротин, пектин, органични киселини(лимонена и ябълчна), минерални соли (най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви), етерични масла и танини. Особеното е, че в плодовете има огромна концентрация на витамин С, с което те са сериозен „конкурент“ на цитрусовите плодове - чупят всички рекорди в 100г плод се съдържат 2500мг от него. Те са около 30-40 пъти по-богати на вит.С в сравнение с лимоните и червените домати и около 300 пъти по-богати в сравнение с ябълките.    Действие: Благодарение на това поливитаминно съдържание се подобрява окислително-редукционните процеси в нашите клетки и функциите на костния мозък,  активизират се ензимните ни системи, усилва се регенерацията на тъканите, синтезата на хормоните и се благоприятства въглехидратната обмяна в организма  Съдържанието на витамин Р способства за намаляване чупливостта на капилярите, като ги уплътнява, подпомага използуването на аскорбиновата киселина от организма. Витамин К влияе върху нормалното съсирване на кръвта. Пектинът пък образува защитен слой върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица и е изпитано лечебно средство при възпалението им. Минералните соли увеличават диурезата, а таниновите вещества пречат за образуване на гнилостни процеси в червата.

В своята цялост плодовете  действат диуретично, кръвоспиращо и запичащо, понижават съдържанието на холестерол в кръвта, забавят отлагането на атероматозни плаки в кръвоносните съдове, укрепват сърцето и кръвоносната система и са особено полезни при сърдечно-съдови заболявания.Те понижават кръвната захар, стимулират образуването на червени кръвни клетки и повишават нашата работоспособност, съдействат за укрепване и пълноценно функциониране на имунната и кръвоносната система, главния мозък и щитовидната жлеза. Използват се още за профилактично третиране и ускорено възстановяване на кожата (дерма, епидермис, колаген и еластин), за укрепване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички клетки с цел тяхното пълноценно функциониране. Имат и превантивно действие, препоръчително е да се консумират след прекарани заболявания, тъй като те повишават съпротивителните сили на организма.  
image

Приложение: при авитаминоза (скорбут) и хиповитаминоза (пролетна умора), диария, като помощно лечение при застойни течности в организма, пясък и камъни в пикочните пътища, нефрит, жлъчнокаменна болест, хепатит, цироза, маточни и носни кръвотечения, кървящи венци и хемероиди, анемия, нервно-психична умора или физическо изтощение на организма, хипертония, атеросклероза, диабет,  трескави състояния, настинки или вирусни инфекции и интоксикации (скарлатина, дифтерия, пневмония, коклюш и др). Прилагат се също при бавно зарастващи рани, за нормално зарастване на костите при счупване, при понижена секреторна дейност на стомаха и за подобряване на обмяната на веществата в организма. Прилагат се с успех и при очни заболявания, но най-вече за промивка на сълзящи очи.

 Традиционната тибетска медицина е използувала шипковия плод като лечебно средство при туберкулоза нa белите дробове, дизентерия, жлъчно - и пикочо- каменна болест, сърдечни заболявания, малария и хипертония .          Отвара от шипкови плодове се използува в българската народна медицина при чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания.  червен вятър, болести на простатата, трудно уриниране, албумин, лошо храносмилане, атеросклероза, за ободряване, коклюш, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние.
Впечатляващо е, че синтетичния вит. С, прилаган при лечението на цироза, не е толкова ефикасен, както шипковата отвара.   Знае се, че в стари времена шипката е била използувана като средство против кучешки бяс. Плодът със семето помага и при тении.

image 
Начин на приложение: 
Прави се отвара, като се залива с 250мл вряща вода 1 с.л. изсушен шипков плод (или само люспи). Вари се 10-15мин. в захлупен съд. След като изстине се прецежда и се пие (без да се подслажда) по половин чаена чаша два пъти дневно преди хранене. Витаминното съдържание се запазва по-добре при използването на запарка - една супена лъжица раздробени сушени люспи се заливат с една чаена чаша вряща вода. Съдът се захлупва и престоява на топло 24 часа. След прецеждане запарката може да се подслади с мед. Пие се както в предния случай, а ако сте направили по-голямо количество, може да го съхраните 3-4 дни в хладилник.   Чай от шипков плод: Две чаени лъжици цели шипки или шипкови люспи се слагат в емайлиран съд. Заливат се с една чаена чаша вода и се варят 10мин.След прецеждане, чаят се подслажда на вкус.    Външно приложение: промивки при сълзене на очите, за жабурене при зъбобол и гаргара при гърлобол, при кървене на венците.   Други употреби: Семената са диуретици и когато се изсушат и се стрият на прах, могат да се използват като лекарство срещу камъни в пикочния мехур. Дозата е около една чаена лъжица, размита в чаша вода. Отвара от семената, счукани или смлени, се пие и при камъни в жлъчката и бъбреците.  Маслото, което се извлича от шипките е разтворими антиоксиданти. Възхитителният свеж аромат, светло червеният цвят и богатото съдържание на хранителни вещества правят шипката едно от най-популярните подмладителни средства. Обикновено от него се приготвят кремове против бръчки. Добре подхранва и младата кожа. Особено благоприятно действие има върху кожата под очите. Шипковото брашно, приемано по 1 лъжица след ядене, се приема при изпаднало задно черво.    Плодовете на шипката могат да се ядат сурови или на сладко или мармалад. От тях може да се приготви и сироп. Сиропът от шипки е особено подходящ за бебетата и малките деца като хранителна добавка.

Особеност при плодовете от шипка е, че съдържащия се в тях витамин С е толкова устойчив, че даже и през зимата високият му % в приготвения от тях мармалад, сладко  или сироп се запазва.
Моята свекърва правеше мармалад по следния начин:
Добре изчистените и измити в две, три води шипки се варят в съд с вода, колкото да ги покрие. Когато омекнат още докато са горещи, се претриват през рядко сито. Получената каша се прецежда още два пъти, за да се отстранят и дребните влакънца и се вари в плитка тава на умерен огън. Бърка се непрекъснато, за да не загори.Когато се сгъсти, се прибавя захарта - на 3 кг плодове (сурови) 1 кг захар. Мармаладът е готов, когато след бъркалката по дъното на тавата се образува бразда, която се закрива бавно. Насипва се горещ в буркани и се затваря след като изстине. 

image 
 Стара баба-ягина рецепта: Вземат се 2 стръка полски хвощ и 15-20 плода от шипка. Билките се варят около половин час в 2 чаени чаши вода. Отварата се оставя да изстине и се прецежда. От нея се пие по 1 кафена чашка сутрин, обед и вечер преди ядене.
Прилага се при камъни в пикочния мехур.

Моят опит: Години подред правех много витаминозна напитка от сухи плодове от  глог , трънки и шипки, от всеки вид по 150 гр. Ето рецептата: Заливам сухите плодове с 4 л. вода и една чаша захар, предварително разтворена във вода. След седмица питието е готово, леко газирано, с чудесен вкус и червеникаво на цвят. Прецеждам го и е готово за консумация, а използваните плодове ги заливам ще веднъгж със същите съставки за втора употреба, извлекът от която става още по-силен и вкусен.

Първите три снимки с цетовете на шипката са взети от нета, останалите са правени от моя съпруг.
Имам постинг от миналата година за червения глог, вижте тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/21/proletni-bilki-cherven-glog-razgonva-zlite-duhove.337551

За трънките постингът е от тази година, вижте тук:
 
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/04/13/proletni-bilki-trynkite-veche-cyfnaha.527902

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250

 

 




Тагове:   здраве,


Гласувай:
13
0



1. ckarlet - Невенче, доста обширна и много п...
21.05.2010 19:26
Невенче, доста обширна и много полезна информация за шипките.
Те наистина действат тонизиращо!


цитирай
2. kasnaprolet9999 - ckarlet
21.05.2010 19:54
Ето, който обича чай от шипки как знае какво се случва с него, поздрави!!!
цитирай
3. pegas08 - Ето един полезен българин!
22.05.2010 08:53
Да живее!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - pegas08
22.05.2010 20:55
Благодаря за оценката, само да отбележа скромно, че съм женско :)))
цитирай
5. yuliya2006 - «Славянобългарска история Св. ...
24.05.2010 16:43
«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl
цитирай
6. kasnaprolet9999 - yuliya2006
24.05.2010 19:50
Благодаря ти, честит празник на славянската писменост, историята трябва да се знае и да се предава от поколение на поколение. Има за какво да се гордеем, но дано това да не бъде само, заради делата ни в минало време. Мечтая си за една силна и просперираща България с честни, интелигентни, трудолюбиви и можещи хора.
цитирай
7. pilaris - Шипок ?
14.10.2011 14:43
По стъблата на шипките се наблюдават едни образувания, като кафеви нишковидни туфички (вероятно паразити?), които в Чирпанска Бългания наричат "шипок". От години ги бера заедно с плодчетата и ги прибавям към чайчето. Един известен билкар от близкото минало от моя край (с.Колю Мариново) ги е препоръчвал при кашлица, тумори и др. За съжаление не успявам да намеря допълнителна информация за тях в литературата и ще те помоля да споделиш твоето мнение и опит.
Благодаря ти за ентусиазма и всеотдайността с които помагаш на много хора, доближаваш ни до природата и ни правиш по-добри. Поздрави!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - По стъблата на шипките се наблюд...
14.01.2015 20:15
pilaris написа:
По стъблата на шипките се наблюдават едни образувания, като кафеви нишковидни туфички (вероятно паразити?), които в Чирпанска Бългания наричат "шипок". От години ги бера заедно с плодчетата и ги прибавям към чайчето. Един известен билкар от близкото минало от моя край (с.Колю Мариново) ги е препоръчвал при кашлица, тумори и др. За съжаление не успявам да намеря допълнителна информация за тях в литературата и ще те помоля да споделиш твоето мнение и опит.
Благодаря ти за ентусиазма и всеотдайността с които помагаш на много хора, доближаваш ни до природата и ни правиш по-добри. Поздрави!


Добре правиш, аз също съм чувала, че с тях се лукува рак, но нямам наблюдение дали е вярно. Възможно е да се ползат профилактично.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10242116
Постинги: 793
Коментари: 16219
Гласове: 38814
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930