Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 09:52 - ХХХІІ. Хранене и кулинария при местните.
Автор: voinov50 Категория: Хоби   
Прочетен: 10153 Коментари: 18 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2009 18:04


(В Симитлийската котловина и подножието на северозападен Пирин)

 

Както споменахме по-горе местните люде са се хранили предимно с растителна храна, набавяна от природата. Месо се е консумирало изключително само по празниците. То е било ограничавано и от множеството пости, тъй като местното население е било традиционно християнско.

Тук е широко известен изразът “ веднъж да се хванем за зелено”.

След като човешкият организъм е изтощен през зимния период от липсата на витамини, рано напролет жените събирали току що поникнала коприва и приготвяли вкусна и питателна чорба с прибавката на малко ориз, сол и подправки. В следващите месеци събирали по ливадите кисилец и лапад, по-късно и лобода, от които приготвяли същите чорби. Лятото приготвяли изключително пържени ястия от свежи зеленчуци, растящи във всеки двор и градина, разнообразявани с варива от леща – която виреела изключително добре по наклонените планински терени, фасул – зелен и стар, нахут и картофи. За през зимата събирали припаси от изсушени зърнени култури, а картофите и празът съхранявали в ровници в дворовете. Доматите нарязвали и изсушавали на ивици, пиперът и зеленият фасул изсушавали на везеници, лукът и чесънът също. Плодовете като: Ябълки, круши, кайсии, сини сливи – също били нарязвани и изсушавани, поставяни в торбички от тензух, окачвани на някой пирон – зимата от тях се приготвял вкусен ушаф. В дървени качета задължително приготвяли зимните естествено ферментирали туршии, състоящи се от: зеле, моркови, чушки, зелени доматчета, краставички, малки (сугарни) пъпешчета и динички, понякога прибавяли и дребни полудиви круши. Лъкът, празът и чесънът са прибавяли към почти всички чорби и яхнии.

Ястията се приготвяли в болшинството си с прибавка на мас, а рядко с шарлаган (олио), което добивали в някои местни маслобойни от орехови ядки, рядко слънчоглед или афион. По празници са прибавяли пръжки или мешчинка (малки парчета месо, съхранявани осолени в качета, заедно със сланината), а понякага  и кокалче или джолан. Печено агнешко приготвяли два – три пъти в годината и само по големите празници: Гюргьов ден, Велик ден и Богородица. От същото месо се приготвял и курбан с прибавка на зеленчуци.

За по-добро “преглъщане” при сядане пред трапезата започвали с напръстник (малка стъклена чашка с вместимост 20 гр.) домашна лозова или сливова ракия, малко сирене или туршия, а между храната приемали по чаша – две домашно вино, или с току що издоено мляко или мътеница.

Понякога приготвяли супа от кокошка, сърми с лозов или зелев лист, трълян (запечен) фасул и пълнени червени пиперки с ориз или стар боб.

При отиване на гости, на кум или “прошки” задължително носели тепсия с “оризник”, баници с праз, тиква или др. плънка, бъклица с вино и пита – погача.

Природосъобразният начин на живот, приемът на току що откъснати от градината пресни зеленчуци – които често консумирали и сурови, на естествено ферментирали продукти, всекидневният прием на лук и чесън и добавката на малки количества ракия и вино, осигурявали на местните хора доживяването до една сравнително преклонна възраст. Не напразно европейските статистики от края на ХІХ век посочват българите като един от народите с най-много дълголетници като процент от населението.

 

Чорба от коприва: изсушена, предварително накисната или млада попарена зелена коприва се кавардисва в мазнина, прибавя се изчистеният и измит ориз, подправки и сол, залива се с гореща вода и се вари до готовност. При поднасянето по желание се подправя с кисело мляко, сирене или яйце (както при курбана).

 

Оризник по Брежански: предварително се задушават в тава зеленчуци: лук, пиперки, домати, прибавя се почистеният и измит ориз, прибавя се гореща вода в пропорция 1:3, овкусява се и ястието се запича под връшника.

По някои от празниците се приготвя бял оризник – само с мазнина сол и подправки, като отгоре се разхвърлят пръжки, парчета суджук или кървавица. По Никулден оризникът е с риба. Такъв бял ориз без прибавка на месо се ползвал и като гарнитура към други ястия.

 

Гювеч по Брежански: Приготвят се в тава върху печка или отвън на жарта в глинен сач последователно задушените зеленчуци (сини домати, картофи, лук, червени домати и червени пиперки), разрежда се с топла вода, овкусява се, глиненият съд се захлупва с капак с дупчиц и се пече до кулинарна готовност. С месо или без месо – ястието е изключително вкусно.

 

Яхния от картофи: приготвя се ароматна запръжка с мазнина, лук, пиперки и лъжица брашно, разрежда се с два черпака бульон или топла вода, прибавят се нарязаните на кубчета картофи, овкусява се със сол и подправки (предимно чубрица и магданоз) и ястието се оставя на бавен огън да уври до готовност.

 

Зрял фасул на фурна: Изчистеният и измит фасул се накисва от предната вечер в студена вода, изплаква се, залива се отново със студена вода и се вари на бавен огън. Прибавят се задушените в мазнина зеленчуци (лук, моркови). Скоро полуготовите зеленчуци и фасула се изсипват в тава, добавят се сол, червени домати – нарязани на ситно и джоджен, заливат се с малко топла вода и се пече на умерена температура във фурна или отвън на жарта под връшник (железен кубест капак с дръжка).

 

Цветан Войнов



Тагове:   кулинария,   местните,


Гласувай:
4



1. nadagr - Ще се възползвам от рецептите,
22.02.2009 10:11
а на чорбата от коприва може да се сложи и сирене.Също е много вкусно.
цитирай
2. voinov50 - Съгласен съм.
22.02.2009 10:19
Вкусно е, пробвал съм :))))))))
цитирай
3. glarus - замириса ми
22.02.2009 11:08
истински на вкуснооо!

ястието приготвено с любов - от натурални продукти удължава животът!

Страшно обичам да готвя - това ме разтоварва - ще направя избрах си коприва със сирене.

Благодаря за постинга от юг!
цитирай
4. krotalka - Идват Великденските пости,
22.02.2009 11:56
ястията са точно за този безблажен период.
цитирай
5. voinov50 - Ле-леее, колко гладни хора скитат по света! :)))))))
22.02.2009 12:06
Поздрав за всички!!!
цитирай
6. zaw12929 - Във всяко отношение хубаво
22.02.2009 19:35
Във всяко отношение хубаво
цитирай
7. inakrein - Толкова близко и домашно звучи, ...
22.02.2009 22:06
Толкова близко и домашно звучи, сякаш за миг си бях у дома отново. Благодаря ти! Рецептите са много вкусни и интересни. Ще се възползвам от тях много скоро!
Поздрави, Цветан!
Постинга ти ме стопли в студената зимна вечер като аромата на Южното слънце!
До скоро!
цитирай
8. voinov50 - Радвам се...
22.02.2009 22:20
Радвам се, че си спомни за старите манджи.:))))))))
Поздрави и за теб!
цитирай
9. voinov50 - Инче,
22.02.2009 22:32
Дайте една снимка с пиростия, сач и връшник за да я приложа към книгата.
Предварително благодаря, на този, който се отзове!
цитирай
10. oligarh - 6+ за постинга, много е правилно ...
23.02.2009 01:12
6+ за постинга,много е правилно това което си написал.браво отлично браво
цитирай
11. voinov50 - Благодаря ти, богати човече!
23.02.2009 06:02
Нека са богати и вкусовите ти усещания, когато се настаниш пред трапезата! :))))))))))
цитирай
12. kuracpalac - Оригинално...
23.02.2009 09:09
Благодаря Ти !
цитирай
13. mmmmmmmmm - Много вкусно звучат
23.02.2009 09:36
рецептите!Ние сме гастрономи и ще опитам някой!:)
Благодаря ти!:)))
цитирай
14. voinov50 - Да...
23.02.2009 12:09
Да ви е сладко!
цитирай
15. oligarh - не знам какво значат тези думи/с...
23.02.2009 13:06
не знам какво значат тези думи/сач-връшник-пиростия/ иначе мога да провера в къщи и ако ги имам без проблем
цитирай
16. voinov50 - Добре, добре...
23.02.2009 14:52
ще обясня на лични...
цитирай
17. katan - Благодаря,voinov50 !
24.02.2009 17:35
Знаеш ли,че ме върна 50 години назад във времето?!
Баба ми Катя правеше "мушници" през лятото,сушеше домати,които сега са деликатес, сушеше и плодове за ошаф през зимата,но там се навъртаха много оси и пчели и мен ме беше страх от тях...А тя беше БЪЛГАРКА от КУМАНИЧ!
Готвеше и подобни манджи,които на мен много ми харесваха!
Да,прав си българите 280 дни в годината са се хранели с постни манджи!
С този си постинг можеш да конкурираш съвременните нутриционисти!:-)))
Поздравявам те!И очаквам още!
цитирай
18. voinov50 - Да, Катя :)))))))
24.02.2009 18:35
Трябва да запазим автентичните обичаи на предците си за бъдните поколения..., иначе всичко ще се изгуби..., ако не се запише.
Поздрави и за теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinov50
Категория: Изкуство
Прочетен: 1100078
Постинги: 162
Коментари: 1608
Гласове: 19551
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031