Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Всичко за билките-първа част
9. Всичко за билките-втора част
10. Всичко за билките-трета част
11. Всичко за билките-четвърта част
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Притча за скорпионите
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
07.08.2009 15:05 - Летни билки: Риган - лек от времето на Хипократ и вкусна подправка
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 22910 Коментари: 13 Гласове:
6

Последна промяна: 09.07 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В края на юли се поразходих из поляните над с. Макоцево и въпреки голямата суша, освен ветрогон успях да намеря малко риган. Той е много популярна билка, но малко хора знаят за всички негови качества. Направих тази снимка, за да Ви го покажа.

  image

Риганът (Origanum vulgare L.) се среща в диво състояние почти навсякъде у нас. Най-често се появява по сечищата из горите, край горските пътеки, покрай пътищата и по влажните места. Отглежда се и като културно растение заради ароматичното масло, което се съдържа в цялата надземна част и особено в цветовете. Маслото намира широко приложение в парфюмерията. Изсушените стъбла са добър заместител на чая. Стръковете се събират по време на цъфтеж, като се отрязват на 20 cm от върха, навързват се на китки и се сушат на сянка.Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розово-виолетови цветчета. 

 image
 риган (Origanum vulgare L.)-снимка на Галина Василева.
Тази и следващите снимки са дело на членове на билковата ни група във фейса.


Бащата на медицината Хипократ използвал ригана като антисептик за лечение на дихателни и стомашни неразположения. С есенциалното масло от риган елините третирали рани, ухапвания от змии и паяци. Използването на ригана като лечение на болести, засягащи дробовете и носоглътката, доминирало до 18 век. Век по-късно Еклектичната медицинска школа, промотираща билколечението започнала да предписва масло от риган като средство, стимулиращо менструацията.
  Доказани ползи:
  • Силен локален антисептик. Ефектът е най-изразен при етеричното масло от риган. Тези свойства могат да се използват при профилактика на възпаленията на кожата на често потящите се и влизащи в досег с много бактерии спортисти и фитнес любители, особено през летния сезон. 
  • Изразен бактерициден ефект. Приеман под формата на чай облекчава възпаленото гърло при настинки и грип. За това му свойство се сещаме най-често през зимния сезон. 
  • Облекчава болезнената менструация. 
  • Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:
  • Съдържа голямо количество вещества с антиоксидантна активност, но това само по себе си не го прави ефективен антиоксидант. Няма документирани случаи за проявени здравни ползи от подобен характер. Предстоят проучвания.
  • Твърди се, че намалява количеството на недиагностицираните бактериални паразити. Според популярна модерна теория в телата на хората живеят голям брой паразити, които рядко биват диагностицирани и лекувани. Поддръжниците на това схващане препоръчват ригана като едно от веществата с общо противопаразитно действие.
  • Придават му се облекчаващи свойства на симптоми на заболявания като: астма, СПИН, ревматоиден артрит и др. без да са налице изследвания, които да обосноват научно хипотезите.
 image
риган (Origanum vulgare L.)-снимка на Иван Кръстев.

Приложения:
потогонно, успокояващо кашлицата и отхрачващо при остри катари, при бронхити, трахеит, бронхиална астма, коклюш, при атония и газове на червата, спазми на стомаха и червата, чернодробни и жлъчни заболявания, при нервна възбуда, безсъние, главоболие, полова възбуда, външно: при кожни заболявания, екземи.

  image
риган (Origanum vulgare L.)-снимка на Мими Табакова

Начин на употреба:Външно дрогата се прилага под формата на бани при обриви, лишеи и др. Вътрешно риганът се предписва като запарка. Една-две супени лъжици ситно нарязан риган се запарва с 400 ml кипяща вода. Оставя се да кисне 30 min. От запарката се приема 3 пъти дневно по 60-120 ml според възрастта. Растението се употребява и като тонизираща напитка под формата на чай - приготвя се, като една чаена лъжичка дрога с 200 ml вода кипи в продължение на 5 min.

 image

бял риган
-снимка на Атанас Балакчиев

Белият риган
(Origanum heracleoticum L.)
Родината на белият риган е Средиземноморието. Той е подправка, много близка до майораната. Среща се в Европа и Азия.

Миризмата на ригана зависи от количеството слънце, което растението получава. Достига височина до 20 см. Стеблата са жилави, подобни на корени, с малки листенца. Цветчетата са ситни, бели на цвят. В миналото смятали, че риганът гони лошите духове и болестите.
Той е подходящ за подправяне на ястия от птици и тестени изделия. Има аромат и вкус, подобен на чубрицата. Много използван е в италианската кухня за сосове за спагети, лазаня, пица.

image

Бял
(Origanum heracleoticum L.)
-снимка на Иван Кръстев

Моят опит:
не се отличава с нищо от описаното по-горе, използвам
риган (Origanum vulgare L.)  профилактично като чай с тонизиращо и укрепващо действие, както и при лечение на грип и настинки.Смесвам го с мащерка и планинска чубрица за овкусяване на зелеви сърми, сосве и др.

image

При късането на стръковете винаги има опасност от изкореняването на растението и от нараняване на кожата на ръцете, затова при бране на билки винаги използвам ножица-вижда се тук в дясната ми ръка.Снимката е дело на моя съпруг.
  Който иска да се запознае с друга билка да погледне тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или:

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или


kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624

     



Гласувай:
6
0



1. mmmmmmmmm - При нас не е
07.08.2009 15:57
готов за бране.
И още един начин да се изпалзва - начукват се пържоли.Поръсват се с риган/ползвам бял/,лимон,зехтин.Престояват 24ч. и после на скарата:)
Поливалентна билка!:)
Поздрави от мен!:)))
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
07.08.2009 16:09
Аз също го използвам за подправка на сосове, месо и зелеви сърми и пълнени сушени червени чушки, като за целта към него прибавям счукани планинска чубрица и мащерка, става чудесен микс за каквото ти хрумне. Поздрави!
цитирай
3. анонимен - super e
07.08.2009 16:15
Източните Родопи - Ивайловградско и Крумовградско - в околностите на язовирите Студен Кладенец и яз. Ивайловград - Въпрос: - Защо са най-вкусни Агнетата от споменатите райони - Отговор:
Защото пасат само БИЛКИ!!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - анонимен 3
07.08.2009 16:59
наскоро мой колега беше на риболов на язовира Ивайловград, разказа ми, че домати като вашите-голями и вкусни, никога не е виждал. Там почвата е богата и има много вода, растителността е буйна и за това и билките ви са силни и вълшебни. И в с.Макоцево отглеждат все още агнета и кози, които са също много вкусни.
цитирай
5. haralanov - Здравейте!
08.08.2009 13:39
Риганът е чудесна подправка за пържоли.Казвам го най-сериозно.Хеле пък и ако се намира и изстудено бяло винце...
цитирай
6. kasnaprolet9999 - zlatnareka1
08.08.2009 19:18
Не говори така, аз провеждам тук курс по билкосъбиране, след като си го прочела и видяла снимките вече разбираш, стига с тази скромност :)))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - haralanov
08.08.2009 19:22
Вие с mmmmmmmmm (коментар 1) явно сте били на една маса, днес си купих пържоли и ще ги изпробвам тези дни с риган във ваша чест. Иначе и аз го ползвам за много неща-виж коментар 2, поздрави!
цитирай
8. mmmmmmmmm - Тази вечер
08.08.2009 20:55
имаме семеен празник и пържолите са на масата!
Заповядайте с нас!:))По позната Ви вече рецепта!:)))
И.....наздраве!:)))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm -
08.08.2009 22:57
Благодаря за поканата, късно го видях, вечерях пълнени чушки на фурна с месо и ориз, може би по някой друг повод ще дойда.
цитирай
10. tili - Какви сте ми
09.08.2009 02:20
гастрономи! Наздраве ;-)))
цитирай
11. kasnaprolet9999 - tili
10.08.2009 12:29
Храната прави борбата :))))
цитирай
12. анонимен - Бял риган
07.09.2010 03:10
Къде са правени снимките на този бял риган?
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Къде са правени снимките на този бял ...
29.07.2011 14:32
анонимен написа:
Къде са правени снимките на този бял риган?


Снимката е от нета и не знам, къде е правена, сложила съм я за да е пълно инфото за билката. Останалите снимки са мои и са правени в района на с.Макоцево.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10244936
Постинги: 793
Коментари: 16219
Гласове: 38817
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930